Η καλύτερη άμυνα δεν είναι η επίθεση σε αυτή την περίπτωση... Η προστασία του θεσμού το μεγαλύτερο διακύβευμα
15:45 - 08 Ιουλίου 2025

Ο Σάββας Αγγελίδης, κατά την διάσκεψη Τύπου που παραχώρησε στην σκιά του ντόρου που έχει δημιουργηθεί μετά την καταδικαστική απόφαση του ΕΔΑΔ που του καταλόγισε ευθύνες για αναστολή ποινικής δίωξης πολιτικού σε υπόθεση βιασμού 18χρονης, ήταν φανερά εκνευρισμένος και ενοχλημένος. Το ύφος και ο τόνος του, ειδικότερα όταν θέλησε να απαντήσει στις φωνές για παραίτηση του, έδειξαν την έντονη δυσφορία του στην σε σχέση με την πίεση που δέχεται τις τελευταίες ημέρες από κάθε κατεύθυνση, αποδίδοντας λίγο πολύ κίνητρα, αφού μεταξύ άλλων έκανε λόγο για «ενορχηστρωμένη εκστρατεία», ενώ ανέφερε πως «δυστυχώς κι οφείλω να το πω, ζούμε σε εποχές που ο τίτλος και οι ατάκες είναι τέχνη».
Από την άλλη, ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, επίσης μίλησε για οργανωμένη προσπάθεια, ενώ πηγαίνοντας ένα βήμα παρακάτω, λέγοντας πως: «Δεν εξυπηρετεί να πω τι πιστεύω, αλλά αν δείτε ποιοι γράφουν ανακοινώσεις και άρθρα μπορούμε να καταλάβουμε ποιοι πλήττουν το θεσμό. Είμαστε εδώ για να κάνουμε τη δουλειά μας και ξέρουμε ότι δεν θα ικανοποιήσουμε το κοινό αίσθημα. Είναι πάρα πολύ επικίνδυνο κάποιος θεσμός να προσελκύει ή να προσπαθεί να κάνει την πλεύση του, ανάλογα με το πως θα ευχαριστήσει τ' αυτιά κάποιων. Το έχουμε δει αυτό να συμβαίνει. Δεν θα δουλέψουμε ποτέ με γνώμονα τη δημοφιλία».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μπήκε επίθεση ο Αγγελίδης-Έδειξε ενορχηστρωμένη εκστρατεία για παραίτηση του, άφησε αιχμές για κίνητρα
Από την στιγμή που ο κ. Αγγελίδης επέλεξε να πραγματοποιήσει διάσκεψη Τύπου τέτοιας έκτασης, ίσως και η πρώτη φορά κατά τη θητεία του, χωρίς όμως να ανακοινώνει την παραίτηση του, ήταν αναμενόμενο πως δεν θα έπεφταν οι τόνοι στα όσα καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες, αλλά το αντίθετο. Από τη στιγμή δε, που τόσο ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας όσο και ο ίδιος ο Γενικός, που καθόταν στο πλευρό του και τοποθετήθηκε μόνο όταν του ζητήθηκε, να μιλήσουν για ενορχηστρωμένη ή οργανωμένη εκστρατεία, είτε από δημοσιογράφους είτε από πολιτικά κόμματα, παραγνωρίζοντας και την κατακραυγή της κοινής γνώμης, θεωρείτο βέβαιο πως το όλο κλίμα θα δυναμιτιστεί ακόμη περισσότερο.
Και αυτό διότι, οι επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας απέδωσαν σε άπαντες, χωρίς διαχωρισμό, κίνητρα πίσω από την άποψη τους, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η αντίθετη άποψη του οποιουδήποτε, στην βάση της απόφασης του ΕΔΑΔ. Αναμφίβολα ο κάθε ένας έχει την δική του οπτική γωνία και ερμηνεία επί διάφορων καταστάσεων, όπως και οι κύριοι Αγγελίδης και Σαββίδης. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τον κάθε ένα που έχει διαφορετική άποψη από τη δική τους, ωστόσο η απόδοση κινήτρων και οι σκιές που αφέθηκαν σε όλους, συμπεριλαμβανομένων και νομικών που εστίασαν στην σοβαρότητα της απόφασης, δεν λειτουργεί υπέρ του Βοηθού και Γενικού Εισαγγελέα.
Μιλώντας με δικαστικούς όρους, η παραδοχή ενός λάθους, πάντα λαμβάνεται υπόψη στους μετριαστικούς παράγοντες. Ο κ. Αγγελίδης, ναι μεν παραδέχθηκε και ανέλαβε την ευθύνη, ωστόσο η διάσκεψη Τύπου κράτησε από την μια θέση άμυνας σε ότι αφορά την καταδικαστική απόφαση, λέγοντας για τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού της Νομικής Υπηρεσίας με πρωτόκολλα, σεμινάρια κτλ, και από την άλλη, εφάρμοσε το «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση». Και αυτό διότι, όχι μόνο «επιτέθηκε» σε όσους του ασκούν κριτική, που και ο ίδιος έχει το δικαίωμα να ασκήσει κριτική στους επικριτές του αλλά και να την δεχθεί, αλλά τους απέδωσε κίνητρα. Αυτό, αναμφίβολα, πέραν του ότι προσβάλει όσους έχουν άποψη χωρίς να έχουν κίνητρα, δημιουργεί ακόμη περισσότερη ένταση στο ήδη τεταμένο κλίμα, ενώ ενδεχομένως εάν η στάση του κ. Αγγελίδη ήταν κατά κύριο λόγο απολογητική ως προς τις εξελίξεις και την απόφαση, τα πράγματα για τον ίδιο, να ήταν διαφορετικά.
