Ο κίνδυνος για αθέτηση μίας προεδρικής δέσμευσης και το καυτό καλοκαίρι για τη Μαριλένα Ευαγγέλου

Στα πρόθυρα να αθετήσει μία προεδρική δέσμευση βρίσκεται το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, κάτι που αποδεικνύεται από τις δημόσιες τοποθετήσεις του γενικού διευθυντή του, Γιάννη Νικολαΐδη, ότι με βάση το χρονοδιάγραμμα όπως διαμορφώθηκε αυτή τη στιγμή, η κατάθεση του νομοσχεδίου για την ειδική νομοθεσία για την αναπηρία υπολογίζεται το πρώτο τρίμηνο του 2026. Κάτι που έχει προκαλέσει την έντονη ενόχληση του αναπηρικού κινήματος, που καλεί το Υφυπουργείο να ξεκινήσει άμεσα τις συναντήσεις, με στόχο να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, ώστε να υπάρξει συμφωνία μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Αυτός είναι και ο λόγος που το καλοκαίρι αναμένεται να είναι αρκετό καυτό για την υφυπουργό, Μαριλένα Ευαγγέλου, αφού θα πρέπει να επιδοθεί σε ένα αγώνα με το χρόνο για να προλάβουν τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα.

Το θέμα της ειδικής νομοθεσίας για την αναπηρία, που θα επιλύει σημαντικά ζητήματα όπως είναι τα επιδόματα που λαμβάνουν τα άτομα με αναπηρία, καθώς επίσης και οι υπηρεσίες που προσφέρονται στους δικαιούχους είχε επανέλθει ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας, την περασμένη Τρίτη προς συζήτηση. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, ο γενικός διευθυντής του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, Γιάννης Νικολαΐδης, αφού υπενθύμισε τις πρόνοιες της νομοθεσίας, υπέδειξε πως μετά από έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως, που κάκιζε τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για διάλογο, το Υφυπουργείο θα δει όλες τις αντιπροσωπευτικές οργανώσεις. Κάτι που θα χρειαστεί τουλάχιστον το καλοκαίρι, αλλά και ενδεχομένως το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, για να ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα μέχρι το τέλος του χρόνου να προχωρήσει ο νομοτεχνικός έλεγχος και το πρώτο τρίμηνο του 2026 να κατατεθεί στη Βουλή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το 2026 στη Βουλή η ειδική νομοθεσία για αναπηρία-Βάλλουν κατά Υφυπουργείου Πρόνοιας οι οργανώσεις

Ένα χρονοδιάγραμμα που αντιβαίνει τόσο την πολιτική δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι εντός του χρόνου θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και το 2026 θα υπάρχει νέα νομοθεσία που να διέπει τα θέματα της αναπηρίας, όσο και τις τοποθετήσεις του ίδιου του Υφυπουργείου ότι εντός του χρόνου θα υπάρχει αλλαγή. Σημειώνεται πως το προσχέδιο του νομοσχεδίου είναι έτοιμο, ωστόσο δεν έχει ακόμη αποσταλεί στις οργανώσεις, ούτε στην Επίτροπο Διοικήσεως, για να μπορούν να τοποθετηθούν επ’ αυτού, την ώρα που υπάρχουν θετικές τοποθετήσεις, αφού για πρώτη φορά στο νόμο έχουν ενταχθεί όλες οι αναπηρίες.

Αυτό που ζήτησε από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το αναπηρικό κίνημα είναι όπως θέσει κάποια πιεστικά χρονοδιαγράμματα, ώστε να μπορούν να γίνουν οι διαβουλεύσεις άμεσα και να επιτευχθεί ο στόχος εντός του τελευταίου τετραμήνου του 2025 να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να ψηφιστεί η νέα νομοθεσία. Σημειώνεται πως εντός Σεπτεμβρίου θα συζητηθεί εκ νέου στη Βουλή το θέμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ένα στους δύο ΑμεΑ δεν λαμβάνουν επίδομα στην Κύπρο-«Η αναπηρία δεν συνεπάγεται με περιθωριοποίηση»

Πάντως, δεν είναι αδύνατο να ακολουθηθούν ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες. Μάλιστα, ο κ. Νικολαΐδης είχε παρουσιαστεί θετικός για να υιοθετήσει την πρόταση της ΚΥΣΟΑ για να οριστούν συνεδρίες και να είναι όλες οι οργανώσεις μαζί και όχι η κάθε μία μόνη της. Αυτό που αναμένεται είναι να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι έτοιμο το Υφυπουργείο να πιεστεί και να λειτουργήσει εντός ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων για να προβεί σε διάλογο. Πάντως, το ίδιο το Υφυπουργείο είχε παραδεχθεί πως θα μπορούσε να ρυθμίσει καλύτερα το χρόνο και να προβεί σε συνομιλίες, ωστόσο πλέον είναι στα χέρια του το μπαλάκι για τα επόμενα βήματα.

Αυτό που αναμένει το αναπηρικό κίνημα στην ολότητά του είναι μία πρόσκληση από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει πρόθεση να αρχίσουν ασφυκτικές συναντήσεις. Πάντως, σε αντίθετη περίπτωση, η περαιτέρω καθυστέρηση για το ζήτημα και τελικά ακολουθηθεί το χρονοδιάγραμμα που ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε στη Βουλή, η ευθύνη θα είναι αποκλειστικά του Υφυπουργείου, καθώς οι οργανώσεις είχαν πολλάκις προειδοποιήσει ότι υπάρχουν άτομα με αναπηρίες που δεν λαμβάνουν καμία στήριξη, λόγω των κριτηρίων που υπάρχουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Συνάνθρωποί μας ζουν με 500-600 ευρώ»-Άλυτο από το 2019 το ζήτημα με τις εγκρίσεις άδειας ανικανότητας

Δειτε Επισης

Από Σεπτέμβρη αρχίζει η κατ' άρθρον του νομοσχεδίου για την ευθανασία-«Πρώιμη η συζήτηση»
Συνεχίζεται η απεργία μεταφορέων-Ψάχνουν αλλά δεν βρίσκουν λύσεις στα προβλήματα
Εννιά στους δέκα απόφοιτοι πανεπιστημίου βρίσκουν δουλειά εντός πέντε χρόνων μετά τις σπουδές τους
Ρεκόρ για το 2025 η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας για το μεσημέρι της Δευτέρας
Με πνεύμα συνεργασίας αρχίζει νέο κύκλο επαφών για το νομοσχέδιο για αξιολόγηση η Μιχαηλίδου
Στήριξη στην Επίτροπο Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού από Σύνδεσμο ΔΕΠΥ
Υπ. Γεωργίας: Στρατηγικό Σχέδιο ΚΑΠ €450 εκατ. στο επίκεντρο των πολιτικών μας για βιώσιμο πρωτογενή τομέα
Μέχρι και 44 βαθμούς ο υδράργυρος-«Υποχρέωση εργοδοτών για προστασία εργαζομένων από τον καύσωνα»
Σε εικοσιτετράωρη απεργία οι Μεταφορείς Α’-Στόχος να ασκήσουν πίεση για τα προβλήματα από χρήση ταχογράφων
Στους 41 βαθμούς ο υδράργυρος-Τίθεται σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση