Θα χρειαστούν μερικές μέρες για τη μεταφορά 33 εμπορευματοκιβωτίων-Θα δώσουν νερό στο τέλος Ιουνίου (pics)
13:27 - 26 Μαΐου 2025

Η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, δρ Μαρία Παναγιώτου παρέστη τη Δευτέρα το πρωί στην έναρξη της διαδικασίας εκφόρτωσης των κινητών μονάδων αφαλάτωσης που κατέφθασαν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), τονίζοντας πως οι μονάδες αυτές αποτελούν μέρος του ευρύτερου ολοκληρωμένου σχεδιασμού της Κυβέρνησης για κάλυψη των αναγκών ύδρευσης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Υπουργείο Γεωργίας, σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους στο λιμάνι Λάρνακας, η Υπουργός ανέφερε ότι οι μονάδες αυτές έφτασαν στις ακτές της Κύπρου αργά το Σάββατο, χθες μπήκαν στο Λιμάνι και νωρίς σήμερα το πρωί έχει ξεκινήσει η διαδικασία της εκφόρτωσής τους.
«Εδώ κι πάρα πολύ καιρό», είπε η Υπουργός, «με εντατικές διαδικασίες το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ) κάνει όλες τις προετοιμασίες για να μπορέσουν να εγκατασταθούν και να δώσουν νερό εντός του χρονοδιαγράμματος που είχαμε θέσει, που είναι ο Ιούνιος».
Αναφερόμενη στα επόμενα βήματα, η κ. Παναγιώτου σημείωσε ότι όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της εκφόρτωσης από το πλοίο θα ξεκινήσει σταδιακά η διαδικασία της μεταφοράς. Η Υπουργός εξήγησε ότι πρόκειται για 33 εμπορευματοκιβώτια, οπόταν η μεταφορά τους θα πάρει μερικές μέρες.
Πρόσθεσε πως οι πρώτοι τεχνικοί έλεγχοι θα γίνουν στη Λεμεσό, η μία θα μεταβεί στην Πάφο και οι υπόλοιπες στη Λεμεσό.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν οι μονάδες θα δώσουν νερό στο τέλος Ιουνίου, είπε πως αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα που τέθηκε εξ αρχής.
«Τον Απρίλιο όταν είχαμε μεταβεί στα ΗΑΕ και στη βάση των επαφών που είχαμε με τους Εμιρατινούς ειδικούς που μας παραχώρησαν τις μονάδες, αλλά των υποδείξεων που μας έκαναν οι ίδιοι, ο χρόνος που χρειάζεται για να μπορέσουν να συνδεθούν είναι ένας μήνας, άρα είμαστε στο χρονοδιάγραμμα που είχαμε θέσει εξ αρχής», είπε η δρ Παναγιώτου.
Ερωτηθείσα για την περίπτωση που προκύψει πρόβλημα στον ένα μήνα που μεσολαβεί μέχρι την εγκατάσταση και τη λειτουργία των μονάδων αυτών, είπε πως οι μονάδες αφαλάτωσης από τα ΗΑΕ είναι ένα κομμάτι του ευρύτερου ολοκληρωμένου σχεδιασμού που υλοποιούμε.
Σε αυτό το σημείο, υπενθύμισε την απόφαση του Νοεμβρίου του 2024 και το Πλάνο 28 δράσεων, που αποτελεί, όπως είπε, μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την επίλυση του υδατικού προβλήματος, που περιλαμβάνει την εγκατάσταση κινητών μονάδων αφαλάτωσης εντός του 2025 και των δύο μεγαλύτερων, μόνιμων, μονάδων «για να μπορέσουμε να καλύψουμε το 100% της ύδρευσης».
«Άρα», ανέφερε η δρ Παναγιώτου, «στη βάση αυτού του σχεδιασμού προχωράμε, επαναλαμβάνω είναι ένα κομμάτι του ευρύτερου σχεδιασμού μας, συνεχίζουμε και με τις άλλες κινητές μονάδες αφαλάτωσης, τις γεωτρήσεις, τα ταχυδιυλιστήρια, τις μειώσεις των απωλειών».
Υπενθύμισε την «πάρα πολύ σημαντική απόφαση» που έχει λάβει η Κυβέρνηση τον περασμένο Μάρτιο για παροχή της πρώτης οικονομικής στήριξης ύψους €8 εκατ. στους ΕΟΑ για τη μείωση των απωλειών και τα υπόλοιπα €3 εκατ. για τρία χρόνια στις κοινότητες.
«Άρα», συνέχισε, «είναι ένας ολοκληρωμένος, ο οποίος αποσκοπεί στη μόνιμη επίλυση του υδατικού προβλήματος».
Λέγοντας εκ νέου ότι «διανύουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο», η δρ Παναγιώτου τόνισε πως «η άφιξη των μονάδων αλλά και ο σχεδιασμός που γίνεται για να αντιμετωπίσουμε την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε δεν πρέπει να εφησυχάζει κανένα».
«Οι πολίτες πρέπει να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το νερό με φειδώ», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας επίσης και την αυστηροποίηση της νομοθεσίας για τη χρήση λαστίχου.
Η δρ Παναγιώτου ευχαρίστησε εκ νέου τα ΗΑΕ για τη στήριξη και τη συνεργασία προκειμένου να έρθουν έγκαιρα οι μονάδες αφαλάτωσης στην Κύπρο. «Όλο αυτό είναι αποτέλεσμα των διακρατικών σχέσεων που έχουν οι δύο χώρες και φυσικά της πολιτικής που εφαρμόζει η Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη για την αύξηση του διπλωματικού αποτυπώματος της χώρας, όπου βλέπουμε θετικά και απτά αποτελέσματα και στην εσωτερική διακυβέρνηση», είπε.
Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το πού θα τοποθετηθούν οι μονάδες αυτές, η Υπουργός είπε ότι ο σχεδιασμός είναι πάντα δυναμικός. «Συνεχώς θέλουμε να προσθέτουμε στο υδατικό ισοζύγιο πηγές νερού, στη βάση των δυνατοτήτων. Ο στόχος μας είναι να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να καλύπτουμε τις ανάγκες ύδρευσης στο 100%, επαναλαμβάνω δεν εφησυχάζουμε, ο προγραμματισμός είναι δυναμικός και συνεχίζουμε με εντατικές διαδικασίες μαζί με το ΤΑΥ», κατέληξε η δρ Παναγιώτου.









ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Άρχισε η εκφόρτωση των μονάδων αφαλάτωσης στο λιμάνι Λάρνακας-Θα διαρκέσει μερικές ημέρες η μεταφορά