Η θερμή συνάντηση Παπαδόπουλου-Καρογιάν και οι βάσεις συνεργασίας εκτός Βουλευτικών

Το τελευταίο κεφάλαιο στην εξαιρετικά βραχύβια προσπάθεια για κοινή κάθοδο των κομμάτων του Κέντρου στις Βουλευτικές Εκλογές γράφτηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, κατά τη συνάντηση του ΔΗΚΟ με τη ΔΗΠΑ. Μετά την άρνηση της ΕΔΕΚ, είπε τυπικά και η ΔΗΠΑ όχι, με το ΔΗΚΟ να δηλώνει πλήρη σεβασμό στις συνεδριακές τους αποφάσεις για αυτόνομη κάθοδο.

Έτσι κι αλλιώς, το μεγαλύτερο κόμμα του Κέντρου γνώριζε εκ των προτέρων τα δεδομένα. Για αυτό και δεν ετοίμασε κάποιου είδους εμπεριστατωμένη πρόταση, αλλά προτίμησε την ελεύθερη συζήτηση αναφορικά με το ενδεχόμενο της εκλογικής σύμπραξης. Από την στιγμή, όμως, που δεν υπήρχε τέτοιο περιθώριο, η προσοχή στράφηκε στην ευρύτερη συνεργασία, για την οποία και τα τρία κόμματα εμφανίζονται θετικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο καθένας στον δικό του ΚΕΝΤΡ(ικ)Ο δρόμο στις Βουλευτικές αλλά με ευδιάκριτα σημεία διασταύρωσης

Μάλιστα, όπως πληροφορείται ο REPORTER, η συνάντηση ήταν πολύ θερμή, ιδιαίτερα εάν αναλογιστεί κανείς το γεγονός πως η ΔΗΠΑ δημιουργήθηκε εκ της σαρκός του ΔΗΚΟ, λόγω της τεράστιας σύγκρουσης που προηγήθηκε μεταξύ Νικόλα Παπαδόπουλου και Μάριου Καρογιάν. Παρά το γεγονός πως αυτές οι αντιπαραθέσεις μεταξύ στελεχών του ΔΗΚΟ και της ΔΗΠΑ πάντα θα υποβόσκουν, καταγράφηκε, σε αυτό το στάδιο, πρόθεση για μία ευρύτερη συνεργασία.

Ουσιαστικά συζητήθηκαν διάφορα ενδεχόμενα, με την ΔΗΠΑ να προτάσσει τη δική της πρόταση για συνεργασία όλων των κομμάτων, ώστε να προωθούνται άμεσα προς ψήφιση σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την καθημερινότητα, στη λογική των «μίνι εθνικών συμβουλίων». Ωστόσο, φάνηκε να είναι ανοιχτή και σε άλλα είδη συνεργασίας, τόσο με την ιδιότητα των δύο κομμάτων στη Βουλή, όσο και στη συμπολίτευση.

Όπως ανακοινώθηκε, κατά τη συνάντηση διαπιστώθηκαν κοινές ανησυχίες και κοινοί προβληματισμοί σε σχέση με κρίσιμα προβλήματα της χώρας και υπήρξε συναντίληψη στην ανάγκη να δοθούν λύσεις στα προβλήματα των πολιτών, διά μέσου ευρύτερων συναινέσεων και συνεργειών μεταξύ όλων των πολιτικών δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι διαπιστώθηκαν εκ νέου και κάποιες διαφωνίες αλλά όχι ικανές να περιορίσουν το εύρος της συνεργασίας μεταξύ των τριών δυνάμεων, καθώς κάτι τέτοιο έτσι κι αλλιώς δεν απαιτεί συνταύτιση απόψεων επί όλων των ζητημάτων. ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, άλλωστε, ούτε και στο επίπεδο της συμπολίτευσης είναι συνταυτισμένοι, ούτε μεταξύ τους, ούτε και με το Προεδρικό.

Όπως σημείωσε ο Μάριος Καρογιάν, «οι επιμέρους πολιτικές διαφωνίες δεν πρέπει να μας εμποδίζουν ή να μας αποθαρρύνουν από το να διεξάγουμε συχνό και εποικοδομητικό διάλογο, με στόχο την επίτευξη συγκλίσεων και εξεύρεσης λύσεων στα προβλήματα, για το καλό της χώρας». Σκιαγράφησε την ανάγκη για ευρύτερες συναινέσεις και συνέργειες, ως αντίδοτο στον λαϊκισμό και τη δημαγωγία και ως απάντηση στην άνοδο της ακροδεξιάς, που εκπηγάζει από την απαξίωση και την απογοήτευση των πολιτών.

