Διαβατήρια, ταυτότητες και Αρχείο Πληθυσμού ηλεκτρονικά-Όσα αλλάζουν

Έξι νέες ψηφιακές υπηρεσίες προσφέρονται ηλεκτρονικά μέσω της Πύλης Gov.cy (ενότητα Πολίτης και καθημερινότητα > Έγγραφα και στοιχεία πολίτη), μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης ψηφιοποίησης των υπηρεσιών του Αρχείου Πληθυσμού του Υπουργείου Εσωτερικών, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό και με σκοπό την απλοποίηση και τη διευκόλυνση της αλληλεπίδρασης και της συναλλαγής των πολιτών με το Κράτος, έχει ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση ψηφιοποίησης των υπηρεσιών του Αρχείου Πληθυσμού του Υπουργείου Εσωτερικών. Οι έξι νέες υπηρεσίες αναπτύχθηκαν από την εξειδικευμένη ομάδα Digital Services Factory του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής.

Όπως αναφέρεται, η νέα δέσμη υπηρεσιών αφορά την έκδοση/ανανέωση δελτίου ταυτότητας και διαβατηρίου για ανήλικους, την έκδοση/ανανέωση δελτίου ταυτότητας και διαβατηρίου ενηλίκων και ανηλίκων λόγω απώλειας ή φθοράς, την έκδοση διαβατηρίου ενηλίκων και ανηλίκων με fast-track διαδικασία, την έκδοση προσφυγικής ταυτότητας, την απόκτηση ιδιότητας εκτοπισμένου προσώπου (πρόσφυγα), και την έρευνα στο Αρχείο Πληθυσμού για εξεύρεση συγγενικού προσώπου.

Όπως σημειώνεται, με εξαίρεση τις υπηρεσίες έκδοσης και ανανέωσης δελτίων ταυτότητας και διαβατηρίου, για τις οποίες, μετά την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης, απαιτείται επίσκεψη σε κάποιο από τα σημεία εξυπηρέτησης για λήψη βιομετρικών στοιχείων, όλες οι υπόλοιπες υπηρεσίες διεκπεραιώνονται εξ ολοκλήρου διαδικτυακά. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι η πρώτη δέσμη υπηρεσιών που εφαρμόστηκε τον Ιούνιο του 2024 περιλαμβάνει την επανέκδοση πιστοποιητικών γέννησης και θανάτου και προξενικών πιστοποιητικών γέννησης και θανάτου, την υποβολή αίτησης για την έκδοση ή την ανανέωση δελτίου ταυτότητας και διαβατηρίου για ενήλικες, την έκδοση πιστοποιητικού μόνιμης διαμονής και την έκδοση βεβαίωσης καταγωγής για φοιτητές.

«Με τη σταδιακή ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Αρχείου Πληθυσμού, οι Κύπριοι πολίτες στην Κύπρο και το εξωτερικό έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετηθούν άμεσα, εύκολα και χωρίς περιττή ταλαιπωρία και καθυστερήσεις», τονίζεται στην ανακοίνωση. Σκοπός, προστίθεται, είναι η μείωση της αχρείαστης γραφειοκρατίας και ο περιορισμός του χρόνου εξυπηρέτησης των πολιτών στις συναλλαγές τους με το Κράτος, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο και φιλικό Κράτος, που να διευκολύνει ουσιαστικά και αποτελεσματικά την καθημερινότητα των πολιτών

H τοποθέτηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου

Όπως είπε ο κ. Λετυμπιώτης κατά την ενημέρωση των ΜΜΕ, στο Προεδρικό Μέγαρο,, η Κυβέρνηση προχωρά με σταθερά βήματα στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, φέρνοντας την εξυπηρέτηση του πολίτη στον 21ο αιώνα. Συγκεκριμένα είπε ότι ο κατάλογος των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Αρχείου Πληθυσμού ενισχύεται με έξι νέες διαδικτυακές υπηρεσίες μέσω της πλατφόρμας Gov.cy, διευκολύνοντας άμεσα πολίτες στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Οι έξι νέες υπηρεσίες που είναι πλέον διαθέσιμες ηλεκτρονικά  αφορούν, την έκδοση ή ανανέωση δελτίου ταυτότητας και διαβατηρίου για ανήλικους, την έκδοση ή ανανέωση δελτίου ταυτότητας και διαβατηρίου για ενήλικες και ανήλικους λόγω απώλειας ή φθοράς, την έκδοση διαβατηρίου ενηλίκων και ανηλίκων με διαδικασία fast-track, την έκδοση προσφυγικής ταυτότητα, την απόκτηση ιδιότητας εκτοπισμένου προσώπου και την έρευνα στο Αρχείο Πληθυσμού για εντοπισμό συγγενικού προσώπου.

Όπως είπε ο Εκπρόσωπος, με εξαίρεση τις υπηρεσίες που απαιτούν λήψη βιομετρικών στοιχείων (δελτία ταυτότητας και διαβατήρια), οι υπόλοιπες λειτουργούν πλήρως διαδικτυακά χωρίς φυσική παρουσία, εξοικονομώντας χρόνο και απαλλάσσοντας τους πολίτες από περιττές μετακινήσεις.

Υπενθύμισε ότι η πρώτη δέσμη ψηφιακών υπηρεσιών που τέθηκε σε εφαρμογή τον Ιούνιο του 2024 περιλάμβανε την επανέκδοση πιστοποιητικών γέννησης και θανάτου, την έκδοση προξενικών πιστοποιητικών, την υποβολή αίτησης για έκδοση ή ανανέωση δελτίων ταυτότητας και διαβατηρίων για ενήλικες, καθώς και την έκδοση πιστοποιητικού μόνιμης διαμονής και βεβαίωσης καταγωγής για φοιτητές.

Ο κ. Λετυμπιώτης είπε, επίσης, ότι σε συνέχεια της ψηφιοποίησης βασικών υπηρεσιών του Αρχείου Πληθυσμού, η Κυβέρνηση επεκτείνει ουσιαστικά τις δυνατότητες ψηφιακής εξυπηρέτησης των πολιτών και στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής.

«Από σήμερα, ο Ψηφιακός Βοηθός εμπλουτίζεται με 19 νέες θεματικές ενότητες που αφορούν τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, πέραν των υφιστάμενων επιδομάτων πρόνοιας που ήδη είχαν συμπεριληφθεί, επιτρέποντας στους πολίτες να υποβάλλουν ερωτήματα 24 ώρες το 24ωρο», είπε.

Πρόσθεσε ότι πρόκειται για μία ακόμη ουσιαστική παρέμβαση, με στόχο την άμεση και εύκολη πληροφόρηση των πολιτών σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα, όπως η Προστασία και Ευημερία Παιδιών, η σεξουαλική κακοποίηση, η βία στην οικογένεια, η κοινωνική φροντίδα, η νεανική παραβατικότητα, οι Κρατικοί Παιδοκομικοί Σταθμοί

Συνολικά προστίθενται 19 νέες θεματικές ενότητες, τις οποίες οι πολίτες μπορούν να αναζητούν είτε γραπτώς είτε προφορικά, μέσω της φωνητικής λειτουργίας.

«Ο Ψηφιακός Βοηθός της Κυβέρνησης αναδεικνύεται με γοργούς ρυθμούς σε πύλη άμεσης και αδιαμεσολάβητης πρόσβασης των πολιτών στην πληροφορία. Με πάνω από 90.000 απαντήσεις σε ερωτήματα πολιτών μέσα σε 5 μόλις μήνες, αποδεικνύεται ότι αποτελεί ένα πρακτικό και αξιόπιστο εργαλείο για κάθε πολίτη που επιθυμεί να ενημερωθεί γρήγορα, χωρίς να χρειάζεται να ανατρέχει σε Υπηρεσίες, να περιμένει σε γραμμές ή να αναζητά τηλεφωνικά επαφές και απαντήσεις», σημείωσε ο Εκπρόσωπος.

