Το Κίεβο έτοιμο υπό όρους για νέες απευθείας συνομιλίες με Μόσχα στην Κωνσταντινούπολη

Η Ουκρανία δήλωσε χθες, Τετάρτη, έτοιμη για τη διεξαγωγή νέων συνομιλιών με τη Ρωσία τη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη, μετά τη σχετική πρόταση της Μόσχας, ζητώντας όμως από τη ρωσική πλευρά να διατυπώσει εκ των προτέρων τους όρους της για ειρήνευση προκειμένου η συνάντηση να αποφέρει καρπούς.

Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εξήγησε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάρκο Ρούμπιο ότι η χώρα του σκοπεύει να διεξαγάγει συνομιλίες με την Ουκρανία στην Τουρκία, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Μόσχα πρότεινε χθες στο Κίεβο δεύτερο γύρο απευθείας συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να δώσει στην ουκρανική πλευρά το «μνημόνιο» με τους όρους της για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας.

«Η αντιπροσωπεία μας, υπό τον (Βλαντίμιρ) Μεντίνσκι, είναι έτοιμη να παρουσιάσει αυτό το μνημόνιο στην ουκρανική πλευρά και να της δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις στη διάρκεια ενός δεύτερου κύκλου απευθείας διαπραγματεύσεων στην Κωνσταντινούπολη, στις 2 Ιουνίου», ανακοίνωσε ο Λαβρόφ.

«Δεν είμαστε αντίθετοι σε νέες συναντήσεις με τους Ρώσους και αναμένουμε το μνημόνιό τους», απάντησε λίγο αργότερα ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ.

«Η ρωσική πλευρά έχει στη διάθεσή της ακόμη τουλάχιστον τέσσερις ημέρες πριν από την αναχώρησή της (για την Τουρκία) προκειμένου να μας δώσει το έγγραφό της να το εξετάσουμε», πρόσθεσε.

Ο Μεντίνσκι ήταν επικεφαλής των Ρώσων διαπραγματευτών κατά τις πρώτες ρωσοουκρανικές συνομιλίες, στις 16 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη. Αυτές ήταν οι πρώτες απευθείας συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών μετά την άνοιξη του 2022 και την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Οι διαπραγματεύσεις αυτές δεν απέφεραν σημαντικούς καρπούς, αν και οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανταλλαγή 1.000 κρατουμένων, η οποία ολοκληρώθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

Ευχαριστώντας «τους Τούρκους εταίρους μας», ο Λαβρόφ δήλωσε χθες ότι ελπίζει «όλοι όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά» για «την επιτυχία της ειρηνευτικής διαδικασίας» να στηρίξουν τη διεξαγωγή δεύτερου κύκλου διαπραγματεύσεων.

Την Παρασκευή είχε διαβεβαιώσει ότι η Μόσχα εργάζεται πάνω στο μνημόνιο το οποίο παρουσιάζει τις θέσεις της και θα το αποστείλει σύντομα στο Κίεβο.

Προς το παρόν οι επίσημες θέσεις των δύο αντιμαχόμενων πλευρών μοιάζει δύσκολο να συμβιβαστούν: η Ρωσία ζητεί κυρίως από την Ουκρανία να δεσμευθεί ότι δεν θα ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ και να της παραχωρήσει τις πέντε επαρχίες που διεκδικεί, κάτι που η ουκρανική πλευρά θεωρεί απαράδεκτο.

Ο Ρούμπιο ζήτησε από τη Μόσχα «έναν εποικοδομητικό διάλογο καλή τη πίστει με την Ουκρανία, ο μόνος τρόπος να τελειώσει αυτός ο πόλεμος», σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Νωρίτερα η Μόσχα είχε απορρίψει την πρόταση του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τριμερή σύνοδο με τη συμμετοχή του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Αμερικανού ομολόγου του Ντόναλντ Τραμπ προκειμένου να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις.

