Έριξε στο μύλο της ονοματολογίας Μαυρίδη, Κώστα και Οικολόγους ο Οδυσσέας-Πώς απαντούν για πιθανή συνεργασία
06:00 - 26 Μαΐου 2025

Το πρωί της περασμένης Δευτέρας όταν ο τέως Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης παρουσίαζε το «Άλμα», ως την πολιτική κίνηση που έχει δημιουργήσει για να πορευθεί τόσο στις επερχόμενες Βουλευτικές Εκλογές του 2026, όσο και στις Προεδρικές του 2028, δεν απέρριψε σε καμία περίπτωση νυν ή πρώην πολιτικά πρόσωπα, θέτοντας ωστόσο ως κριτήριο την καθαρότητα, τη σωστή πολιτική συμπεριφορά, αλλά και ιστορικό που σχετίζεται με την πάταξη της διαφθοράς ή το κράτος δικαίου.
Πριν καν εξαγγείλει το κόμμα του, στον μύλο της ονοματολογίας βρέθηκαν μεταξύ άλλων η Ειρήνη Χαραλαμπίδου, ο Ζαχαρίας Κουλίας και ο Παύλος Μυλωνάς, κανένας από τους οποίους ωστόσο δεν βρισκόταν στην παρουσίαση του «Άλματος» και ενδεχομένως να μην βρεθεί στο τέλος στο σχήμα Οδυσσέα για τις βουλευτικές εκλογές.
Παρόλα αυτά, ο τέως Γενικός Ελεγκτής, ξεκαθάρισε ότι ούτε με τον κ. Κουλία, αλλά ούτε με τον κ. Μυλωνά δεν είχε οποιαδήποτε επικοινωνία, για να σφυγμομετρήσει τις προθέσεις τους, ενώ την ίδια ώρα παρουσιάστηκε ως άκρως θετικός για την περίπτωση της Ειρήνης Χαραλαμπίδου, η οποία όπως όλα δείχνουν δεν θα είναι στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ. Πρόκειται για την βουλεύτρια που έλαβε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές και είναι δεδομένο πως θα ενδιέφερε τόσο το κόμμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ως επίσης και άλλα κόμματα για να συστρατευτεί μαζί τους, κουβαλώντας μια μεγάλη δεξαμενή ψήφων.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Χαραλαμπίδου τη δεδομένη στιγμή δεν έχει λάβει οποιεσδήποτε αποφάσεις για την επόμενη μέρα, κάτι που θα πράξει όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, η οποία δεν φαίνεται να είναι και πολύ μακριά, αφού τους επόμενους μήνες αναμένεται να αρχίσει να σχηματίζεται το σκηνικό γύρω από τους υποψήφιους του κάθε κόμματος.
Παράλληλα, στο μύλο της ονοματολογίας, ο Γενικός Ελεγκτής έριξε στο τραπέζι και κάποια άλλα ονόματα, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι ενδεχομένως να έκανε ουσιαστικά ένα πρώτο βήμα για να διαφανεί εάν υπάρχει πρόσφορο έδαφος για συνεργασίες μαζί τους.
Ανάμεσα σε αυτά, ήταν το όνομα του Μάριου Μαυρίδη, βουλευτή του ΔΗΣΥ, τον οποίο γνωρίζει αρκετά καλά ο κ. Μιχαηλίδης, καθότι εργάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο ίδιο πανεπιστήμιο. Κληθείς από τον REPORTER να σχολιάσει κατά πόσον είχε οποιαδήποτε κρούση από πλευράς Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο κ. Μαυρίδης απάντησε αρνητικά, ενώ ξεκαθάρισε ότι τη δεδομένη στιγμή οι σκέψεις του είναι διαφορετικές για την επόμενη μέρα.
Σημειώνεται ότι ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, συμπληρώνει το 2026 τις τρεις του θητείες ως βουλευτής του κόμματος και δεν δικαιούται βάσει του καταστατικού του κόμματος να επαναδιεκδικήσει εκλογή.
Αναφορά από τον κ. Μιχαηλίδη έγινε και για ακόμα ένα βουλευτή που συμπληρώνει τις θητείες που δικαιούται με το κόμμα του και πιο συγκεκριμένα τον Κώστα Κώστα του ΑΚΕΛ. Όπως και στην περίπτωση του κ. Μαυρίδη, ο τέως Γενικός Ελεγκτής χαρακτήρισε ως καθαρό πολιτικό τον κ. Κώστα.
