Κάλεσμα ΠΕΟ στον υπουργό Εργασίας να γνωστοποιήσει το ποσό εργοδοτών προς εργαζόμενους με τηλεργασία

Σε δημόσια γνωστοποίηση σχετικά με το ποσό που πρέπει να καταβάλουν οι εργοδότες για το κόστος που επωμίζονται οι εργαζόμενοι με τηλεργασία, καλεί τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννη Παναγιώτου η ΓΓ της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΕΟ, «αυτό προνοείται από τον Νόμο για την τηλεργασία που ψηφίστηκε το 2023 αλλά μέχρι σήμερα ο Υπουργός δεν προέβη σε δημόσια γνωστοποίηση με αποτέλεσμα πολλοί εργοδότες, ειδικότερα σε επιχειρήσεις χωρίς συνδικαλιστική εκπροσώπηση, να παρανομούν αφού υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να πληρώνουν οι ίδιοι το κόστος της τηλεργασίας».

Στην επιστολή της, ημερομηνίας 15 Μαΐου, προς τον Υπουργό Εργασίας, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα, η ΓΓ της ΠΕΟ αναφέρει ότι το άρθρο 4, εδάφιο 2 του Νόμου Περί Ρύθμισης του πλαισίου οργάνωσης της τηλεργασίας που ψηφίστηκε το 2023 προνοεί ότι «ο Υπουργός, μετά τη διεξαγωγή μελέτης κόστους και διαβούλευση με τους εκπροσώπους των εργοδοτουμένων και τους εκπροσώπους των εργοδοτών, καθορίζει το ελάχιστο ποσό που ο εργοδότης καταβάλλει στον εργοδοτούμενο με απόφασή του, η οποία δημοσιεύεται με Γνωστοποίηση στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας».

«Μέχρι σήμερα δεν έχετε προβεί στην γνωστοποίηση όπως αναφέρεται στο υπό αναφορά άρθρο, με αποτέλεσμα  ειδικότερα σε χώρους που δεν υπάρχει συνδικαλιστική εκπροσώπηση και ρύθμιση αυτού το θέματος μέσα από  Συλλογική Σύμβαση Εργασίας οι εργαζόμενοι που εργάζονται στο σπίτι με τηλεργασία να πληρώνουν οι ίδιοι το κόστος του εξοπλισμού και οποιεσδήποτε άλλες δαπάνες προκύπτουν από την τηλεργασία», προσθέτει η κ. Χαραλάμπους.

Ανέφερε ότι «αυτό είναι παράνομο και ουσιαστικά δίνει την δυνατότητα σε εργοδότες χρησιμοποιώντας την τηλεργασία να μειώνουν το κόστος τους σε βάρος των εργαζομένων».

Η κ. Χαραλάμπους καλεί τον Υπουργό Εργασίας να προχωρήσει «άμεσα στην έκδοση Γνωστοποίησης» και προσθέτει πως θεωρεί επίσης «αναγκαίο να υπάρξει ενημέρωση τόσο στους εργαζόμενους όσο και στους εργοδότες για το πλαίσιο που διέπει την τηλεργασία».

«Απαραίτητη είναι και η διενέργεια ελέγχων ιδιαίτερα σε τομείς της οικονομίας που χρησιμοποιούν την τηλεργασία», καταλήγει στην επιστολή της η ΓΓ της ΠΕΟ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Καταγγέλλει την Τουρκία στο ΣΑ η Λευκωσία για σφετερισμό-«Αδιανόητο ο δράστης να επιχειρεί να παρουσιαστεί ως θύμα»
«Επιχείρηση Νάρνια»-Το σχέδιο του Ισραήλ για εξουδετέρωση πυρηνικών επιστημόνων του Ιράν
Σεισμός 4,6 Ρίχτερ ανοιχτά της Κεφαλονιάς
Αποκαλύψεις Ισραηλινού ΥΠΕΞ για σύλληψη Αζέρου στη Λεμεσό-«Αποτράπηκε επίθεση του Ιράν στην Κύπρο»
Με την ψηφοφορία για τη νέα Κεντρική Επιτροπή έκλεισε η δεύτερη μέρα Συνεδρίου του ΑΚΕΛ
Χούθι: Θα χτυπήσουμε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα εάν οι ΗΠΑ εμπλακούν στον πόλεμο κατά του Ιράν
Γάλλοι επιστήμονες ανακάλυψαν νέα ομάδα αίματος σε γυναίκα από τη Γουαδελούπη
Αγνοείται κολυμβητής στην παραλία του Παντελεήμονα στην Πιερία
Στο νοσοκομείο με κρανιοεγκεφαλική αιμορραγία πεντάχρονο αγοράκι που έπεσε από μπαλκόνι στη Λάρισα
«Αλλάξτε τους κωδικούς σας τώρα!» λένε οι ειδικοί μετά τη διαρροή σε πλατφόρμες, όπως Apple, Facebook και Google