Μπήκε επίθεση ο Αγγελίδης-Έδειξε ενορχηστρωμένη εκστρατεία για παραίτηση του, άφησε αιχμές για κίνητρα

Την ώρα που τα πολιτικά κόμματα ζητούν από την περασμένη Πέμπτη την κεφαλή του Σάββα Αγγελίδη, μετά την καταδικαστική απόφαση του ΕΔΑΔ για την απόφαση του βοηθού Γενικού Εισαγγελέα να αναστείλει την ποινική δίωξη πολιτικού προσώπου για βιασμό 28χρονης και παρότι ο ίδιος τοποθετήθηκε μέσω γραπτής δήλωσής του, λέγοντας ότι αναλαμβάνει την ευθύνη, χωρίς όμως να παραιτείται από τη θέση του, συγκάλεσε έκτακτη συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Νομικής Υπηρεσίας.

Ο Σάββας Αγγελίδης, στη διάσκεψη Τύπου αναφέρθηκε στην απόφαση του ΕΔΑΔ, επαναλαμβάνοντας ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί, θέτοντας το επιχείρημα ότι δεν ζητείται η παραίτηση σε άλλες περιπτώσεις, όταν ανατρέπονται αποφάσεις πρωτόδικων Δικαστηρίων από το Εφετείο ή αποφάσεις του δευτεροβάθμιου από το τριτοβάθμιο.

Παράλληλα, έκανε λόγο για ενορχηστρωμένη εκστρατεία εναντίον του, με απώτερο σκοπό την παραίτησή του από τη Νομική Υπηρεσία, ενώ υπέδειξε πως αν ήταν πολιτικός οι αποφάσεις του θα ήταν διαφορετικές. Αναφέρθηκε ακόμα σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες και λαϊκισμό.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Εισαγγελέας, κληθείς να αναφερθεί στο ποιος πλήττει το θεσμό της Δικαιοσύνης, είπε πως υπάρχει μια οργανωμένη κατάσταση, ενώ σημείωσε ότι δεν θα δουλέψουν με γνώμονα τη δημοφιλία, όσο είναι τόσο ο ίδιος, όσο και ο βοηθός Γενικός Εισαγγελέας στο πηδάλιο της Νομικής Υπηρεσίας.

Οι αρχικές αναφορές του Σάββα Αγγελίδη

Στην αρχική του τοποθέτηση, ο κ. Αγγελίδης είπε πως «έχω υποχρέωση, χωρίς να μπω στην ουσία, να τοποθετηθώ. Έγινε διερεύνηση από την Αστυνομία, εξετάστηκε το μαρτυρικό υλικό και αποφασίστηκε η ποινική δίωξη συγκεκριμένου προσώπου και καταχωρήθηκε η υπόθεση. Μετά την καταχώρηση προέκυψαν νέα στοιχεία και είχαμε υποχρέωση να τα αξιολογήσουμε. Η ομάδα δικηγόρων της Νομικής Υπηρεσίας αξιολόγησε τα νέα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου κι εμένα και επικοινωνήσαμε με την παραπονούμενη».

Σημείωσε επίσης πως «αποφασίστηκε να διακοπεί η ποινική δίωξη, με ένα σκεπτικό που είχε τη δική του σημασία μακριά από σκοπιμότητες. Το σκεπτικό ήταν ένα σοβαρό ενδεχόμενο υπό τις περιστάσεις, ότι θα στείλει λανθασμένο μήνυμα για τέτοιες υποθέσεις. Ο παράγοντας χρόνος για το πότε έγινε η καταγγελία δεν έπαιξε κανένα ρόλο. Δεν είναι αρνητικό στοιχείο, όπως θα ήταν για άλλα αδικήματα. Αυτό ήταν το σκεπτικό το 2021. Δεν έχω σκοπό να αναφερθώ σε κάτι περισσότερο».

Σημείωσε ακόμα ότι «η αναφορά του ΕΔΑΔ στην ουσία αναλύει τη μεθοδολογία και διαδικασίες που εφαρμόζονταν από τις Κυπριακές Αρχές. Η απόφαση δίνει κατεύθυνση προς τις Αρχές, συμπεριλαμβανομένης της Νομικής Υπηρεσίας».

