Πρόσω ολοταχώς για νέα κρίση στην παιδεία ή για μεγάλη μεταρρύθμιση

Ταραγμένα είναι τα νερά στον τομέα της παιδείας το τελευταίο διάστημα, μετά την απόφαση της υπουργού Παιδείας, Αθηνάς Μιχαηλίδου, να οδηγήσει ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου και κατ’ επέκταση στη Βουλή, την πρότασή της για το σχέδιο αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, με τους άμεσα επηρεαζόμενους να εκφράζουν δυσφορία για το γεγονός ότι δεν συνεχίστηκε ο διάλογος, παρά τις εκκλήσεις τους. Κι αυτό δημιουργεί εύλογα ερωτήματα κατά πόσο θα δημιουργηθεί μία νέα κρίση στην παιδεία ή θα προχωρήσουν στη μεγάλη μεταρρύθμιση, που θα καταργήσει ένα σύστημα που είναι απαρχαιωμένο και εξευτελιστικό και θα εφαρμοστεί ένα πιο αξιοκρατικό και δίκαιο.

Την περασμένη Τρίτη, η υπουργός Παιδείας παρουσίασε ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου την πρόταση που κατάρτισε το Υπουργείο για το νέο σχέδιο αξιολόγησης, μετά από εντατικές διαβουλεύσεις με τους εταίρους και τους εμπλεκόμενους φορείς. Μία πρόταση, που βασίστηκε εν μέρει στις εισηγήσεις που κατατέθηκαν ενώπιον του Υπουργείου από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, αλλά και σε επιστημονικά δεδομένα και στόχος είναι να έρθει μία αλλαγή, σε ένα ζήτημα που είχε γίνει καυτή πατάτα για το Υπουργείο Παιδείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στην αντεπίθεση η Μιχαηλίδου για το σχέδιο αξιολόγησης εκπαιδευτικών-«Φυσικά και σπάζουν κατεστημένα»

Κι αυτό διότι κανένας προηγούμενος πολιτικός προϊστάμενος δεν τόλμησε να αγγίξει το ζήτημα, είτε επειδή θεωρούσε ότι δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή, είτε επειδή φοβήθηκε το πολιτικό κόστος, το οποίο είναι και ο κύριος λόγος που για πενήντα χρόνια το θέμα δεν είχε ανοίξει και δεν είχε συζητηθεί στο παρελθόν. Ο φόβος της σύγκρουσης με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών είχε ως αποτέλεσμα για πενήντα χρόνια το σχέδιο αξιολόγησης των ανθρώπων που είναι και εκείνοι που διαμορφώνουν το μέλλον των παιδιών, να είναι το ίδιο.

Η Αθηνά Μιχαηλίδου είχε θέσει ως προτεραιότητα την προώθηση μίας πρότασης για τον εκσυγχρονισμό του σχεδίου αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, αφενός διότι διαπιστώθηκε ότι το υφιστάμενο είναι ισοπεδωτικό και απαξιωτικό για τους ίδιους τους επηρεαζόμενους, αλλά και τους μαθητές και αφετέρου διότι δεν μπορούσε ο τομέας της παιδείας να προχωρά και να εξελίσσεται και ένα τόσο καίριο και σημαντικό ζήτημα να μένει άλυτο για δεκαετίες. Από την έναρξη της τρέχουσας σχολικής χρονιάς είχε προβεί σε διαβουλεύσεις με τους εκπαιδευτικούς και είχε ακούσει απόψεις, μέρος των οποίων είχε συμπεριλάβει στην τελική πρόταση την οποία εν τέλει παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο και αναμένεται να οδηγήσει και ενώπιον της Βουλής.

Η λήψη μίας πολιτικής απόφασης εναπόκειται στην εκάστοτε εκτελεστική εξουσία και αυτό κάνουν οι πολιτικοί προϊστάμενοι των Υπουργείων. Ακούνε τις εισηγήσεις και λαμβάνουν αποφάσεις. Το γεγονός ότι η τελική πρόταση δεν ικανοποίησε καμία οργάνωση είναι αναπόφευκτο, αφού οι απόψεις των εκπαιδευτικών είναι διαφορετικές. Η ΠΟΕΔ ενδεχομένως να ζητά ένα πράγμα στις εισηγήσεις της, η ΟΕΛΜΕΚ άλλο, η ΟΛΤΕΚ κάτι διαφορετικό. Ωστόσο, το Υπουργείο Παιδείας κλήθηκε να αποκωδικοποιήσει αυτές τις προτάσεις και να λάβει αποφάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτή είναι η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για το σχέδιο αξιολόγησης εκπαιδευτικών

