Στην τελική ευθεία η συζήτηση για ξενόγλωσσα προγράμματα-Μέσα Ιουνίου ενώπιον της Ολομέλειας
06:00 - 26 Μαΐου 2025

Στην τελική ευθεία φαίνεται ότι έχει μπει η συζήτηση, όσον αφορά στους κανονισμούς για τα δημόσια πανεπιστήμια, ώστε να παρέχουν ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών, με την Επιτροπή Παιδείας να θεωρεί ότι πρέπει να βρεθεί λύση πριν το καλοκαίρι. Σημειώνεται πως οι αναφορές περί καθυστέρησης ετών έχουν προκαλέσει έντονη δυσφορία στους βουλευτές, οι οποίοι επεσήμαναν πως η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι για χρόνια η εκτελεστική εξουσία δεν προέβη σε κινήσεις να καταθέσει ενώπιον της Βουλής τους κανονισμούς.
Το πολυσυζητημένο και πολυταλαιπωρημένο θέμα των κανονισμών για τα δημόσια πανεπιστήμια, ώστε να μπορούν να παρέχουν προγράμματα σε γλώσσες που δεν είναι οι επίσημες με βάση το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχει απασχολήσει αρκετά τον τομέα της παιδείας το τελευταίο διάστημα, καθώς η συζήτηση στην Βουλή είχε πολλάκις ξεφύγει από τα όρια, δεδομένου ότι κάποιες συνεδρίες δεν ολοκληρώνονταν, αφού το Προεδρείο τις διέκοπτε. Μάλιστα, στις συνεδρίες της Επιτροπής είχε κληθεί και η υπουργός Παιδείας, που ανέλυσε το σχεδιασμό του Υπουργείου και απάντησε σε διάφορες ερωτήσεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέο μπάχαλο για τα ξενόγλωσσα προγράμματα-Οι εισηγήσεις ΥΠΑΝ και η ενόχληση πρυτάνεων
Η τελευταία συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας για το εν λόγω θέμα ήταν την περασμένη Τετάρτη, κατά την οποία η Διευθύντρια Ανώτερης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Τέρψα Κωνσταντίνου, ανέλυσε τις τροποποιήσεις στις οποίες κατέληξαν, μετά τις διάφορες τοποθετήσεις που ακούστηκαν στις συζητήσεις, που προηγήθηκαν. Σημειώνεται πως οι τροποποιήσεις που παρουσίασε το Υπουργείο Παιδείας προνοούσαν ότι τα προγράμματα σπουδών που θα ήταν σε άλλη γλώσσα θα ήταν το 20% των προγραμμάτων που προσφέρονται στη μητρική και κατώτατος αριθμός φοιτητών για να προσφέρεται ένα μάθημα θα είναι οι 15. Τροποποιήσεις που δεν άρεσαν ούτε στους βουλευτές, ούτε στους πρυτάνεις.
Πάντως, το συμπέρασμα της τελευταίας συνεδρίας ήταν πως οι διαφορές ανάμεσα σε Βουλή και πρυτάνεις ήταν αγεφύρωτες, καθώς δεν υπήρξε κάποιο κοινό έδαφος στο οποίο να συναινούν, με αποτέλεσμα να ακουστούν απόψεις που να κάνουν λόγο για καθυστέρηση δεκαετιών στην προώθηση του ζητήματος. Σημειώνεται πως το ζήτημα προέκυψε από το 2016 και από τότε μέχρι σήμερα, δεν υπήρξε σύγκλιση απόψεων για να επιλυθεί νομοθετικά το κενό. Το Υπουργείο Παιδείας, τον περασμένο Νοέμβριο είχε καταθέσει τους κανονισμούς για τα ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών και η συζήτηση φαίνεται ότι έχει ήδη μπει στην τελική ευθεία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο μάτι του κυκλώνα το ΥΠΑΝ-Τα ανοιχτά μέτωπα και οι προκλήσεις για Μιχαηλίδου
Μετά το μπάχαλο της προηγούμενης συνεδρίας, η Επιτροπή Παιδείας αναμένεται να θέσει εκ νέου το ζήτημα προς συζήτηση την ερχόμενη Τετάρτη. Καλεσμένοι στην συζήτηση είναι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, ανάμεσά τους γονείς και καθηγητές, που οι πρώτοι έχουν αναφέρει πως είναι θετικό βήμα να προσφέρονται ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών, ωστόσο θα πρέπει να καλυφτούν κάποια κενά για τα ελληνόφωνα και οι δεύτεροι τάχθηκαν εναντίον της προώθησης, καθώς θεωρούν ότι είναι χτύπημα στο δημόσιο σχολείο.
Όλες οι απόψεις θα ακουστούν εκ νέου στο Κοινοβούλιο την Τετάρτη, κατά την οποία θα τεθεί στο τραπέζι και η πρόταση νόμου, ώστε ανάμεσα στις επίσημες γλώσσες των δημόσιων πανεπιστημίων να ενταχθούν και τα αγγλικά. Πράγμα που σημαίνει πως σε περίπτωση που ψηφιστεί η εν λόγω πρόταση νόμου, τα δημόσια πανεπιστήμια θα είναι υποχρεωμένα να παρέχουν προγράμματα στην αγγλική γλώσσα, χωρίς να λαμβάνουν δίδακτρα. Μία πρόταση που βρίσκει αντίθετους τους πρυτάνεις, ωστόσο η Επιτροπή Παιδείας είναι υποχρεωμένη να την μελετήσει.
Στόχος της Επιτροπής Παιδείας είναι όπως οι συζητήσεις ολοκληρωθούν στις επόμενες συνεδρίες και μέχρι τα μέσα Ιουνίου να οδηγηθεί το ζήτημα στην Ολομέλεια, όπου θα τεθούν στο τραπέζι όλες οι εισηγήσεις και τροποποιήσεις και θα κριθεί το θέμα από το σύνολο του νομοθετικού σώματος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Τα πάντα ρει, μηδέποτε κατά τ’αυτό μένειν»-Σε δύο στρατόπεδα οι φορείς και στη μέση η παιδεία