Ο Ψηφιακός Βοηθός, πρόσθεσε, είναι το σύγχρονο εργαλείο μιας δημόσιας διοίκησης που δεν κρατά τον πολίτη σε αναμονή, αλλά του προσφέρει άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες και διαδικασίες, χωρίς περιττή γραφειοκρατία.

«Είναι ένα αποφασιστικό βήμα προς το κράτος που απαντά, το κράτος που εξυπηρετεί, το κράτος που εκσυγχρονίζεται, με τον πολίτη στο επίκεντρο», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ανέφερε ότι ο Ψηφιακός Βοηθός απαντά άμεσα στον πολίτη αφού λειτουργεί μέσω τεχνίτης νοημοσύνης, το οποίο εισήχθη από το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής σε εφαρμογή τον περασμένο Ιανουάριο.

Σημείωσε ότι η ανταπόκριση από τους πολίτες μέχρι τώρα είναι εντυπωσιακή και ο στόχος είναι να προστίθενται διαρκώς νέες υπηρεσίες, ώστε να ενημερώνεται άμεσα ο πολίτης για σχέδια, επιδόματα και διαδικασίες που τον αφορούν.

Την ίδια ώρα, επισημαίνεται πως ερωτηθείς για τον ψηφιακό βοηθό και πόσο άμεσα μπορεί να λειτουργήσει, ο Εκπρόσωπος απάντησε «άμεσα. Είναι ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης το οποίο άμεσα, σε μια φυσική γλώσσα μπορεί να δεχτεί ερωτήσεις και να προσφέρει τις απαραίτητες απαντήσεις. Είναι κάτι το οποίο εισήγαγε το Υφυπουργείο Έρευνας και Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής τον περασμένο Ιανουάριο, Δεκέμβριο τέθηκε σε πιλοτική εφαρμογή, Ιανουάριο εμπλουτίστηκε με περισσότερες υπηρεσίες και η ανταπόκριση μέχρι σήμερα από τους πολίτες οφείλουμε να πούμε ότι είναι εντυπωσιακή. Και βεβαίως όσο προστίθενται οι υπηρεσίες, και αυτός είναι ο στόχος να προστίθενται διαρκώς νέες υπηρεσίες, θα μπορεί ο πολίτης να ανατρέχει 24 ώρες το 24ωρο και να λαμβάνει τις απαντήσεις και τις πληροφορίες, είτε αυτό αφορά σχέδια που η Κυβέρνηση έχει εξαγγείλει είτε επιδόματα είτε διαδικασίες που ενδιαφέρει τον κάθε ένα από εμάς».

Δειτε Επισης

Λύσεις για τις φυτείες τους ζήτησαν οι μπανανοπαραγωγοί Πέγειας-Κισσόνεργας σε σύσκεψη με φορείς
Μείωση ποσοστού παιδιών σε κίνδυνο φτώχειας στην Κύπρο
Συμφωνία συνεργασίας Υπ. Μεταφορών-Υπερταμείου Ελλάδας, αναλαμβάνει μελέτη για λιμάνι Λάρνακας
Τέρμα στην ανεξέλεγκτη πώληση πυροτεχνημάτων επιδιώκει να βάλει η Κυβέρνηση-Στο Υπουργικό νομοσχέδιο
Στην Ολομέλεια η πρόταση νόμου για ημέρα μνήμης γενοκτονίας Ποντίων
Αίτημα Βουλευτών για επαναφορά Αγωγής Πολίτη στην εκπαίδευση
Νέα εκδήλωση διαμαρτυρίας για την έκπτωση του Τυχικού
Άρχισε τις συναντήσεις με κόμματα για το σχέδιο αξιολόγησης η ΠΟΕΔ-Ζητά συνέχιση του διαλόγου
Κλειστό για εργασίες τη Δευτέρα τμήμα του αυτοκινητόδρομου Α1 με κατεύθυνση τη Λεμεσό
Τα ψώνια των Ελληνοκυπρίων γλίτωσαν τα κατεχόμενα από την οικονομική κρίση