Κληθείς από την κρατική τηλεόραση να απαντήσει στις αναφορές του κ. Μιχαηλίδη, ο κ. Κώστα υπέδειξε χαρακτηριστικά ότι «τα καλά σχόλια είναι καλοδεχούμενα. Είμαι βουλευτής του ΑΚΕΛ και κομματικό μέλος. Περιμένω τις αποφάσεις του κόμματος, αφού μπορεί να εξαιρέσει κάποιους από όσους ολοκληρώνεται το όριο θητειών τους».
Στην περίπτωση του ΑΚΕΛ, το όριο θητειών συμπληρώνουν άλλα τρία πρωτοκλασάτα στελέχη πέραν του κ. Κώστα και πιο συγκεκριμένα οι Άντρος Καυκαλιάς, Γιώργος Λουκαΐδης και Άριστος Δαμιανού. Ωστόσο, στο καταστατικό του κόμματος υπάρχει πρόνοια που παρέχει τη δυνατότητα εξαίρεσης σε ποσοστό 15% του αριθμού των βουλευτών του. Εάν η συγκεκριμένη πρόνοια περάσει από την Κεντρική Επιτροπή, τότε δύο από αυτούς τους βουλευτές θεωρούνται επικρατέστεροι για να επαναδιεκδικήσουν.
Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο της συζήτησης τέθηκαν και τα ονόματα του τέως και νυν προέδρων του Κινήματος Οικολόγων, Γιώργου Περδίκη και Σταύρου Παπαδούρη, με τον κ. Μιχαηλίδη να τονίζει ότι εκτιμά τη στήριξη του Κινήματος στους αγώνες κατά της διαφθοράς, αλλά και κατά τη διάρκεια της νομικής μάχης που έδωσε ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Ο κ. Παπαδούρης, μιλώντας στον REPORTER, εξήγησε ότι βρέθηκαν δύο ή τρεις φορές με τον κ. Μιχαηλίδη, τόσο σε προσωπική συνάντηση, όσο και στην παρουσία του κ. Περδίκη.
Όπως εξήγησε, «δώσαμε κοινούς αγώνες ιδιαίτερα στα θέματα διαφθοράς και διαπλοκής. Είμαστε ένα κίνημα που δεν είχαμε ποτέ τέτοια φαινόμενα και είχαμε μια καλή συνεργασία. Είπαμε ότι εκ πρώτης μπορούμε να συνεργαστούμε. Απ' εκεί και πέρα, εάν φθάσουμε στο σημείο να πούμε ότι η πρόθεση θέλουμε να γίνει πράξη, πρέπει να εξετάσουμε τα σενάρια που υπάρχουν».
Επισήμανε ακόμα πως «ουσιαστικά υπάρχουν δύο σενάρια, δεδομένου ότι θα δημιουργήσει κόμμα (σ.σ. ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης). Το πρώτο σενάριο προβλέπει συνασπισμό κομμάτων και χρειάζεται να περάσεις σε δεύτερη κατανομή να εξασφαλίσεις ένα ποσοστό της τάξης του 10%. Απαντώ ως προς το πως μπορούν να συνεργαστούν δύο οντότητες».
Το δεύτερο σενάριο, σημείωσε, «είναι να κατέβει το ένα κόμμα στις εκλογές και το δεύτερο να παραχωρήσει βουλευτές σε εκείνο το κόμμα. Δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλος κατοχυρωμένος θεσμικός τρόπος».
Ο κ. Παπαδούρης ξεκαθάρισε ότι τη δεδομένη στιγμή η απόφαση του κόμματος του είναι να κατέλθουν στις βουλευτικές εκλογές αυτόνομα. «Εγώ αυτό που είπα είναι ότι θα κατέλθουμε αυτόνομα και πως είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες, αλλά ποτέ να μην θεωρηθούν ως ανοιχτές επιταγές. Θα είναι συνεργασίες επί της ουσίας, εάν θα γίνουν οι όποιες συνεργασίες και πρέπει να μιλάμε για μια συνταύτιση θέσεων στα σοβαρά θέματα. Δεν είναι ανοιχτή επιταγή για να περάσουμε στις βουλευτικές».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: