Μ. Παναγιώτου: Aνάγκη ευέλικτων μέτρων στήριξης των γεωργών με πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία
19:41 - 14 Ιουλίου 2025

Για την ανομβρία που πλήττει την Κύπρο για τρίτο σε σειρά έτος με απώλειες που φθάνουν μέχρι και το 100% σε σημαντικούς τομείς παραγωγής ενημέρωσε το Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, τη Δευτέρα, η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Δρ Μαρία Παναγιώτου, σημειώνοντας παράλληλα την ανάγκη διαμόρφωσης ευέλικτων μέτρων στήριξης των γεωργών με πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κύρια θέματα συζήτησης στο Συμβούλιο ήταν η κατάσταση των αγορών στην ΕΕ και ο εφοδιασμός, η βιωσιμότητα και η παραγωγή πρωτεϊνών για τρόφιμα και ζωοτροφές στην ΕΕ.
Αναφέρεται ότι στη συζήτηση για την κατάσταση των αγορών, η Δρ. Παναγιώτου υπογράμμισε ότι η Κύπρος διανύει το τρίτο σε σειρά έτος ανομβρίας.
«Ενημέρωσε συναφώς ότι οι απώλειες φθάνουν μέχρι και το 100% σε σημαντικούς τομείς παραγωγής, με όλες τις καλλιέργειες να έχουν επηρεαστεί από την ξηρασία, θέτοντας τη βιωσιμότητα της γεωργίας σε κίνδυνο», προστίθεται.
«Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε την ανάγκη διαμόρφωσης ευέλικτων μέτρων στήριξης των γεωργών με πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία, και εκτός της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, ώστε να στηριχθεί επαρκώς ο γεωργικός τομέας της ΕΕ», συμπληρώνεται.
Κατά τη συζήτηση του θέματος, που αφορούσε τις πρωτεΐνες, οι «27» υπογράμμισαν τη στρατηγική σημασία της ενίσχυσης της παραγωγής πρωτεϊνών στην ΕΕ.
Τόνισαν την ανάγκη βελτίωσης της χρήσης τους και διαφοροποίησης των εμπορικών ροών, ώστε η ΕΕ να έχει ενισχυμένη αυτονομία και ανεξαρτησία.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Δρ Παναγιώτου στην παρέμβαση της υπογράμμισε ότι η ΕΕ πρέπει να επενδύσει σε πρωτοβουλίες που να καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα αξιοποίησης των πηγών πρωτεΐνης, από την αποδοτικότερη χρήση τους, τη δημιουργία νέων πηγών εισοδήματος για τους γεωργούς μέχρι και τη διαμόρφωση ενός πιο υγιεινού προφίλ διατροφής όπως το μεσογειακό μοντέλο.
Επεσήμανε επίσης τη σημαντική εξάρτηση της Κύπρου από τις εισαγωγές πρωτεϊνούχων τροφών, κυρίως ζωοτροφών, σημειώνοντας ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στη διαφοροποίηση των εμπορικών ροών, ούτως ώστε να μην δημιουργηθούν εξαρτήσεις από τρίτες χώρες.
Στήριξε ακόμη τη διαμόρφωση πολιτικής για τις πρωτεΐνες που να λαμβάνει μεταβαλλόμενους παράγοντες που επηρεάζουν τη διαθεσιμότητα και το κόστος αγοράς αλλά και τις δασμολογικές πολιτικές τρίτων χωρών.
Στηρίζοντας την εφαρμογή νέων τεχνολογιών και καινοτομίας στην ΕΕ για τις πρωτεΐνες, επεσήμανε ότι δεν θα πρέπει να εγκαταλειφθούν παραδοσιακές πρακτικές που έχουν αποδειχθεί βιώσιμες.
Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, η Δρ. Παναγιώτου είχε διμερή συνάντηση με τον Υπουργό Γεωργίας, Τροφίμων και Ναυτιλίας της Ιρλανδίας, Μάρτιν Χέιντον, κατά την οποία αντάλλαξαν απόψεις για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον προγραμματισμό και την ομαλή μετάβαση μεταξύ των διαδοχικών Προεδριών Κύπρου και Ιρλανδίας στο Συμβούλιο ΕΕ το 2026.
Ο κ. Χέιντον κάλεσε την Υπουργό στην Ιρλανδία, για περαιτέρω ανάπτυξη της στενής συνεργασίας στους τομείς της γεωργίας.
Πηγή: ΚΥΠΕ
