Η μαρτυρία του πατέρα του 33χρονου μεταμοσχευμένου που απεβίωσε μετά από πυρετό-«Ο Γιάννης ταξίδευε»

Σε καταγγελία προς το Υπουργείο Υγείας για καθυστερήσεις και αδιαφορία σε ιδιωτικά και δημόσια ΤΑΕΠ προχώρησε η οικογένεια του 33χρονου Γιάννου Λαμπίτση, ο οποίος έχασε τη ζωή του τον περασμένο Μάιο. Ο πατέρας του, Ανδρέας Λαμπίτσης, βγαίνει μπροστά και περιγράφει όλα όσα βίωσε ο γιος του δέκα ολόκληρες μέρες πριν τον θάνατό του.

Όπως δήλωσε στην κρατική τηλεόραση, ο Γιάννος είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού το 2005, όταν ήταν ακόμα στην έκτη τάξη του δημοτικού. Οι γιατροί τότε είχαν τονίσει στην οικογένεια ότι, σε περίπτωση που ο ασθενής παρουσιάσει πυρετό, πρέπει να εξεταστεί άμεσα από γιατρό.

Στις 10 Μαΐου, ο πατέρας του παρατήρησε αλλαγή στη διάθεση του Γιάννου και απευθύνθηκαν στη Μεταμοσχευτική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Εκεί ενημερώθηκαν ότι δεν υπήρχε διαθέσιμος ιατρός, με αποτέλεσμα να επιστρέψουν στο σπίτι. Την ίδια μέρα, ο Γιάννος ανέβασε πυρετό 38,7°C, ο οποίος υποχώρησε ελαφρώς μετά τη χορήγηση φαρμάκων.

Την επόμενη ημέρα, όπως περιγράφει ο κ. Λαμπίτσης, ο πυρετός επανήλθε και ο Γιάννης μεταφέρθηκε στο ΤΑΕΠ ιδιωτικής κλινικής στη Λευκωσία, όπου υποβλήθηκε σε εξετάσεις. Οι γιατροί διέγνωσαν ίωση, του συνταγογράφησαν αντιβίωση και τον έστειλαν στο σπίτι. Ωστόσο, το απόγευμα της ίδιας μέρας ο πυρετός ανέβηκε και πάλι, με αποτέλεσμα να επιστρέψουν στην ίδια κλινική, όπου του χορηγήθηκαν ενδοφλέβια φάρμακα.

Ο πατέρας επισημαίνει ότι από την πρώτη επίσκεψη στο ΤΑΕΠ, ενημέρωσε επανειλημμένα για το ιστορικό μεταμόσχευσης του γιου του και την ανάγκη εξέτασης από νεφρολόγο, χωρίς όμως να ληφθεί καμία ενέργεια.

Την επόμενη ημέρα, ενώ ο Γιάννος είχε προγραμματισμένο ραντεβού με οδοντίατρο, ανέβασε ξανά πυρετό και μεταφέρθηκε στο ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Εκεί, όπως σημειώνει ο κ. Λαμπίτσης, υπήρξε επικοινωνία του θεράποντα νεφρολόγου με τους παρόντες ιατρούς, με αποτέλεσμα να υποβληθεί σε νέες εξετάσεις. Οι γιατροί ενημέρωσαν την οικογένεια ότι επρόκειτο για απλό ιό και πως θα χρειαζόταν λίγες μέρες για να περάσει.

Ωστόσο, ο πυρετός δεν υποχωρούσε και την επόμενη ημέρα μεταφέρθηκαν εκ νέου στο ΤΑΕΠ του Νοσοκομείου Λευκωσίας. Μετά από αρκετές ώρες και νέες εξετάσεις, ο Γιάννος εισήχθη στη Μεταμοσχευτική Κλινική. Εκεί διαπιστώθηκε ότι τα ηπατικά ένζυμα βρίσκονταν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, με τον πατέρα του με δάκρυα στα μάτια να δηλώνει πως κατάλαβε πως «ο Γιάννης ταξίδευε». Δύο μέρες μετά έχασε τη μάχη με τη ζωή.

Η απάντηση του υπουργού Υγείας

Ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, επιβεβαίωσε ότι έλαβε την επιστολή της οικογένειας τη Δευτέρα και διέταξε άμεση διερεύνηση των γεγονότων. «Δεν υπάρχουν δικαιολογίες σε αυτές τις περιπτώσεις. Προφανώς έπρεπε να λάβει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ιδιαίτερα ως μεταμοσχευμένος ασθενής», δήλωσε.

Αναγνώρισε την ύπαρξη προβλημάτων στη Μεταμοσχευτική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Όταν του επισημάνθηκε ότι δεν υπάρχουν κατάλληλα πρωτόκολλα, ανέφερε: «Θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα της έρευνας και θα επανέλθουμε την κατάλληλη στιγμή».

Ο Υπουργός παραδέχθηκε επίσης τις ελλείψεις σε γιατρούς για μεταμοσχευμένους ασθενείς, αναφέροντας πως ήδη στάλθηκε γιατρός για εκπαίδευση στη Γερμανία ώστε να υπάρχει ηπατολόγος, ενώ προγραμματίζεται να σταλεί και δεύτερος το επόμενο διάστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Τελική ευθεία για αποζημιώσεις κουρεμένων με νέα πλατφόρμα επιβεβαίωσης αιτήσεων
Με «ΥΠΑΡΞΙΑΚΑ» ο Sais.
Εκτίμηση ότι η σύγκρουση Ισραήλ και Ιράν μπορεί να διαρκέσει για ένα μήνα-Πώς μπορεί να επηρεαστεί η Κύπρος
Αίτημα από Σλοβακία και Πορτογαλία για το σχέδιο Εστία-Επέστρεψαν στην Κύπρο δύο ασθενείς από το Ισραήλ
Πολλή μελέτη για Μιχαηλίδου εντός καλοκαιριού-Αξιολόγηση και ειδική εκπαίδευση τα μεγαλύτερα μέτωπα
Θα μας κάψει και το φετινό καλοκαίρι-Προβλέπονται ακραίες θερμοκρασίες αλλά και σκόνη
Ρίχνει τους τόνους για Τυχικό ο Αρχιεπίσκοπος και περιμένει το Πατριαρχείο-Εάν τεθεί θέμα στη Σύνοδο θα συζητηθεί
Η αθέατη πτυχή της κυπριακής τραγωδίας… Τα παιδιά των εγκλωβισμένων που για δεκαετίες ζούσαν μόνα
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ για τα 5,4 εκατ. ευρώ
Στις ύψιστες προτεραιότητες ΠτΔ η διακρίβωση τύχης αγνοουμένων