Δημοσκόπηση REPORTER: Διπλή μάχη για πρωτιά και τρίτη θέση ενόψει Βουλευτικών-Ανατροπές στο υφιστάμενο σκηνικό
Μικαέλλα Λοΐζου 06:00 - 03 Ιουλίου 2025

Μάχη τόσο για την πρωτιά όσο και για την τρίτη θέση αναδεικνύει το πολιτικό βαρόμετρο Ιουνίου, που πραγματοποίησε η IMR και παρουσιάζει σήμερα ο REPORTER, λίγο λιγότερο από ένα χρόνο πριν από τις Βουλευτικές Εκλογές. Η έρευνα δείχνει ανατροπή στην κατάταξη, καθώς το ΑΚΕΛ περνά πρώτο, ενώ τέσσερα κόμματα συγκεντρώνουν διψήφια ποσοστά, με τη διαφορά τόσο του ΑΚΕΛ από τον ΔΗΣΥ, όσο και του ΕΛΑΜ από το Άλμα, να βρίσκεται στη μία μονάδα, αν και υπάρχει απόσταση ασφαλείας μεταξύ των δύο ζευγαριών αντιπάλων.
Παραδοσιακά κόμματα μένουν αρκετά πιο πίσω, με την σύνθεση του Κοινοβουλίου να αναμένεται διαφορετική από την υφιστάμενη, εάν συνεχιστεί η τάση που καταγράφεται σήμερα, αφού για αρκετές δυνάμεις η μάχη αυτή τη στιγμή δεν είναι για τη σειρά στον κομματικό χάρτη αλλά για να καταφέρουν να εισέλθουν στη νέα Βουλή.
Υψηλό ενδιαφέρον
Δεδομένου του χρονικού σημείου που βρισκόμαστε, το ενδιαφέρον των πολιτών για τις Βουλευτικές Εκλογές είναι αρκετά υψηλό. Ποσοστό 43% δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται σε μεγάλο βαθμό και ακόμη 23% σε αρκετό βαθμό. Τόσο αυτοί που ενδιαφέρονται σε μικρό βαθμό όσο και εκείνοι που δεν ενδιαφέρονται καθόλου κινούνται στο 17%. Σημειώνεται ότι αντίστοιχο ενδιαφέρον καταγράφονταν και στο βαρόμετρο του Μαρτίου, ωστόσο αυξήθηκε κατά τρεις μονάδες το ποσοστών όσων ενδιαφέρονται πολύ για τις Βουλευτικές Εκλογές.

Ενθαρρυντικό, δεδομένων το ποσοστών της αποχής που καταγράφονται στις τελευταίες εκλογικές διαδικασίες, είναι το ποσοστό όσων σήμερα δηλώνουν ότι σίγουρα ή μάλλον θα πάνε να ψηφίσουν στις εκλογές του Μαΐου. Το 57% δηλώνουν ότι θα προσέλθουν στις κάλπες σίγουρα και το 26% μάλλον, με το συνολικό ποσοστό να είναι κατά τρεις μονάδες υψηλότερο από το αντίστοιχο του Μαρτίου. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, το 12% αναφέρουν πως μάλλον δεν θα πάνε να ψηφίσουν, ενώ το 5% είναι σίγουροι ότι δεν πρόκειται.

