Δείπνο με διαφορετικούς στόχους στο μενού η πρώτη πράξη της πολυμερούς της Νέας Υόρκης

Για τις 2:00 τα ξημερώματα ώρα Κύπρου είναι προγραμματισμένη η έναρξη της πολυμερούς συνάντησης για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη. Σε πρώτο στάδιο, οι προσκεκλημένοι του ΓΓ, δηλαδή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Ερσίν Τατάρ, μαζί με τους τρεις εκπροσώπους των εγγυητριών δυνάμεων, Γιώργο Γεραπετρίτη, Χακάν Φιντάν και Στήβεν Ντάουτι και τους στενούς τους συνεργάτες, θα παρακαθίσουν σε δείπνο.

Στην Γενεύη το αντίστοιχο δείπνο είχε περισσότερο κοινωνικό χαρακτήρα, καθώς ο Αντόνιο Γκουτέρες επιχείρησε να το χρησιμοποιήσει ως ice breaker μετά από μία περίοδο μακράς απραξίας στο Κυπριακό, που στις όποιες σποραδικές συναντήσεις γίνονταν δεν συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι. Μάλιστα, ο Ερσίν Τατάρ είχε ενοχληθεί για τη γενικόλογη συζήτηση, ενώ «επιδόρπιο» στο δείπνο ήταν μια κατ’ ιδίαν συζήτηση μεταξύ του Νίκου Χριστοδουλίδη και του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών μετά το τέλος του.

Οι συνθήκες, όμως, έχουν διαφοροποιηθεί, δεδομένου ότι αυτή στην έδρα των ΗΕ είναι η δεύτερη διευρυμένη συνάντηση και ως εκ τούτου δεν αποκλείεται οι παρόντες να μπουν στη συζήτηση ουσίας από την πρώτη στιγμή. Σε μια τέτοια περίπτωση, βέβαια, από την πρώτη στιγμή θα διαφανούν και οι αντικρουόμενες ατζέντες που υπάρχουν. Αν όχι, τότε παίρνουν μερικές ώρες παράταση, μέχρι τις πρωινές συζητήσεις. Άλλωστε υπάρχει εικόνα από πλευράς ΗΕ από τις επαφές της Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, εξού και η δήλωση του εκπροσώπου του ΓΓ πως «η συνάντηση θα δώσει την ευκαιρία να συνεχιστεί ο διάλογος και να ανταλλαγούν απόψεις σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί από τη συνάντηση του Μαρτίου», που δεν ανεβάζει τον πήχη των προσδοκιών.

Ο Πρόεδρος επιμένει, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που αναγνωρίζει, πως στόχος πρέπει να είναι η επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού επί του συμφωνημένου πλαισίου, υποδεικνύοντας ότι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης δεν αποτελούν υποκατάστατο. Ο Τατάρ, από πλευράς του, συνεχώς προτάσσει τα περί «συνεργασίας δύο κρατών», θέτοντας ως προαπαιτούμενο για διαπραγμάτευση να ικανοποιηθούν παράλογες απαιτήσεις που οδηγούν σε αναβάθμιση του ψευδοκράτους.

Για αυτό και οι προσδοκίες είναι πολύ χαμηλές και δεν αναμένεται να προκύψει κάτι μεγάλο από την άτυπη πενταμερή. Μετά την αναμενόμενη ανασκόπηση (και το συνακόλουθο blame game) για το γεγονός πως δεν ικανοποιήθηκαν όσα αποφασίστηκαν στη Γενεύη, αφού υπήρξε πρόοδος μόνο στα τρία από τα έξι ΜΟΕ, αυτά που θεωρούνταν ευκολότερα, αναμένεται να ακολουθήσει συζήτηση ως προς τα επόμενα βήματα.

Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης, αναμένεται να προσπαθήσει ο ΓΓ να γεφυρώσει τα χάσματα, ώστε να μπορεί να ανακοινωθεί κάποιου είδους πρόοδος, η οποία θα συντηρήσει τη διαδικασία στο Κυπριακό. Αυτή μπορεί να αφορά τα τέσσερα σημεία διέλευσης, παρά το γεγονός πως ο Τατάρ εμφανίζεται κατηγορηματικά εναντίον, ή ακόμη και τη διάνοιξη ενός νέου οδοφράγματος για πεζούς κοντά στο Δημαρχείο Λευκωσίας, κάποιου είδους συνέχιση της συζήτησης αναφορικά με την κοινή παραγωγή ενέργειας στην νεκρή ζώνη ή κάποιες αποφάσεις που σχετίζονται με την αποναρκοθέτηση, ώστε να μπορεί να υπάρχει κάποια εξέλιξη στα ΜΟΕ που εκκρεμούν. Ωστόσο δεν αναμένεται να υπάρξει οποιαδήποτε πρόοδος σε ό,τι αφορά την ουσία του Κυπριακού.

Άλλωστε η τουρκική πλευρά δεν επιθυμεί να συζητήσει την ουσία, όπως διαφάνηκε ξεκάθαρα από τις δημόσιες τοποθετήσεις. Υπάρχουν αμφιβολίες ακόμη και αν ήθελε να παραστεί στη συνάντηση, καθώς ήταν γνωστό ότι για μέρες δεν απαντούσε στη βολιδοσκόπηση των ΗΕ και τελικά υπήρξε αλλαγή στις ημερομηνίες. Η συντήρηση της διαδικασίας ζωντανής αποτελεί, όπως φαίνεται, και τον κυριότερο στόχο από πλευράς ΗΕ, καθώς είναι ξεκάθαρο πως οι παράνομες «εκλογές» στα κατεχόμενα αποτελούν σοβαρότατο εμπόδιο για οποιαδήποτε αποφασιστικά βήματα.

Ο Ερσίν Τατάρ προανήγγειλε ότι θα επιχειρήσει να εκτροχιάσει τη συζήτηση θέτοντας το ζήτημα των διώξεων σφετεριστών, καθώς έχει την παράλογη απαίτηση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να τερματίσει μια καθόλα νόμιμη διαδικασία, η οποία κινήθηκε από την Αστυνομία και βρίσκεται στα Δικαστήρια, και στόχο έχει να προστατέψει τα περιουσιακά δικαιώματα των νόμιμων ιδιοκτητών. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξήγησε πολλές φορές πως δεν πρόκειται να παρέμβει στη δικαστική διαδικασία, ενώ στο παρελθόν, όταν ξαναπροσπάθησε ο Τατάρ να θέσει το ζήτημα στον Αντόνιο Γκουτέρες, δεν έλαβε την απάντηση που επιθυμούσε. Ο Πρόεδρος πάει προετοιμασμένος για να δώσει τις δικές του απαντήσεις, ευελπιστώντας ότι θα κόψει την φόρα του Τατάρ ο ΓΓ, ο οποίος αποτελεί θεματοφύλακα της διεθνούς νομιμότητας.

Σημειώνεται ότι, κοντά στο κτίριο των ΗΕ, έκανε την εμφάνισή του ένα φορτηγάκι, το οποίο ήταν «ντυμένο» με αναφορές στον Σιμόν Αϊκούτ, το πρόσωπο που αντιμετωπίζει τις περισσότερες κατηγορίες για σφετερισμό αυτή τη στιγμή στην Κύπρο, το οποίο ζητούσε την απελευθέρωσή του. Μέσα από το φορτηγό αλλά και φυλλάδια που διανέμονταν, διατυπώνονταν οι γνωστοί ισχυρισμοί περί ιατρικών προβλημάτων που δεν αντιμετωπίζονται και περί πολιτικής ομηρίας του χωρίς δίκαιη δίκη, οι οποίοι φυσικά και δεν ισχύουν.