«Μια τέτοια συνάντηση θα πρέπει να είναι το αποτέλεσμα συγκεκριμένων συμφωνιών μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών», απάντησε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στο Βερολίνο, όπου συναντήθηκε με τον νέο Καγκελάριο της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς, ο Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι εμποδίζει τις ειρηνευτικές συνομιλίες αναζητώντας «λόγους για να μην σταματήσει τον πόλεμο».

Ο Μερτς ανακοινώσε ότι η χώρα του θα βοηθήσει το Κίεβο στην κατασκευή, τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Γερμανία, πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.

Το ζήτημα των περιορισμών στο βεληνεκές των όπλων που παρέχουν οι Δυτικοί στην Ουκρανία ήταν στο παρελθόν ευαίσθητο. Οι Ουκρανοί επιθυμούσαν να χρησιμοποιούν δυτικά όπλα για να πλήττουν στρατιωτικούς στόχους βαθιά στο ρωσικό έδαφος, όμως οι σύμμαχοί τους ανησυχούσαν ότι αυτό θα κλιμάκωνε περαιτέρω τον πόλεμο.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος ζήτησε εξάλλου από το ΝΑΤΟ να καλέσει την Ουκρανία στην επερχόμενη σύνοδό του, εκτιμώντας ότι η απουσία του Κιέβου θα αποτελέσει «νίκη για τον Πούτιν».

Παράλληλα ο Ζελένσκι ζήτησε την Τρίτη από την Ουάσινγκτον να επιβάλει νέες κυρώσεις στη Ρωσία, κυρίως στον ενεργειακό και τραπεζικό τομέα.

Ωστόσο ο Τραμπ δήλωσε χθες ότι δεν επιθυμεί να επιβάλει νέες κυρώσεις στη Μόσχα αυτή τη στιγμή: «Απλώς και μόνο επειδή πιστεύω ότι είμαι κοντά στην επίτευξη συμφωνίας και δεν θέλω να τα κάνω θάλασσα με αυτό», εξήγησε σε δημοσιογράφους από το Οβάλ Γραφείο.

Πηγή: AΠΕ

Δειτε Επισης

Φωτιά σε παλιά αντικείμενα σε ακατοίκητη πολυκατοικία στην Πάφο
Στον εισαγγελέα η πρώην σύζυγος του Πολωνού καθηγητή και οι τέσσερις συνεργοί της
Εύφλεκτη ύλη εντοπίστηκε στο χωράφι που τυλίχθηκαν στις φλόγες επτά οχήματα στο Τσέρι-Επηρεάστηκε και όγδοο (pics)
Δρούζοι: Ποια είναι η σιωπηλή μειονότητα με την ιδιόμορφη θρησκεία που πολεμά για το Ισραήλ
Έτσι στήθηκε η φονική ενέδρα στον Πολωνό καθηγητή-Καρτέρι μετά από συνεδρία με την πρώην σύζυγό του και τα παιδιά τους
Ολοκληρώνεται η διοικητική έρευνα για τον θάνατο του 33χρονου μεταμοσχευμένου-«Κανονικά πρέπει να το έχουμε μέχρι αύριο»
Σε φιλική ατμόσφαιρα το δείπνο για τον Τατάρ-«Βρίσκομαι στη Νέα Υόρκη με εποικοδομητική και αποφασιστική στάση»
Δέχεται λεκτικές επιθέσεις από συγκρατούμενες της η Μουρτζούκου-Νέα καταγγελία για τον θάνατο και έκτου βρέφους
Κλάπηκαν αυτοκίνητα από οικία στην Πάφο, το ένα εντοπίστηκε Ύψωνα και το άλλο Πολεμίδια-Χειροπέδες σε 30χρονη
Η Λιβύη κατέθεσε χάρτη με υφαλοκρηπίδα έως την Κρήτη: «Δεν παράγει έννομα αποτελέσματα», απαντά η Ελλάδα