Νέα ανοχή από τον ΟΑΥ στην ανάδοχο για τα προβλήματα του ΓεΣΥ-Δίνεται επιπλέον χρόνος
Άντρια Δημητρίου 06:00 - 07 Ιουλίου 2025

Από την περασμένη Παρασκευή εξέπνευσε το χρονικό περιθώριο των τριών μηνών που είχε παραχωρήσει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας στην ανάδοχο εταιρεία, η οποία διαχειρίζεται το λογισμικό του ΓεΣΥ, ώστε να δώσει οριστικές λύσεις στα τεχνικά προβλήματα που παρατηρούνται εδώ και μήνες. Τα προβλήματα αυτά προκαλούν καθυστερήσεις στην παροχή υπηρεσιών υγείας, επηρεάζοντας αρνητικά τόσο τους παρόχους όσο και τους ίδιους τους ασθενείς.
Παρόλο που η ανάδοχος εταιρεία είχε δεσμευθεί ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας τον περασμένο Μάρτιο ότι θα αντιμετωπίσει πλήρως τα ζητήματα, η κατάσταση δεν φαίνεται να έχει οριστικά αποκατασταθεί. Ενδεικτικό είναι ότι τη Δευτέρα 30 Ιουνίου, το λογισμικό τέθηκε εκτός λειτουργίας για περίπου μιάμιση ώρα και μάλιστα σε ώρα αιχμής, γεγονός που αναδεικνύει τη σοβαρότητα της κατάστασης.
Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που το σύστημα παρουσιάζει τόσο σοβαρές δυσλειτουργίες. Σε προηγούμενες περιπτώσεις, μέσα σε διάστημα μόλις δύο ημερών, το σύστημα είχε πέσει τουλάχιστον τρεις φορές για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να προκληθούν τεράστιες καθυστερήσεις και να υπάρξουν έντονες διαμαρτυρίες από την πλευρά των παρόχων. Οι επαναλαμβανόμενες αυτές βλάβες δημιουργούν εύλογη αγανάκτηση, καθώς το λογισμικό αποτελεί το βασικό εργαλείο για τη διαχείριση της παροχής υπηρεσιών υγείας και οι οποιεσδήποτε καθυστερήσεις ή διακοπές δυσχεραίνουν σημαντικά τη λειτουργία του συστήματος.
Η βασική αιτιολογία που δόθηκε για τα προβλήματα ήταν η αποχώρηση, πριν από αρκετούς μήνες, του βασικού υπεργολάβου από την ομάδα της αναδόχου εταιρείας. Η αποχώρηση αυτή δημιούργησε σοβαρό κενό γνώσης και τεχνογνωσίας, καθώς το εν λόγω άτομο διαχειριζόταν κρίσιμες λειτουργίες. Για την κάλυψη του κενού κρίθηκε αναγκαία η εκπαίδευση προσωπικού, μια διαδικασία χρονοβόρα, που σύμφωνα με την εταιρεία απαιτεί χρόνο για να γίνει σωστά, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται συνεχώς προβλήματα στο λογισμικό. Η ανάγκη για επιπλέον χρόνο προκειμένου να ενσωματωθούν ομαλά οι αλλαγές στο προσωπικό, φαίνεται να οδήγησε στην επανεμφάνιση παλιών αλλά και στην εμφάνιση νέων τεχνικών ζητημάτων.
Ο ΟΑΥ, ερωτηθείς από τον REPORTER αναφορικά με τα επόμενα βήματά του μετά τη λήξη του χρονικού διαστήματος που είχε δοθεί και με αφορμή τα προβλήματα των τελευταίων ημερών, μέσω πηγής ανέφερε πως έχει παρατηρηθεί σχετική βελτίωση όσον αφορά τη διαθεσιμότητα του λογισμικού. Ωστόσο, τόνισε πως η επανεμφάνιση διακοπών στη λειτουργία του συστήματος, τόσο την Παρασκευή όσο και τη Δευτέρα, καταγράφεται και αξιολογείται σοβαρά, καθώς δεν μπορούν να αγνοηθούν περιστατικά που διαταράσσουν τη λειτουργικότητα της πλατφόρμας. Η ίδια πηγή διευκρίνισε ότι ο Οργανισμός δεν θεωρεί πως τα προβλήματα παραμένουν στο σύνολό τους ανεπίλυτα, καθώς έχει διαπιστωθεί κάποια αραίωση στη συχνότητά τους, αλλά και μείωση στη διάρκειά τους. Αυτό ερμηνεύεται από τον Οργανισμό ως ένδειξη ότι ορισμένα ζητήματα αντιμετωπίζονται πιο αποτελεσματικά σε σχέση με το παρελθόν.
