Επιμένουν να ρίχνουν ευθύνη στην ΚΔ για τις αγωγές εναντίον σφετεριστών ε/κ περιουσιών οι τ/κ πολιτικοί

Οργανωμένες εκ μέρους της ε/κ ηγεσίας είναι οι αγωγές εναντίον σφετεριστών ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα, και με αυτές δίδεται το μήνυμα ότι «δεν είναι προβλέψιμο για κανέναν το ιδιοκτησιακό καθεστώς» στα κατεχόμενα και «ανά πάσα στιγμή μπορεί να βρεθείτε αντιμέτωποι με αγωγές», υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρεται σήμερα σε δηλώσεις του κ. Ερχιουρμάν σε διαδικτυακή εκπομπή όπου υποστήριξε επίσης πως η ε/κ πλευρά και στο παρελθόν χρησιμοποίησε τις αγωγές για το περιουσιακό. Διερωτώμενος γιατί βρίσκονται αντιμέτωποι με αγωγές μετά από πολλά χρόνια, ο κ. Έρχουρμαν είπε ότι μετά το σχέδιο Ανάν όπου οι Τ/κ απέδειξαν τη βούλησή τους για λύση συστάθηκε η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας», η οποία έγινε το 2010 αποδεκτή ως αποτελεσματικό εσωτερικό ένδικο μέσο, επειδή οι Τουρκοκύπριοι είπαν «έχουμε βούληση για λύση και αυτή η βούληση συνεχίζεται».

Επισημαίνοντας ότι από το 2004 μέχρι το 2009 υπήρξε ένας οικοδομικός οργασμός στα κατεχόμενα παρόμοιος με την παρούσα κατάσταση, ανέφερε ότι «για οικονομικούς λόγους» αυτή η κατάσταση «έσκασε μέσα στα χέρια» τους και πρόσθεσε ότι μετά την πανδημία κινητοποιήθηκε ξανά ο οικοδομικός τομέας.

«Όμως αυτή τη φορά δεν υπήρχε βούληση για λύση. Ο κόσμος διαβάζει ως ‘η μη λύση είναι λύση’ τα δύο κράτη. Ο Χριστοδουλίδης, που είδε αυτή τη βάση, άρχισε τις αγωγές. Διότι εξέλειπε η βούλησή μας για λύση και αρχίσαμε συμπεριφορές σαν να μην ισχύουν για εμάς οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ πλέον. Αυτό πρόσφερε στον Χριστοδουλίδη το έδαφος που έψαχνε προηγουμένως και δεν το έβρισκε», είπε.

Ο τομέας των οικοδομών δεν πρέπει να είναι ο ηγετικός τομέας στα κατεχόμενα, δήλωσε ο Τουφάν Έρχουρμαν, λέγοντας ότι ηγετικός τομέας είναι ο τουρισμός και μαζί με αυτόν η ανώτατη εκπαίδευση. «Οι δε οικοδομές πρέπει να έρχονται στην τρίτη θέση. Όμως, βάλαμε στην πρώτη θέση τις οικοδομές και αυτός ο τομέας επηρεάζει άλλους 60-70 τομείς, διασφαλίζει τη μεγαλύτερη απασχόληση».

Λέγοντας ότι στην πράξη υπάρχει άλλο δίκαιο στα κατεχόμενα και άλλο στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές, ο κ. Έρχουρμαν δήλωσε ότι αυτή η κατάσταση πρέπει να εξηγηθεί στη διεθνή κοινότητα. «Αν ζω στον βορρά και συμπεριφέρομαι σύμφωνα με το δίκαιο που υπάρχει στον βορρά, θεωρείται ότι διαπράττω έγκλημα στον νότο. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να εξηγηθεί στον κόσμο. Η κατάσταση στην Κύπρο δεν είναι φυσιολογική. Οι αρχιτέκτονες, δικηγόροι μηχανικοί που βρίσκονται εδώ πρέπει να εναρμονίζονται με το δίκαιο που υπάρχει στον βορρά».

