Νέο μπάχαλο για τα ξενόγλωσσα προγράμματα-Οι εισηγήσεις ΥΠΑΝ και η ενόχληση πρυτάνεων

Σε νέο μπάχαλο κατέληξε η συζήτηση για τους κανονισμούς για τα ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών, καθώς ακόμη το συμπέρασμα και της τελευταίας συνεδρίας της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής είναι ότι οι διαφορές μοιάζουν αγεφύρωτες. Το Υπουργείο Παιδείας, σε μία προσπάθεια να ξεκολλήσουν οι διαδικασίες, προώθησε τροποποιήσεις στους κανονισμούς, οι οποίες ωστόσο δεν έγιναν αποδεκτές από τους πρυτάνεις των δύο δημόσιων Πανεπιστημίων, που ζητούν όπως υπάρξει μία οριστική απόφαση για το ζήτημα, αφού εδώ και δέκα χρόνια συζητούν τα ίδια και τα ίδια.

Η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής εξέτασε για ακόμη μία φορά το ζήτημα των κανονισμών για την προσφορά ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών από τα δημόσια πανεπιστήμια και κατά τη διάρκεια της συζήτησης, το Υπουργείο Παιδείας παρουσίασε στους βουλευτές τις τροποποιήσεις που προωθεί στην πρότασή του. Όπως ανέφερε η Διευθύντρια Ανώτερης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Τέρψα Κωνσταντινίδου, μετά τις αντιδράσεις που υπήρχαν, κατέληξαν σε δύο συγκεκριμένες προτάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο μάτι του κυκλώνα το ΥΠΑΝ-Τα ανοιχτά μέτωπα και οι προκλήσεις για Μιχαηλίδου

Η μία είναι ότι τα προγράμματα σπουδών σε χώρες που δεν είναι οι επίσημες με βάση το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, που θα προσφέρονται από τα δημόσια πανεπιστήμια, δεν θα ξεπερνούν το 20% του συνολικού αριθμού των προγραμμάτων που προσφέρουν στις επίσημες γλώσσες. «Αυτό προτείνεται για να υπάρχει ισορροπία. Λάβαμε υπόψη και τις δυνατότητες των πανεπιστημίων, αλλά και να μην προσφέρεται αυξημένος αριθμός. Επίσης πρέπει να γίνεται προσφορά των προγραμμάτων, χωρίς να επηρεάζονται εκείνα που προσφέρονται στις επίσημες γλώσσες της Δημοκρατίας».

Η δεύτερη πρόταση, όπως ανέφερε η κα. Κωνσταντινίδου ήταν ότι θα υπάρχει πρόνοια όπως εγγραφούν τουλάχιστον 15 μαθητές στο πρόγραμμα για να προσφέρεται, ώστε να είναι βιώσιμο. «Η υπουργός διαμηνύει ότι δεν επεμβαίνει στα του πανεπιστημίου, αλλά λάβαμε υπόψη τις αντιδράσεις. Για τα δίδακτρα, τα έξοδα πρέπει να λαμβάνει υπόψη το πραγματικό κόστος των δαπανών του πανεπιστημίου για να προσφέρει το πρόγραμμα. Θα πρέπει να γίνει μία μελέτη βιωσιμότητας».

Αντίθετοι οι πρυτάνεις-«Δεν γίνεται να είμαστε ο περίγελος της Ευρώπης»

Οι πρυτάνεις των δύο δημόσιων πανεπιστημίων της Κύπρου τάχθηκαν εναντίον των τροποποιήσεων που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας. Όπως ανέφερε ο Τάσος Χριστοφίδης, πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, έγινε διαβούλευση, όμως κανένα πανεπιστήμιο που σέβεται τον εαυτό του δεν μπορεί να δεχτεί συμβιβασμούς, για να διασκευαστούν ανησυχίες, όπως είπε.

