Αυξάνεται η πίεση ΕΕ-Βρετανίας προς το Ισραήλ για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα-Πώς απαντά ο Νετανιάχου
07:14 - 21 Μαΐου 2025

Εντελώς διαφορετικό είναι το κλίμα σε σχέση με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, αφού ΕΕ και Βρετανία αντέδρασαν έμπρακτα στην καταγγελλόμενη ανθρωπιστική καταστροφή.
Από τον Οκτώβριο του 2023, όταν η Χαμάς προχώρησε σε μια τρομακτικής αγριότητας επίθεση στο ισραηλινό έδαφος σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους, η Δύση βρισκόταν στο πλευρό του Ισραήλ, που έκτοτε σφυροκοπά τη Λωρίδα της Γάζας, με σκοπό να εξαλείψει τη συγκεκριμένη οργάνωση.
Είτε σε επίπεδο διπλωματικής στήριξης είτε σε επίπεδο παροχής στρατιωτικού εξοπλισμού, παρά τις σημαντικές αντιδράσεις από πολίτες τους, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ ήταν αρωγοί του Ισραήλ σε αυτόν τον πόλεμο που παρουσιάζεται ως «αυτοάμυνα».
Ενάμιση χρόνο μετά, με τις αρχές της Γάζας που ελέγχονται από τη Χαμάς αλλά και δυτικά μέσα να κάνουν λόγο για 50.000 νεκρούς, στην πλειονότητά τους αμάχους και παιδιά, το κλίμα φαίνεται να αλλάζει. Η επιμονή του Ισραήλ να μην επιτρέπει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας από τις αρχές Μαρτίου, προκειμένου να ασκηθεί πίεση για την άνευ όρων παράδοση των ομήρων, προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις.
Εξάλλου, τα στοιχεία είναι συντριπτικά και προκαλούν ανατριχίλα. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Ολοκληρωμένης Ταξινόμησης Φάσης Επισιτιστικής Ασφάλειας (IPC), ολόκληρος ο πληθυσμός της Γάζας αντιμετωπίζει επισιτιστική ανασφάλεια επιπέδου κρίσης ή χειρότερης, με 470.000 ανθρώπους να κινδυνεύουν από λιμό ή θάνατο εξαιτίας πείνας. Ο αριθμός αυτός είναι σχεδόν διπλάσιος από την προηγούμενη ανάλυση.
Ο επικεφαλής ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ, Τομ Φλέτσερ, έχει προειδοποιήσει ότι 14.000 μωρά στη Γάζα θα μπορούσαν να πεθάνουν μέσα σε 48 ώρες εάν δεν λάβουν επείγουσα διατροφή και φροντίδα.
Παρά την τρομερή ανθρωπιστική κρίση, το Ισραήλ έχει γνωστοποιήσει πως προχωρά σε μία νέα εκστρατεία, με σκοπό να εξουδετερωθούν και οι τελευταίοι πυρήνες της Χαμάς.
Η ανακοίνωση αυτή βρήκε αντίθετους όχι μόνον ορισμένους Ευρωπαίους ηγέτες, όπως ο Μακρόν και ο Σάντσεθ, αλλά -σύμφωνα με ρεπορτάζ στο διεθνή Τύπο- ακόμα και τον Ντόναλντ Τραμπ, για τους δικούς του λόγους.
Σήμερα, Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση έλαβαν απτά μέτρα κατά του Ισραήλ, με αποτέλεσμα ο Νετανιάχου να επιτρέψει τελικά την είσοδο 93 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.
Η ΕΕ «παγώνει» τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με το Ισραήλ
Την Τρίτη, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας επιβεβαίωσε πως έχει διατάξει την αναθεώρηση της ευρωμεσογειακής συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ, αφενός, των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και των κρατών-μελών τους, αφετέρου του Κράτους του Ισραήλ, δηλαδή μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των δύο πλευρών. Ο λόγος ήταν η απόφαση του Ισραήλ να απαγορεύει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.
