Εκνευρισμένοι στα κατεχόμενα για την επικείμενη ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σέγκεν

Η διαδικασία Σένγκεν ενδέχεται να δημιουργήσει σοβαρές επιπλοκές και ειδικά για όσους δεν είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν λέγοντας ότι οι Τ/κ αποκλείονται πλήρως από τη διαδικασία αυτή και υποστήριξε ότι πρέπει να ενεργοποιηθεί εκ νέου η «ad hoc επιτροπή της ΕΕ», η οποία ανεστάλη -όπως είπε- από την ε/κ ηγεσία μετά τις συνομιλίες του Κραν Μοντανά.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, τ/κ ΜΜΕ αναφέρονται στην ανάρτηση του κ. Ερχιουρμάν με αφορμή τη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνου Κόμπου με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης. Ο Τ. Ερχιουρμάν υποστήριξε ότι "η ε/κ ηγεσία αγνοεί τους Τ/κ σε όλες αυτές τις διαδικασίες ενώ η τ/κ ηγεσία δεν ενδιαφέρεται" για τέτοια θέματα «λόγω της πίστης της στην ‘πρόταση λύσης δύο κρατών’, την οποία ούτε η ίδια πιστεύει ότι μπορεί να υλοποιηθεί».

Η ΕΕ, από την άλλη, «αντιμετωπίζει ως συνήθως τη μη φυσιολογική κατάσταση στο νησί ως ‘φυσιολογική’ και επικεντρώνεται στις εσωτερικές της υποθέσεις», πρόσθεσε ,χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη αυτή την προσέγγιση.

«Όσοι δεν ανησυχούν ούτε για το παρόν, πόσο μάλλον για το μέλλον, μπορούν να αρκεστούν στη σιωπή για το θέμα αυτό. Θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για τα θέματα αυτά ενώπιον της διεθνούς κοινότητας», είπε.

Για ενδεχόμενες σοβαρές συνέπειες εάν οι Τ/κ αποκλειστούν από τη διαδικασία Σένγκεν έκανε λόγο και ο «βουλευτής» του ΡΤΚ, Φικρί Τορός λέγοντας ότι εάν δεν ληφθούν διπλωματικά μέτρα, θα υπάρξουν σοβαρές απειλές για την κυκλοφορία και τις εμπορικές δραστηριότητες.

Ο Τ/κ ηγέτης, είπε ο κ. Τορός, πρέπει να ξεκινήσει διπλωματικές επαφές χωρίς καθυστέρηση, προκειμένου να αποφευχθούν επιπλοκές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη διακίνηση ανθρώπων και το εμπόριο.

Θα πρέπει, συνέχισε, να υπάρξει παρέκκλιση (εξαίρεση) στον Κανονισμό για την Πράσινη Γραμμή κατά τη διάρκεια της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στη ζώνη Σένγκεν. «Οι κανονισμοί Σένγκεν θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ‘σκληρά σύνορα’ (hard border) παρακάμπτοντας τις πρακτικές στην Πράσινη Γραμμή και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα όσον αφορά στη διακίνηση των ανθρώπων».

Ο Κανονισμός για την Πράσινη Γραμμή, εξήγησε, στην υφιστάμενη μορφή του δεν περιέχει ειδικό κανονισμό για το εμπόριο, επομένως θα πρέπει να τεθούν επειγόντως στην ημερήσια διάταξη νέοι κανονισμοί που θα καλύπτουν τις εμπορικές δραστηριότητες στην Πράσινη Γραμμή.

Ο «βουλευτής» του ΡΤΚ, Αρμαγάν Τζαντάν δήλωσε ότι τις προάλλες τού ζητήθηκε να παρουσιάσει ταυτότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας στο οδόφραγμα της Ζώδιας κατά τη διέλευση προς τις ελεύθερες περιοχές, ενώ είναι εφικτή η διέλευση και με «ταυτότητα» του ψευδοκράτους με την οποία μπορεί επίσης να εκδίδεται και ασφάλεια οχημάτων.  

Μιλώντας χθες στη «βουλή», είπε ότι αυτό το γεγονός μπορεί να σχετίζεται με την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στη ζώνη Σένγκεν που διασφαλίζει την ελεύθερη διακίνηση εντός της ΕΕ και πρόσθεσε ότι υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα και προβλήματα για το κατά πόσον η Πράσινη Γραμμή θα μετατραπεί σε σκληρό σύνορο της ΕΕ και για το πώς θα επηρεαστεί από αυτό η καθημερινή ζωή των Τουρκοκυπρίων.

Πρέπει να προβλεφθούν τα πιθανά προβλήματα με τα οποία μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι οι Τουρκοκύπριοι σε θέματα όπως η ναυτιλία, η Πράσινη Γραμμή και η ζώνη Σένγκεν, είπε ο κ. Τζαντάν προσθέτοντας πως πρέπει να πάψουν να θάβουν το κεφάλι τους στην άμμο.

Πήγαν στις Βρυξέλλες Τ/κ «δήμαρχοι»

Πάντως, παρά τις αντιδράσεις τους για την ΕΕ, στις Βρυξέλλες για επαφές βρίσκεται η τ/κ «ένωση δήμων» και στο πλαίσιο αυτό, συμμετείχε σε πάνελ που φιλοξένησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Ευρωβουλευτής και Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων, Ιλχάν Κουτσιούκ με τη συμμετοχή 13 «δημάρχων».

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, τ/κ ΜΜΕ αναφέρουν σήμερα ότι οι εναρκτήριες ομιλίες στο πάνελ, το οποίο πραγματοποιήθηκε με στόχο την αύξηση της ορατότητας της τουρκοκυπριακής «τοπικής αυτοδιοίκησης στις διεθνείς πλατφόρμες», έκανε ο «πρόεδρος» της «ένωσης», «δήμαρχος» της κατεχόμενης Μόρφου, Μαχμούτ Όζτσιναρ και ο Ευρωβουλευτής Ιλχάν Κουτσιούκ.

Την πρώτη σύνοδο του πάνελ, που αποτελούνταν από δύο συνεδρίες, συντόνισε η Amanda Paul, ανώτερη αναλύτρια πολιτικής στο EPC και αντιπρόεδρος του προγράμματος «Η Ευρώπη στον κόσμο».

Σε αυτήν συμμετείχαν ο «δήμαρχος» της κατεχόμενης Λευκωσίας, Μεχμέτ Χαρμαντζί, ο «δήμαρχος» της κατεχόμενης Αμμοχώστου, Σουλεϊμάν Ουλουτσαϊ, η ειδική σε θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης στην Παγκόσμια Τράπεζα, Valeria Morrica και ο διευθυντής Ευρώπης της Διεθνούς Ένωσης Διευθυντών Πόλεων, Peter Agh.

Τη δεύτερη συνεδρία του πάνελ συντόνισε η εκπρόσωπος του τ/κ εμπορικού επιμελητηρίου στις Βρυξέλλες, Λαλέ Σιενέρ και σε αυτήν συμμετείχαν ως ομιλητές η επικεφαλής της Μονάδας Στήριξης για Επίλυση του Κυπριακού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Giulia Bertezzolo, ο «δήμαρχος» του κατεχόμενου Κιόνελι-Γερόλακκου, Χουσεγίν Αμτζιάογλου και ο «δήμαρχος» της κατεχόμενης Κερύνειας, Μουράτ Σιενκούλ.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στην ΕΕ, Φαρούκ Καϊμακτζί και η «αντιπρόσωπος» του ψευδοκράτους στις Βρυξέλλες Αϊντά Σοϊλού ήταν επίσης μεταξύ των συμμετεχόντων στο πάνελ.

Η αντιπροσωπεία της «τουρκοκυπριακής ένωσης δήμων» θα συνεχίσει τις επαφές της στις Βρυξέλλες μέχρι αύριο, Πέμπτη.

Σε ανάρτησή του ο Μεχμέτ Χαρμαντζι είπε ότι είναι πολύ σημαντικό και αναγκαίο να ακουστεί η φωνή τους σε κάθε δυνατή διεθνή πλατφόρμα χωρίς να είναι καθηλωμένοι στο στάτους κβο και τη μη αναγνώριση για χρόνια. «Θεωρώ πολύτιμες τις πρωτοβουλίες που ξεκίνησε η τουρκοκυπριακή ένωση δήμων στις Βρυξέλλες, έστω και με καθυστέρηση, και ελπίζω ότι θα συνεχιστούν», είπε.

Η ΕΕ, πρόσθεσε, θα πρέπει να διαδραματίσει πιο αποτελεσματικό ρόλο στον αγώνα της τουρκοκυπριακής κοινότητας για ειρήνη, δημοκρατία και δικαιοσύνη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σχέδιο Δράσης για Επαναπατρισμό Κυπρίων με τέσσερις δράσεις παρουσίασε ο Πρόεδρος στο Λονδίνο
Πολεμικές ιαχές από Οδυσσέα-Κράτησε... εφεδρεία για να χτυπήσει Χριστοδουλίδη και να δημιουργήσει σκιές
Πολύ κοντά σε στρατηγική συμφωνία για άμυνα και ασφάλεια Κύπρος και ΗΒ
Διευκρινίσεις Κόμπου για την ευρωπαϊκή συζήτηση για Ισραήλ-Χρειάζεται «ροή βοήθειας σε κλίμακα»
Κανονικά την 1η Ιουνίου οι εκλογές της ΕΔΕΚ-Δόθηκε παράταση στην υποβολή υποψηφιοτήτων
Εκνευρισμένοι στα κατεχόμενα για την επικείμενη ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σέγκεν
Αφού δεν τους βγήκε ο ΟΤΚ, δόθηκε στο ψευδοκράτος καθεστώς παρατηρητή στην Τουρκική Ακαδημία
Υπέδειξε στον ΟΤΚ ότι θα πρέπει να δράσουν αλληλέγγυα με τους Τ/κ ο Φιντάν
Ονειρεύεται αναγνώριση του ψευδοκράτους και ξύπνιος ο Τατάρ
Επικρίνει την Κυβέρνηση για την στάση της για τη Γάζα το Volt