Πάνω από 122 εκατομμύρια εκτοπισμένοι παγκοσμίως λόγω πολέμων

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν εκτοπιστεί λόγω πολέμων και διώξεων σε όλο τον κόσμο ξεπέρασε τα 122 εκατομμύρια φέτος, λόγω της αποτυχίας επίλυσης πολυετών συγκρούσεων, όπως αυτές στο Σουδάν και την Ουκρανία, ανέφερε την Πέμπτη η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, σημειώνοντας ότι η χρηματοδότηση για την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες έχει μειωθεί στα επίπεδα του 2015.

Σύμφωνα με την έκθεση του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, Φίλιππο Γκράντι, μέχρι τα τέλη Απριλίου 2025, ο αριθμός των εκτοπισμένων σε όλο τον κόσμο ήταν κατά 2 εκατομμύρια μεγαλύτερος από ό,τι το προηγούμενο έτος, παρά την επιστροφή σχεδόν του ίδιου αριθμού Σύριων μετά την πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Η έκθεση αποδίδει την αύξηση αυτή στις μεγάλες συγκρούσεις στο Σουδάν, τη Μιανμάρ και την Ουκρανία, καθώς και στη «συνεχιζόμενη αδυναμία να σταματήσουν οι μάχες».

«Ζούμε σε μια εποχή έντονης αστάθειας στις διεθνείς σχέσεις, με τον σύγχρονο πόλεμο να δημιουργεί ένα εύθραυστο, οδυνηρό τοπίο που χαρακτηρίζεται από έντονο ανθρώπινο πόνο», ανέφερε ο Γκράντι σε δήλωση που συνοδεύει την έκθεση.

Η αύξηση του αριθμού των εκτοπισμένων έρχεται σε μια περίοδο που η χρηματοδότηση για την παροχή βοήθειας έχει μειωθεί στα επίπεδα του 2015, όταν ο συνολικός αριθμός των προσφύγων σε όλο τον κόσμο ήταν περίπου ο μισός από τα σημερινά επίπεδα, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Χαρακτήρισε τις περικοπές στη βοήθεια «σκληρές και συνεχιζόμενες» και δήλωσε ότι η κατάσταση είναι αφόρητη, αφήνοντας τους πρόσφυγες και άλλους πληθυσμούς ευάλωτους.

Οι ανθρωπιστές διαμαρτύρονται ότι η έλλειψη πολιτικής ηγεσίας στη διαμεσολάβηση ειρηνευτικών συμφωνιών παρατείνει τις συγκρούσεις και επιβαρύνει τις οργανώσεις βοήθειας που έχουν αναλάβει να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις τους.

Η υπηρεσία, της οποίας ο μεγαλύτερος δωρητής είναι ιστορικά οι ΗΠΑ, έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι οι περικοπές θέτουν σε κίνδυνο εκατομμύρια ζωές και εκθέτουν τις γυναίκες πρόσφυγες σε μεγαλύτερο κίνδυνο βιασμού και τα παιδιά σε κίνδυνο εμπορίας.

Η Ύπατη Αρμοστεία δεν έχει δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τους δωρητές που έχουν μειώσει τη χρηματοδότησή τους. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει μειώσει το μεγαλύτερο μέρος της εξωτερικής βοήθειας, ενώ η Βρετανία και οι ευρωπαϊκές γειτονικές χώρες δαπανούν λιγότερα για βοήθεια και περισσότερα για άμυνα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ο ΠΟΥ παροτρύνει κι άλλες χώρες να υποδεχθούν ασθενείς από τη Γάζα για νοσηλεία
ΟΗΕ για Γάζα: Η κατάσταση στον παλαιστινιακό θύλακο γίνεται ολοένα πιο καταστροφική
Ο πιλότος του boeing της Air India έκοψε την παροχή καυσίμου στους κινητήρες-Ψάχνουν αν υπέφερε από κατάθλιψη
Φιντάν: Ακολουθεί ντε φάκτο πολιτική το Ισραήλ, αγνοεί κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα άλλων χωρών
Οι ΗΠΑ καλούν τη Δαμασκό να αποσύρει τον στρατό της από τη Σουέιντα
Ο Ζελένσκι όρισε τον Ντένις Σμιχάλ νέο υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας
ΒΙΝΤΕΟ: Παρανάλωμα του πυρός η κεντρική σκηνή της Tomorrowland στο Βέλγιο
Το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας καταγγέλλει την «επικίνδυνη κλιμάκωση» από το Ισραήλ
«Καζάνι που βράζει» η Μέση Ανατολή-Γιατί το Ισραήλ βομβαρδίζει τώρα τη Συρία
Ο πρωθυπουργός του Κατάρ θα συναντηθεί με Τραμπ εν μέσω διαπραγματεύσεων για εκεχειρία στη Γάζα