Σε άλλο σημείο ανέφερε πως το ΕΔΑΔ δεν διαπίστωσε κακή πίστη ή καταχρηστική διαδικασία ή αλλότρια κίνητρα για παραβίαση των δικαιωμάτων του θύματος. Η απόφαση του ΕΔΑΔ, όχι μόνο αυτή, αλλά και εκείνη του Φεβρουαρίου 2025 καθορίζει καλές πρακτικές για υποθέσεις σεξουαλικής βίας. Οι δύο αποφάσεις καθορίζουν διαφορετικές περιόδους, όπου στην ηγεσία της Νομικής Υπηρεσίας ήταν διαφορετικά πρόσωπα».

Υπέδειξε ακόμα ότι «εμείς, ως Νομική Υπηρεσία, αυτό το πράττουμε από το 2022, χρονικά πολύ πιο πριν από την πρόσφατη απόφαση, ακόμα και αυτή του Φεβρουαρίου 2025. Δυστυχώς κι οφείλω να το πω, ζούμε σε εποχές που ο τίτλος και οι ατάκες είναι τέχνη. Εκθέτουν περισσότερο τα θύματα, άτομα, οικογένειες, θέτουν ανήλικους σε κινδύνους. Καταπατούν δικαιώματα και βιάζουν αξιοπρέπειες».

Επισήμανε ακόμα πως «ενημερώσαμε από χθες για τις προθέσεις μας τη δικηγόρο της παραπονούμενης. Σε ότι αφορά στα γενικά μέτρα, θα γίνουν επιπρόσθετα από αυτά που γίνονται από το 2022. Συνεπώς με την αρχική μου δήλωση, θα σας πω πολύ περιληπτικά, τις ενέργειες που κάναμε ως Νομική Υπηρεσία από το 2022».

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε σε συμμετοχή λειτουργού της Νομικής Υπηρεσίας στο Συντοντιστικό Φορέα για τη βία κατά των γυναικών, σε ανοιχτή συζήτηση στη Νομική Υπηρεσία με την Επίτροπο Ισότητας των Φύλων, σε πραγματοποίηση σεμιναρίου από λειτουργούς της Νομικής Υπηρεσίας και διάφορες άλλες δράσεις.

«Άμεση απειλή για τη Δικαιοσύνη»

Υπέδειξε ακόμα πως «δεν μπορώ να παραλείψω τις αναφορές για το αίτημα παραίτησης. Το συγκεκριμένο αίτημα είναι άμεση απειλή προς τη Δικαιοσύνη. Αυτοί που χωρίς καν να διαβάσουν την απόφαση χτυπούν εμένα και το θεσμό γενικά, επιχειρούν να επιβάλουν αποφάσεις. Θα πρέπει να παραιτείται ένας δικαστής πρωτόδικου γιατί ανατράπηκε η απόφασή του από το Ανώτατο; Θα πρέπει να παραιτείται ένας δικαστής του δευτεροβάθμιου για ανατροπή της απόφασης από το τριτοβάθμιο;»

Την ίδια μέρα με την συγκεκριμένη απόφαση, είπε, εκδόθηκε και η απόφαση Αρβανίτης. «Αφορούσε υπόθεση για λίβελο. Διαβάσατε την απόφαση; Το λεκτικό το διαβάσατε; Θα έπρεπε να ζητήσουμε την παραίτηση των δικαστών του πρωτόδικου Δικαστηρίου και του Εφετείου, που κρίθηκαν ότι παραβίασαν αυτό το δικαίωμα;»

Και συνέχισε, «ούτε οι δικαστές, ούτε ο βοηθός Γενικός, ούτε ο Γενικός Εισαγγελέας, ούτε οι δημόσιοι κατήγοροι είναι αναλώσιμοι». Έκανε λόγο για μικροπολιτικές, λαϊκισμό και σκοπιμότητες. «Δεν θέλουμε τα εύγε στις μεγάλες υποθέσεις. Όλοι γνωρίζουν τις υποθέσεις που αναδεικνύονται στη δημοσιότητα. Είμαστε στην πρώτη γραμμή. Δεν μιλώ για μένα, μιλώ για όλους τους λειτουργούς της Νομικής Υπηρεσίας».

