Κύπριες σπάνε τη σιωπή τους και αποκαλύπτουν τη φρίκη που βίωσαν από τους εισβολείς 51 χρόνια μετά
07:02 - 25 Μαΐου 2025

Στην Κύπρο για να συναντήσουν γυναίκες, που υπέστησαν την φρίκη, την κακοποίηση και τον εξευτελισμό, έρχονται τα μέλη της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε μία προσπάθεια να διευρυνθεί ο κύκλος ενημέρωσης των διεθνών εταίρων της Κύπρου, αλλά και να ακουστούν άγνωστες πτυχές της κυπριακής τραγωδίας, που εδώ και πενήντα χρόνια παραμένει ανοιχτή.
Μπορεί να έχουν περάσει 51 χρόνια από το μαύρο εκείνο καλοκαίρι του 1974, που βύθισε την Κύπρο σε ένα ατέρμονο πόνο, ωστόσο οι πληγές είναι ακόμη ανοιχτές και αιμορραγούν. Πληγές που μπορεί να επουλώνονται πρόχειρα, όμως είναι εκεί και πονούν, που δημιουργήθηκαν είτε από τα βίαια χτυπήματα των κατακτητών, είτε από τον τρόπο που αντιμετώπισαν ομάδες του πληθυσμού, δείχνοντας τους ένα απάνθρωπο πρόσωπο και ένα βαθύ μίσος. Πενήντα ένα χρόνια μετά, οι άνθρωποι που βίωσαν αυτές τις εξευτελιστικές συμπεριφορές, ανοίγουν το στόμα τους και μαρτυρούν τα βάσανα που έζησαν, καταθέτοντας τη φρίκη στους Ευρωπαίους εταίρους της Κύπρου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι Κύπριες με πρωτοβουλία του Φουρλά σπάνε την σιωπή τους για τα δεινά που υπέστησαν το 1974
Με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του Δημοκρατικού Συναγερμού, Λουκά Φουρλά, σε συνεργασία με την ευρωβουλεύτρια της Νέας Δημοκρατίας, Ελεονώρας Μελέτη, από την ερχόμενη Δευτέρα, 26 Μαΐου μέχρι τις 28 Μαΐου, η Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων (FEMM) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναμένεται να βρίσκεται στην Κύπρο, ώστε να ενημερωθεί για τα βασανιστήρια και τη βία που υπέστησαν οι γυναίκες το καλοκαίρι του 1974 από τους Τούρκους εισβολείς.
«Ως πλήρες μέλος της, θεώρησα χρέος μου να αναδείξω το δράμα των γυναικών της Κύπρου, που υπέστησαν αδιανόητη βία, κακοποίηση και εξευτελισμό από τον τουρκικό στρατό κατά την εισβολή του 1974. Μέλη της Επιτροπής και αντιπροσωπεία κοινοβουλευτικών συνεργατών θα ακούσουν και θα ενημερωθούν στο Σπίτι της Ευρώπης, για πρώτη φορά από τις ίδιες τις γυναίκες της Κύπρου τα μαρτύρια που βίωσαν», ανέφερε στον REPORTER ο ευρωβουλευτής, Λουκάς Φουρλάς.
Συγκεκριμένα, όπως πληροφορείται ο REPORTER, τα μέλη της Επιτροπής που αναμένεται να επισκεφτούν την Κύπρο θα έχουν συναντήσεις με κακοποιημένες γυναίκες, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, για να τους εξιστορήσουν όσα έζησαν. Πέραν των γυναικών, η FEMM θα συναντήσει και πρόσωπα που είναι γνώστες της κατάστασης και μέσα από τη δράση τους είχαν βρεθεί δίπλα από αυτές τις γυναίκες, καθώς επίσης και άτομα από Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς, γιατρούς που προσέφεραν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά και δημοσιογράφους.
«Στόχος μας είναι να δώσουμε φωνή στις γυναίκες που βιάστηκαν, βασανίστηκαν, έχασαν οικογένειες και παλεύουν δεκαετίες με τις πληγές τους. Θα καταγράψουμε το έγκλημα και θα το φέρουμε στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού διαλόγου. Είναι ώρα η Ευρώπη να αναγνωρίσει επίσημα τη φρίκη που υπέστησαν, να απαιτήσει δικαιοσύνη και να εξασφαλίσει ότι τέτοιες θηριωδίες δεν θα επαναληφθούν ποτέ».
Σημειώνεται πως μέσα από αυτή την πρωτοβουλία, αυτό που επιδιώκεται είναι να αποκαλυφθούν τα βασανιστήρια εκείνων των γυναικών που σύρθηκαν βίαια από τα σπίτια τους, τρομοκρατήθηκαν, εξευτελίστηκαν. Πάντως, αυτό που τονίζεται είναι πως υπάρχουν γυναίκες που συγκαταλέγονται ανάμεσα στους αγνοούμενους, κάτι που για χρόνια ήταν μία αθέατη πτυχή, όμως πλέον, μετά από πρωτοβουλία της Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, Άννας Αριστοτέλους, έχει καταρτιστεί ειδικός κατάλογος. Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία της Υπηρεσίας Ανθρωπιστικών Θεμάτων, διαπιστώθηκε πως οι αγνοούμενες γυναίκες αριθμού συνολικά σε 118 και οι πεσούσες σε 248.
«Πενήντα ένα χρόνια μετά, η σιωπή σπάει. Η αλήθεια πρέπει να ακουστεί. Οι γυναίκες της Κύπρου πρέπει να δικαιωθούν. Να τις δούμε όχι ως αριθμούς, αλλά ως ψυχές που βασανίστηκαν, ως γυναίκες που έζησαν τον χειρότερο εφιάλτη. Δεν ξεχνάμε και απαιτούμε δικαίωση».