Η στάση άμυνας Χαρτσιώτη από τις ευθύνες, το οργανωμένο έγκλημα που αυξάνεται και ο Νόμος που (δεν) δέρνεται
06:00 - 27 Μαΐου 2025

7 Οκτωβρίου 2024 για απόδραση ισοβίτη: Δεν σκέφτηκε να παραιτηθώ εξαιτίας του περιστατικού της απόδρασης του ισοβίτη. Η παραίτηση θα ήταν μία δειλή και εύκολη πράξη, που ικανοποιεί τον λαϊκισμό.
25 Ιουλίου 2024 για οπαδική βία: Πρώτα απ’ όλα, δεν μπορούμε να δεχθούμε και θεωρούμε τεράστια πολυτέλεια, η αστυνόμευση ενός αγώνα που θεωρείται υψηλού κινδύνου, να κοστίζει στον φορολογούμενο πολίτη κατά μέσο όρο €30.000 προκειμένου να υπάρχει ικανοποιητική αστυνόμευση και ν’ αποφεύγονται φαινόμενα χουλιγκανισμού.
13 Ιανουαρίου 2025 για Θάνατο Πακιστανού από αστυνομικά πυρά: Εγκλήματα και αστοχίες θα υπάρχουν και υπάρχουν σε όλο τον κόσμο και κανείς υπουργός δεν τα έχει εξαλείψει. Είναι γνωστό πως στην Ελλάδα σχεδόν καθημερινά υπάρχουν εγκλήματα και κανένας δεν ζήτησε παραίτηση πολιτικού προϊσταμένου.
26 Ιανουαρίου 2025 για παραίτηση του: Η συνεχής εναλλαγή υπουργών μετά από κάθε σοβαρό συμβάν δεν ήταν και ούτε αποτελεί, κατά τη γνώμη μου, μια πετυχημένη συνταγή, όπως αποδείχτηκε άλλωστε μέχρι σήμερα. {...} Τα εγκλήματα δεν θα τελειώσουν ποτέ και άρα με αυτό το δεδομένο δεν είναι δυνατόν, η συχνή εναλλαγή στην υπουργική θέση, να αποτελεί λύση.
22 Μαρτίου 2025 για πολύνεκρο ναυάγιο στο Κάβο Γκρέκο: Αν κάποιοι θέλουν την Κύπρο ξέφραγο αμπέλι, να το ξεχάσουν.
7 Απριλίου 2025 για επεισόδια στην Ορόκλινη: Πλέον τα άτομα δεν μένουν ατιμώρητα. Αλλά να πω και κάτι που είπε ένας άλλος παλιός νομικός, ότι ο Νόμος δεν δέρνεται.
26 Μαΐου 2025 για τις επιθέσεις σε ντελιβεράδες: Έχω πει πολλές φορές ότι τις παθογένειες της Αστυνομίας δεν τις φορτώνεται η παρούσα Κυβέρνηση και ο παρών υπουργός, ο οποίος από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε επιχειρεί να βάλει τάξη και να διορθώσει παθογένειες του παρελθόντος. Κανένας δεν τρέφει αυταπάτες για το τι τρέχει και τι γίνεται. […] Ότι αυξάνεται το έγκλημα, το φαινόμενο δεν είναι αμιγώς κυπριακό, είναι εισαγόμενο. Από τη στιγμή που τα δεχόμαστε, δεν παύουν να υπάρχουν.
***
Αναμφίβολα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, είναι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα πρόσωπα της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη, το οποίο συχνά πυκνά βρίσκεται στο στόχαστρο, είτε λόγω των χειρισμών και των αποφάσεων του, είτε ακόμα λόγω των δηλώσεων του, που σε αρκετές περιπτώσεις αντί να αποσυμπιέζουν την κατάσταση, προκαλούν ακόμη περισσότερες αντιδράσεις. Και αυτό διότι, πέραν του περιεχομένου τους, το ύφος και ο τόνος των τοποθετήσεων του Μάριου Χαρτσιώτη, είναι τέτοιος που επιβάλλει σε οποιοδήποτε να μην έχει διαφορετική άποψη από τον ίδιο, κάτι που οξύνει τα πνεύματα σε μια Δημοκρατική χώρα.
