Διπλωματικό θρίλερ στα Στενά του Ορμούζ-Κλιμάκωση της κρίσης με εμπλοκή και της Κίνας

Μετά από στοχεβμένες αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, η περιοχή του Περσικού Κόλπου βρίσκεται στο επίκεντρο μιας ταχύτατα εξελισσόμενης διπλωματικής και στρατηγικής κρίσης. Το Ιράν εξετάζει το ενδεχόμενο κλεισίματος των Στενών του Ορμούζ -ενός εκ των σημαντικότερων ενεργειακών διαύλων παγκοσμίως- γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό σε διεθνές επίπεδο.

Υπάρχει έντονη διπλωματική κινητικότητα και εμπλοκή τρίτων κρατών. Συγκεκριμένα, το Ιρανικό Κοινοβούλιο (Ματζλίς) έχει καταγράψει πλειοψηφική πολιτική βούληση υπέρ του κλεισίματος των Στενών, εναποθέτοντας όμως την τελική αρμοδιότητα στο Ανώτατο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Ιράν. Ο Εσμαΐλ Κοσαρί, ανώτερος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης και μέλος της Επιτροπής Εθνικής Ασφαλείας του Κοινοβουλίου, δήλωσε ότι «το Κοινοβούλιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το κλείσιμο του Στενού είναι αναγκαίο υπό τις παρούσες συνθήκες».

Οι ΗΠΑ, αναγνωρίζοντας τον υψηλό βαθμό ενεργειακής εξάρτησης της Κίνας από τις θαλάσσιες μεταφορές πετρελαίου μέσω των Στενών του Ορμούζ, καλούν την κινεζική κυβέρνηση να ασκήσει επιρροή επί της Τεχεράνης. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, σε δημόσιες δηλώσεις του τόνισε χαρακτηριστικά: «Παροτρύνουμε την κυβέρνηση της Κίνας να έρθει σε επαφή με την ιρανική ηγεσία· το κλείσιμο του Στενού θα αποτελέσει οικονομική αυτοχειρία για το Ιράν, με συνέπειες δυσανάλογα μεγαλύτερες για τις οικονομίες άλλων χωρών».

Η Κίνα, μέσω επίσημης ανακοίνωσης στις 23 Ιουνίου, χαρακτήρισε τις αμερικανικές επιθέσεις ως πλήγμα στην αξιοπιστία της Ουάσινγκτον και ζήτησε άμεση αποκλιμάκωση και κατάπαυση πυρός.

Τα Στενά του Ορμούζ αποτελούν κρίσιμο κόμβο, μέσω του οποίου διέρχεται περίπου το 20% της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου. Ήδη οι διεθνείς αγορές πετρελαίου καταγράφουν άμεσες αναταράξεις, με την τιμή του Brent να φτάνει σε υψηλό πενταμήνου. Οι ασφαλιστικοί φορείς αυξάνουν τα ασφάλιστρα πολεμικού κινδύνου, ενώ η προοπτική πλήρους αποκλεισμού του διαύλου προκαλεί ανησυχία για διαταραχή των εφοδιαστικών αλυσίδων σε παγκόσμια κλίμακα.

Η διαμορφούμενη κατάσταση αποκτά χαρακτηριστικά διπλωματικού θρίλερ με τη δυναμική εμπλοκή όχι μόνο των ΗΠΑ και του Ιράν, αλλά και της Κίνας, η οποία βρίσκεται σε στρατηγικό σταυροδρόμι μεταξύ ενεργειακών συμφερόντων και διεθνούς διπλωματικής ισορροπίας. Κάθε περαιτέρω κλιμάκωση εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους αποσταθεροποίησης σε ευρύτερη γεωπολιτική κλίμακα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Βολές από δικηγόρο της αστυνομικού που τέθηκε σε διαθεσιμότητα κατά Αρχηγού και Λαμπριανίδου για διαρροές-Ρίχνει το γάντι σε Αγγελίδη για χειρισμούς
Με χρόνια φλεβική ανεπάρκεια διαγνώστηκε ο Ντόναλντ Τραμπ-Ανησυχία στο Λευκό Οίκο
Ο Ερντογάν επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία αγόρασε άλλα δύο πλωτά γεωτρύπανα-Το ένα θα σταλεί στη Λιβύη
ΒΙΝΤΕΟ: Ο Κρις Μάρτιν «πρόδωσε» την εξωσυζυγική σχέση διευθύνοντα συμβούλου με συνεργάτιδά του
Τραγωδία στην Ελλάδα... Νταλίκα συγκρούστηκε μετωπικά με τζιπ, τρεις νεκροί (pics)
Επανέλαβε στον Γκουτέρες ετοιμότητα για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν ο ΠτΔ
«Η Ρωσία δεν δέχεται απειλές»-Απάντηση της Ζαχάροβα στο τελεσίγραφο Τραμπ για κατάπαυση πυρός
Ανανεώθηκε η διαθεσιμότητα των αστυνομικών για τις ερωτικές περιπτύξεις-Σε εξέλιξη η ποινική, άρχισε έρευνα για τη διαρροή
LIVE: Τριμερή τον Σεπτέμβριο, νέα πενταμερή αργότερα ανακοίνωσε ο Γκουτέρες
Ανοίγουν όλες οι πλευρές στο Κυπριακό τα χαρτιά τους-Τα ΜΟΕ στο επίκεντρο της Ολομέλειας