Κριτήρια Βουλευτικών Εκλογών
Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια με τα οποία θα επιλέξουν το κόμμα που θα στηρίξουν στις Βουλευτικές Εκλογές, είναι ξεκάθαρο πως τα δύο σημαντικότερα προβλήματα που κατά καιρούς αναφέρουν οι πολίτες ως προς την καθημερινότητά τους αποτελούν και το σημαντικότερο κριτήριο για τον τρόπο που θα κινηθούν εκλογικά. Το 54% αναφέρουν ως κριτήριο τις θέσεις των κομμάτων στην οικονομία και 42% τις θέσεις τους για τα κοινωνικά ζητήματα. Το Κυπριακό μένει πιο πίσω, καθώς αποτελεί κριτήριο για το 36%.
Από εκεί και πέρα, το 38% δηλώνουν ότι το θα κάνουν την επιλογή τους με βάση τους υποψήφιους βουλευτές του κόμματος. Αρκετά χαμηλότερο (19%) είναι το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι θα ψηφίσουν το κόμμα που ψηφίζουν παραδοσιακά, εύρημα συμβατό με τις τάσεις αποσυσπείρωσης που παρατηρούνται. Τέλος, το 15% έχουν ως κριτήριο την ιδεολογία και το 8% λαμβάνουν υπόψιν ποιος είναι ο αρχηγός. Άλλες επιλογές συγκέντρωσαν χαμηλότερα ποσοστά.

Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια για τους σταυρούς προτίμησης, το 44% των πολιτών αναφέρουν ότι θα ψηφίσουν βάσει των ικανοτήτων τους. Το 36% αναφέρουν ως κριτήριο την προσωπικότητα των υποψηφίων και 30% τις θέσεις που εκφράζουν.
Το έργο που επιτέλεσαν μέχρι σήμερα αποτελεί κριτήριο επιλογής για το 26% και η πολιτική εμπειρία για το 16%. Ωστόσο αυτή δεν μεταφράζεται απαραιτήτως σε κοινοβουλευτική εμπειρία, καθώς αυτή αποτελεί κριτήριο για το 7%. Το νεαρό της ηλικίας των υποψηφίων λαμβάνεται υπόψιν από το 6%, ενώ 5% αναφέρουν ως κριτήρια την προσφορά τους στο κόμμα ή απλώς το γεγονός πως αποτελούν επιλογή του κόμματός τους. Άλλες επιλογές συγκέντρωσαν χαμηλότερα ποσοστά.

Πρώτη αξιολόγηση για το Άλμα
Στην ερώτηση για τις πρώτες εντυπώσεις που άφησε το Άλμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, το 28% δηλώνουν άγνοια αλλά από αυτούς που τοποθετήθηκαν οι απαντήσεις έχουν κυρίως θετικό πρόσημο. Το 27% αναφέρουν ότι έχουν θετικές εντυπώσεις για το κόμμα και ακόμη 22% μάλλον θετικές. Στον αντίποδα, μάλλον αρνητικές είναι οι εντυπώσεις του 9% και απόλυτα αρνητικές του 14%.

Δεν καλοβλέπουν συνεργασία στο Κέντρο
Το άνοιγμα του ΔΗΚΟ προς την ΕΔΕΚ και τη ΔΗΠΑ για συνεργασία στις Βουλευτικές Εκλογές δεν φαίνεται, πάντως, να ενθουσιάζει τους ψηφοφόρους, καθώς το 26% αξιολογούν την πρόθεση αυτή αρνητικά και το 20% μάλλον αρνητικά. Στην αντίπερα όχθη, το 14% βλέπουν αυτή την προοπτική θετικά και 19% μάλλον θετικά. Άγνοια για το θέμα δηλώνουν δύο στους δέκα. Το εγχείρημα, έτσι κι αλλιώς, δεν φαίνεται ότι θα προχωρήσει, καθώς, αν θα επιτευχθεί συνεργασία, θα είναι στην ευρύτερη της μορφή και όχι με κοινό ψηφοδέλτιο.