Στο πλαίσιο, πάντως, της προετοιμασίας, πριν από το δείπνο είχε προγραμματιστεί συνάντηση μεταξύ Νίκου Χριστοδουλίδη και Γιώργου Γεραπετρίτη, ενώ τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις του με τον Αντόνιο Γκουτέρες και τον Βρετανό Υφυπουργό θα τις έχει πριν από την έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας. Ο Πρόεδρος βρίσκεται επίσης σε επαφή με την πολιτική ηγεσία στην Κύπρο. Από πλευράς του διαπραγματευτή, Μενέλαου Μενελάου, οι επαφές γίνονται με την Αναπληρώτρια ΓΓ, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε επικοινωνία του Νίκου Χριστοδουλίδη και με τον ειδικό απεσταλμένο της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, ο οποίος δεν προσκλήθηκε από τα ΗΕ να συμμετέχει στη πολυμερή. Τηρείται, ωστόσο, συνεχώς ενήμερος, καθώς ο Πρόεδρος επενδύει πάρα πολλά στην εμπλοκή του μπλοκ, ιδιαίτερα εφόσον ξεκινήσουν συνομιλίες, καθώς θεωρεί κλειδί τα Ευρωτουρκικά για αλλαγή της τουρκικής στάσης. Υπενθυμίζεται ότι στη Γενεύη, ο Χακάν Φιντάν, αν και δεν μετακινήθηκε καθόλου από τις τουρκικές θέσεις, τηρούσε διαφορετικό ύφος από ό,τι συνηθίζουν οι αξιωματούχοι της Άγκυρας και τώρα αναμένεται να φανεί τι στάση θα τηρήσει αυτό το διήμερο.

Σχετικά μηνύματα, πάντως, φρόντισε να στείλει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μέσα από τη συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική». « Όλοι γνωρίζουν ότι οι αποφάσεις για το κατά πόσο θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες και κατά πόσο θα λυθεί το Κυπριακό θα ληφθούν από την Τουρκία. Συνεπώς, δεν νομίζω να υπάρχει οποιοσδήποτε που να μπορεί να ισχυριστεί το αντίθετο, όποια τακτική και να ακολουθείται από τουρκικής πλευράς. Και επειδή είναι γνωστό ότι το κλειδί βρίσκεται στην Άγκυρα, συνδέουν ουσιαστικά την όποια πρόοδο στα ευρωτουρκικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό», είπε. Πρόσθεσε πως «είναι σημαντικό ότι έχει καταστεί ξεκάθαρο προς την Άγκυρα ότι οι ευρωτουρκικές σχέσεις μπορούν να εξεταστούν μέσα από μια θετική προσέγγιση μόνο μέσα από εξελίξεις στο Κυπριακό κατά τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Μήνυμα Ούρσουλας πριν την Ολομέλεια της πολυμερούς-«Η ΕΕ έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει»
Αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων στο νησί για τις εκδηλώσεις καταδίκης τουρκικής εισβολής
Υπερψηφίστηκε η έκθεση Χατζηπαντέλα για απλοποίηση φορολογικού συστήματος ΕΕ
Λ. Φουρλάς: 51 Χρόνια Κατοχής, η Ευρώπη δεν μπορεί να σιωπά
Σε φιλική ατμόσφαιρα το δείπνο για τον Τατάρ-«Βρίσκομαι στη Νέα Υόρκη με εποικοδομητική και αποφασιστική στάση»
Συνεχίζεται για δεύτερη και τελευταία μέρα η άτυπη διευρυμένη διάσκεψη στη Νέα Υόρκη
Τετ α τετ Προέδρου και Φιντάν μετά το δείπνο-«Επιδόρπιο» η διασύνδεση του Κυπριακού με τα Ευρωτουρκικά
Διάλογο στο δικό του πλαίσιο θέλει ο Τατάρ-Περιμένουν «να γίνει κάτι στο θέμα των οδοφραγμάτων»
Με Κόμπο, Ραουνά, Λετυμπιώτη, Μενελάου και Αιμιλιανίδη στην διευρυμένη συνάντηση ο Πρόεδρος
«Ενδιαφέρουσα πρώτη συζήτηση» το δείπνο-Τα βλέμματα στραμμένα στην Ολομέλεια