Η συγνώμη της Ερευνητικής που προαναγγέλλει ευθύνες για ΤΑΚΑΤΑ-Αντίστροφη μέτρηση για την παράδοση του πορίσματος

Από το προσκήνιο στο παρασκήνιο περνούν οι διεργασίες της Ερευνητικής για το σκάνδαλο των ελαττωματικών αερόσακων ΤΑΚΑΤΑ, αφού μετά την ολοκλήρωση της λήψης του μαρτυρικού υλικού, τα μέλη της Επιτροπής θα επικεντρωθούν στη σύνταξή του, η οποία στοχεύει στο να καταλήξουν εάν προκύπτουν ή όχι ευθύνες, αλλά κι αν αυτές είναι ποινικές ή πειθαρχικές, ως επίσης και ποιους θα αφορούν.

Το καταληκτικό σχόλιο του προέδρου της Ερευνητικής Επιτροπής, Μιχαλάκη Χριστοδούλου, που μαζί με τους Επιτρόπους του, Μιχάλη Βορκά και Θεοδόση Χατζημιχαήλ, άκουσαν σαράντα μάρτυρες σε δέκα συνεδρίες, μπορεί να σημαίνει πολλά για τις αποφάσεις που θα ληφθούν, ωστόσο όλα θα ξεκαθαρίσουν σε σαράντα ημέρες, όταν το πόρισμα θα παραδοθεί στον Γενικό Εισαγγελέα.

Ο κ. Χριστοδούλου, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «υποσχέθηκα διαφάνεια και θεωρώ ότι το πράξαμε. Απέμεινε η σύνταξη του πορίσματος και μέχρι τις 12 Ιουλίου θα είναι έτοιμη. Στα πλαίσια της διαφάνειας, θέλω να εκφράσω μια μεγάλη συγγνώμη στους συγγενείς των θυμάτων, διότι η Πολιτεία δεν κατάφερε να τους παράσχει ασφάλεια».

Η αναφορά του προέδρου της Ερευνητικής ότι η Πολιτεία δεν κατάφερε να παράσχει ασφάλεια στον Κυριάκο Όξινο, τη Στυλιανή Γιωργαλλή, αλλά και στον τραυματία Αλέξανδρο Λούγκου, παραπέμπει σε προαναγγελία για απόδοση ευθυνών σε κάποιους από τους αρμόδιους που παρουσιάστηκαν ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής και κατέθεσαν για όσα γνώριζαν ή δεν γνώριζαν για το σκάνδαλο. Ωστόσο, το έργο της Ερευνητικής ολοκληρώνεται υποβάλλοντας το πόρισμα με τις εισηγήσεις της στον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος έχει και τον τελευταίο λόγο για οποιεσδήποτε διώξεις.

Εκτιμήσεις για τον καταμερισμό ευθυνών γίνονται, στη βάση όσων κατέθεσαν οι αρμόδιοι, οι πλείστοι από τους οποίους δήλωσαν άγνοια για τη λέξη ΤΑΚΑΤΑ και καταλόγισαν ευθύνες σε οποιονδήποτε άλλο πλην της Υπηρεσίας που εκπροσωπούσαν ενώπιον της Ερευνητικής.

Αυτό συνέβη και με την Αστυνομία, η οποία δια στόματος του διευθυντή της Τροχαίας Αρχηγείου, Χάρη Ευριπίδου, έδειξε ως αρμόδια για να ενημερώσει το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας την Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία, που ήταν η αρμόδια για να συντάξει την έκθεση της.

Η ΗΜΥ, στις δικές της τοποθετήσεις είχε υποστηρίξει ότι η δική της δουλειά ήταν να ετοιμάζει την έκθεση και να την παραδίδει στην Αστυνομία, η οποία είχε την ευθύνη να τη διαβιβάσει στον Γενικό Εισαγγελέα. Με τη μαρτυρία του κ. Ευριπίδου, επιβεβαιώθηκε άλλο ένα blame game, από τα πολλά που εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια των συνεδριών της Επιτροπής, δείχνοντας ότι ενδεχομένως οι διαδικασίες που ακολουθούνται νοσούν και χρήζουν εκσυγχρονισμού.

Ανάμεσα στις εννέα εντολές που έλαβε η Ερευνητική από τον Γενικό Εισαγγελέα, είναι η αξιολόγηση και η διατύπωση των εισηγήσεων για τον τρόπο βελτίωσης και ενίσχυσης του νομοθετικού και ρυθμιστικού πλαισίου περιλαμβανομένης της κείμενης νομοθεσίας, καθώς και του τρόπου εφαρμογής της προς αποφυγή παρόμοιων ζητημάτων στο μέλλον.

