Βλέπει αποσταθεροποίηση κατεχομένων πίσω από συλλήψεις σφετεριστών ο Τατάρ-«Αν νομίζει θα μας γονατίσει, κάνει λάθος»

Την ελληνοκυπριακή πλευρά επέκρινε για μια ακόμη φορά ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε οικονομικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στα κατεχόμενα, με τίτλο «Τουρκία και Παγκόσμιες Οικονομικές Εξελίξεις και Όραμα για το Μέλλον». Ο κ. Τατάρ υποστήριξε ότι οι πρόσφατες συλλήψεις στις υποθέσεις σφετερισμού ε/κ περιουσιών αποσκοπούν στην αποσταθεροποίηση των κατεχομένων. 

Ο κ. Τατάρ ισχυρίστηκε ότι αυτό που επιχειρείται είναι να «καταστραφούν οι ελπίδες για συνεργασία μεταξύ δύο κρατών» και είπε ότι τέτοιες ενέργειες «δεν θα κάνουν κανέναν ευτυχισμένο». Αναφερόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, είπε ότι του έχει μεταφέρει την ανάγκη εγκατάλειψης αυτής της στάσης, προσθέτοντας ότι «αν νομίζει ότι θα μας γονατίσει και θα μας υποτάξει, κάνει μεγάλο λάθος».

Η «νέα πολιτική» που ακολουθείται στο Κυπριακό με την πλήρη στήριξη της Τουρκίας, είπε, είναι ο «ορθός δρόμος», δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ, επαναλαμβάνοντας τα περί «επιθέσεων» της ε/κ πλευράς σε ότι αφορά υποθέσεις για σφετερισμό ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα.

Στην ομιλία του, ο κ. Τατάρ, επανέλαβε ότι η «νέα πολιτική» που ακολουθείται με την πλήρη στήριξη της Τουρκίας είναι ο «ορθός δρόμος». Ισχυρίστηκε ότι οι «αυξανόμενες επιθέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς», όπως τις χαρακτήρισε, στοχεύουν στο «να μας γονατίσουν και να αποσπάσουν παραχωρήσεις», τονίζοντας ότι «τέτοια παραχώρηση δεν θα υπάρξει ποτέ».

Στο συνέδριο, ο κ. Τατάρ αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες για ενίσχυση των φυσικών πόρων των κατεχομένων, με έμφαση στον τουρισμό, την τριτοβάθμια εκπαίδευση και τον τομέα της πληροφορικής. Υποστήριξε τον στόχο μετατροπής των κατεχομένων σε «νησί πληροφορικής». Αναφέρθηκε επίσης στη συνάντησή του με την Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, στην οποία, όπως είπε, εξέφρασε τις ανησυχίες του για το ζήτημα των περιουσιών, ζητώντας από τον ΟΗΕ να παρέμβει στις εξελίξεις.

Εξάλλου, ο κ. Τατάρ συναντήθηκε με τον Τούρκο Υπουργό Οικονομικών, Μεχμέτ Σιμσέκ, ο οποίος επισκέπτεται παράνομα τα κατεχόμενα για να συμμετάσχει στο συνέδριο. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο «προεδρικό», παρευρέθηκαν επίσης ο Τούρκος "πρέσβης" στα κατεχόμενα, Αλί Μουράτ Μπάστερι, και ο «υπουργός οικονομικών» Οζντεμίρ Μπερόβα.

Ο κ. Σιμσέκ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, είπε ότι "η Τουρκία θα είναι πάντα στο πλευρό» των Τ/κ. Υποστήριξε επίσης ότι το μέλλον της τ/κ πλευράς «βασίζεται στην αλληλεγγύη και στην ισχυρή ενότητα», προσθέτοντας ότι «μαζί θα οικοδομήσουμε ένα πολύ ισχυρότερο μέλλον».

Ο κ. Τατάρ, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στη συνεργασία που είχε με τον κ. Σιμσέκ κατά τη διάρκεια της θητείας του ως «υπουργόύ οικονομικών», λέγοντας ότι «περάσαμε δύσκολες περιόδους και καταφέραμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες». Εξέφρασε επίσης την πεποίθησή του ότι υπό την ηγεσία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία θα αποκτήσει ισχυρότερη θέση στο εγγύς μέλλον, με θετικό αντίκτυπο και στα κατεχόμενα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δειτε Επισης

Αννίτα για την έκθεση Ελεγκτικής-«Έχω κανιβαλιστεί για κάτι που συνέβαινε, να εξεταστούν όλοι οι κρατικοί αξιωματούχοι»
Δημοτική Ομάδα ΔΗΣΥ Λακατάμιας: Εφαρμογή ενιαίας φορολογικής πολιτικής στον Δήμο Λακατάμιας
Aνάπτυξη Εθνικού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο
Ξεκαθαρίζει η Ελεγκτική για Βουλή-«Αμφισβητούμε τον τρόπο που δαπανήθηκε δημόσιο χρήμα και την καλλιτεχνική δημιουργία»
Στα σχολεία μέχρι τα 22 τα παιδιά της Ειδικής Εκπαίδευσης-Διαβουλεύσεις για εξεύρεση αξιοπρεπών δομών
Σε μείωση τιμών ενοικίου και αγοράς προσδοκεί τα επόμενα χρόνια ο Πρόεδρος
Στο απόγειο η ονοματολογία στον ΔΗΣΥ για τις βουλευτικές-Αντιδράσεις εκ των έσω για πιθανή υποψηφιότητα Γιωργάλλα
Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα φωνάζει επειδή η ΕΕ δεν κάνει μέλος την Τουρκία-«Μπορείτε πλέον να είστε ο πιο ισχυρός»
«Επιβεβλημένη» θεωρεί η Βουλή την… luxury αναβάθμιση της καντίνας-Υπηρεσιακές οι αποφάσεις για ξενοδοχεία
Επεσήμαναν στον Πρόεδρο τη διαφαινόμενη επικέντρωση στα ΜΟΕ οι Οικολόγοι-Έθεσαν και θέμα Μακαρίου