Τροποποιεί το Καταστατικό του και δίνει πρόσταγμα Βουλευτικών το ΕΛΑΜ

Το Καταστατικό του Συνέδριο πραγματοποιεί απόψε το ΕΛΑΜ με βασικότερο στόχο να προσαρμόσει χρονικά τις εκλογικές του διαδικασίες με τις Βουλευτικές Εκλογές, ώστε να ακολουθούν και όχι να προηγούνται εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας. Πρόκειται για ένα ζήτημα που κατέστη αναγκαίο όσο το κόμμα εμπεδώνεται στο πολιτικό σύστημα και πλέον δίνει την εκλογική του μάχη υπό νέες συνθήκες.

Το συνέδριο θα απασχολήσουν και άλλα ζητήματα, πιο διαδικαστικού χαρακτήρα, τα οποία συνιστούν ανταπόκριση στο γεγονός πως το ΕΛΑΜ μεγάλωσε και αυξάνεται ο αριθμός των μελών του και ως εκ τούτου πρέπει να προσαρμοστούν αντίστοιχα οι σχετικές πρόνοιες, οι οποίες σχεδιάστηκαν όταν το κόμμα βρισκόταν στα σπάργανά του. Για παράδειγμα, υπάρχει εισήγηση για αλλαγή της χρονικής περιόδου που ένα μέλος αποκτά τα δικαιώματα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

Πέραν, όμως, του καταστατικού σκέλους, το συνέδριο αναμένεται να αποτελέσει και ένα πρόσταγμα για εκκίνηση της δουλειάς ενόψει των Βουλευτικών Εκλογών. Στο βήμα θα βρεθούν ο πρόεδρος, Χρίστος Χρίστου, οι αντιπρόεδροι Μιχάλης Μιχαήλ, Βαγγέλης Τσαγγαρίδης και Στέλιος Νεάρχου, και οι βουλευτές του κόμματος Λίνος Παπαγιάννης και Σωτήρης Ιωάννου, οι οποίοι αναμένεται, μέσα από τις ομιλίες τους, να κηρύξουν άτυπα την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας.

Το ΕΛΑΜ αποφεύγει να αναφέρεται σε ακριβή ποσοστά, αλλά δεν κρύβει ότι βασικότερη επιδίωξή του στις Βουλευτικές Εκλογές είναι να έχει σημαντική αύξηση εδρών, ώστε να έχει πιο δυνατή φωνή στη Βουλή και ακόμη πιο ευρεία πολιτική παρουσία. Υπενθυμίζεται ότι στις προηγούμενες Βουλευτικές Εκλογές, το κόμμα εξέλεξε τέσσερις βουλευτές (Χρίστος Χρίστου, Λίνος Παπαγιάννης, Σωτήρης Ιωάννου και Ανδρέας Θεμιστοκλέους) αλλά πολύ σύντομα έμεινε με τρεις, καθώς χώρισαν οι δρόμοι του με τον Ανδρέα Θεμιστοκλέους, που είχε διαφορετική συμπεριφορά εντός Βουλής, την οποία δεν ενέκρινε το κόμμα. Μάλιστα, στις επόμενες εκλογές, ο κ. Θεμιστοκλέους θα διεκδικήσει την έδρα του απέναντι από το ΕΛΑΜ, με δικό του πολιτικό σχηματισμό.

Παρά την πολεμική που δέχεται από άλλα κόμματα, τόσο τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών, όσο και διαδοχικές δημοσκοπήσεις, δείχνουν ότι το ΕΛΑΜ βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε πορεία αύξησης των εδρών του, εξασφαλίζοντας, μάλιστα, αρκετά ψηλότερο ποσοστό σε σχέση με το 2021. Στις Ευρωεκλογές, άλλωστε, ουσιαστικά ήρθε τρίτο ανάμεσα στα κόμματα, και τέταρτο στην συνολική κατάταξη που περιλάμβανε τον ανεξάρτητο υποψήφιο Φειδία Παναγιώτου. Συνεπώς, αυτό που πρέπει να κάνει τώρα, είναι να εκμεταλλευτεί τη δυναμική που έχει αναπτύξει για να κλειδώσει την ανοδική του πορεία.