Πολλές φορές, ο Μάριος Χαρτσιώτης κατά τις δημόσιες τοποθετήσεις του, είχε κρατήσει στάση άμυνας και με την πρώτη ευκαιρία θέλησε να τοποθετηθεί με έντονο ύφος, που δεν επιτρέπη στον συνομιλητή του να απαντήσει. Μια εξ αυτών των περιπτώσεων ήταν και η τελευταία του παρουσία στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις επιθέσεις σε ντελιβεράδες και άτομα που ανήκουν στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Από την αρχική του τοποθέτηση, ο υπουργός Δικαιοσύνης παρουσιάστηκε κλειστός και έτοιμος να αμυνθεί, χωρίς να τον κατηγορεί κάποιος, δείχνοντας απροθυμία να αναγνωρίσει πως υπάρχει πρόβλημα.
Συγκεκριμένα, ο Μάριος Χαρτσιώτης με τον τρόπο του, αν και σε διάφορες περιπτώσεις επιμένει πως δεν εμπλέκεται σε επιχειρησιακά ζητήματα, έστησε τοίχο προστασίας στην Αστυνομίας, δεδομένου πως είναι ο πολιτικός της προϊστάμενος και κατ΄ επέκταση δέχεται και ο ίδιος πυρά για τις αστοχίες, υπεραμυνόμενος των χειρισμών της, αν και θα μπορούσε να το πράξει ο βοηθός αρχηγός που βρισκόταν στην συνεδρία.
Σε μια προσπάθεια να αποκρούσει τα πυρά, ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος προφανώς έλαβε ενημέρωση από την Αστυνομία, μίλησε για φατρία Ινδών που κρύβονται πίσω από τις επιθέσεις ντελιβεράδων, οι οποίοι - όπως είπε - πωλούν προστασία σε ομοεθνείς τους και όποιος δεν πληρώσει, δέχεται επιθέσεις. Επίσης, ενημέρωσε την Βουλή, πως πίσω από τα χτυπήματα σε ντελιβεράδες, δεν κρύβονται ρατσιστικά κίνητρα, αλλά στόχος είναι η κλοπή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πυρά σε Χαρτσιώτη και Αστυνομία για επιθέσεις σε ντελιβεράδες, έδειξαν... φατρία Ινδών-«Ανικανότητα του κράτους»
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, για ακόμη μία φορά, αποποιήθηκε οποιασδήποτε ευθύνης για το γεγονός ότι η Αστυνομία παρουσιάζει παθογένειες, παραπέμποντας στο παρελθόν και την ίδια ώρα, εξήρε το ρόλο του, αναφέροντας πως προβαίνει σε κάθε προσπάθεια για να βάλει τάξη. Κι ενώ κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι όντως υπάρχουν παθογένειες στην Αστυνομία, που χρονίζουν εδώ και δεκαετίες, το γεγονός ότι ο κ. Χαρτσιώτης, ενάμιση χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, τις προτάσσεις ως άλλοθι, θα έλεγε κανείς πως δεν λειτουργεί υπέρ του. Και αυτό διότι, ως πολιτικός προϊστάμενος, θα έπρεπε να εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε με την πάροδο του χρόνου να υπάρξουν αποτελέσματα, στην βάση των οποίων κρίνουν οι πολίτες. Όταν όμως τα περιστατικά και οι αστοχίες είναι επαναλαμβανόμενες, το παρελθόν δεν μπορεί να αποτελεί σε κάθε περίπτωση δικαιολογία, όταν μάλιστα ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έβαλε το πήχη ψηλά και έθεσε στις προτεραιότητες του το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Ούτε επίσης μπορούν να αποτελούν δικαιολογία τα εγκλήματα σε άλλες χώρες ή ακόμα και η οπαδική βία, γιατί σε περίπτωση που ο υπουργός επιμένει στην σύγκριση για κάθε ζήτημα, τότε τα αποτελέσματα ενδέχεται να μην είναι καθόλου κολακευτικά για το Σώμα Ασφαλείς της χώρας μας.