Με μικρή βαλίτσα, που περιλαμβάνει τα ΜΟΕ της Γενεύης, ήρθε στην Κύπρο η Ολγκίν

Το γεγονός πως η Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ θεωρεί ως «απτό» αποτέλεσμα της αποστολής της να καταφέρουν οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μέχρι τον Ιούλιο, δείχνει πόσο χαμηλά είναι τοποθετημένος ο πήχης ενόψει της νέας διευρυμένης συνάντησης. Υπενθυμίζεται ότι για τα έξι αυτά σημεία υπήρξε δέσμευση σε επίπεδο πρωτοβουλίας, ενώπιον του ΓΓ του ΟΗΕ, τον Μάρτιο στη Γενεύη και όσα ήταν εύκολα προχώρησαν ήδη, μετά την πρώτη συνάντηση του Προέδρου με τον Τατάρ στην Κύπρο και τις συνακόλουθες συζητήσεις των διαπραγματευτών.

Αντιθέτως, όχι απλώς δεν μπορεί να αναφερθεί πρόοδος στα δύο ζητήματα που θεωρούνται «αγκάθια» -τη διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης και το φωτοβολταϊκό πάρκο στη νεκρή ζώνη- αλλά φαίνεται πως αποτελούν και το νέο πεδίο του Ερσίν Τατάρ για να εκφράζει την αδιαλλαξία του. Και αυτό θεωρεί ότι μέσα από αυτά τα δύο μέτρα θα μπορούσε να πετύχει κέρδη στον βασικό του στόχο, που δεν είναι προφανώς η βελτίωση του κλίματος στο Κυπριακό που θα επιτρέψει να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, αλλά τα κέρδη στον τομέα της αναγνώρισης του ψευδοκράτους. Για αυτό και αρνείται με διάφορες προφάσεις να συνεργαστεί, εάν δεν καταστεί σαφές κάποιο κέρδος ως προς την πολιτική του στόχευση, η οποία δεν φαίνεται να είναι η βελτίωση της ζωής και των συνθηκών των Τ/κ.

Οι προθέσεις του Τατάρ θα ξεκαθαρίσουν τη Δευτέρα όταν θα έχει και αυτός την πρώτη του συνάντηση μετά τον επαναδιορισμό της προσωπικής απεσταλμένης του Αντόνιο Γκουτέρες, η οποία θα του μεταφέρει το αίτημα του Νίκου Χριστοδουλίδη για πραγματοποίηση κοινής συνάντησης κατά την παραμονή της στην Κύπρο. Μέχρι σήμερα ούτε να ακούσει για κάτι τέτοιο δεν ήθελε ο Τατάρ, που αποφεύγει ακόμη και τις κοινωνικού τύπου συναντήσεις με τον Πρόεδρο, ενώ συμμετείχε σε τριμερή και πενταμερή ανόρεκτα, κατόπιν εξαναγκασμού από την Άγκυρα. Με βάση, μάλιστα, την έκβαση της τελευταίας τους συνάντησης, από την οποία έφυγαν και οι δύο πολύ εκνευρισμένοι και δεν διευθετήθηκε καινούρια, δύσκολα θα συνηγορήσει ο Τατάρ.

Η πραγματικότητα είναι πως ο εγκάθετος της κατοχής δεν βιάζεται καθόλου να υπάρξουν εξελίξεις στο Κυπριακό και η παράταση της συζήτησης των ΜΟΕ μάλλον τον βολεύει σε αυτή την χρονική συγκυρία. Και αν ο στόχος του είναι, όπως όλα δείχνουν, να μην υπάρξει καμία εξέλιξη στο Κυπριακό πριν από τον Οκτώβριο, που θα πραγματοποιηθούν στα κατεχόμενα οι παράνομες «προεδρικές εκλογές», τότε δεν αναμένεται να διευκολύνει με οποιονδήποτε τρόπο το έργο της Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, ασχέτως αν συμφώνησε με τον Νίκο Χριστοδουλίδη να δουλέψουν σκληρά το επόμενο διάστημα για να μπορεί να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα στη Γενεύη.

