Προετοιμάζεται για ρεκόρ αναχωρήσεων μεταναστών η Κύπρος-Ξεπέρασαν τις πέντε χιλιάδες σε πέντε μήνες
06:00 - 17 Ιουνίου 2025

Η εξαιρετική εικόνα που άρχισε να χτίζεται πριν από δύο χρόνια γύρω από το μεταναστευτικό πρόβλημα, επί υπουργίας Κωνσταντίνου Ιωάννου, συνεχίζεται και επί του νεοσύστατου Υφυπουργείου Μετανάστευσης από τον Νικόλα Ιωαννίδη, όπως καταμαρτυρούν οι αριθμοί, οποίοι συνεχίζουν να καταγράφουν πτωτική πορεία στις αφίξεις και ανοδική στις αναχωρήσεις και τη φετινή χρονιά, όπως συνέβη και το 2024.
Η χώρα μας, βρίσκεται ήδη σε τροχιά για να καταρρίψει το περσινό ρεκόρ των 10.092 αναχωρήσεων, αφού σε μόλις πέντε μήνες για το 2025, έχει ξεπεράσει τα μισά του δρόμου και συνεχίζει αδιάκοπα τις επιστροφές.
Παράλληλα, σε χαμηλά επίπεδα βρίσκονται οι αφίξεις μεταναστών διαμέσου των κατεχομένων, αφού για το ίδιο διάστημα δεν έχουν ξεπεράσει τους χίλιους, γεγονός που αποδεικνύει ότι τα μέτρα που έλαβε η Αστυνομία με τις προσλήψεις των συμβασιούχων αστυνομικών, αλλά και η τοποθέτηση καμερών στην πράσινη γραμμή, απέδωσαν καρπούς. Ωστόσο, οι συμβασιούχοι αστυνομικοί βρίσκονται στον αέρα μετά την απόφαση για ολοκλήρωση των συμβολαίων τους τον ερχόμενο Αύγουστο, αφού έχουν παρέλθει οι 28 μήνες που ορίζονταν στο Νόμο που ψήφισε η Βουλή.
Παρόλα αυτά, οι Αρχές διαμηνύουν ότι η εποπτεία της πράσινης γραμμής θα συνεχιστεί απρόσκοπτα, χωρίς να διευκρινίζει με πιο τρόπο μπορεί να συμβεί αυτό, δεδομένης της υποστελέχωσης του Σώματος Ασφαλείας. Όπως τονίστηκε πολλές φορές από αρμόδια χείλη, στο μεταναστευτικό η κατάσταση είναι συνεχώς ρευστή και οι ενέργειες που γίνονται χρειάζονται τη δέουσα προσοχή, για να μην οδηγηθούμε εκ νέου σε επικίνδυνες ατραπούς.
Στις 901 οι αφίξεις το πρώτο πεντάμηνο
Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε ο REPORTER, το πρώτο πεντάμηνο του έτους οι αφίξεις παράτυπων μεταναστών διαμέσου γκρίζων σημείων στην πράσινη γραμμή έκλεισε στις 901. Από αυτές, οι περισσότερες καταγράφηκαν τον Μάρτιο, όταν αφίχθηκαν στις ελεύθερες περιοχές 239 πρόσωπα.
Δεύτερος χειρότερος μήνας ήταν ο Φεβρουάριος με 223 αφίξεις, ενώ ακολουθεί ο Μάιος με 182. Στις δύο τελευταίες θέσεις ήταν ο Απρίλιος με 143 και ο Ιανουάριος με 114. Όπως μπορεί κανείς να συμπεράνει από τα στοιχεία, ναι μεν υπάρχει μια σημαντική απόκλιση από τον χειρότερο στον καλύτερο μήνα, ωστόσο δεν είναι τέτοιας εμβέλειας που προβληματίζει τους αρμόδιους.
Χαμηλά ποσοστά φιλοξενίας σε Πουρνάρα, Κοφίνου και Λίμνες
Την ίδια ώρα, σε πολύ χαμηλά επίπεδα βρίσκεται και ο αριθμός των προσώπων που φιλοξενούνται στα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής και Φιλοξενίας και πιο συγκεκριμένα στο Πουρνάρα, στην Κοφίνου και στις Λίμνες.
Για παράδειγμα, στο Πουρνάρα με χωρητικότητα 1.200 άτομα τη δεδομένη στιγμή, φιλοξενούνται μόλις 269 που σε ποσοστό σημαίνει το 22,4%. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2022 οι διαμένοντες στο συγκεκριμένο χώρο ξεπερνούσαν τις τρεις χιλιάδες.
Σε ό,τι αφορά στην Κοφίνου, με τους διαθέσιμους χώρους φιλοξενίας να ανέρχονται στα 700 άτομα, διαμένουν 287 πρόσωπα και σε ποσοστό 41%. Τέλος, σε σχέση με τις Λίμνες, που το έργο αναμένεται να παραδοθεί στην ολότητά του περί τα τέλη του έτους και θα μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 1000 άτομα, αυτή τη στιγμή διαμένουν 233. Ο συνολικός αριθμός διαμενόντων και στα τρία κέντρα είναι 789 πρόσωπα.