«Οι τροποποιήσεις αυτές δεν θα αλλάξουν κάτι. Για τους δεκαπέντε φοιτητές για το ελάχιστο, ούτε εμείς δεν μπορούμε να προσφέρουμε πρόγραμμα αν είναι λίγοι οι φοιτητές και επίσης σε μεταγενέστερο στάδιο, θα υπάρχει ζήτημα. Εμείς δεν συναινούμε να υπάρχουν οι περιορισμοί, που δεν θα βρεθούν σε άλλη χώρα. Έκκληση δική μου να τελειώνει το θέμα, που μας έχει καταταλαιπωρήσει. Υπάρχει ανάγκη να εγκριθεί η νομοθεσία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Τα πάντα ρει, μηδέποτε κατά τ’αυτό μένειν»-Σε δύο στρατόπεδα οι φορείς και στη μέση η παιδεία

Ο κ. Χριστοφίδης σημείωσε, παράλληλα, πως το Πανεπιστήμιο Κύπρου συμμετέχει σε μία συμμαχία ευρωπαϊκών πανεπιστημίων και εξήγησε πως το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει πρόγραμμα. «Εμείς δηλώσαμε ότι θα συμμετέχουμε από το 2026, επειδή δεν μας το επιτρέπει η νομοθεσία και αν δεν υπάρχει έγκριση της νομοθεσίας δεν θα μπορούμε να συμμετέχουμε».

Αναφερόμενος στο νόμο του 2016, που διέπει την προσφορά προγραμμάτων σε άλλες γλώσσες, ο κ. Χριστοφίδης εξήγησε πως «για να μπορούμε να προσφέρουμε προγράμματα πέραν της μητρικής, χρειάζονται κανονισμοί. Με τη ρύθμιση που γίνεται είναι ότι όποιος θέλει να μπει στα ελληνόφωνα προγράμματα πρέπει να παρακαθίσει στις Παγκύπριες Εξετάσεις. Οι Παγκύπριες δεν είναι αξιοκρατικές, πρέπει να τις βελτιώσουμε. Η κύρια μάζα των φοιτητών μας είναι από το δημόσιο σχολείο. Εμείς στηρίζουμε το δημόσιο σχολείο και αναγνωρίζω την ανάγκη να στηριχθούν. Είμαστε πίσω όμως, όλα τα πανεπιστήμια της Ευρώπης έχουν ξενόγλωσσα προγράμματα. Πρέπει να το θεσμοθετήσουμε. Δεν γίνεται να είμαστε ο περίγελος της Ευρώπης».

Από πλευράς του, ο πρύτανης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, Παναγιώτης Ζαφείρης, συμφώνησε με τον κ. Χριστοφίδη και θέλησε να εξηγήσει με αριθμούς τι σημαίνουν οι τροποποιήσεις που προτείνονται για το ΤΕΠΑΚ. «Ο περιορισμός του 20% το ΤΕΠΑΚ θα μπορεί να προσφέρει πέντε προγράμματα ξενόγλωσσα. Το θέμα των 15 φοιτητών θα έλεγα ότι μας δίνει εργαλεία να είμαστε επιλεκτικοί. Οι περιορισμοί να είναι οριζόντιοι και να μπουν και σε άλλα πανεπιστήμια. Το επείγον του θέματος θεωρώ ότι όλοι κουραστήκαμε. Πρέπει να κλείσει για να μπορούμε να προγραμματιστούμε. Δεν μπορεί να προχωρεί επ’ αόριστο το θέμα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεκαθαρίζει το ΥΠΑΝ για τα ξενόγλωσσα προγράμματα-«Δεν επηρεάζεται η υφιστάμενη διαδικασία εισαγωγής»

Ο κ. Ζαφείρης, σε νέα τοποθέτηση, με έντονο ύφος, υπέδειξε ότι η συζήτηση που γίνεται περιέχει πολλά σημεία, τα οποία προσβάλλουν τα πανεπιστήμια. «Η ουσία είναι ότι ανέλαβα τον Ιανουάριο του 2020 και η πρώτη συνεδρία που ήρθα ήταν τα αγγλόφωνα και η συζήτηση που γίνεται σήμερα είναι τα ίδια αυτά που ακούμε. Σε 2,5 χρόνια λήγει η δεύτερη θητεία μου και δεν νομίζω να έχουμε κατάληξη σε αυτό».

Στη συνέχεια, ο κ. Ζαφείρης επεσήμανε πως ακούστηκε μία πρόταση, η οποία όπως την χαρακτήρισε, είναι μία πέτρα στο νερό. «Είναι η πρόταση να προσφέρουμε αγγλόφωνα προγράμματα μόνο αν υπάρχουν ελληνόφωνα. Αυτό υπάρχει ήδη στη νομοθεσία μας. Ο νόμος λέει ότι τα πανεπιστήμια μπορούν να προσφέρουν ένα αριθμό μαθημάτων των ελληνόφωνων προγραμμάτων τους σε άλλη γλώσσα. Αυτό δεν συζητείται. Δεν είναι θέμα των συνεδριάσεων».