«Αν ήμουν πολιτικός είχα άλλες αποφάσεις να πάρω»

Σημείωσε επίσης πως «αν ήμουν πολιτικός είχα άλλες αποφάσεις να πάρω, ανέφερε για το αίτημα για παραίτησή του. «Αντιληφθήκατε ότι κάνω θεατρινισμούς εδώ;» Κλήθηκε παράλληλα να αναφερθεί στο πόσες είναι οι υποθέσεις που έχει ενώπιόν της η Νομική Υπηρεσία για βιασμούς, ωστόσο δεν είχε ενώπιόν του τα συγκεκριμένα στοιχεία, ενώ σημείωσε ότι «υπάρχουν υποθέσεις που το Δικαστήριο κρίνει το θύμα αναξιόπιστο, άρα μας κλειδώνει τα χέρια να προχωρούμε σε έφεση. Μελετούμε αυτές τις υποθέσεις. Το ζήτημα αναστολής υπόθεσης, εξήγησα με κάθε λεπτομέρεια το σκεπτικό. Η απόφαση λήφθηκε για προώθηση της υπόθεσης και μεταγενέστερα προέκυψαν νέα δεδομένα».

«Το να απαντούμε σε κάθε τι προκύπτει πίσω από μια ανακοίνωση, δεν θα σταματήσουμε ποτέ», είπε ο κ. Αγγελίδης απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Σε άλλη ερώτηση και κληθείς να αναφερθεί στο θανατηφόρο του 2012, αλλά και σε σχέση με αναφορά ότι άλλη καταγγελία έμεινε στα συρτάρια, είπε ότι δεν συμβαίνουν τέτοια πράγματα στη Νομική Υπηρεσία.

Εξάλλου, ανέφερε ότι υπάρχει πρόθεση επανακαταχώρησης της υπόθεσης της υπόθεσης βιασμού της Ν.Τ..

Επανέλαβε ότι το ΕΔΑΔ δεν υπέδειξε κακοπιστία. «Δεν είπε ότι έπρεπε να καταχωρηθεί ενώπιον Δικαστηρίου η υπόθεση. Δεν στρέφω τα πυρά σε κανένα. Για όλους υπάρχουν δικαιώματα, ευθύνες με την έκφραση μιας άποψης, που πυροδοτούνται και αφορούν κι άλλα πρόσωπα».

«Ενορχηστρωμένη εκστρατεία, καθημερινή πίεση»

Υπάρχουν πολλές αποφάσεις του ΕΔΑΔ ή άλλων Δικαστηρίων με κριτικές, είπε και διερωτήθηκε, «πείτε μου μια φορά που υπήρχε αυτή η ενορχηστρωμένη εκστρατεία. Καθημερινά υπάρχει μια πίεση με ανακοινώσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Υπάρχει καθημερινή επανάληψη συγκεκριμένης αναφοράς. Απαιτούν από τον Πρόεδρο να με παύσει. Η ανεξαρτησία του θεσμού που πάει; Θεωρώ ότι δεν πρέπει να θέσω την παραίτησή μου. Αν θα φύγω από τη Νομική Υπηρεσία, θα φύγω, δεν θα υποβάλω την παραίτησή μου.»

Κληθείς να σχολιάσει την ανοιχτή επιστολή του θύματος, είπε «δεν θέλω να σχολιάσω την ανοιχτή επιστολή. Όσες φορές κι αν το επαναλάβω, θα υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες. Καταχωρήθηκε και μετά από νέα στοιχεία που προέκυψαν αναστάλθηκε. Αλίμονο εάν όλες οι υποθέσεις οδηγούνται ενώπιον Δικαστηρίου και τότε όλοι εσείς θα ερχόσασταν και θα μου λέγατε γιατί πήγε ο τάδε ή ο τάδε Δικαστήριο».

Διερωτήθηκε επίσης «όταν παίρνω μια απόφαση και απορρίπτεται από το Δικαστήριο δεν είναι το ίδιο το αποτέλεσμα ότι απέτυχα; Κάθε φορά που ανατρέπεται μια απόφαση μας αξιολογείται. Αν ήταν πολιτική απόφαση, συμφωνώ. Διαχωρίζω το ρόλο που έχουμε, με το ρόλο που έχουν τα πολιτικά πρόσωπα».

