Αυτό είναι το «μυστικό» πυρηνικό πρόγραμμα του Ισραήλ-Πόσο μεγάλο είναι το πυρηνικό οπλοστάσιο

Με το διεθνές ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, υπό τον φόβο ότι μπορεί ο εμπλουτισμός ουρανίου να φτάσει σε ποσοστά ικανά να δημιουργηθούν πυρηνικά όπλα, αναλυτές αναφέρουν στους New York Times ότι και το «Ισραήλ έχει ένα δικό του μυστικό πυρηνικό οπλοστάσιο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Το Ισραήλ, σύμφωνα με το δημοσίευμα των New York Times λίγο καιρό μετά την ίδρυσή του το 1948, ξεκίνησε να σχεδιάζει την ανάπτυξη ενός πυρηνικού προγράμματος για να εξασφαλίσει την επιβίωσή του.

«Οι Ισραηλινοί δεν θα επιβεβαιώσουν ούτε θα διαψεύσουν το πυρηνικό τους οπλοστάσιο» δήλωσε στους NYT ο Αλεξάντερ Κ. Μπόλφρας, ειδικός σε θέματα πυρηνικής ασφάλειας στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών στο Λονδίνο.

Ωστόσο, έχουν υπάρξει δηλώσεις ότι δεν πρόκειται για την πρώτη χώρα που θα «εισαγάγει» πυρηνικά όπλα στη Μέση Ανατολή.

«Αυτή η σκόπιμα αόριστη διατύπωση ισοδυναμεί με αυτό που ο κ. Μπόλφρας χαρακτήρισε συσκότιση σχετικά με ένα σαφώς καθιερωμένο πρόγραμμα πυρηνικών όπλων».

Πόσο μεγάλο είναι το πυρηνικό οπλοστάσιο του Ισραήλ;

Εκτιμάται ότι το Ισραήλ διαθέτει τουλάχιστον 90 πυρηνικές κεφαλές και πλούσιο υλικό σχάσης για να παράγει εκατοντάδες ακόμη, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Μη Διάδοσης Όπλων και την Πρωτοβουλία για την Πυρηνική Απειλή. Οι κεφαλές αυτές θα μπορούσαν να εκτοξευτούν από μαχητικά αεροσκάφη, υποβρύχια ή εκτοξευτές βαλλιστικών πυραύλων εδάφους, όπως έχουν επισημάνει αναλυτές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) 30 χώρες είναι ικανές να αναπτύξουν πυρηνικά όπλα, αλλά μόνο εννέα είναι γνωστό ότι τα κατέχουν ήδη.

Σύμφωνα, δε, με τη Διεθνή Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων, το Ισραήλ διαθέτει το δεύτερο μικρότερο οπλοστάσιο μεταξύ των εννέα, μπροστά μόνο από τη Βόρεια Κορέα.

Ταυτόχρονα, είναι μία από τις πέντε χώρες, μαζί με την Ινδία, το Πακιστάν, τη Βόρεια Κορέα και το Νότιο Σουδάν, που δεν έχει υπογράψει τη Συνθήκη του ΟΗΕ για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων. Πρόκειται για μια συμφωνία η οποία τέθηκε σε ισχύ το 1970, με σκοπό να δεσμεύσει τις κυβερνήσεις να προωθούν τις ειρηνικές χρήσεις της πυρηνικής ενέργειας και να αποτρέπουν την εξάπλωση των πυρηνικών όπλων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τι σημαίνει το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ, πώς επηρεάζει το εμπόριο-Παγκόσμια ανησυχία

Εδώ και πόσο καιρό έχει το Ισραήλ πυρηνικά όπλα;

Όπως εξηγούν οι New York Times, επικαλούμενοι ιστορικά αρχεία, οι Ισραηλινοί ηγέτες που ακολούθησαν την ίδρυση του κράτους το 1948 ήταν αποφασισμένοι να κατασκευάσουν ένα πυρηνικό οπλοστάσιο για να διασφαλίσουν την επιβίωση της χώρας.

Η Ισραηλινή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας ιδρύθηκε το 1952 και ο πρώτος πρόεδρός της, Ερνστ Ντέιβιντ Μπέργκμαν, δήλωσε ότι μια πυρηνική βόμβα θα διασφάλιζε «ότι δεν θα οδηγηθούμε ποτέ ξανά ως αρνιά στη σφαγή» σύμφωνα με την Εβραϊκή Εικονική Βιβλιοθήκη.

Το Ισραήλ ξεκίνησε την κατασκευή ενός εργοστασίου ανάπτυξης πυρηνικών όπλων το 1958, κοντά στην πόλη Ντιμόνα, στο νότιο Ισραήλ. Μια πρόσφατα αποχαρακτηρισμένη έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών του Δεκεμβρίου του 1960, από την Κοινή Επιτροπή Πληροφοριών Ατομικής Ενέργειας, ανέφερε ότι το έργο Ντιμόνα περιλάμβανε ένα εργοστάσιο επανεπεξεργασίας για την παραγωγή πλουτωνίου. Η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το έργο σχετιζόταν με πυρηνικά όπλα.

Το 1967, σύμφωνα με την Ένωση Ελέγχου Όπλων, φέρεται να ανέπτυξε κρυφά την ικανότητα κατασκευής πυρηνικών εκρηκτικών. Μέχρι το 1973, οι Ηνωμένες Πολιτείες «ήταν πεπεισμένες ότι το Ισραήλ διέθετε πυρηνικά όπλα» όπως είχε αποκαλύψει αργότερα η Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων.

«Υπάρχει ένα αίσθημα ευθύνης ότι η ασφάλεια του Ισραήλ βαρύνει το Ισραήλ και θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να το διασφαλίσει αυτό» όπως δήλωσε ο Μπόλφρας στους NYT.

Πηγή: cnn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Αφού βομβάρδισε την καθολική εκκλησία στη Γάζα ο Νετανιάχου τηλεφώνησε στον Πάπα
Απαντά ο Πεσκόφ για το νέο πακέτο κυρώσεων-«Η Ρωσία έχει αναπτύξει κάποια ανοσία σε τέτοια μέτρα»
Έξι νεκροί από νέα νυκτερινά ρωσικά πλήγματα στην Ουκρανία
Νέες αποκαλύψεις με τον διάλογο του πιλότου της Air India και του συγκυβερνήτη του-«Το αεροπλάνο είναι στα χέρια σου»
Τα Ηνωμένα Έθνη απαιτούν διεξαγωγή ταχείας έρευνας για τη βία στη νότια πλευρά της χώρας
Σε λεπτή κλωστή η εύθραυστη εκεχειρία-Συριακές δυνάμεις ασφαλείας εκ νέου στη Σουέιντα
Η ΕΕ ενέκρινε τον 18ο γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία
Τι είναι η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια με την οποία διαγνώστηκε ο Ντόναλντ Τραμπ
Ερντογάν: Tα γεωτρύπανα αυξάνονται τώρα από τέσσερα σε έξι
Έτοιμη να εγκρίνει τις νέες κυρώσεις της ΕΕ σε Ρωσία είναι η Σλοβακία