Πρόθεση ψήφου
Ανατροπή σε ό,τι αφορά την πρωτιά δείχνει η πρόθεση ψήφου, αφού, εάν είχαμε Βουλευτικές Εκλογές αύριο, το 19% των πολιτών θα ψήφιζε το ΑΚΕΛ, αφήνοντας τον ΔΗΣΥ στη δεύτερη θέση με 18%. Πρόκειται για μία μικρή διαφορά, που καταδεικνύει τόσο πως τα δύο μεγάλα κόμματα βρίσκονται μακριά από τα ποσοστά τους, όσο και ότι η εικόνα αυτή τη στιγμή είναι ευμετάβλητη. Σημειώνεται ότι στο πολιτικό βαρόμετρο Μαρτίου ο ΔΗΣΥ ήταν αυτός που συγκέντρωνε ποσοστό 19% και το ΑΚΕΛ κατέγραφε 17%. Συνεπώς, το κόμμα της Αριστεράς παρουσιάζει άνοδο 2% και το κόμμα της Δεξιάς πτώση 1%.
Ακόμη μία μάχη στήθος με στήθος λαμβάνει χώρα για την τρίτη θέση. Το ΕΛΑΜ, με 13%, βρίσκεται πέντε ποσοστιαίες μονάδες πίσω από τον δεύτερο ΔΗΣΥ και προηγείται του νέου πολιτικού κινήματος του Οδυσσέα Μιχαηλίδη μόνο κατά 1%, ενδεικτικό της δυναμικής που άρχισε να αναπτύσσει το Άλμα. Το ΕΛΑΜ κατέγραφε το ίδιο ποσοστό και στην προηγούμενη δημοσκόπηση, ενώ ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, που τότε παρουσιαζόταν ως πρόσωπο καθώς δεν είχε εξαγγελθεί το Άλμα, βρισκόταν στο 11%, άρα καταγράφεται αύξηση μίας μονάδας.
Σε αυτή τη μάχη δεν παίρνει μέρος το «αιώνια τρίτο» ΔΗΚΟ, αφού έχει περιοριστεί σε μονοψήφια ποσοστά. Το μεγαλύτερο κόμμα του Κέντρου καταγράφει στο βαρόμετρο Ιουνίου 7%, το οποίο, αν και είναι αισθητά μεγαλύτερο από των υπολοίπων πολιτικών δυνάμεων, δεν είναι συμβατό με τη διαχρονική θέση του κόμματος στο πολιτικό σύστημα. Δεν παρατηρείται, μάλιστα, μεταβολή σε σχέση με τον Μάρτιο.
Η μάχη για όλα τα υπόλοιπα κόμματα, με τα σημερινά δεδομένα, είναι να διασφαλίσουν την είσοδό τους στη νέα Βουλή. Κάπως πιο άνετοι είναι οι Οικολόγοι και το Volt (που θα προσπαθήσει να βρεθεί στα έδρανα για πρώτη φορά), καθώς καταγράφουν ποσοστό 3%, όπως και τον Μάρτιο. Η ΕΔΕΚ βρίσκεται στο 2%, αρκετά μακριά από τα ποσοστά της, όπως και την προηγούμενη φορά, ενώ η ΔΗΠΑ καταγράφει μόλις 1%, όσο και οι Κυνηγοί. Η εικόνα στον πυθμένα παραμένει ουσιαστικά αναλλοίωτη σε σχέση με το προηγούμενο βαρόμετρο.
Με εξαίρεση το Άλμα, οι υπόλοιποι νέοι πολιτικοί σχηματισμοί που εξαγγέλθηκαν το τελευταίο διάστημα δεν καταφέρνουν να κάνουν εμφάνιση στον πίνακα της πρόθεσης ψήφου, αλλά το 2% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι θα ψήφιζαν κάποιο άλλο κόμμα. Οι αναποφάσιστοι βρίσκονται στο 11%, αυτοί που δεν θα ψηφίσουν στο 6% και το άκυρο/λευκό στο 2%.

