Δύσκολος ο εντοπισμός των παράνομων βρεφοκομικών σταθμών-Δυσβάστακτο το κόστος φοίτησης

Ένα σοβαρό περιστατικό με καταγγελία γονέα για πιθανή κακοποίηση βρέφους σε βρεφοκομικό σταθμό στη Λάρνακα, ο οποίος λειτουργούσε χωρίς άδεια, ανέδειξε με τον πιο ανησυχητικό τρόπο τα κενά και τις ασάφειες που εξακολουθούν να διέπουν το σύστημα λειτουργίας και ελέγχου των προσχολικών δομών στην Κύπρο.

Η αποκάλυψη πως ο συγκεκριμένος σταθμός ήταν παράνομος, επανέφερε στο προσκήνιο τα ερωτήματα για το κατά πόσο οι υφιστάμενοι μηχανισμοί επόπτευσης είναι επαρκείς, καθώς και το εάν τελικά οι γονείς έχουν στη διάθεσή τους τα απαραίτητα μέσα και πληροφορίες ώστε να διασφαλίζουν ότι τα παιδιά τους φιλοξενούνται σε ασφαλείς και κατάλληλες συνθήκες.

Παρόλο που οι έλεγχοι από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας διεξάγονται σε ετήσια βάση και θεωρητικά καλύπτουν τόσο τις υποδομές όσο και το προσωπικό κάθε σταθμού, φαίνεται πως η περιοδικότητά τους δεν είναι αρκετή για να αποτρέψει τη λειτουργία μη αδειοδοτημένων χώρων, ούτε να διασφαλίσει την πλήρη συμμόρφωση με τα πρότυπα ασφάλειας και παιδαγωγικής επάρκειας. Την ίδια ώρα, ο ρόλος των γονέων αναδεικνύεται καθοριστικός, καθώς καλούνται να λειτουργήσουν ως το βασικό φίλτρο εντοπισμού της παρανομίας, αναλαμβάνοντας ευθύνες που θα έπρεπε να βαρύνουν αποκλειστικά τις αρμόδιες Αρχές.

Την κατάσταση επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το υψηλό οικονομικό κόστος που συνεπάγεται η φοίτηση σε ιδιωτικούς βρεφοκομικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία, καθώς και το γεγονός ότι, παρότι η Κυβέρνηση έχει ανακοινώσει σχέδιο επιδότησης διδάκτρων, οι αυστηρές προϋποθέσεις του στέρησαν από πολλούς γονείς την πρόσβαση σε οικονομική ανακούφιση.

Μιλώντας στον REPORTER, η πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Νηπιαγωγείων, Θεοδοσία Μασούρα, ανέφερε πως «στον ιδιωτικό τομέα, κάθε σταθμός ορίζει μόνος του το κόστος, καθώς η προσφορά διαφέρει από σχολείο σε σχολείο. Επομένως, το ύψος των διδάκτρων καθορίζεται από τον ίδιο τον πάροχο, ανάλογα με τις υπηρεσίες που προσφέρει. Υπάρχουν, μάλιστα, περιπτώσεις όπου το ύψος των διδάκτρων διαφέρει ακόμη και εντός του ίδιου σχολείου, ανάλογα με το ωράριο φοίτησης, για παράδειγμα, μέχρι το μεσημέρι, μέχρι τις 14:30 ή μέχρι το απόγευμα».

Η κ. Μασούρα παραδέχθηκε πως οι ιδιωτικοί βρεφοκομικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία στη Λευκωσία παρουσιάζουν αυξημένα δίδακτρα συγκριτικά με άλλες επαρχίες, ενώ στη Λάρνακα και την Πάφο τα κόστη είναι σημαντικά χαμηλότερα. Όπως σημείωσε, «κάθε σχολείο διαμορφώνει το κόστος ανάλογα με την επαρχία όπου λειτουργεί, αλλά και με τις υπηρεσίες που παρέχει. Συχνά, ορισμένες υπηρεσίες –όπως το πρόγευμα ή το μεσημεριανό γεύμα– μπορεί να συμπεριλαμβάνονται στην τιμή, σε άλλες περιπτώσεις όχι, με αποτέλεσμα η τελική τιμή να διαμορφώνεται διαφορετικά. Οπότε, κάθε σταθμός ρυθμίζει τα δίδακτρα με βάση το πακέτο υπηρεσιών που προσφέρει».

Πρόσθεσε ακόμη πως σε ορισμένες περιπτώσεις, κυρίως σε αγγλόφωνα σχολεία, παρατηρούνται ακόμη υψηλότερα κόστη, ακόμη και εκτός Λευκωσίας. Ωστόσο, υποστήριξε ότι αυτά τα δίδακτρα παραμένουν εντός των ορίων που ορίζουν οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έλεγχοι κάθε χρόνο αλλά οι παράνομοι δύσκολα εντοπίζονται

Αναφερόμενη στους ελέγχους που διενεργούνται κάθε χρόνο από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας στους αδειοδοτημένους βρεφοκομικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία, η κ. Μασούρα υπογράμμισε ότι αυτοί πραγματοποιούνται με αυστηρότητα και επιμέλεια. «Ελέγχουν τα πάντα: τον αριθμό των παιδιών που φοιτούν, την ποιότητα της φροντίδας που παρέχεται, το προσωπικό που εργάζεται με τα παιδιά, καθώς και τα τετραγωνικά μέτρα κάθε υποστατικού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι ο Σύνδεσμος δεν διαθέτει ρυθμιστικό ή ελεγκτικό ρόλο και, ως εκ τούτου, δεν έχει τη δυνατότητα να γνωρίζει ποιοι σταθμοί λειτουργούν παράνομα. Όπως είπε, «είναι ευθύνη των ίδιων των γονέων να είναι προσεκτικοί, να παρατηρούν και να καταγγέλλουν οτιδήποτε τους προκαλεί υποψίες. Οφείλουν να επισκέπτονται τους σταθμούς και να ζητούν να δουν τα πιστοποιητικά λειτουργίας, τις βεβαιώσεις καταλληλότητας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και άλλα απαραίτητα έγγραφα. Μόνο έτσι μπορούν να διασφαλίσουν ότι ένα σχολείο είναι νόμιμο και λειτουργεί κάτω από τις σωστές συνθήκες».