Από εκεί και πέρα, προσπαθώντας να θωρακίσει την απόφαση του να μην παραιτηθεί, ο κ. Αγγελίδης ανέφερε πως το «συγκεκριμένο αίτημα είναι άμεση απειλή προς τη Δικαιοσύνη». Ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας στην ανακοίνωση του, είχε αναφέρει πως δεν θα πρέπει να προσωποποιείται η απόφαση του ΕΔΑΔ, αν και το ίδιο το ΕΔΑΔ αναφέρθηκε στον ίδιο και για τους χειρισμούς του. Η εν λόγω τοποθέτηση του κ. Αγγελίδη, δείχνει πως ταυτίζει τον εαυτό του με ολόκληρο το σύστημα της Δικαιοσύνης, αν και ο θεσμός του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα και ο Γενικός Εισαγγελέας, αποτελούν γρανάζια του συστήματος και δεν είναι ολόκληρο το σύστημα της Δικαιοσύνης.
Σε συνέχεια του πιο πάνω, διερωτήθηκε «θα πρέπει να παραιτείται ένας δικαστής πρωτόδικου γιατί ανατράπηκε η απόφασή του από το Ανώτατο; Θα πρέπει να παραιτείται ένας δικαστής του δευτεροβάθμιου για ανατροπή της απόφασης από το τριτοβάθμιο;» Και στην πιο πάνω τοποθέτηση, έρχεται να προστεθεί η εξέλιξη με την απόφαση για απόλυση της κ. Ντόριας Βαρωσιώτου από το Ανώτατο, γιατί υπέπεσε σε νομικά σφάλματα. Στην προκειμένη περίπτωση το Ανώτατο αποφάσισε να αποδώσει ευθύνες στην κ. Βαρωσιώτου, σε σημείο που την άφησε εκτός Δικαστικού Σώματος.
Ο κ. Αγγελίδης, ανέφερε περαιτέρω πως «ούτε οι δικαστές, ούτε ο βοηθός Γενικός, ούτε ο Γενικός Εισαγγελέας, ούτε οι δημόσιοι κατήγοροι είναι αναλώσιμοι», ενώ έκανε λόγο για μικροπολιτικές, λαϊκισμό και σκοπιμότητες.
Αναμφίβολα η επικοινωνιακή στρατηγική του Σάββα Αγγελίδη, ήταν λανθασμένη, αφού πυροδότησε ακόμη περισσότερο το κλίμα. Εξού και σε λιγότερο από μια ώρα μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης Τύπου, ακολούθησαν νέα πυρά από κόμματα, ενώ έντονες ήταν και οι αντιδράσεις στα social media. Οι αναφορές του σε κίνητρα και οργανωμένη εκστρατεία, ενδεχομένως να είχαν περισσότερο έρεισμα, εάν επρόκειτο για μια διαφορετική υπόθεση, χωρίς να σημαίνει πως δεν τυγχάνει και αυτή πολιτικής εκμετάλλευσης.
Ωστόσο, πρόκειται για μια υπόθεση βιασμού μιας 18χρονης. Πρόκειται για μια απόφαση που μίλησε για έκθεση του θύματος σε δευτερογενή θυματοποίηση μέσω ηθικολογικών και σεξιστικών στερεοτύπων που προκαλούν ενοχή. Μίλησε για λανθασμένη ερμηνεία σε ό,τι αφορά την συναίνεση. Πρόκειται για μια υπόθεση με σοβαρό κοινωνικό αντίκτυπο, για όλα τα θύματα που πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης ή παρενόχλησης.
Ο κ. Αγγελίδης ανέφερε μεταξύ άλλων, πως ο λόγος αναστολής της ποινικής δίωξης του πολιτικού, ήταν γιατί τυχόν αποτυχία, θα έστελλε λανθασμένα μηνύματα στα επόμενα θύματα που θα θελήσουν να μιλήσουν στις Αρχές. Ωστόσο, η απόφαση για αναστολή και κατ' επέκταση η απόφαση του ΕΔΑΔ, που μίλησε για προσεγγίσεις με σεξιστικά στερεότυπα, είναι αυτές που αποστέλλουν λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία. Ειδικότερα εάν σε μια υπόθεση ο κατηγορούμενος, που είναι αθώος μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου και ούτε κρίθηκε η ενοχή του στο ΕΔΑΔ, είναι πολιτικό πρόσωπο, κάτι που δίνει τροφή για παραφιλολογία, ακόμη και αν δεν διαδραμάτισε οποιοδήποτε ρόλο.
Το διακύβευμα σε αυτή την περίπτωση, δεν είναι η προστασία κανενός, ούτε η εκμετάλλευση καταστάσεων. Γίνεται αντιληπτό από όσα καταγράφονται, σε συνδυασμό με μια σειρά άλλων αποφάσεων της Νομικής Υπηρεσίας που αμφισβητήθηκαν, ο θεσμός του Γενικού Εισαγγελέα πλήττεται και αυξάνει την αμφισβήτηση. Για αυτό, το μεγάλο ζήτημα είναι η προστασία του ίδιου του θεσμού με κάθε τρόπο, μακριά από τίτλους και ατάκες, που δεν εξυπηρετούν πρώτα από όλα το δημόσιο συμφέρον.