Η ελληνική πλευρά σαφέστατα και δεν ενδιαφέρεται να πάνε ξανά όλοι μαζί στην Ελβετία για να συζητήσουν την εξέλιξη των ΜΟΕ. Επιθυμεί να γίνουν βήματα που θα επιτρέψουν την επανέναρξη του διαλόγου. Για αυτό και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, στις δηλώσεις του μετά την συνάντηση Ολγκίν-Χριστοδουλίδη, φρόντισε να τονίσει πως έγινε συζήτηση και για την ουσία του Κυπριακού. Δεν είναι όμως καθόλου ξεκάθαρο πώς θα μπορούσαν να δρομολογηθούν αυτού του είδους οι διαδικασίες, δεδομένης της άρνησης του Τατάρ να συναινέσει σε κάτι τέτοιο.

Η Κολομβιανή διπλωμάτης γνωρίζει, βέβαια, πως στο παρελθόν η κινητικότητα επιτεύχθηκε με την σύμφωνο γνώμη της Άγκυρας και όχι του Τατάρ, για αυτό και μέρος της αποστολής της είναι να διερευνήσει τις δικές της σκέψεις για το θέμα. Αναμένεται το επόμενο διάστημα να έχει επαφές, πέραν της Τουρκίας, και στην Αθήνα και στο Λονδίνο, ενώ θα συζητήσει και με τον απεσταλμένο της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν. Αν και γίνεται κατανοητό πως η βασική του δουλειά θα είναι να υποβοηθήσει τεχνοκρατικά τη διαδικασία εάν και εφόσον ξεκινήσει η διαπραγμάτευση, η διασύνδεση που έχει επιτευχθεί μεταξύ Κυπριακού και Ευρωτουρκικών θα μπορούσε θεωρητικά να συμβάλει στις προσπάθειες επανέναρξης, για αυτό και η κ. Ολγκίν επιθυμεί να συντονίσει κινήσεις μαζί του.

Για τον τρόπο που θα πρέπει να χειριστεί τις επαφές της με την ΕΕ και τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις αναμένεται η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ να έχει πολύ πιο ξεκάθαρη εικόνα αφού ολοκληρώσει τον πρώτο γύρο συζητήσεων της στην Κύπρο, που αναμένεται να περιλαμβάνει δύο συναντήσεις με την κάθε πλευρά. Αν και, σε περίπτωση που ο Ερσίν Τατάρ ξεκινήσει και πάλι την μουρμούρα για τους σφετεριστές του, αντί να συζητά για τις προοπτικές στο κυπριακό, ενδεχόμενο που θεωρείται αρκετά πιθανόν, είναι προφανές πως δεν θα της δώσει τη βάση συζήτησης που αναζητά.

Η ίδια πάντως δηλώνει χαρούμενη για την επιστροφή της στην Κύπρο και φαίνεται να είναι ένα πρόσωπο με γενικά θετική προδιάθεση, παρά τα πολλά χρόνια τριβής της με την κολομβιανή και διεθνή πολιτική. Η Κυβέρνηση, από πλευράς της, υπενθυμίζει ότι τα πράγματα ήταν απαισιόδοξα και στο παρελθόν αλλά τελικά υπήρξε κινητικότητα. Αναγνωρίζει, ωστόσο, πως πρέπει να υπάρξει βούληση και από τις δύο πλευρές ώστε να καταγραφεί πρόοδος και μέχρι στιγμής η μόνη γνωστή βούληση είναι η δική της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Χειροπέδες σε 50 αλλοδαπούς που διέμεναν παράνομα στην Κύπρο-Αναχωρούν από τη Δημοκρατία 23
Πάει και το ΑΚΕΛ έξω από Προεδρικό στη διαμαρτυρία για Γάζα-Απαιτεί ακύρωσης της εκδήλωσης ΥΠΑΝ και Πρεσβείας Ισραήλ
Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του ο 45χρονος Μάριος Δημητρίου (pic)
Το νομοσχέδιο για Brain Gain και τα χρέη αθλητικών σωματείων ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών
Ο Πούτιν βρέθηκε στο επίκεντρο ουκρανικής επίθεσης με drones στο Κουρσκ ενώ πετούσε με ελικόπτερο
Την ανάγκη για βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα συζήτησαν ΥΠΕΞ Κύπρου-Ιορδανίας
Πάνω από 20 νεκροί από ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα-Ανάμεσά τους παιδιά, έγκυος και δημοσιογράφος
Ανακαλούνται από την αγορά μπισκότα πρωτεΐνης (pics)
Βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή που ο 24χρονος ξεφεύγει από τους απαγωγείς-Γεμάτος αυτοκίνητα ο δρόμος
Ν. Χριστοδουλίδης: Προσπαθούμε με κάθε δυνατό μέσο να επιτύχουμε την επανένωση της Κύπρου