Η ίδια κατέληξε σημειώνοντας πως «είμαστε ανοικτοί να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε ερώτηση μας τεθεί. Ωστόσο, η ύπαρξη παράνομων σταθμών είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Αν κάτι τέτοιο διαπιστωθεί, είναι πάντοτε μέσα από καταγγελίες, τις οποίες και προωθούμε άμεσα στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας».

Δύο σχέδια επιδότηση χωρίς ημερομηνία λήξεις

Καθοριστικός παράγοντας για την επιλογή των παράνομων νηπιαγωγείων και βρεφοκομικών σταθμό είναι τα υψηλά κόστη τα οποία καλούνται να πληρώσουν οι γονείς τόσο για την φοίτηση όσο και για την σίτιση του παιδιού τους, αφού επιτήδειοι εκμεταλλεύονται το γεγονός αυτό για να προσφέρουν χαμηλότερα πακέτα σε οικογένειες.

Το δυσβάστακτο οικονομικό βάρος προσπαθεί να μειώσει η Κυβέρνηση μέσω δύο σχεδίων επιδότησης, το σχέδιο επιδότησης διδάκτρων και σίτισης παιδιών ηλικίας μέχρι 4ων ετών και το σχέδιο επιδότησης διδάκτρων παιδιών ηλικίας άνω των τεσσάρων (4) ετών και μέχρι του ορίου της ηλικίας της δωρεάν υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης για την ακαδημαϊκή χρονιά 2025-2026

Όπως ανέφερε στον REPORTER ο εκπρόσωπος Τύπου της Υπηρεσίας Επιδομάτων Πρόνοιας, Χρίστος Διομίδους, το πρώτο σχέδιο καλύπτει μέχρι και το 80% των διδάκτρων με μέγιστο ποσό από 50 μέχρι 350 ευρώ και υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια, όπως εισοδήματα οικογένειας, ηλικία παιδιού, σύνθεση οικογένειας και ωράριο φοίτησης. Την ίδια στιγμή σημείωσε πως από το Σχέδιο έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν μέχρι 21.000 παιδιών, ηλικίας μέχρι τεσσάρων ετών και οικογένειες που έχουν εγκριθεί για Επίδομα Τέκνου για το έτος εντός του οποίου αρχίζει το Σχολικό Έτος.

Το δεύτερο σχέδιο, σύμφωνα με το κ. Διομίδους αφορά παιδιά από τεσσάρων ετών μέχρι την ηλικία της προσχολικής εκπαίδευσης για το οποίο δεν υπάρχουν τα οποιαδήποτε κριτήρια και τα ποσά επιδότησης είναι 200 ευρώ για ιδιωτικά και 130 για κοινοτικά νηπιαγωγεία μηνιαίως για κάθε παιδί. Τα κριτήρια, όπως επισήμανε είναι τα παιδιά που έχουν γεννηθεί μεταξύ 1/4/2021 και 31/8/2021 (4ων – 4 ων και 5 μηνών), η φοίτηση τους να είναι από τις 7:45 μέχρι τις 13:05 και για 10 μήνες (Σεπτέμβριο 2025 – Ιούνιο 2026). «Από το σχέδιο έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν μέχρι 2.700 παιδιών, ηλικίας από 4ων ετών μέχρι 4ων ετών και 5 μηνών καθώς και όλες οι οικογένειες με μόνιμη διαμονή στην Κυπριακή Δημοκρατία, ανεξαρτήτως εισοδημάτων. Επίσης η υποβολή αιτήσεων θα ξεκινήσει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Κοινοποιήθηκαν 116 προϊόντα που παρουσιάζουν κίνδυνο για υγεία των καταναλωτών
Προειδοποιεί το Τμήμα Φορολογίας-Αποστέλλονται παραπλανητικά μηνύματα για επιστροφή φόρου
Βρήκε καταφύγιο στα ύψη ο υδράργυρος-Νέα κίτρινη προειδοποίηση, στους 41 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
ΒΙΝΤΕΟ: Καλοκαιρινές βροχές εν μέσω καύσωνα-Στα ύψη ο υδράργυρος
Σελίδα εξυπηρέτησης για θέματα φορολογίας από Τμήμα Φορολογίας και Υφυπουργείο Έρευνας
Τελέστηκε το μνημόσυνο και τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου των ηρώων της Άλωνας
Συνεχίζονται οι συναντήσεις για ΑΤΑ, προσπάθειες αποκλιμάκωσης στα ξενοδοχεία
Εκ παραδρομής στάλθηκαν διπλές χρεώσεις φορολογιών-Η ανακοίνωση του Δήμου Πολεμιδιών
Διαμαρτυρία από Πρεσβεία Παλαιστίνης για την κατάσταση στη Γάζα και Δυτική Όχθη
Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας για ελαχιστοποίηση συνεπειών από καύσωνα