Η επικίνδυνη αμάθεια που πλήττει την Κυπριακή Δημοκρατία και ο Φειδίας που παθαίνει αλλά δε μαθαίνει

Ξανά στην επικαιρότητα βρίσκεται ο ευρωβουλευτής Φειδίας Παναγιώτου. Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι αυτό δεν αποτελεί από μόνο του είδηση, αφού πρόκειται για ένα εκλελεγμένο εκπρόσωπο του κυπριακού λαού στην Ευρώπη. Ωστόσο, για ακόμη μία φορά οι λόγοι που τα φώτα της δημοσιότητας στρέφονται προς το πρόσωπό του είναι λάθος, καθότι λίγες μέρες πριν την μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής του 1974, ο Φειδίας Παναγιώτου αποφάσισε να πάρει συνέντευξη από τον Ερσίν Τατάρ.

Τις τελευταίες ημέρες, σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προβάλλεται η συγκλονιστική μαρτυρία της Χαρίτας Μάντολες στο Ευρωκοινοβούλιο. Μία μαρτυρία που ανέδειξε τα εγκλήματα της εισβολής, με την ίδια να αναφέρεται στις εν ψυχρώ δολοφονίες δώδεκα ατόμων, ανάμεσά στους οποίους και έξι συγγενείς της, μπροστά στα μάτια της. Η κα. Μάντολες ζήτησε από τους ευρωβουλευτές που ήταν παρόντες να ασκήσουν πιέσεις προς την Τουρκία, για να βοηθήσει στον εντοπισμό και ταυτοποίηση των αγνοουμένων μας. Ήταν μία ιστορική στιγμή, καθώς επρόκειτο για μία μαρτυρία που προκάλεσε συγκλονισμό σε όσους την άκουγαν, αλλά και σε όσους το διάβασαν στη συνέχεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εξοργισμένη η Κυβέρνηση με το podcast Φειδία με Τατάρ-«Προσπάθεια εργαλειοποίησης από το ψευδοκράτος»

Μία μαρτυρία που ένας εκ των έξι εκπροσώπων της Κύπρου στο Ευρωκοινοβούλιο δεν άκουσε, αφού ήταν απών από τη συγκεκριμένη συνεδρία της Επιτροπής LIBE. Ο Φειδίας Παναγιώτου, για τους δικούς του λόγους, αποφάσισε να μην παραστεί στην εν λόγω συνεδρία, προξενώντας διάφορα ερωτήματα, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς πως και ο ίδιος είναι συγγενής αγνοούμενου και είχε τονίσει στο παρελθόν ότι θέλει να ακουστεί το θέμα των αγνοουμένων. Κι ενώ ο ίδιος δεν είχε εξηγήσει τους λόγους που απείχε από την ιστορική μαρτυρία στο Ευρωκοινοβούλιο, λίγες ημέρες αργότερα, επιλέγει να πάει στα κατεχόμενα και συγκεκριμένα στο λεγόμενο «προεδρικό» για podcast με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

Η γνωστοποίηση της εν λόγω κίνησης έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων, τόσο στην κοινωνία όσο και σε οργανωμένα σύνολα, αφού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της λεγόμενης «κυβέρνησης» στα κατεχόμενα αναφέρεται ότι είναι ο «Ελληνοκύπριος ευρωβουλευτής, Φειδίας Παναγιώτου, με τον πρόεδρο της "τουρκικής δημοκρατίας βορείας Κύπρου", Ερσίν Τατάρ, στην "προεδρία"». Μάλιστα, δηλώνουν ότι είναι κάτι που θα μείνει στην ιστορία. Κι έχουν δίκαιο, αλλά όχι για τους λόγους που πιστεύουν οι ίδιοι.

Η κίνηση του Φειδία Παναγιώτου να πάει στα κατεχόμενα και να πάρει συνέντευξη από τον εγκάθετο της κατοχής, υπό τα σύμβολα του ψευδοκράτους στο «προεδρικό», είναι πραγματικά ανεξήγητη για οποιονδήποτε πολίτη έχει πραγματική αντίληψη του Κυπριακού. Πόσο μάλλον για κάποιο πρόσωπο που εξελέγη με τις ψήφους του κυπριακού λαού και εκπροσωπεί την Κύπρο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και, υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα έπρεπε να έχει πλήρη και σφαιρική πολιτική αντίληψη και να εργάζεται μεθοδικά για την σωστή προβολή του Κυπριακού εκτός Κύπρου. Και η εργαλειοποίηση της επιπολαιότητάς του από το κατοχικό καθεστώς είναι ξεκάθαρη ένδειξη πως κάθε άλλο παρά αυτόν τον δρόμο ακολούθησε.

Το όποιο ενδιαφέρον θα είχε το περιεχόμενο του podcast του ευρωβουλευτή επισκιάζεται από τις ενέργειες και τις επιλογές του ευρωβουλευτή, οι οποίες δεν εξόργισαν τυχαία την Κυβέρνηση και τα κόμματα. Τίποτα από όσα έχει ειπωθεί δεν είναι πιο σημαντικό από αυτά που επισήμανε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: «Βλέπουμε την προσπάθεια εργαλειοποίησης από πλευράς του ψευδοκράτους αυτή της ενέργειας. Η ίδια η ενέργεια του κ. Παναγιώτου, παραβιάζει ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και έστω ακούσια λειτουργεί ως εργαλείο προπαγάνδας από την άλλη πλευρά».

