Νέο γεωτρύπανο από Τουρκία για έρευνες στη Λιβύη

Δύο νέα γεωτρύπανα αγόρασε η Τουρκία για έρευνες στη Λιβύη και τη Μερσίνη, μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Στα ίδια δημοσιεύματα υποστηρίζεται ότι η κίνηση της Τουρκίας έχει σημασία την ώρα που η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης, με έδρα το Τομπρούκ, σχεδιάζει να επικυρώσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο που υπεγράφη με την Τουρκία το 2019 μετά από ένα κενό έξι ετών. Αναφέρουν ότι η χρήση των νέων πλοίων σε δραστηριότητες εξερεύνησης φυσικού αερίου στη Λιβύη θεωρείται ως ένα βήμα που θα ενισχύσει την ενεργειακή διπλωματία της Τουρκίας στην περιοχή.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για το West Draco και West Dorado που αγόρασε από τη Νορβηγία η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO) και όπως αναφέρουν επεκτείνοντας τον στόλο της με στόχο την ενεργειακή ανεξαρτησία, η TPAO σχεδιάζει να επιταχύνει την έρευνα υδρογονανθράκων στα βαθιά νερά με τα νέα πλοία.

Τουρκικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το West Draco και το γεωτρύπανο West Dorado, τα οποία ανήκουν στον στόλο της Norwegian Eldorado Drilling, θα υπηρετήσουν μαζί με τέσσερα άλλα πλοία του στόλου της TPAO. 

Προσθέτουν ότι το West Draco, που κατασκευάστηκε το 2014, και το West Dorado, που κατασκευάστηκε το 2015, θα χρησιμοποιηθούν στη Λιβύη και στην Μερσίνη. Και τα δύο πλοία έχουν δυνατότητα γεώτρησης σε βάθος 12.192 μέτρων ενώ 200 άτομα προσωπικό μπορούν να εργαστούν στα πλοία.

Αναφέρεται ότι η TPAO πλήρωσε 245 εκατομμύρια δολάρια ανά πλοίο. Αφού τα πλοία μεταφερθούν στην Τουρκία, θα υποβληθούν πρώτα σε συντήρηση και στη συνέχεια θα αποσταλούν στους τόπους υπηρεσίας τους. 

Η Τουρκία έχει ήδη στον στόλο της άλλα 4 γεωτρύπανα: Φατίχ, Γιαβούζ, Κανουνί και Αμπντουλχαμίντ Χαν. Ανακοινώθηκε ότι το Φατίχ ανακάλυψε 540 δισεκατομμυρία κυβικά μέτρα φυσικό αέριο στη Μαύρη Θάλασσα. Το Αμπντουλχαμίντ Χαν ανακοινώθηκε ότι βρήκε 75 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στο κοίτασμα Göktepe-3, με τρέχουσα αξία 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Προτάσεις ΔΗΚΟ στον Πρόεδρο στην σκιά της απόφασης του ΕΔΑΔ
Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για δημιουργία Ελεγκτικού Συμβουλίου και οικονομική ανεξαρτησία της Ελεγκτικής
Όλο και πιο κοντά στο Σένγκεν η Κύπρος-Πέρασε από Βουλή το νομοσχέδιο για το Σύστημα Πληροφοριών για τις Θεωρήσεις
Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τον διαχωρισμό εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα-Επιφυλάξεις από Σαββίδη
Σε κρίσιμη κατάσταση ο 69χρονος που μαχαιρώθηκε από τον γιο του στον Άγιο Δομέτιο
Tερματισμό πολλαπλών συντάξεων για μελλοντικούς αξιωματούχους ψήφισε η Βουλή-Τίθεται σε ισχύ ρύθμιση το 2026
Επιμένει το ΑΚΕΛ για Αγγελίδη, κατηγορεί για συγκάλυψη Προεδρικό και Πινδάρου-«Παραμένει γαντζωμένος στην καρέκλα του»
Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τους ιατροδικαστές της Πάτρας μετά από καταγγελίες για θανάτους βρεφών
Ένταση στη δίκη για την Κυριακή-«Δεν είναι γυναικοκτόνος», «εσύ πηγαίνεις και βλέπεις το παιδί σου, εγώ τα μάρμαρα»
Απλήρωτοι παραμένουν δικηγόροι και εμπειρογνώμονες στην θανατική ανάκριση για Θανάση-Εκκρεμεί απόφαση Υπουργικού