Η Κάλας σχολίασε ότι η κίνηση αυτή είναι «αναστρέψιμη» και εξαρτάται από την «πρόοδο» που θα επιτευχθεί. «Επαφίεται στο Ισραήλ να επιτρέψει την ανθρωπιστική βοήθεια» ανέφερε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Η Βρετανία πιέζει το Ισραήλ, που μιλά για «εξωτερικές πιέσεις»
Είχε προηγηθεί η κίνηση του Λονδίνου να «παγώσει» τις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με το Ισραήλ, καλώντας μάλιστα στο υπουργείο Εξωτερικών για εξηγήσεις την πρέσβειρα του Τελ Αβίβ. Παράλληλα, ανακοίνωσε νέες κυρώσεις κατά εποίκων της Δυτικής Όχθης.
«Αν, λόγω της αντι-ισραηλινής εμμονής της και εσωτερικών πολιτικών σκοπιμοτήτων της, η βρετανική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να βλάψει τη βρετανική οικονομία, αυτό είναι δικαίωμά της» τόνισε το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, που σημείωσε πως ερμηνεύει την κίνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ως «εξωτερική πίεση».
Γιατί δεν αρέσει στον Τραμπ η νέα εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα
Ρεπορτάζ του NBC πριν από 10 ημέρες εμφάνιζε τις παραδοσιακά καλές σχέσεις των ΗΠΑ με το Ισραήλ να μην περνούν την καλύτερή τους φάση, μεταξύ άλλων και επειδή ο Ντόναλντ Τραμπ δεν ενέκρινε τη νέα κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κίνητρο του Αμερικανού προέδρου δεν ήταν η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα αλλά η πεποίθησή του ότι η ολική ισοπέδωση του θύλακα θα καθιστούσε πολύ δύσκολη την υλοποίηση ανοικοδόμησής της σύμφωνα με το δικό του σχέδιο για «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής».
Μικρή παραχώρηση από τον Νετανιάχου
Το αρνητικό αυτό κλίμα για το Ισραήλ οδήγησε τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου να επιτρέψει σε 93 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου να υπάρχει μια σχετική εκτόνωση της πίεσης. Δήλωσε ότι η απόφασή του να επιτρέψει προσωρινά την εισαγωγή μιας «ελάχιστης» ποσότητας τροφίμων ακολούθησε τις πιέσεις συμμάχων στη Γερουσία των ΗΠΑ.
«Δεν πρέπει να φτάσουμε σε κατάσταση λιμού, τόσο από πρακτική όσο και από διπλωματική άποψη» τόνισε σε βίντεο, απαντώντας στην κριτική για την κίνηση στο Ισραήλ.
Καθώς όμως πιέζεται ταυτόχρονα από τους σκληροπυρηνικούς της κυβέρνησής του, ο Νετανιάχου είπε επίσης ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα «αναλάβουν τον έλεγχο όλων των περιοχών» της Γάζας στο πλαίσιο της εκτεταμένης χερσαίας επίθεσης κατά της Χαμάς που ξεκίνησε ο ισραηλινός στρατός την Κυριακή.
Εν τω μεταξύ, ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σκότωσαν τουλάχιστον 40 άτομα τη Δευτέρα, σύμφωνα με τους πρώτους ανταποκριτές και τα νοσοκομεία. Μία επιδρομή φέρεται να σκότωσε πέντε άτομα σε ένα σχολείο που χρησιμοποιούνταν ως καταφύγιο για εκτοπισμένες οικογένειες στον καταυλισμό προσφύγων Νούσεϊράτ, στην κεντρική Γάζα.
Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι έπληξε «τρομοκράτες της Χαμάς» που επιχειρούσαν μέσα σε ένα κέντρο διοίκησης και ελέγχου στην περιοχή. Διέταξε επίσης την εκκένωση της νότιας πόλης Χαν Γιουνίς και των ανατολικών προαστίων της, προειδοποιώντας τους κατοίκους ότι επρόκειτο να εξαπολύσει μια «άνευ προηγουμένου επίθεση» εκεί.
Πηγή: Iefimerida