«Ο θεσμός της Δικαιοσύνης πλήττεται οργανωμένα»

Σε σχέση με το διαχωρισμό εξουσιών, ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης ανέλαβε το λόγο, λέγοντας ότι «το ανέλεγκτο τέθηκε για πρώτη φορά το 2023 για να υπάρχει έλεγχος των πρώτων αποφάσεων. Άρα να προχωρήσει η Κύπρος είτε με δικαστικό, είτε νομικό έλεγχο. Αν θα υπάρχει δικαστικός έλεγχος, δεν θα είναι επί της ουσίας. Και να υπήρχε έλεγχος, πάλι κάποιος θα έπαιρνε σήμερα την απόφαση. Αντί να ήταν ο Γενικός Εισαγγελέας θα ήταν ο Γενικός Δημόσιος Κατήγορος. Τώρα μελετούν τις υποθέσεις πεπειραμένοι δημόσιοι κατήγοροι. Φανταστείτε τι θα συμβεί εάν δίνουμε όλους αυτούς τους φακέλους σε τρεις δικαστές και να τους πούμε πείτε μας αν σωστά αποφασίσαμε».

Κληθείς ο Γενικός Εισαγγελέας να απαντήσει ποιος πλήττει το θεσμό της Δικαιοσύνης, είπε πως «το να πλήττεται ο θεσμός είναι αποτέλεσμα μιας κατάστασης που είναι οργανωμένη. Δεν εξυπηρετεί να πω τι πιστεύω, αλλά αν δείτε ποιοι γράφουν ανακοινώσεις και άρθρα μπορούμε να καταλάβουμε ποιοι πλήττουν το θεσμό. Είμαστε εδώ για να κάνουμε τη δουλειά μας και ξέρουμε ότι δεν θα ικανοποιήσουμε το κοινό αίσθημα. Είναι πάρα πολύ επικίνδυνο κάποιος θεσμός να προσελκύει ή να προσπαθεί να κάνει την πλεύση του, ανάλογα με το πως θα ευχαριστήσει τ' αυτιά κάποιων. Το έχουμε δει αυτό να συμβαίνει. Δεν θα δουλέψουμε ποτέ με γνώμονα τη δημοφιλία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Τουλάχιστον 108 νεκροί από τις πλημμύρες στο Τέξας-Αγνοούνται τέσσερα παιδιά
Εκατοντάδες πολίτες σε διαμαρτυρία έξω από τη Νομική-Κατηγόρησε τον Αγγελίδη για αλαζονεία και ζήτησε παραίτηση η ΠΟΓΟ
Δεύτερη σύλληψη για την ρίψη μολότοφ σε αυλή κατοικίας στη Λάρνακα
Κατάφεραν να αποσπάσουν 14,500 ευρώ από 57χρονο μέσω του τραπεζικού του λογαριασμού
Με τον διαχωρισμό εξουσιών απαντά ο ΠτΔ στις επικρίσεις Αγγελίδη-«Αντίθετες απόψεις και από κάποιους στην Νομική Υπηρεσία»
Σε κρίσιμη κατάσταση πρόσωπο το οποίο βρέθηκε τραυματισμένο σε εξωτερικό χώρο στην Αγία Νάπα
Κατηγόρησε τον Σάββα Αγγελίδη ότι έριξε λάδι στη φωτιά η ΕΔΕΚ-«Οι θεσμοί επιβάλλεται να εγκαταλείψουν την έπαρση»
Σ. Αγγελίδης: «Δεν χρειάζεται να θέσω την παραίτηση μου σε κανένα. Αν αποφασίσω να αποχωρήσω, θα αποχωρήσω»
Χ. Κληρίδης: Δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε λειτουργός της δικαιοσύνης να συνταυτίζει τον εαυτόν του με τη δικαιοσύνη
Ανοικτή επιστολή μοναχών της Μονής Αββακούμ με πυρά προς τον Μητροπολίτη Ταμασού-Καταγγέλλουν παράνομη εισβολή