Ο πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, συνεχίζοντας, επεσήμανε παράλληλα ότι «λέει η νομοθεσία αν υπάρχει ελληνόφωνο πρόγραμμα να προσφέρεται και σε άλλες γλώσσες. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό, όμως δεν συμφέρει. Ο νόμος λέει ότι τα πανεπιστήμια δίνανται να προσφέρουν προγράμματα σε άλλη γλώσσα που δεν υπάρχει στα ελληνικά, με έγκριση κανονισμών. Εμείς αυτό θέλουμε να κάνουμε. Θέλουμε να κάνουμε αγγλόφωνα προγράμματα χωρίς να υπάρχουν ελληνόφωνα. Είναι το άρθρο της γλώσσας».

Οι θέσεις των οργανωμένων γονέων

Η εκπρόσωπος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Οργανωμένων Γονέων Ιδιωτικών Σχολείων, Νικολέτα Πισσαρίδου, σημείωσε πως οι τροποποιήσεις που προωθούνται ενδεχομένως να επηρεάζουν το πανεπιστήμιο, ωστόσο τόνισε πως είναι σημαντικό να εγκριθούν οι κανονισμοί. «Πρέπει να γίνει μελέτη βιωσιμότητας, δεν πρέπει να είναι αυθαίρετα τα προγράμματα. Για τον περιορισμό φοιτητών πρέπει να τα δουν τα πανεπιστήμια».

Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Λοΐζος Κωνσταντίνου, στη δική του τοποθέτηση, επεσήμανε πως το ζήτημα είναι ότι σήμερα υπάρχει νομοθεσία που αφορά στην κατανομή των θέσεων στα κρατικά πανεπιστήμια. «Τα πανεπιστήμια δεν έχουν ολοκληρώσει την πλήρη δόμησή τους, την οργάνωσή τους και πρέπει να γίνει. Από τη στιγμή που υπάρχει πρόνοια που λέει ότι μπορούν να υπάρχουν τμήματα που να δημιουργήσουν ξενόγλωσσα χωρίς να υπάρχουν στην επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας, τότε έχουμε πρόβλημα. Εμείς ζητήσαμε από το Υπουργείο Παιδείας να αλλάξει και μας απάντησαν θετικά, όμως δεν είναι μέσα. Δεν μας ενοχλεί να υπάρχουν στα ξενόγλωσσα, αλλά είναι αντίφαση να μην υπάρχει στα ελληνικά, επειδή θα πληρώνουν δίδακτρα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η πονεμένη συζήτηση για τα ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών και η ανάγκη για θέσπιση νομοθεσίας

Δειτε Επισης

Ελεύθεροι οι δύο που συνελήφθησαν για την επίθεση στο οίκημα της Ομόνοιας-Απορρίφθηκε το αίτημα της Αστυνομίας
Πήρε θέση ο Μητσοτάκης για τη Γάζα-«Να σταματήσει το Ισραήλ τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, δεν μένουμε σιωπηλοί»
Καρογιάν για Οδυσσέα-«Ο πόλεμος ενάντια στη διαφθορά δεν προωθείται με κουτσομπολιό ή φωτοβολίδες κρότου λάμψης»
Προχωρούν οι διαδικασίες για το έργο βελτίωσης αλιευτικού καταφυγίου στον Πύργο Τηλλυρίας
Υπ. Άμυνας: Η αμυντική βιομηχανία της Κύπρου έχει σημειώσει τα τελευταία χρόνια σημαντική πρόοδο
Υπέρ της λήψης μακροχρόνιων μέτρων για την αντιμετώπιση του υδατικού ο Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχού
Ζημιές σε κτίρια από τον σεισμό στην Κρήτη-Έσπασαν εκθέματα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου
Απαντά στις κατηγορίες της Ιεράς Συνόδου ο Τυχικός-Πολύωρη η συνεδρία
Μαθητές κουκουλοφόροι πίσω από τη φωτιά στο σχολείο στη Λεμεσό-Έκαψαν ελαστικά και έριχναν κροτίδες
Για οικονομικές διαφορές και διαφωνία για γυναίκα τα μαχαιρώματα στο Παραλίμνι-Υπό τετραήμερη κράτηση ο 65χρονος