Ο καθένας στον δικό του ΚΕΝΤΡ(ικ)Ο δρόμο στις Βουλευτικές αλλά με ευδιάκριτα σημεία διασταύρωσης
Μικαέλλα Λοΐζου 06:00 - 02 Ιουλίου 2025

Το πρώτο από τα δύο «όχι» που αναμενόταν να ακούσει σε ό,τι αφορά την πρόταση για κοινή κάθοδο στις Βουλευτικές Εκλογές, εισέπραξε την Τρίτη από την ΕΔΕΚ ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ. Το δεύτερο ο Νικόλας Παπαδόπουλος θα το ακούσει τη Δευτέρα, όταν θα συναντηθούν οι αντιπροσωπείες του ΔΗΚΟ και της ΔΗΠΑ για να κάνουν την ίδια συζήτηση.
Θα πρέπει, ωστόσο, να διευκρινιστεί πως ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Νίκος Αναστασίου, δεν έκλεισε την πόρτα στη συνεργασία ευρύτερα. Αντιθέτως, φαίνεται να ευνοεί κάτι τέτοιο. Η άρνησή του αφορούσε συγκεκριμένα την συνεργασία μεταξύ των τριών κομμάτων στις Βουλευτικές Εκλογές, μία ιδέα που προέρχεται από το ΔΗΚΟ, ο εμπνευστής της οποίας, Πανίκος Λεωνίδου, συμμετείχε επίσης στην αντιπροσωπεία του κόμματος. Όπως δημόσια δήλωσε ο κ. Αναστασίου, «η ΕΔΕΚ έχει τις δικές της συνεδριακές αποφάσεις για να κατέλθουμε αυτόνομα σε αυτές τις Βουλευτικές Εκλογές. Όμως αυτό δεν μας στερεί το δικαίωμα να συνεργαστούμε σε όλα τα υπόλοιπα επίπεδα και να έχουμε μία ευρύτερη συνεργασία προς όφελος του κυπριακού λαού».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εισέπραξε «όχι» από την ΕΔΕΚ το ΔΗΚΟ για συνεργασία στις Βουλευτικές-Ανοιχτοί σε ευρύτερη συνεργασία
Η άρνηση αυτή ήταν δεδομένη, καθώς η ειλημμένη απόφαση ήταν γνωστή. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με την ΔΗΠΑ, που επίσης έχει επαναβεβαιώσει στο πρόσφατο συνέδριό της την αυτόνομη κάθοδο. Οι αποφάσεις, βέβαια, μπορούν να αλλάξουν στα κόμματα, αν δημιουργηθούν νέες συνθήκες, που να ευνοούν κάτι διαφορετικό. Ωστόσο, τόσο στα μάτια της ΕΔΕΚ, όσο και της ΔΗΠΑ, δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές οι συνθήκες για κοινή κάθοδο, αφού η εκτίμηση είναι πως μεταξύ τους ενδεχομένως τα τρία κόμματα να εξασφάλιζαν χαμηλότερο ποσοστό, από ότι θα είναι το συγκεντρωτικό αν κατεβεί ο καθένας μόνος του. Έτσι κι αλλιώς, για λόγους που σχετίζονται με την πραγματική εκλογική τους δύναμη αλλά και ενδεχόμενες μελλοντικές κινήσεις σε επίπεδο Προεδρικών, γίνεται κατανοητό πως είναι πολύ επίφοβο για τα τρία κόμματα να μην έχουν ανεξάρτητα ποσοστά.