Κι ενώ είναι δικαιολογημένες οι αντιδράσεις για το γεγονός ότι θα μπορούσαν να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια του διαλόγου, το γεγονός ότι μία οργάνωση είχε προδικάσει το αποτέλεσμα από την αρχή, αρνούμενη να συμμετέχει στη διαδικασία του διαλόγου, ενδεχομένως να οδήγησε το Υπουργείο να λάβει τις δικές του αποφάσεις. Οι καθηγητές είχαν θέσει εαυτόν εκτός της διαδικασίας, επειδή οι προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας δεν τους ικανοποίησαν. Μάλιστα, αποφάσισαν ότι θα προβούν σε δημοψήφισμα για την πρόταση, με αρκετούς να γνωρίζουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία θα ταχθεί εναντίον.

Είναι θεμιτό να μην συμφωνούν όλοι σε μία διαδικασία διαλόγου, ωστόσο κάποιος που δεν είναι άμεσα επηρεαζόμενος, ακούγοντας ότι υπάρχει σύγκλιση απόψεων στο γεγονός ότι το υφιστάμενο σύστημα δεν είναι επαρκές, θα κατέληγε στο συμπέρασμα ότι οι εκπαιδευτικοί θα έπρεπε να ήταν οι πρώτοι που θα αποζητούσαν τις αλλαγές και όχι να τορπιλίζουν τις διαδικασίες, πριν αυτές προχωρήσουν.

Πάντως, από πλευράς τους ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ είχαν εντοπίσει θετικά σημεία στην πρόταση του Υπουργείου Παιδείας και γι’ αυτό το σκοπό, είχαν απευθύνει έκκληση στην υπουργό Παιδείας να δοθεί περισσότερος χρόνος στο διάλογο. Όλες οι απόψεις θα ακουστούν ενώπιον της Βουλής, όπου θα διαπιστωθεί κατά πόσο υπάρχει πρόσφορο έδαφος για να καταλήξουν σε απόφαση.

Το σίγουρο είναι πως το καλοκαίρι αναμένεται να είναι καυτό για το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο είτε θα κληθεί να διαχειριστεί την πρώτη κρίση από την ημέρα που ανέλαβε τα ηνία η Αθηνά Μιχαηλίδου, είτε θα καταφέρει να περάσει στην ιστορία ως η υπουργός που έφερε αλλαγή μετά από 50 χρόνια για το σχέδιο αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πράσινο Υπουργικού για το σχέδιο αξιολόγησης εκπαιδευτικών-Απαντά στις επικρίσεις η Μιχαηλίδου

Δειτε Επισης

Λύσεις για τις φυτείες τους ζήτησαν οι μπανανοπαραγωγοί Πέγειας-Κισσόνεργας σε σύσκεψη με φορείς
Μείωση ποσοστού παιδιών σε κίνδυνο φτώχειας στην Κύπρο
Συμφωνία συνεργασίας Υπ. Μεταφορών-Υπερταμείου Ελλάδας, αναλαμβάνει μελέτη για λιμάνι Λάρνακας
Τέρμα στην ανεξέλεγκτη πώληση πυροτεχνημάτων επιδιώκει να βάλει η Κυβέρνηση-Στο Υπουργικό νομοσχέδιο
Στην Ολομέλεια η πρόταση νόμου για ημέρα μνήμης γενοκτονίας Ποντίων
Αίτημα Βουλευτών για επαναφορά Αγωγής Πολίτη στην εκπαίδευση
Νέα εκδήλωση διαμαρτυρίας για την έκπτωση του Τυχικού
Άρχισε τις συναντήσεις με κόμματα για το σχέδιο αξιολόγησης η ΠΟΕΔ-Ζητά συνέχιση του διαλόγου
Κλειστό για εργασίες τη Δευτέρα τμήμα του αυτοκινητόδρομου Α1 με κατεύθυνση τη Λεμεσό
Τα ψώνια των Ελληνοκυπρίων γλίτωσαν τα κατεχόμενα από την οικονομική κρίση