Ως εκ τούτου, δεν αποκλείεται η Ερευνητική στο πόρισμά της να εισηγηθεί μια ορθότερη διαδικασία ενημέρωσης από και προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες που δήλωσαν πως δεν είδαν, δεν άκουσαν και δεν ενημερώθηκαν για το σκάνδαλο των ελαττωματικών αερόσακων.

Αυτές οι αναφορές, ήταν που ενόχλησαν τόσο τους γονείς των θυμάτων που παρακολουθούσαν επισταμένα τις εργασίες της Ερευνητικής, όσο και την ίδια την Επιτροπή, η οποία με τις τοποθετήσεις του προέδρου της, αλλά και των δύο μελών, εξέφραζαν εμμέσως πλην σαφώς την αντίδρασή τους προς τους μάρτυρες.

Επίσης, ένα θέμα για το οποίο ρωτήθηκε ο κ. Χριστοδούλου και συνέστησε υπομονή μέχρι την ολοκλήρωση της συγγραφής του πορίσματος, είναι κατά πόσον θα ανοίξει εκ νέου ο φάκελος της υπόθεσης τραυματισμού του Αλέξανδρου Λούγκου, ο οποίος κατέθεσε ενώπιον της Ερευνητικής, ωστόσο σε κεκλεισμένων των θυρών διαδικασία, όπως ζήτησε ο μάρτυρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν έκρινε πως έπρεπε να ενημερώσει το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας η Αστυνομία-«Αρμόδια ήταν η ΗΜΥ»

Μια συγγνώμη…

Στο μεταξύ, από τους σαράντα μάρτυρες που κατέθεσαν, πολλοί, ιδίως υπηρεσιακοί, κλήθηκαν να τοποθετηθούν εάν ήθελαν να απολογηθούν στους συγγενείς των θυμάτων, ωστόσο αντ’ αυτού εξέφρασαν τη λύπη τους για το περιστατικό.

Η συγγνώμη, αφού δεν ακούστηκε από οποιονδήποτε από τους μάρτυρες ειπώθηκε από τον Πρόεδρο της Ερευνητικής, με την μητέρα του Κυριάκου Όξινου να σχολιάζει πως «το συγγνώμη έπρεπε να ήταν από άλλους αξιωματούχους του κράτους, αλλά και αυτό δεν μας ικανοποιεί. Ούτε θα αποκαταστήσει τον Αλέξανδρο, ούτε θα φέρει πίσω τον Κυριάκο και την Στυλιανή. Το πιο τραγικό είναι πως στους δρόμους της Κύπρου κυκλοφορούν ακόμα χιλιάδες αυτοκίνητα με τους φονικούς αερόσακους ΤΑΚΑΤΑ. Αυτό με φοβίζει και με ξεπερνά».

Για τους γονείς, η μοναδική δικαίωση, όπως εξήγησε η κ. Λούη, θα είναι η τιμωρία όσων και όποιων αδράνησαν, προκαλώντας δύο θανάτους και ένα σοβαρό τραυματισμό, αφού σε καμία περίπτωση με μια συγγνώμη δεν μπορούν να ξεγράψουν όσα θα τους στοιχειώνουν για μια ζωή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ένοχος για το διπλό φονικό στα Ανώγεια ο Μανώλης Καλομοίρης-Ο πατέρας του το ένα θύμα
Βατό το γραπτό των Νέων Ελληνικών, δυσκολία στις λεξιλογικές-Τα παράπονα μαθητών για την ύλη
Πώς ο καβγάς Μασκ-Τραμπ απειλεί να εκτροχιάσει το διαστημικό πρόγραμμα των ΗΠΑ
Έντεκα διακινητές και μετανάστες επιχειρούσαν να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές-Συνελήφθησαν από τις Βάσεις
Ουκρανική αντεπίθεση στη Ρωσία-Drones χτύπησαν αποθήκη καυσίμων που τροφοδοτεί βομβαρδιστικά
Από νομοτεχνικό έλεγχο το νομοσχέδιο για ίδρυση Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων
Πιθανόν να κληθούν ως μάρτυρες Αρχιεπίσκοπος και Μητροπολίτες για την έφεση Τυχικού-Αποφασίζει το Πατριαρχείο
Αυστηρό μήνυμα Αννίτας-«Όσοι ονειρεύονται να φτιάξουν κόμματα για να πλήξουν τον ΔΗΣΥ θα μας βρουν απέναντι»
Στην Άγκυρα την ερχόμενη εβδομάδα οι συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας για πολιτικό διάλογο και θετική ατζέντα
Παραμένει ο προγραμματισμός για νέα πολυμερή στα τέλη Ιουλίου-Ανασκόπησαν την πρόοδο Γεραπετρίτης και Ολγκίν