Ο εκπρόσωπος Τύπου και «βουλευτής» του ΡΤΚ, Ασίμ Ακάνσοϊ δήλωσε ότι το περιουσιακό μπορεί να επιλυθεί με μια μόνιμη λύση στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις θα χαράξουν απλώς έναν δρόμο και θα ελεγχθούν οι προθέσεις στην πορεία προς την λύση.

Από πλευράς του ο πρόεδρος του ΚΛ, Κουντρέτ Όζερσαϊ υποστήριξε ότι οι εξελίξεις δεν αποτελούν «δικαστική διαδικασία» αλλά μια σαφώς σχεδιασμένη «πολιτική επιχείρηση». Σε γραπτή του δήλωση χαρακτήρισε «ανοησίες» τις δηλώσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη ότι «αυτό σχετίζεται με τη δικαιοσύνη και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα».

Έγινε τροποποίηση, είπε, στο νόμο στις ελεύθερες περιοχές προκειμένου να μπορούν να προβαίνουν σε συλλήψεις και ισχυρίστηκε ότι χωρίς να αναμένεται να καταγγείλουν μόνοι τους οι πολίτες, δημιουργήθηκε ειδική μονάδα της Αστυνομίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, που πείθει τους πολίτες και γράφει τις καταγγελίες τους.

Υποστήριξε δε ότι ακόμη και ένας Ελληνοκύπριος πολίτης που ζητούσε αποζημίωση από την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» και ήταν έτοιμος να συμβιβαστεί, κατευθύνθηκε από την αστυνομία της ΚΔ και προέβη σε καταγγελία.

Επίσης, ο «βουλευτής» του ΡΤΚ, Ντεβρίμ Μπαρτσίν δήλωσε ότι η «κυβέρνηση» εισέπραξε «σοβαρά έσοδα» για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» και τις κοινωνικές κατοικίες, όμως χρησιμοποίησε αυτό το ποσό για τα τρέχοντα της έξοδα.

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ανέφερε ότι από τα «τέλη κτηματολογίου» μαζεύτηκαν 945 εκ ΤΛ ή 17,8 εκ στερλίνες μέσα σε 4 μήνες για την κατασκευή κοινωνικών κατοικιών και 558 εκ ΤΛ για να μεταβιβαστούν στην «επιτροπή».

Το ποσό του 1,5 δις ΤΛ, είπε, δεν μεταβιβάστηκε στους δύο «θεσμούς» κι επιπλέον η «κυβέρνηση» δανείστηκε 9,2 δις ΤΛ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οδεύουν προς αδιέξοδο οι διαβουλεύσεις για ΑΤΑ-Στον Παναγιώτου το μπαλάκι, ανοίγει τα χαρτιά του
Ταυτόχρονη παρουσία, διαφορετικός καταλογισμός ευθυνών για Βαφεάδη και Κουτσούλη-Η γκρίζα ζώνη του πορίσματος
Κλείδωσαν οι επόμενοι σταθμοί στο Κυπριακό-Με ΜΟΕ συνεχίζεται η συζήτηση μέχρι τις παράνομες «εκλογές»
Προς την ορθή κατεύθυνση θεωρεί τα αποτελέσματα της πολυμερούς ο Πρόεδρος-«Θα κριθούν στην πράξη»
Εξαιρετικά παραγωγική θεωρεί τη συζήτηση ο Γεραπετρίτης-«Το μήνυμα μιας ενιαίας Κύπρου είναι αναγκαίο στον κόσμο»
Βολές από δικηγόρο της αστυνομικού που τέθηκε σε διαθεσιμότητα κατά Αρχηγού και Λαμπριανίδου για διαρροές-Ρίχνει το γάντι σε Αγγελίδη για χειρισμούς
Ο Ερντογάν επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία αγόρασε άλλα δύο πλωτά γεωτρύπανα-Το ένα θα σταλεί στη Λιβύη
Τραγωδία στην Ελλάδα... Νταλίκα συγκρούστηκε μετωπικά με τζιπ, τρεις νεκροί (pics)
Το μήνυμα του Κόστα πριν την Ολομέλεια για το Κυπριακό-«Η ΕΕ είναι έτοιμη να διαδραματίσει πλήρως τον ρόλο της»
Επανέλαβε στον Γκουτέρες ετοιμότητα για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν ο ΠτΔ