Από την δική του πλευρά, ο Νικόλας Παπαδόπουλος σημείωσε τις κοινές ανησυχίες που υπάρχουν με την ΔΗΠΑ και αναγνώρισε ότι οι δύο πολιτικές δυνάμεις ανέκαθεν θέτουν προτεραιότητα το καλό της χώρας, ανεξάρτητα πολιτικού κόστους, μακριά από τον λαϊκισμό. «χρειαζόμαστε τη συνεργασία μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και των θεσμών για να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα των πολιτών», είπε, ενώ χαρακτήρισε την συνεργασία των δύο κομμάτων στη Βουλή ως ιδιαίτερα εποικοδομητική.

Υπενθυμίζεται ότι στην ίδια γραμμή κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις μετά την συνάντηση ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ την περασμένη εβδομάδα. «Θεωρούμε ότι η συνεργασία μεταξύ του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ είναι μία διαχρονική, ωφέλιμη πολιτική συνεργασία, που έχει ωφελήσει τον τόπο και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ως ΔΗΚΟ θέλουμε αυτή η συνεργασία να συνεχιστεί, να επεκταθεί, να δημιουργηθεί», τόνισε ο Νικόλας Παπαδόπουλος. «Το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ, ως συνεργάτες όλα αυτά τα χρόνια τόσο σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, αλλά και σε άλλα επίπεδα, πρέπει να συνεχίσουν αυτήν τη συνεργασία προς όφελος της πατρίδας. Γιατί πάνω από όλα είναι η πατρίδα μας», δήλωσε από πλευράς του ο Νίκος Αναστασίου. Και μεταξύ ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ είχε συζητηθεί το ενδεχόμενο τόσο για κοινοβουλευτική συνεργασία, όσο και για συνεργασία σε επίπεδο συμπολίτευσης.

Πάντως, παρόλο που όλοι συμφωνούν σε αυτή την ευρύτερη συνεργασία, προς το παρόν παραμένει στη σφαίρα του αόριστου, αφού από τις μέχρι στιγμής συζητήσεις δεν έχει λάβει κάποια συγκεκριμένη μορφή, ενώ αρκετά είναι τα στελέχη των τριών κομμάτων που εκτιμούν ότι ενδεχομένως μετά τις Βουλευτικές Εκλογές, όταν τα τρία κόμματα δεν θα είναι αντίπαλοι, να υπάρξει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα περιμένουν ένα χρόνο για να προωθήσουν μορφές συνεργασίας που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν ακόμη και αύριο, αλλά αποτελεί γεγονός πως όλα καθίστανται πιο εύκολα όταν δεν «ψαρεύουν» από την ίδια δεξαμενή των κεντρώων ψηφοφόρων. Θα φανεί το επόμενο διάστημα τι εννοεί και πόσο το εννοεί το κάθε κόμμα.

Δειτε Επισης

Επισήμανε την αρτιότητα του ΚΣΕΔ ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης-«Αποτελεί κέντρο αριστείας στην περιοχή»
Εκατοντάδες πολίτες σε διαμαρτυρία έξω από τη Νομική-Κατηγόρησε τον Αγγελίδη για αλαζονεία και ζήτησε παραίτηση η ΠΟΓΟ
Με τον διαχωρισμό εξουσιών απαντά ο ΠτΔ στις επικρίσεις Αγγελίδη-«Αντίθετες απόψεις και από κάποιους στην Νομική Υπηρεσία»
Σε κρίσιμη κατάσταση πρόσωπο το οποίο βρέθηκε τραυματισμένο σε εξωτερικό χώρο στην Αγία Νάπα
Ανησυχία Ερτουγρούλογλου για ένταξη ΚΔ στη ζώνη Σένγκεν
Κατηγόρησε τον Σάββα Αγγελίδη ότι έριξε λάδι στη φωτιά η ΕΔΕΚ-«Οι θεσμοί επιβάλλεται να εγκαταλείψουν την έπαρση»
Σ. Αγγελίδης: «Δεν χρειάζεται να θέσω την παραίτηση μου σε κανένα. Αν αποφασίσω να αποχωρήσω, θα αποχωρήσω»
Χ. Κληρίδης: Δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε λειτουργός της δικαιοσύνης να συνταυτίζει τον εαυτόν του με τη δικαιοσύνη
Ανοικτή επιστολή μοναχών της Μονής Αββακούμ με πυρά προς τον Μητροπολίτη Ταμασού-Καταγγέλλουν παράνομη εισβολή
Ανείπωτη τραγωδία στη Λεμεσό-Έσβησε ο 30χρονος Κωνσταντίνος Ανδρέου κατά τη διάρκεια αγώνα φούσταλ