Όπως ο REPORTER πληροφορείται, η πρόταση του ΔΗΚΟ δεν ήταν ιδιαίτερα συγκεκριμένη, επειδή το μεγαλύτερο κόμμα του Κέντρου επιθυμούσε να συνδιαμορφωθεί από αυτούς που θα συμμετείχαν. Ωστόσο μία ιδέα, χωρίς βάθος και ανάλυση και από την οποία απουσίαζαν πολλές κρίσιμες λεπτομέρειες, όσο εύηχη και αν είναι, θα ήταν δύσκολο να είναι σε θέση να ανατρέψει ειλημμένες αποφάσεις, όπως αποδείχθηκε και στην πράξη κατά τη συνάντηση για την ΕΔΕΚ.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, από τα δύο κόμματα φαίνεται να εκφράστηκε μία ειλικρινής βούληση για συνεργασία σε άλλα επίπεδα, κάτι που αντανακλάται και στις δημόσιες τοποθετήσεις. «Ως ΔΗΚΟ θεωρούμε ότι η συνεργασία μας με την ΕΔΕΚ είναι πολύτιμη», δήλωσε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, λέγοντας ότι σέβονται την συνεδριακή απόφαση και ανεξαρτήτως αυτής επιδιώκουν η συνεργασία να βελτιωθεί και να επεκταθεί σε όλα τα επίπεδα. «Θεωρούμε ότι η συνεργασία μεταξύ του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ είναι μία διαχρονική, ωφέλιμη πολιτική συνεργασία, που έχει ωφελήσει τον τόπο και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ως ΔΗΚΟ θέλουμε αυτή η συνεργασία να συνεχιστεί, να επεκταθεί, να δημιουργηθεί», τόνισε. «Το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ, ως συνεργάτες όλα αυτά τα χρόνια τόσο σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, αλλά και σε άλλα επίπεδα, πρέπει να συνεχίσουν αυτήν τη συνεργασία προς όφελος της πατρίδας. Γιατί πάνω από όλα είναι η πατρίδα μας», δήλωσε από πλευράς του ο Νίκος Αναστασίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πίσω από τις κλειστές πόρτες, οι δύο αντιπροσωπείες συμφώνησαν ότι μεταξύ των δύο κομμάτων υπάρχει ένας ιστορικός δεσμός και μοιράζονται κοινή ευθύνη έναντι των πολιτών. Εξού και είναι ανοιχτοί για περαιτέρω συνεργασία, η οποία δεν θα αφορά τις Βουλευτικές Εκλογές, τόσο σε σχέση με την Κυβέρνηση όσο και σε σχέση με τη Βουλή. Σε ό,τι αφορά το κομμάτι της συμπολίτευσης, φαίνεται να συζητήθηκαν κάποιοι τρόποι για να αναπτυχθούν κοινές προτάσεις και πρωτοβουλίες, ώστε να βοηθηθεί η προσπάθεια του Προέδρου και του Υπουργικού Συμβουλίου αλλά ενδεχομένως να αποφευχθούν και λάθη. Αυτό είναι συμβατό και με την ιδέα της ΔΗΠΑ, αν και αυτή θεωρητικά αφορά όλα τα κόμματα και όχι εκείνα της συμπολίτευσης μόνο, για συντονισμό σε επίπεδο μικρών θεματικών εθνικών συμβουλίων, ώστε με ταχύτητα να υπερπηδούνται εμπόδια και να προχωρούν σημαντικά ζητήματα στη Βουλή.
Ταυτόχρονα, η χθεσινή συνάντηση αποτέλεσε άλλη μία ευκαιρία για τα δύο κόμματα να επαναβεβαιώσουν όλα αυτά που τους ενώνουν, σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, την ανάγνωση που κάνουν των διαφόρων ζητημάτων και τις κοινές θέσεις που έχουν σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση προβλημάτων της καθημερινότητας. Για αυτό και γίνεται κατανοητό πως υπάρχει πεδίο συνεργασίας σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, που θα επιτρέψει να προωθηθούν νομοθετικές ρυθμίσεις που θα αντιμετωπίζουν τέτοια θέματα. Σε αυτό το πλαίσιο, πάντως, δεν αναμένεται να είναι αρνητική ούτε η ΔΗΠΑ, δεδομένης της ανανέωσης της δημόσιας έκκλησής της για συλλογική επεξεργασία και συμφωνία σε ελάχιστες κοινές συνισταμένες πολιτικής δράσης για τα κρίσιμα ζητήματα που επηρεάζουν την καθημερινότητα.
