Τι σημαίνει η απόφαση Τραμπ να αποκλείσει τους ξένους φοιτητές από το Χάρβαρντ

Η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ, την Πέμπτη, να ανακαλέσει την πιστοποίηση του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ για τη φιλοξενία διεθνών φοιτητών, εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τις επιπτώσεις στην πανεπιστημιακή κοινότητα και στην ακαδημαϊκή έρευνα.

Το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ διέταξε την παύση της πιστοποίησης του Χάρβαρντ από το Πρόγραμμα Φοιτητών και Ανταλλαγών Επισκεπτών (SEVP), απαγορεύοντας στο κορυφαίο πανεπιστήμιο της Ivy League να εγγράφει αλλοδαπούς φοιτητές, οι οποίοι αποτελούν πάνω από το ένα τέταρτο του φοιτητικού του πληθυσμού.

Η κίνηση αυτή κλιμακώνει δραματικά τη διαμάχη του πανεπιστημίου με τον Λευκό Οίκο, μετά την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να παγώσει κονδύλια ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον προηγούμενο μήνα, όταν το Χάρβαρντ αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων και η αναμόρφωση του προγράμματος για διεθνείς φοιτητές.

Το Χάρβαρντ ήταν το πρώτο πανεπιστήμιο που αντιτάχθηκε δημόσια στις πολιτικές αλλαγές που απαιτούσε η κυβέρνηση Τραμπ από τα κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα των ΗΠΑ. Το πανεπιστήμιο χαρακτήρισε την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας ως «παράνομη» και δήλωσε ότι εργάζεται «ταχύτατα για να προσφέρει καθοδήγηση και υποστήριξη στα μέλη της κοινότητάς του».

Ποιος είναι ο αριθμός των διεθνών φοιτητών στο Χάρβαρντ;

Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025, στο Χάρβαρντ ήταν εγγεγραμμένοι 6.793 διεθνείς φοιτητές, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο 27% του συνολικού αριθμού φοιτητών. Συνολικά, η διεθνής ακαδημαϊκή κοινότητα του πανεπιστημίου αριθμεί 9.970 άτομα.

Το πανεπιστήμιο επανέλαβε τη δέσμευσή του να διατηρήσει τη δυνατότητα φιλοξενίας διεθνών φοιτητών και επιστημόνων «που προέρχονται από περισσότερες από 140 χώρες και εμπλουτίζουν τόσο το Χάρβαρντ όσο και τις Ηνωμένες Πολιτείες», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του.

Τι θα συμβεί με τους ήδη εγγεγραμμένους διεθνείς φοιτητές;

Σε επιστολή προς το Χάρβαρντ, η Υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Κρίστι Νοέμ, δήλωσε ότι η ανάκληση της πιστοποίησης του SEVP απαγορεύει στο πανεπιστήμιο να εγγράφει αλλοδαπούς φοιτητές με καθεστώς μη μετανάστη τύπου F ή J για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος. Παράλληλα, οι ήδη εγγεγραμμένοι φοιτητές οφείλουν να μετεγγραφούν σε άλλο πιστοποιημένο πανεπιστήμιο, προκειμένου να διατηρήσουν τη νομική τους κατάσταση.

Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα απαιτείται να είναι πιστοποιημένα από το SEVP της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων (ICE) για να μπορούν να αποδέχονται φοιτητές με φοιτητικές βίζες F-1 ή M-1. Επίσης, πρέπει να παρέχουν επικαιροποιημένα στοιχεία για κάθε φοιτητή, όπως διεύθυνση και ακαδημαϊκή κατάσταση.

Οι διεθνείς φοιτητές σε πανεπιστήμια που χάνουν την πιστοποίηση SEVP συνήθως έχουν τη δυνατότητα να μεταγραφούν σε άλλο πιστοποιημένο ίδρυμα πριν υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες της ICE υπογραμμίζουν ότι τα πιστοποιημένα ιδρύματα έχουν «σοβαρές νομικές υποχρεώσεις» τόσο απέναντι στους φοιτητές όσο και προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ. «Το SEVP θα ασκήσει πλήρως την εξουσία του αμερικανικού κράτους για να σας προστατεύσει και να επιβάλει κυρώσεις σε κάθε ίδρυμα που παραβιάζει τις υποχρεώσεις του», αναφέρεται σε ενημερωτικό δελτίο της ICE.

Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για το πανεπιστήμιο;

Ορισμένα μέλη του προσωπικού του Χάρβαρντ εκφράζουν φόβους ότι η απώλεια των διεθνών φοιτητών θα αποδυναμώσει σοβαρά τόσο την ακαδημαϊκή ισχύ του ιδρύματος όσο και, ενδεχομένως, της αμερικανικής ανώτατης εκπαίδευσης γενικότερα.

Η Νοέμ είχε δηλώσει τον Απρίλιο ότι το Χάρβαρντ «βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα έσοδα από ξένους φοιτητές για την ενίσχυση και διατήρηση του σημαντικού του αποθεματικού».

Οι διεθνείς φοιτητές συχνά πληρώνουν ολόκληρα τα δίδακτρα, καθώς οι περισσότεροι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για ομοσπονδιακή οικονομική ενίσχυση.

«Εργαζόμαστε ταχύτατα για να παρέχουμε καθοδήγηση και υποστήριξη στα μέλη της κοινότητάς μας. Η εκδικητική αυτή απόφαση απειλεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στο Χάρβαρντ και στη χώρα μας, υπονομεύοντας την αποστολή μας στην εκπαίδευση και την έρευνα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του πανεπιστημίου Τζέισον Νιούτον.

Γιατί επιμένει στον πόλεμο με το Χάρβαρντ ο Τραμπ;

Ο Αμερικανός Πρόεδρος είναι δεδομένο πως έχει στο στόχαστρό του το κορυφαίο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο αλλά μετά τις πρώτες κινήσεις – οικονομικού χαρακτήρα – και την αγωγή εναντίον του που έχει κατατεθεί από το Πανεπιστήμιο υπήρξε ένα «κενό» διάστημα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ όμως, που ούτε ως επιχειρηματίας, ούτε ως άνθρωπος και ούτε και ως Πρόεδρος δέχεται το «όχι» ως απάντηση, έχει πάρει την απόφαση να εξοντώσει με όλα τα μέσα που έχει στα χέρια του το Χάρβαρντ οικονομικά αλλά και επικοινωνιακά. Επί της ουσίας το Πανεπιστήμιο το οποίο διαθέτει τεράστια κεφάλαια ως διασφάλιση και μία από τις πιο φημισμένες νομικές ομάδες σε όλα τα επίπεδα θα προχωρήσει σε όλα τα ένδικα μέσα για να μπλοκάρει και αυτή την κίνηση από την πλευρά του Αμερικανού Προέδρου.

Το ζήτημα που γεννάται δεν αφορά όμως αμιγώς το φημισμένο κορυφαίο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα αλλά όλα τα υπόλοιπα που δεν διαθέτουν τους δικούς οικονομικούς και δικανικούς πόρους για να αντισταθούν. Σε βάθος χρόνου το Χάρβαρντ μπορεί να κερδίσει τόσο τη μάχη όσο και τον δικό του πόλεμο με τον Τραμπ δεν θα συμβεί το ίδιο όμως και με την Αμερικανική Παιδεία η οποία αναμένεται να ηττηθεί κατά κράτος…

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Ο πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε τέσσερα διατάγματα για την αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας
Φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια λεηλατήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας
Με πτώση έκλεισαν τα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια μετά τη νέα «βόμβα» Τραμπ για δασμούς
Ελλείπει από τον τόπο διαμονής του στη Λευκωσία 57χρονος από το πρωί της Παρασκευής
Έβαλε στόχο την εξουσία το ΕΛΑΜ-Τέσσερα βήματα ενόψει Βουλευτικών υπέδειξε ο Χρίστου
Μπλόφα ή πραγματική απειλή;-Η Ευρώπη «ζυγίζει» τη δασμολογική πολιτική Τραμπ
Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στην κατεχόμενη Καρπασία
Δικαστικό χαστούκι στον Τραμπ για την απαγόρευση των εγγραφών ξένων φοιτητών στο Χάρβαρντ
Φυλή του Αμαζονίου μήνυσε τους New York Times γιατί τους παρουσίασε σαν εθισμένους στο δικτυακό πορνό
Προφυλακιστέα η 33χρονη που πέταξε το μωρό της στα σκουπίδια-«Δεν ήξερα τι έκανα»