Θλίψη στον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο για το θάνατο του Δρ Άλκη Πιερίδη
11:14 - 23 Ιουνίου 2025

Τη βαθύτατη θλίψη του για τον θάνατο του Δρ Άλκη Πιερίδη, πρωτοπόρου της ειδικότητας της νεφρολογίας στην Κύπρο και εξέχοντος μέλους της ιατρικής κοινότητας της Κύπρου, εκφράζει, σε ανακοίνωση του, ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).
Σημειώνει ότι με προσήλωση στην επιστημονική γνώση και βαθιά αίσθηση ευθύνης απέναντι στον άνθρωπο, ο Άλκης Πιερίδης συνέβαλε καθοριστικά στη θεμελίωση και ανάπτυξη της νεφρολογικής φροντίδας στην Κύπρο.
«Ήταν ο πρώτος που οργάνωσε Μονάδες Αιμοκάθαρσης σε δημόσια νοσηλευτήρια, δημιουργώντας συνθήκες ασφαλούς και αξιοπρεπούς περίθαλψης για τους νεφροπαθείς ασθενείς. Παράλληλα, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία του πρώτου μεταμοσχευτικού κέντρου του τόπου μας, ενισχύοντας τη δυνατότητα μεταμόσχευσης νεφρού στην Κύπρο και δίνοντας ελπίδα ζωής σε εκατοντάδες συμπολίτες μας», προσθέτει.
Αναφέρει, επίσης, ότι η σταδιοδρομία του τιμήθηκε με διεθνή και εγχώρια αναγνώριση: ήταν Fellow του Royal College of Physicians, μέλος της American Society of Nephrology, επίτιμος πρόεδρος της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας ενώ τιμήθηκε και από το Πανεπιστήμιο Κύπρου για το σύνολο της προσφοράς του.
Σημειώνει ότι πέρα από την επιστημονική του κατάρτιση και τη δημιουργική του δράση, ο Δρ Πιερίδης υπήρξε για δεκαετίες υπόδειγμα ιατρού με ήθος, σεμνότητα και ακεραιότητα.
«Τον χαρακτήριζαν η ανθρώπινη προσέγγιση απέναντι στον ασθενή, η παιδαγωγική του στάση απέναντι στους νεότερους συναδέλφους και η σταθερή του προσφορά στη δημόσια υγεία», προσθέτει.
Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος αποχαιρετά έναν αφοσιωμένο επιστήμονα και εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του.
«Η προσφορά του Άλκη Πιερίδη θα παραμείνει ζωντανή στη μνήμη της ιατρικής κοινότητας της Κύπρου και θα αποτελεί σημείο αναφοράς για τις επόμενες γενιές. Αιωνία η μνήμη του», καταλήγει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θλίψη στην ιατρική κοινότητα... Έφυγε από τη ζωή ο δρ. Άλκης Πιερίδης σε ηλικία 81 ετών