Επικρίσεις ΑΚΕΛ σε ΔΗΣΥ και Χριστοδουλίδη για σκάνδαλο ΤΑΚΑΤΑ-«Σαββίδης και Αγγελίδης θα κριθούν για άλλη μια φορά»

Επανέρχεται το ΑΚΕΛ με επικρίσεις τόσο στον Δημοκρατικό Συναγερμό, όσο και στον Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφορικά με τα όσα ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής, σε σχέση με το σκάνδαλο με τους ελαττωματικούς αερόσακους, όπου προκύπτουν ποινικά αδικήματα για τρία πρόσωπα, πειθαρχικά για πέντε και πολιτικές ευθύνες σε όσους, διετέλεσαν υπουργοί Μεταφορών από το 2013 μέχρι και το 2023.

Το Κόμμα της Αριστεράς τονίζει πως, «Νίκος Χριστοδουλίδης, Γιώργος Σαββίδης και Σάββας Αγγελίδης ήταν μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου στο οποίο συμμετείχαν οι Υπουργοί που φέρουν πολιτική, ενδεχομένως και ποινική ευθύνη για την εγκληματική διαχείριση της υπόθεσης ''αερόσακοι takata''».

Όσες αιτιάσεις και επικοινωνιακές τακτικές και αν χρησιμοποιήσει η ηγεσία του Συναγερμού η αναντίλεκτη αλήθεια για το χειρισμό της υπόθεσης των αερόσακων takata όπως καταγράφεται στο πόρισμα είναι ξεκάθαρη: η κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού με μια επιδερμική και καταστροφική διαχείριση ενός κρίσιμου ζητήματος για την ασφάλεια των πολιτών, επέτρεψε να οδηγηθούν στο θάνατο δύο νέα παιδιά και να ακρωτηριαστεί σοβαρά ένας τρίτο.

Δυστυχώς η ηγεσία του Συναγερμού αποτελεί την προέκταση της διακυβέρνησης Αναστασιάδη, υιοθετώντας ως πανάκεια όλα όσα φαιδρά ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Και είναι βεβαίως συνένοχη.

Ασήκωτες ευθύνες έχει και η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, η οποία παρόλο που έχει ενημερωθεί με διάφορους τρόπους, από αρκετές πηγές, επέλεξε την αδράνεια και καθοδηγήθηκε από την προσπάθεια να μην επηρεαστούν συμφέροντα.

Η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας απαιτεί δικαιοσύνη για τα αδικοχαμένα παιδιά μας. Να μην συγκαλυφθεί άλλο ένα σκάνδαλο που στην προκειμένη περίπτωση ήταν θανατηφόρο.

Ο κ. Χριστοδουλίδης θα κριθεί από την διάθεση του να υπάρξει κάθαρση στο συγκεκριμένο θέμα. Ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γενικού Εισαγγελέα θα κριθούν άλλη μια φορά για την διαχείριση του κρίσιμου αυτού θέματος με φόντο την απώλεια της εμπιστοσύνης της κοινωνίας από προηγούμενες αποφάσεις τους.

Νίκος Χριστοδουλίδης, Γιώργος Σαββίδης και Σάββας Αγγελίδης ήταν μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου στο οποίο συμμετείχαν οι Υπουργοί που φέρουν πολιτική, ενδεχομένως και ποινική ευθύνη για την εγκληματική διαχείριση της υπόθεσης «αερόσακοι takata».

«Όσοι κατέχουν αξιώματα, δεν μπορούν να τη γλυτώνουν πίσω από υπηρεσιακούς»

Νωρίτερα σε ανακοίνωση της η ΕΔΕΚ ζήτησε την πλήρη διερεύνηση πιθανών ποινικών και πειθαρχικών ευθυνών, που προκύπτουν από το πόρισμα.

Σε ανακοίνωση της αναφέρει πως, «την πλήρη διερεύνηση πιθανών ποινικών και πειθαρχικών ευθυνών, όπως καταγράφηκαν στο πόρισμα της Επιτροπής που διερεύνησε την υπόθεση με τους ελαττωματικούς αερόσακους, απαιτεί σύσσωμη η κοινωνία, τουλάχιστον για να δικαιωθούν οι αγώνες των χαροκαμένων γονιών που βιώνουν τον μεγαλύτερο πόνο που μπορεί να ζήσει γονιός».

«Για την ΕΔΕΚ, σημασία έχει επίσης η πιθανότητα ύπαρξης πολιτικών ευθυνών. Γιατί πρέπει να κατανοήσουν όσοι κατείχαν, κατέχουν ή θα κατέχουν πολιτειακά αξιώματα, πως δεν μπορούν πάντα να τη γλιτώνουν κρυπτόμενοι πίσω από υπηρεσιακούς», προσθέτει η ΕΔΕΚ.

Επιπρόσθετα, «ελπίζουμε ότι το πόρισμα και ο χειρισμός του από τη Νομική Υπηρεσία, θα οδηγήσει σε διόρθωση της διαδικασίας ενημέρωσης για ανακλήσεις, για να διασφαλιστεί ότι δεν θα ζήσουν ξανά οι πολίτες θανάτους και αγωνία για την ασφάλεια τους».

Παράλληλα τονίζει πως, «αυτό που απαιτεί η ΕΔΕΚ, είναι επιτέλους να παύσει η ατιμωρησία σ’ αυτό τον τόπο και το τραγικό, να υπάρχουν εγκλήματα χωρίς εγκληματίες. Δεδομένος είναι φυσικά και ο σεβασμός του τεκμηρίου της αθωότητας».

«Τέλος, οφείλουμε να συγχαρούμε την Επιτροπή για την εντατική δουλειά, για την άρτια από κάθε πλευρά διερεύνηση και για το διεισδυτικό πόρισμα», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δειτε Επισης

Τουλάχιστον 100 φάκελοι με ελλείψεις στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πατρών-Θα γίνει επανέλεγχος
Έρευνες της Αστυνομίας στη Λεμεσό μετά από πληροφορία για ύποπτο πρόσωπο
Σ. Στεφάνου: Με καλή θέληση και με συγκεκριμένες θέσεις να προσέλθει στη Νέα Υόρκη η Ε/κ πλευρά
Ν. Παπαδόπουλος: Πρέπει να στηρίξουμε τον Πρόεδρο για να διεκδικεί και όχι να προτείνουμε υποχωρήσεις
Κύπρος και Γαλλία υπογράφουν αναβαθμισμένη στρατηγική εταιρική συμφωνία-Προανήγγειλε επίσκεψη Μακρόν ο Πρόεδρος
Με εναλλακτικά σενάρια μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος-Ξεκάθαρος στόχος η επανέναρξη συνομιλίων
Πρώην αστυνομικός στην Τουρκία δολοφόνησε την φίλη του, την έβαλε σε βαλίτσα και την πέταξε στο δρόμο
Συνεχίζει τις επαφές ο Τατάρ ενόψει της πολυμερούς στη Νέα Υόρκη
Μ. Παναγιώτου: Aνάγκη ευέλικτων μέτρων στήριξης των γεωργών με πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία
Δόθηκε στην κυκλοφορία ο αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας-Ακακίου που έκλεισε μετά την ανατροπή οχημάτων