Οι Ευρωπαίοι πιέζουν το Ιράν να αποδεχθεί τον μηδενικό εμπλουτισμό σε ουράνιο-Ολοκληρώθηκε η συνάντηση της Γενεύης

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 20:15 η συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας με τον Ιρανό ομόλογό τους στη Γενεύη, για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με το BBC στις διαβουλεύσεις μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Γερμανίας, Βρετανίας και Γαλλίας με τον Ιρανό όμολογό τους μεταφέρεται το μήνυμα στο Ιράν, ότι θα πρέπει να αποδεχθεί την πρόταση για μηδενικό εμπλουτισμό ουρανίου.

Τη συγκεκριμένη πρόταση οι Ιρανοί την έχουν επανειλημμένα απορρίψει, ως κόκκινη γραμμή που παραβιάζει το δικαίωμά του σε ένα ειρηνικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Η πρόταση 4 σημείων των Ευρωπαίων στο Ιράν

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, μίλησε για την ευρωπαϊκή πρόταση προς το Ιράν, η οποία βασίζεται σε τέσσερις άξονες.

  1. Επανέναρξη της συνεργασίας του Ιράν με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA), με στόχο τη σταδιακή επίτευξη «μηδενικού εμπλουτισμού» ουρανίου.
  2. Διεθνής εποπτεία στο ιρανικό πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων, που αποτελεί διαχρονική πηγή ανησυχίας για την ασφάλεια της περιοχής.
  3. Περιορισμός της ιρανικής χρηματοδότησης προς ένοπλες παραστρατιωτικές οργανώσεις, που δραστηριοποιούνται σε Λίβανο, Γάζα, Συρία και Υεμένη.
  4. Απελευθέρωση ξένων υπηκόων που κρατούνται σε ιρανικές φυλακές, τους οποίους η Γαλλία και άλλες χώρες χαρακτηρίζουν «ομήρους».
    «Το Ιράν πρέπει να αποδείξει ότι είναι διατεθειμένο να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να ανταποκριθεί στην ευρωπαϊκή πρόταση», δήλωσε ο Μακρόν, υπογραμμίζοντας ότι η πρωτοβουλία αποτελεί συντονισμένη ευρωπαϊκή προσπάθεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: LIVE: «Προετοιμαστείτε για παρατεταμένο πόλεμο», προειδοποιεί ο αρχηγός του Ισραηλινού στρατού

Δειτε Επισης

Financial Times: Ο Τραμπ ρώτησε τον Ζελένσκι αν μπορεί να χτυπήσει τη Μόσχα, εάν πάρει όπλα μεγάλου βεληνεκούς
Αυτά τα αντίποινα ετοιμάζει η ΕΕ στους δασμούς του Τραμπ-Φόροι σε αυτοκίνητα, τρόφιμα, ποιοι θα επηρεαστούν
Νομοσχέδιο στο Κογκρέσο για δυνατότητες επέκτασης στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα
Το Ισραήλ εισηγείται απόσυρση στρατευμάτων από μεγαλύτερο μέρος του θυλάκου-Η Χαμάς δεν αναμένεται να δεχτεί
Wall Street Journal: Πρόβες πολέμου στον Ειρηνικό, ΗΠΑ και Κίνα ακονίζουν τα ξίφη τους
«Όχι» Ιράν σε διαπραγματεύσεις με ΗΠΑ αν ζητηθεί διακοπή του εμπλουτισμού ουρανίου
Πρώην αστυνομικός στην Τουρκία δολοφόνησε την φίλη του, την έβαλε σε βαλίτσα και την πέταξε στο δρόμο
Τελεσίγραφο 50 ημερών Τραμπ στον Πούτιν-«Δευτερεύοντες δασμοί 100% αν δεν υπάρξει συμφωνία με Ουκρανία»
Διάλογος της Κομισιόν με επιχειρήσεις για τους κανόνες καταγωγής των προϊόντων
Δύο πρώην Πρωθυπουργοί του Ισραήλ αντιτίθενται στο σχέδιο Νετανιάχου για ανθρωπιστική πόλη στη Γάζα