Το τελευταίο διάστημα φαίνεται να επενδύει, πέραν των δικών του στελεχών, που τουλάχιστον στα μέλη του κόμματος είναι καλά γνωστά, και σε «μεταγραφές» από τον χώρο του ΔΗΣΥ. Έχει ήδη γίνει γνωστή η συμπόρευση με τον πρώην βουλευτή του κόμματος, Ευγένιο Χαμπουλλά, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα η συνεργασία με τον τέως δήμαρχο Στροβόλου Ανδρέα Παπαχαραλάμπους. Ήδη από τις Ευρωεκλογές στο κόμμα προσχώρησε ο πρώην αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Μάριος Πελεκάνος, ο οποίος σήμερα είναι και Εκπρόσωπος Τύπου και συνεπώς ένα από τα πιο προβεβλημένα στελέχη, ενώ σημαντική θεωρείται και η ενίσχυση που προσφέρει ο πρώην Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου. Πέραν, όμως, από προβεβλημένα πρόσωπα, στο ΕΛΑΜ προσχωρούν και λιγότερο γνωστοί Συναγερμικοί, ενώ φαίνεται να επιτυγχάνει να προσελκύει μερίδα ψηφοφόρων του κόμματος σε κάθε εκλογική διαδικασία.

Ουσιαστικά το ΕΛΑΜ αποτελεί μαγνήτη για πολίτες που ασπάζονται τις προσεγγίσεις της πιο συντηρητικής Δεξιάς, η οποία δεν διαθέτει αυτή τη στιγμή εκφραστές στην πρώτη γραμμή του ΔΗΣΥ, αλλά εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα ιδεολογικά ρεύματα των ψηφοφόρων του. Αντιθέτως, στο ΕΛΑΜ αυτό είναι το κυρίαρχο αφήγημα, το οποίο εκφράζεται μέσα από τις στενές σχέσεις με την Εκκλησία, την αντίθεση με την woke agenda κτλ.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, φαίνεται να επιδιώκει να προσελκύσει ψηφοφόρους και από άλλους χώρους, προτάσσοντας αφενός την αντιομοσπονδιακή γραμμή στο Κυπριακό, την οποία ασπάζονται πολλοί ψηφοφόροι αλλά όχι όλα τα κόμματα του Κέντρου, και αφετέρου θέσεις σε κοινωνικοοικονομικά ζητήματα που βρίσκουν σύμφωνους ψηφοφόρους οι οποίοι μπορεί και να μην υιοθετούν την «βαριά» γραμμή του σε θέματα όπως το μεταναστευτικό.

Κυρίως, όμως, το ΕΛΑΜ φαίνεται να εκμεταλλεύεται το γεγονός πως συντηρείται στην επικαιρότητα μέσω της αντίθεσης, αφού, παρά το γεγονός πως ο στόχος του ουσιαστικά μεταφράζεται σε περαιτέρω εμπέδωση και ενίσχυση της θέσης του εντός του συστήματος, η διαφοροποίηση και οι αποστάσεις που τηρούν τα άλλα κόμματα, τα οποία το θεωρούν ακραίο, του επιτρέπουν να παρουσιάζεται ως εναλλακτική επιλογή. Ως εκ τούτου, παράλληλα με τις προσπάθειες να αυξήσει ενεργά τους ψηφοφόρους του, αναμένεται το επόμενο διάστημα να λειτουργήσει με τρόπο τέτοιο που να προσελκύσει την ψήφο διαμαρτυρίας. Βέβαια στην ίδια δεξαμενή ποντάρουν και άλλοι παίχτες που μπήκαν το τελευταίο διάστημα στην πολιτική, με ίσως την πιο ξεκάθαρη απειλή σε ό,τι αφορά την ψήφο διαμαρτυρίας να προέρχεται από την κατεύθυνση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Δειτε Επισης

Φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια λεηλατήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας
Ελλείπει από τον τόπο διαμονής του στη Λευκωσία 57χρονος από το πρωί της Παρασκευής
Τον Τατάρ αποφάσισε να στηρίξει στις «προεδρικές εκλογές» το Κόμμα Αναγέννησης
Επίθεση με μαχαίρι στο Αμβούργο με τουλάχιστον 12 τραυματίες-Συνελήφθη μία γυναίκα
Μπλόφα ή πραγματική απειλή;-Η Ευρώπη «ζυγίζει» τη δασμολογική πολιτική Τραμπ
Το χαλλούμι από τα κατεχόμενα θα φτάσει στην ευρωπαϊκή αγορά το 2026, σύμφωνα με το τ/κ επιμελητήριο
Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στην κατεχόμενη Καρπασία
Δικαστικό χαστούκι στον Τραμπ για την απαγόρευση των εγγραφών ξένων φοιτητών στο Χάρβαρντ
Προφυλακιστέα η 33χρονη που πέταξε το μωρό της στα σκουπίδια-«Δεν ήξερα τι έκανα»
ΒΙΝΤΕΟ: Πυρκαγιά ξέσπασε στην κατεχόμενη Καρπασία