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Μάριος Χαρτσιώτης είχε παρουσιάσει τα μέτρα που είχαν ληφθεί για αντιμετώπιση της κατάστασης, όπως για παράδειγμα οι συσκέψεις με τις εταιρείες ντελιβεράδων, τα οποία είχαν αναγνωριστεί από τους βουλευτές, ωστόσο τα αυξανόμενα περιστατικά επιθέσεων κατά των διανομέων φαγητού, υπογράμμισαν ότι χρειάζονται ενίσχυση. Αυτό τονίστηκε και από τους βουλευτές, που δεν πείστηκαν για την επάρκεια των εν λόγω μέτρων της Αστυνομίας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Πέραν τούτου, το επιχείρημα που χρησιμοποίησε ο υπουργός Δικαιοσύνης για τις φατρίες των Ινδών, ενισχύει την θέση όσων θεωρούν πως η Αστυνομία αδυνατεί να ελέγξει το οργανωμένο έγκλημα, κάτι που επίσης λειτουργεί σε βάρος της Δύναμης, η οποία δείχνει πως δεν έχει το πάνω χέρι. Αντιθέτως, οι φατρίες αυξάνονται και πληθαίνονται, με την Αστυνομία να δείχνει πως το γνωρίζει, αλλά δεν μπορεί να πράξει οτιδήποτε.
Ωστόσο, κληθείς να σχολιάσει την αναφορά ότι αυξάνεται το οργανωμένο έγκλημα, ο κ. Χαρτσιώτης υπέδειξε πως «το φαινόμενο δεν είναι αμιγώς κυπριακό, είναι εισαγόμενο. Από τη στιγμή που τα δεχόμαστε, δεν παύουν να υπάρχουν».
Είναι κοινώς αποδεχτό ότι σε ολόκληρο τον πλανήτη, τα φαινόμενα βίας και το οργανωμένο έγκλημα παρουσιάζουν αυξητική τάση και στόχος είναι να μειωθεί, αφού η πάταξη σε όλα τα επίπεδα θεωρείται ουτοπία. Σε αυτού του είδους εγκλήματα, αναμφίβολα συμβάλλει και η εξέλιξη της τεχνολογίας, που λειτουργεί υπέρ των παραβατών, όμως δεν αποτελεί επιχείρημα ότι σε άλλες χώρες παρουσιάζονται τα ίδια φαινόμενα, καθώς κάποιος μπορεί να πει ότι υπάρχουν χώρες που έχουν καταφέρει να εξισορροπήσουν τα ποσοστά βίας, με τα ποσοστά ασφαλείας. Αυτό θα έπρεπε να είναι το παράδειγμα και ο φάρος που του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Αστυνομίας και όχι το γεγονός ότι σε άλλες χώρες είναι αυξημένα αυτά τα περιστατικά.
Εξάλλου, ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε πως τα άτομα που εμπλέκονται σε ποινικά αδικήματα, δεν μένουν ατιμώρητα. Μάλιστα, στην ίδια δήλωση του, θέλησε να αναφέρει πως «ο Νόμος δεν δέρνεται». Συνεπώς, αυτό θα πρέπει να διαφανεί στην πράξη, μακριά από συγκρίσεις με άλλες χώρες, γιατί οι πολίτες όταν ακούνε από τον υπουργό πως πλέον υπάρχει (και) φατρία Ινδών που πουλά προστασία και επιτίθεται σε ντελιβεράδες, ενώ η Αστυνομία το γνωρίζει αλλά αδυνατεί να επιβάλει την τάξη, τότε αυτό που αντιλαμβάνονται, είναι ακριβώς το αντίθετο. Ότι ο Νόμος δέρνεται!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έσπασαν κάθε ρεκόρ τα ρατσιστικά περιστατικά το 2023-Επιθέσεις για καταγωγή και σεξουαλικό προσανατολισμό