Παρά τη σχετική βελτίωση, όμως, εκφράστηκε και η απογοήτευση για το γεγονός ότι δεν κατέστη δυνατό να αποφευχθούν νέα περιστατικά διακοπών, γεγονός που αποδεικνύει ότι η σταθερότητα του συστήματος εξακολουθεί να είναι εύθραυστη. Ο ΟΑΥ αναμένει επίσημη ενημέρωση από την ανάδοχο εταιρεία για να διαπιστωθεί εάν τα νέα προβλήματα αφορούν ήδη γνωστά ζητήματα που δεν αντιμετωπίστηκαν επαρκώς ή αν πρόκειται για εντελώς νέα προβλήματα, κάτι που δεν θα έπρεπε να συμβαίνει, καθώς η πρόληψη τέτοιων περιστατικών αποτελεί βασικό στοιχείο κάθε αξιόπιστου συστήματος.
Θα δοθεί περαιτέρω χρόνος στην εταιρεία
Όπως ανέφερε η ίδια πηγή, θα παραχωρηθεί επιπρόσθετος χρόνος στην ανάδοχο εταιρεία, δεδομένου ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία αποκατάστασης των δυσλειτουργιών. Διευκρίνισε ότι τα τεχνικά ζητήματα δεν είναι πάντα προβλέψιμα και συχνά προκύπτουν από υπερφόρτωση συγκεκριμένων υποσυστημάτων. Το πληροφοριακό σύστημα του ΓεΣΥ δεν είναι ενιαίο αλλά αποτελείται από πολλαπλά διασυνδεδεμένα συστήματα. Επομένως, όταν παρουσιαστεί πρόβλημα σε μία μονάδα, αυτό μπορεί να επηρεάσει και τις υπόλοιπες, λειτουργώντας ως αλυσιδωτή αντίδραση, παρόμοια με μια αλυσίδα στην οποία αν ένας κρίκος δεν λειτουργεί σωστά, επηρεάζονται όλοι οι υπόλοιποι.
Ο Οργανισμός αναμένει από την ανάδοχο να είναι σε θέση να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά και άμεσα σε κάθε τεχνικό πρόβλημα που ανακύπτει. Παρόλο που αναγνωρίζεται ότι έχουν δοθεί λύσεις στα σοβαρότερα προβλήματα, η συνολική εικόνα δεν κρίνεται ακόμα ικανοποιητική. Γι’ αυτό και δίνεται περαιτέρω χρόνος, ώστε να φανεί κατά πόσον η εταιρεία μπορεί να βελτιώσει ακόμα περισσότερο τη διαχείριση του συστήματος και να αποκαταστήσει πλήρως την αξιοπιστία του.
Παράλληλα, έγινε σαφές πως η επιλογή τερματισμού της συνεργασίας με την ανάδοχο δεν είναι μια απλή διαδικασία. Η αλλαγή εταιρείας ή η ριζική αντικατάσταση του λογισμικού εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, καθώς δεν μπορεί από τη μία μέρα στην άλλη να αναλάβει άλλος πάροχος, ούτε να μεταφερθούν άμεσα και με ασφάλεια οι λειτουργίες σε νέο σύστημα. Το γεγονός ότι ένα και μόνο πρόσωπο αποχώρησε και προκάλεσε τέτοιας έκτασης προβλήματα είναι ενδεικτικό του πόσο ευάλωτο παραμένει το οικοσύστημα του λογισμικού. «Αν διαπιστώσουμε ότι μακροπρόθεσμα συνεχίζονται τα προβλήματα και δεν δίνονται λύσεις, τότε θα εξεταστούν και άλλες εναλλακτικές επιλογές», σημειώθηκε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο ΟΑΥ ξεκαθάρισε πως κατανοεί πλήρως τις ανησυχίες που εκφράζονται τόσο από την πλευρά των παρόχων όσο και από τους ασθενείς, καθώς είναι εύλογες. Δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι τέτοια προβλήματα δεν θα έπρεπε καν να απασχολούν το κοινό, ειδικά όταν πρόκειται για το βασικότερο ψηφιακό εργαλείο που εξυπηρετεί καθημερινά χιλιάδες πολίτες. Το λογισμικό είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και η αδιάλειπτη λειτουργία του αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα. Γι’ αυτό και, όπως τονίστηκε, η πίεση προς την ανάδοχο εταιρεία αυξάνεται καθημερινά, με στόχο την πλήρη αποκατάσταση της λειτουργίας του συστήματος και την εξασφάλιση της αξιοπιστίας του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Παραδέχεται τα προβλήματα στο ΓεΣΥ ο Δαμιανός-«Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες δεν θα καταρρεύσει»
- Επιστολή ΠΙΣ σε ΟΑΥ για τα προβλήματα στο λογισμικό του ΓεΣΥ-«Στοχοποιήθηκαν ιατροί από δικαιούχους»
- Νέα προβλήματα με το λογισμικό του ΓεΣΥ το πρωί της Δευτέρας
- Περιμένει τις βελτιώσεις στο λογισμικό του ΓεΣΥ ο ΟΑΥ-Αγανακτισμένοι με τα προβλήματα πάροχοι και ασθενείς
- Εκτός λειτουργίας και πάλι το ΓεΣΥ-Δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μέρες