Συσπείρωση και ροές
Το ΕΛΑΜ είναι το κόμμα που καταγράφει την μεγαλύτερη συσπείρωση αυτή τη στιγμή, καθώς βρίσκεται στο 75%, ενώ ακολουθεί το ΑΚΕΛ με 72%. Αντιθέτως, ο ΔΗΣΥ βρίσκεται μόλις στο 54%, ενώ πολύ κακή εικόνα έχει το ΔΗΚΟ, με συσπείρωση 43%, αν και στην περίπτωσή του υπάρχει αύξηση τεσσάρων μονάδων σε σχέση με τον Μάρτιο. Ο ΔΗΣΥ κινείται στα ίδια επίπεδα, ενώ το ΑΚΕΛ είναι δύο μονάδες πιο κάτω και το ΕΛΑΜ μία.
Η μεγαλύτερη διαρροή προς το Άλμα προέρχεται από το ΔΗΚΟ, σε ποσοστό 19%, ενώ αξιοσημείωτο είναι και το 12% των Συναγερμικών που μετακινούνται προς τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ιδιαίτερα επειδή έχει ακόμη μεγαλύτερες απώλειες προς το ΕΛΑΜ. Το Άλμα δέχεται εισροές 5% από τους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ και 6% από τους ψηφοφόρους του ΕΛΑΜ.
Ο ΔΗΣΥ έχει διαρροή 15% προς το ΕΛΑΜ, η οποία είναι ενδεικτική και του μεγαλύτερου προβλήματος που αντιμετωπίζει η παράταξη, ιδιαίτερα εάν στην εξίσωση μπουν και οι προηγούμενες απώλειες προς το άλλο κόμμα της Δεξιάς. Μικρές διαρροές, 4% και 2%, έχει προς ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ αντίστοιχα.
Το ΑΚΕΛ πιάνει πρωτιά χάριν στο δικό του, καλό για την εποχή, ποσοστό συσπείρωσης αλλά και λόγω των μικρών διαρροών προς άλλους χώρους. Η μεγαλύτερη είναι προς το Άλμα με 5%, ενώ 2% διοχετεύεται προς ΔΗΚΟ και ΕΛΑΜ και 1% στον ΔΗΣΥ.
Ένας στους πέντε ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ, αν είχαμε εκλογές αύριο, θα ψήφιζε το Άλμα, γεγονός που θα πρέπει να προβληματίσει πολύ το κόμμα, ιδιαίτερα από την στιγμή που καταγράφει και διαρροή 9% προς το ΕΛΑΜ. Έχει επίσης απώλειες 3% προς τα δύο μεγαλύτερα κόμματα.
Αν και το ΕΛΑΜ καταγράφει τη μεγαλύτερη συσπείρωση και κινείται ανοδικά τα τελευταία χρόνια, δεν έχει καταφέρει να κλείσει την στρόφιγγα. Κανένα κόμμα δεν φαίνεται να έχει «ανοσία» στο Άλμα και το ΕΛΑΜ έχει την μεγαλύτερη διαρροή του προς αυτή την κατεύθυνση με 6%, ακολουθούμενη από τον ΔΗΣΥ με 5%. Προς το ΔΗΚΟ χάνει 2% και προς το ΑΚΕΛ 1%.

Ταυτότητα έρευνας
Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από την IMR, με ανάθεση από τον REPORTER, μεταξύ 24 και 28 Ιουνίου του 2025. Η κάλυψη ήταν παγκύπρια, σε αστικές και αγροτικές περιοχές, και το δείγμα αποτελείτο από άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18+ με δικαίωμα ψήφου. Το μέγεθος του δείγματος ήταν 1000 άτομα, που επιλέχθηκαν με τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία. Η συλλογή στοιχείων έγινε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου. Το στατιστικό σφάλμα είναι +/-3.1 και ο βαθμός βεβαιότητας 95%. Λόγω στρογγυλοποίησης των ποσοστών, σε κάποιες περιπτώσεις το άθροισμα μπορεί να έχει απόκλιση από το 100% κατά μία μονάδα.

Το 12% του δείγματος προέρχεται από την ηλικιακή ομάδα 18-24, το 36% από την ομάδα 25-44, το 35% από την ομάδα 45-64 και το 16 από τους άνω των 65. Το 39% κατοικούν στην επαρχία Λευκωσίας, το 29% στη Λεμεσό, το 16% στη Λάρνακα, το 10% στην Πάφο και το 6% στην επαρχία Αμμοχώστου. Το σύνολο του δείγματος ήταν 1000 άτομα, 50% άντρες και 50% γυναίκες.

