Το σκεπτικό ΥΠΑΝ για την παράταση φοίτησης στα ειδικά σχολεία-Ζητά ολιστική πολιτική το αναπηρικό κίνημα
06:00 - 02 Ιουλίου 2025

Ανοίγει η συζήτηση για τους κανονισμούς που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας, αναφορικά με τη φοίτηση των παιδιών με αναπηρίες στα ειδικά σχολεία και την παράταση μέχρι τα 22 χρόνια αντί τα 21 που ισχύει μέχρι σήμερα, με το αναπηρικό κίνημα να θεωρεί ότι πρόκειται για μία απόφαση προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο πρέπει να υπάρξει ολιστική αντιμετώπιση του ζητήματος, για την ομαλή ένταξη των παιδιών με αναπηρία στην αγορά εργασίας.
Στις αρχές του περασμένου Ιουνίου, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τροποποιητικό νομοσχέδιο που κατέθεσε το Υπουργείο Παιδείας, αναφορικά με τους κανονισμούς λειτουργίας των ειδικών σχολείων, ώστε να υπάρξει παράταση του ηλικιακού ορίου για τα παιδιά και να επεκταθεί μέχρι τα 22 χρόνια η φοίτηση και όχι τα 21 που ισχύει αυτή τη στιγμή. Σημειώνεται πως το τελευταίο διάστημα υπήρξαν διάφορες αντιδράσεις από πλευράς γονιών, οι οποίοι καλούσαν την Κυβέρνηση να λάβει μέτρα, ώστε να αλλάξει η υφιστάμενη κατάσταση, καθώς δεν ήταν προς το συμφέρον των παιδιών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μικρό καλάθι κρατούν οι γονείς για την απόφαση για φοίτηση στα ειδικά σχολεία-«Δεν είναι η λύση»
Σύμφωνα με τους κανονισμούς που κατατέθηκαν στη Βουλή, το Υπουργείο Παιδείας προωθεί την παράταση φοίτησης παιδιών με ειδικές ανάγκες που φοιτούν στα δημόσια σχολεία, μέχρι τη συμπλήρωση της ηλικίας των 22 ετών, λόγω της έλλειψης δομών φιλοξενίας και απασχόλησης για τα άτομα αυτά. Αναφέρεται, δε, ότι «το ΥΠΑΝ αντιλαμβάνεται τη διευκόλυνση που θα έχουν οι γονείς/κηδεμόνες των παιδιών που φοιτούν τόσο στα Ειδικά Σχολεία όσο και στις Ειδικές Μονάδες των Λυκείων και των Τεχνικών και Επαγγελματικών Σχολών Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, γι' αυτό και προωθεί την παράταση κατά ένα έτος μέχρι τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών από το αρμόδιο Υφυπουργείο».
Στους κανονισμούς που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας αναφέρεται, δε, ότι «η ΚΥΣΟΑ συμφωνεί με την εισήγηση για παράταση του ορίου φοίτησης μέχρι τα 22 χρόνια, ενώ υποστηρίζει ότι αποτελεί σημαντική αναγνώριση των αναγκών των παιδιών με αναπηρίες. Η ΠΟΕΔ αναφέρει ότι η επέκταση για ένα έτος του χρόνου παραμονής των παιδιών στα Ειδικά Σχολεία δεν επιλύει το πραγματικό πρόβλημα, που είναι η έλλειψη ουσιαστικών και ποιοτικών δομών. Η ΟΕΛΕΜΕΚ συμφωνεί με τη συγκεκριμένη πρόταση, εφόσον το ΥΠΑΝ φροντίσει να υπάρχουν οι αναγκαίες υποδομές. Τέλος, η ΠΟΣΥΓΟΠΕΑ εκφράζει την ικανοποίησή της και επισημαίνει την ανάγκη για κατάλληλο σχεδιασμό και επαρκείς πόρους, προκειμένου να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Η ΟΛΤΕΚ και η Παγκύπρια Ομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης δεν υπέβαλαν οποιεσδήποτε απόψεις».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Μετά από τα 21, τα παιδιά μας με αναπηρία απομονώνονται… Δεν έχουν καθόλου ευκαιρίες»
Ζητά ολιστικό σχεδιασμό το αναπηρικό κίνημα
Πάντως, η άποψη που επικρατεί στο αναπηρικό κίνημα είναι πως πρόκειται για μία απόφαση προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα που υπάρχει, καθώς το ζήτημα είναι η ομαλή ένταξη των παιδιών με αναπηρία στην αγορά εργασίας, αλλά και η δημιουργία δομών, όπου μπορούν να βρίσκονται αυτά τα άτομα, μετά την αποφοίτησή τους από τα ειδικά σχολεία.
Συγκεκριμένα, αυτό που τονίζεται είναι πως παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μία θετική απόφαση, δεν ακυρώνει το ότι είναι αποσπασματική, επειδή το θέμα είναι να δημιουργηθούν κέντρα ημέρας, για να μπορούν αυτά τα παιδιά να λαμβάνουν στήριξη ακόμη και μετά την αποφοίτησή τους από τα ειδικά σχολεία. Αυτή τη στιγμή, μετά την αποφοίτηση από τα ειδικά σχολεία, η πλειοψηφία των παιδιών με αναπηρίες καταλήγουν στο σπίτι τους, επειδή δεν έχουν στήριξη για να συνεχίσουν τις θεραπείες τους.
Εκτός αυτού, ένα άλλο σημείο που τονίζεται από πλευράς αναπηρικού κινήματος είναι το γεγονός πως πρέπει να υπάρξει μία σύνδεση των ειδικών σχολείων με την ανάπτυξη δεξιοτήτων από τα παιδιά για να μπορούν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας, αφού υπάρχουν σχετικά προγράμματα που το επιτρέπουν.
Αυτοί είναι και οι βασικοί λόγοι που το αναπηρικό κίνημα θεωρεί πως πρέπει να υπάρξει ολιστική πολιτική για το συγκεκριμένο θέμα και αναμένεται να θέσουν τις απόψεις τους και στην Επιτροπή Παιδείας, για να δημιουργηθεί μία σωστή βάση για το εν λόγω ζήτημα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Τα παιδιά μας είναι κλειστά στο σπίτι»-Κραυγή απόγνωσης από γονείς ΑμεΑ, ζητούν εργοδότησή τους