Προετοιμάζεται για ρεκόρ αναχωρήσεων η Κύπρος
Στη βάση των ίδιων στοιχείων που εξασφάλισε ο REPORTER, διαφαίνεται ότι η χώρα μας έβαλε πλώρη για να σπάσει το περσινό ρεκόρ αναχωρήσεων, που για το 2024 έκλεισε στα 10.092 άτομα. Κι αυτό διότι φέτος, μέχρι το τέλος Μαΐου έφθασαν αισίως τις 5.519, ξεπερνώντας ήδη το 50%, ενώ υπολείπονται άλλοι επτά μήνες.
Μάλιστα, η Κύπρος είναι ήδη πολύ κοντά να ξεπεράσει ολόκληρο τον αριθμό αναχωρήσεων του 2023, που ήταν 6.539 πρόσωπα. Σημειώνεται ότι τότε (σ.σ. 2022), από τις 6.539, οι 3.692, δηλαδή το 56.46%, είχαν αναχωρήσει έναντι χρηματικών κινήτρων, τα οποία, όπως εξήγησε αρμόδια πηγή, καταβάλλονται αναλόγως της χώρας που θα μεταβεί το πρόσωπο που αναχωρεί από τη Δημοκρατία, στη βάση καταλόγου που έχει καταρτιστεί.
Κατά το 2023, οι αναχωρήσεις αυξήθηκαν ραγδαία κλείνοντας στις 9.193, εκ των οποίων οι 5.349 έλαβαν χρηματικό κίνητρο για να το πράξουν, που σε ποσοστό αντιστοιχεί στο 58,18%, ενώ πέρυσι, από τις 10.092, οι 5.925 επωφελήθηκαν από το εν λόγω κίνητρο, με το ποσοστό να παραμένει σταθερό στο 58,07%.
Αντίθετα, τη φετινή χρονιά, φαίνεται ότι μέχρι στιγμής τα πρόσωπα που λαμβάνουν χρηματικό κίνητρο είναι αυξημένα, αφού από τους 5.519 που αναχώρησαν, το έλαβαν οι 3.718, δηλαδή το 67.3%. Σημειώνεται ότι τα χρηματικά κίνητρα δεν παραχωρούνται σε οποιονδήποτε αναχωρεί από τη χώρα, αλλά στη βάση κριτηρίων, που επίσης είναι καταρτισμένα από το κράτος για τους δικαιούχους.
Σε ισχύ το σχέδιο εθελούσιων επιστροφών στη Συρία
Στο μεταξύ, σε μια άλλη εξέλιξη, σε ισχύ έχει τεθεί εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες το σχέδιο εθελούσιου επαναπατρισμού οικογενειών στη Συρία με την προϋπόθεση ότι οι ενδιαφερόμενοι θα αποσύρουν τις αιτήσεις ασύλου τους ή θα ανακαλέσουν το καθεστώς διεθνούς προστασίας που κατέθεσαν πριν την 31η Δεκεμβρίου 2024.
Μέχρι τις αρχές του μήνα, περίπου 2.500 Σύριοι απέσυραν τις αιτήσεις ασύλου τους ή ανακάλεσαν το καθεστώς προστασίας τους, και περίπου 2.400 επέστρεψαν στη Συρία από την Κύπρο, αξιοποιώντας το πρόγραμμα υποβοηθούμενων εθελούσιων επιστροφών.
Δεδομένου ότι το Υφυπουργείο, όπως είχε εξηγήσει ο Νικόλας Ιωαννίδης κατά την παρουσίαση του σχεδίου, διαπίστωσε ότι αρκετοί επιθυμούν τον επαναπατρισμό και τη συμβολή τους στην ανοικοδόμηση της χώρας τους, αλλά αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, αποφάσισαν να προχωρήσουν με στήριξή τους για να επιστρέψουν.
Όπως είχε εξηγήσει «στο πλαίσιο του σχεδίου θα παρέχεται στον σύζυγο ειδική άδεια διαμονής και εργασίας για δύο έτη, με δυνατότητα ανανέωσης για άλλο ένα έτος υπό προϋποθέσεις. Η υπόλοιπη οικογένεια που θα αναχωρήσει θα επωφελείται αυξημένων χρηματικών κινήτρων με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή 2.000 ευρώ στον σύζυγο που θα επιστρέφει, από 1.500 ευρώ που είναι σήμερα και 1.000 ευρώ για κάθε τέκνο που επιστρέφει αντί για 750 ευρώ που δίνονται σήμερα».
Διευκρινίζεται πως για τις οικογένειες Σύρων που επιθυμούν να επιστρέψουν όλοι, θα ισχύει ό,τι εφαρμόζεται και σήμερα, δηλαδή θα εντάσσεται όλη η οικογένεια στο πρόγραμμα υποβοηθούμενων, εθελούσιων επιστροφών. Το σχέδιο θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι τις 31 Αυγούστου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Στις 25,000 οι αναχωρήσεις μεταναστών από το 2023-Ελέχθηκαν 40,000 αιτήσεις ασύλου, οι πλείστες απορρίφθηκαν
- Πρόταση για μετακίνηση Συμβασιούχων Αστυνομικών στο Υφυπουργείο Μετανάστευσης-Αναλύουν το πλάνο στη Βουλή
- Μέχρι 31 Αυγούστου οι αιτήσεις για εθελούσιο επαναπατρισμό οικογενειών στη Συρία-Επέστρεψαν 2.400