Εύλογα διερωτάται κάποιος, εάν μετά τη συνέντευξη, ο Φειδίας θα υιοθετήσει τα λεγόμενα του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, μιας και στο σχολείο δεν του έμαθαν αρκετά, όπως έχει ο ίδιος δηλώσει, και δεν φαίνεται να το έριξε στο εντατικό διάβασμα έκτοτε. Πάντως, οι μέχρι τώρα κινήσεις του δείχνουν ότι ο Φειδίας, είτε το κάνει εσκεμμένα είτε άθελα, επιδιώκει να συντηρήσει την εικόνα του νεαρού που δεν ξέρει τίποτα και δικαιούται να κάνει όσα λάθη θέλει.

Αυτό που δεν έχει καταλάβει είναι πως ένα χρόνο μετά κι ενώ καθημερινά βρίσκεται εκτεθειμένος, τέτοια λάθη που στρέφονται και κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι αποδεκτά. Το γεγονός ότι ένας αξιωματούχος του κράτους επιλέγει να μεταβεί στη λεγόμενη «προεδρία» για να έχει συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη δεν είναι λάθος. Συνειδητά το έπραξε και ήξερε ότι θα επιφέρει αντιδράσεις. Όπως επεσήμανε ο κ. Λετυμπιώτης, «η πολιτική ουσία αυτής της ενέργειας, αγγίζει τον πυρήνα των ευαισθησιών του εθνικού μας θέματος. Σας υπενθυμίζω ότι εάν ήταν ευρωβουλευτής κάποιου άλλου κράτους ή αξιωματούχος, αυτή τη στιγμή θα προβαίναμε σε έντονα διαβήματα. Άρα με αυτό θα πρέπει να έχουμε όλοι υπόψιν μας τον πυρήνα των εθνικών μας επιδιώξεων».

Είναι καιρός ο ευρωβουλευτής να αρχίσει να παράγει πολιτικό έργο ίσο με το προϊόν που παράγει στα social media, αν θέλει να κριθεί γι’ αυτό. Είναι καιρός να κατανοήσει, έστω μέσα από τις σφοδρότατες αντιδράσεις που προκάλεσε πριν καν δημοσιοποιηθεί το podcast, ότι η συνέντευξη με τον εγκάθετο της κατοχής στο λεγόμενο «προεδρικό» δεν προκαλεί απλώς έντονες επικρίσεις, αλλά δημιουργεί ένα επιπλέον επικοινωνιακό εργαλείο για τις «αρχές» του ψευδοκράτους, το οποίο δεν θα είχαν σε καμία άλλη περίπτωση, να προβάλλουν το απάραδεκτο αφήγημά τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στη λεγόμενη «προεδρία» στα κατεχόμενα ο Φειδίας-Έλαβε συνέντευξη από τον Τατάρ

Ο Φειδίας Παναγιώτου αποφάσισε να κάνει podcast με τον Ερσίν Τατάρ είκοσι μέρες πριν την μαύρη επέτειο της εισβολής. Στις 20 Ιουλίου συμπληρώνονται 51 χρόνια από εκείνο το καλοκαίρι, που οι δυνάμεις του Αττίλα εισέβαλαν στην Κύπρο και κατέλαβαν το 37%. Είναι αναπόφευκτο να γίνονται σκέψεις ότι η επιλογή της ημερομηνίας για την εν λόγω συνέντευξη δεν ήταν τυχαία, δεδομένου τι έκανε πέρσι στις μαύρες επετείους. Και μάλιστα περίπου δύο εβδομάδες πριν από τη νέα άτυπη πενταμερή για το Κυπριακό, την οποία η τουρκική πλευρά προσπαθεί να εκτροχιάσει με απαράδεκτα επιχειρήματα εναντίον της ελληνικής πλευράς και του Προέδρου της Δημοκρατίας. Επιχειρήματα, για τα οποία δημιούργησε χώρο και χρόνο για περαιτέρω προβολή ένας Κύπριος ευρωβουλευτής.

Δειτε Επισης

Μήνυμα Αννίτας για ισχυρό ΔΗΣΥ με καρφιά σε ΕΛΑΜ και αναφορά σε Φειδία-«Αποφυγή λαϊκισμού για φθηνούς πολιτικούς πόντους»
Ανακοίνωσαν την κάθοδο Ολγκίν τα Ηνωμένα Έθνη για προετοιμασία της πολυμερούς-Κάνει στάση στο Παρίσι
Η Βουλή ψήφισε νομοσχέδια για εναρμόνιση με τον κανονισμό ΕΕ για ψηφιακές υπηρεσίες
Αντιπροσωπεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Αμερική συναντήθηκε με το ΚΝΚ στα κατεχόμενα
Ζήτησε να θεωρείται βουλευτής του ΔΕΚ ο Θεμιστοκλέους αλλά αρνήθηκε η Βουλή-«Αν δεν το αναγνωρίζετε δεν φταίω εγώ»
Παρέμβαση Χατζηγιάννη για Γάζα και Ιράν στην Ολομέλεια ΚΣ ΟΑΣΕ
Τατάρ στον Πρωθυπουργό του Αζερμπαϊτζάν: Η «τδβκ» είναι η τιμή και η σημαία του τουρκικού κόσμου
Νομοθετική ρύθμιση για εγγραφή εταιρειών συμφερόντων τρίτων χωρών αναζητά η Βουλή
Ενημέρωσε τους αρχηγούς κομμάτων για τα νομοσχέδια για φορολογική μεταρρύθμιση ο Κεραυνός
X. Σενέκης στην ΚΣ ΟΑΣΕ: Η τουρκική κατοχή δεν είναι παγωμένη σύγκρουση