Ψάχνουν λύσεις για τους αγρότες και την έλλειψη νερού-Επί τάπητος το νομοσχέδιο για τα εξώδικα σε πολίτες

«Η μόνιμη επίλυση του υδατικού είναι μονόδρομος. Μέχρι σήμερα οι γεωργοί στερούνταν το νερό και αυτό δεν μπορεί να συνεχίσει να συμβαίνει».Αυτή ήταν η αναφορά σε πρόσφατες δηλώσεις της Υπουργού Γεωργίας· μια δήλωση που φανερώνει, αφενός, ότι οι αγρότες έχουν φτάσει στα όριά τους και αφετέρου, ότι το Υπουργείο Γεωργίας είναι αποφασισμένο να βρει λύσεις ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα.

Οι αγρότες και ευρύτερα, ο πρωτογενής τομέας πληρώνουν εδώ και αρκετό καιρό τα «σπασμένα» της παρατεταμένης ανομβρίας, με αποτέλεσμα η παραγωγή να μειώνεται αισθητά και να πλήττονται οικονομικά.

Με την παρούσα κατάσταση, το πρόβλημα για τους αγρότες και τον πρωτογενή τομέα δεν επιλύεται, καθώς προς το παρόν οι ενέργειες των αρμοδίων εστιάζονται στην ύδρευση και στην αποφυγή αποκοπών νερού σε νοικοκυριά ένα στοίχημα που, με τη βοήθεια των κινητών μονάδων αφαλάτωσης, αναμένεται ότι θα κερδηθεί. Ωστόσο, όπως τονίζεται σε κάθε ευκαιρία από πλευράς του Υπουργείου Γεωργίας, για να μην υπάρξουν αποκοπές, θα πρέπει και οι καταναλωτές να συμβάλουν, κάνοντας ορθή διαχείριση του νερού.

Παράλληλα, οι αγρότες κάνουν υπομονή, αναμένοντας την οριστική επίλυση του προβλήματος μέσα από στοχευμένες δράσεις, οι οποίες γίνεται προσπάθεια να υλοποιηθούν.

Ανάμεσα στις δράσεις που προγραμματίζονται από το Υπουργείο Γεωργίας και τα άλλα αρμόδια Τμήματα, περιλαμβάνονται παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ανομβρίας, όπως και 93 έργα ύδρευσης, άρδευσης, αποχέτευσης και αξιοποίησης ανακτημένου νερού σε όλες τις επαρχίες, διασφαλίζοντας πόσιμο νερό αλλά και νερό για άρδευση. Παράλληλα, στο πλαίσιο συγκεκριμένων στοχεύσεων, εντάσσεται και η εκμετάλλευση των γεωτρήσεων.

Επί τάπητος τίθεται και το νομοσχέδιο για τα πρόστιμα σε πολίτες, το οποίο έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις, με βουλευτές να κάνουν λόγο ακόμη και για εξίσωση των ευθυνών των αρμοδίων με εκείνες των πολιτών.

Παράλληλα, εκφράζονται επιφυλάξεις ότι οι αλλαγές που έγιναν στο νομοσχέδιο δεν θα προσφέρουν ουσιαστικά περισσότερα.

Πάντως, σε προηγούμενη συνεδρία της Επιτροπής Γεωργίας διαφάνηκε ότι υπήρξαν αδυναμίες στην εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας, με τα περισσότερα εξώδικα να επιβάλλονται πρόσφατα, κυρίως από τον ΕΟΑ Λάρνακας.

Από την πλευρά του, το Υπουργείο Γεωργίας θεωρεί ότι το προτεινόμενο νομοσχέδιο θα δώσει λύσεις στις υφιστάμενες αδυναμίες. Ωστόσο, αυτή η θέση δεν φαίνεται, προς το παρόν, να πείθει κάποιους βουλευτές.

Η εικόνα στα φράγματα είναι τραγική, με τη συνολική πληρότητα να ανέρχεται σε ποσοστό κάτω του 20%, σε σύγκριση με το 39,3% που ήταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΤΑΥ, στο μεγαλύτερο φράγμα της Κύπρου, αυτό του Κούρη, η πληρότητα βρίσκεται μόλις στο 16,7%, με την ολική ποσότητα νερού να ανέρχεται στα 19,2 εκατ. κυβικά μέτρα (ΕΚΜ), ενώ πέρσι την ίδια ημέρα η πληρότητα ήταν στο 34,7%.

Στο δεύτερο μεγαλύτερο φράγμα, αυτό του Ασπρόκρεμμου στην επαρχία Πάφου, υπάρχουν 10,2 ΕΚΜ, που αντιστοιχούν στο 19,5% της πληρότητας, με την περσινή να ήταν στο 46,1%.

Τη χαμηλότερη πληρότητα – κάτω του 10% – παρουσιάζουν τα φράγματα του Μαυροκόλυμπου (0%), που αποστραγγίστηκε λόγω προβλήματος, της Βυζακιάς (1,5%) και της Άχνας (6,1%). Ακολουθούν με πληρότητα μέχρι 20% αυτά του Ξυλιάτου (15,2%), του Κούρη (16,7%), των Λευκάρων (16,7%), της Γερμασόγειας (18,9%) και του Ασπρόκρεμμου (19,5%).

Αντίθετα, τη μεγαλύτερη πληρότητα διατηρούν τα φράγματα του Καλοπαναγιώτη (59%) και της Αρμίνου (58,7%).

Δειτε Επισης

Δυναμιτίζει το κλίμα πριν την πενταμερή o Tατάρ-Διαμαρτυρήθηκε στον Γκουτέρες για συλλήψεις σφετεριστών
Νεκρός γνωστός βιομήχανος χάλυβα και η οικογένειά του από πτώση αεροσκάφους στις ΗΠΑ
Διαμαρτύρεται για τις συλλήψεις Ρώσων δημοσιογράφων στο Αζερμπαϊτζάν η Μόσχα
Δεν αποκλείει απέλαση Μασκ ο Τραμπ-«Δεν ξέρω, θα πρέπει να ρίξουμε μια ματιά»
Μετέτρεψε το βαν του σε αποθήκη για τα αδασμολόγητα καπνικά ο 60χρονος-Απασχόλησε ξανά τις Αρχές
Ανοίγει την ερχόμενη Τρίτη η πλατφόρμα για αιτήσεις για ηλεκτροκίνηση-Οι χορηγίες που παραχωρεί το κράτος
Σαρώνει την Ευρώπη ο καύσωνας-Κλείνουν σχολεία στη Γαλλία, περιορίζονται οι υπαίθριες εργασίες στην Ιταλία
Έντονος ο Κέττηρος για τις προσφυγικές κοινότητες-Ζητά στρατηγικό σχεδιασμό
Χειροπέδες και σε 15χρονο για την επίθεση και ληστεία ζεύγους στην Πάφο
Το 2026 στη Βουλή η ειδική νομοθεσία για αναπηρία-Βάλλουν κατά Υφυπουργείου Πρόνοιας οι οργανώσεις