Νέα νομοθεσία για τη Γενική Ασφάλεια των Προϊόντων ψήφισε η Βουλή

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε ομόφωνα τον νέο Νόμο για τη Γενική Ασφάλεια των Προϊόντων του 2025, ο οποίος αντικαθιστά την προηγούμενη σχετική νομοθεσία (Νόμοι του 2004 έως 2010) και ευθυγραμμίζεται πλήρως με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2023/988 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη γενική ασφάλεια των προϊόντων.

Βασικός στόχος της νομοθεσίας είναι η προστασία των καταναλωτών και αποτελεσματική εποπτεία της αγοράς.

Συγκεκριμένα στοχεύεται η ενίσχυση της ασφάλειας των καταναλωτικών προϊόντων, ιδιαίτερα των μη εδώδιμων προϊόντων, η ρύθμιση των διαδικτυακών πωλήσεων και των ηλεκτρονικών αγορών, η αποτελεσματική ανάκληση επικίνδυνων προϊόντων, η ενίσχυση των δικαιωμάτων των καταναλωτών και η διαφάνεια και λογοδοσία των αρμόδιων αρχών.

Μεταξύ άλλων ορίζεται ενιαίο σημείο επαφής το “Safety Gate” (σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για επικίνδυνα προϊόντα), με αρμόδια αρχή την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή.

Επίσης γίνεται ενίσχυση των εξουσιών της αρμόδιας αρχής, περιλαμβανομένων του δικαιώματος κατάσχεσης προϊόντων με βάση υποψία ή πληροφόρηση μη συμμόρφωσης, της λήψης υποχρεωτικών προσωρινών ή οριστικών μέτρων σε περίπτωση κινδύνου και της υποχρέωσης ετήσιας έκθεσης μέτρων προς τη Βουλή.

Προβλέπονται ακόμα αυξημένες ποινές και διοικητικά πρόστιμα για παραβάσεις. Ενδεικτικά η μη συμμόρφωση με υποχρέωση ανάκλησης προϊόντος επισύρει ποινή φυλάκισης έως 2 έτη ή πρόστιμο έως €100.000 ή και τα δύο.

Προνοείται επίσης ενίσχυση της υποχρέωσης αποζημίωσης. Κάθε παραβίαση των υποχρεώσεων ασφάλειας αποτελεί αστικό αδίκημα και γεννά αγώγιμο δικαίωμα για τον ζημιωθέντα.

Προβλέπεται δωρεάν και αποτελεσματική επανόρθωση προς τον καταναλωτή σε περίπτωση ανάκλησης προϊόντος, υποχρεωτική συμμόρφωση των οικονομικών φορέων σε ειδοποιήσεις και μέτρα της αρμόδιας αρχής και ειδική πρόνοια για έκτακτα μέτρα μέσω διατάγματος από τον Υπουργό Ενέργειας, σε περιπτώσεις επικίνδυνων προϊόντων.

Οι οικονομικοί φορείς σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού – εισαγωγείς, διανομείς, πωλητές – φέρουν πλέον σαφώς καθορισμένες υποχρεώσεις, μεταξύ άλλων για αξιολόγηση της επικινδυνότητας προϊόντων, ενημέρωση της αρμόδιας αρχής και των καταναλωτών, ανάκληση ή απόσυρση προϊόντων και συνεργασία σε ελέγχους και λήψη διορθωτικών μέτρων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Α. Μιχαηλίδου: Η συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας μπορεί να διαμορφώσει ευρωπαϊκές πολιτικές
Χωρίς ρεύμα περιοχές στη Λευκωσία λόγω βλάβης-Στο σημείο συνεργείο της ΑΗΚ
Στο στόχαστρο της Κομισιόν η Κύπρος-Δεν συμμορφώθηκε σε σειρά υποχρεώσεων για ενωσιακό δίκαιο
Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο... Έφυγε από τη ζωή η σπουδαία σκηνοθέτρια Ιρένα Ιωαννίδου
ΒΙΝΤΕΟ: Καταγγελίες Φαίδωνα για άθλιες συνθήκες διαμονής μεταναστών-Πώς απαντά το Υφ. Πρόνοιας
Η ενημέρωση του Γραφείου Επιτρόπου Επικοινωνιών για την υποχρεωτική ταυτοποίηση προπληρωμένων SIM
Υπ. Άμυνας: Επιτακτική ανάγκη να τεθεί η ενίσχυση αμυντικών δυνατοτήτων ως ύψιστη προτεραιότητα
Αποκαταστάθηκε βλάβη σε αγωγό υδροδότησης στη Λεμεσό
Ολοκληρώνεται η διοικητική έρευνα για τον θάνατο του 33χρονου μεταμοσχευμένου-«Κανονικά πρέπει να το έχουμε μέχρι αύριο»
Χ. Παρπαρίνου: Η φωνή τους ακούγεται δυνατά στο εξωτερικό, αλλά αγνοείται στο σπίτι τους