Αποφασίζει ξανά για τις εκλογές της η ΕΔΕΚ-Συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή για επαναπροκήρυξη
Μικαέλλα Λοΐζου 06:00 - 21 Μαΐου 2025

Με διαδικτυακή συνεδρία το απόγευμα θα αποφασίσει η Κεντρική Επιτροπή της ΕΔΕΚ τις λεπτομέρειες αναφορικά με την εκλογή νέου προέδρου του κόμματος, αφού μετά τις αποσύρσεις και των τριών υποψηφίων, ουσιαστικά ακυρώθηκε η προηγούμενη διαδικασία.
Εκ των πραγμάτων αναμένεται να γίνει επαναπροκήρυξη της εκλογικής διαδικασίας, αφού δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν εκλογές χωρίς υποψηφίους και τα δύο πρόσωπα που αναμένεται πλέον να κατέλθουν δεν είχαν υποβάλει υποψηφιότητες εντός του χρονικού περιθωρίου που είχε οριστεί την προηγούμενη φορά. Συνεπώς, θα ανακοινωθούν εκ νέου εκλογές και θα ακολουθήσει νέα υποβολή υποψηφιοτήτων.
Υπενθυμίζεται ότι, μετά την απόφαση του Μαρίνου Σιζόπουλου να αποχωρήσει από την προεδρία και την προκήρυξη εκλογών για αντικατάστασή του, μέχρι το τέλος της προκαθορισμένης θητείας του, είχαν υποβάλει υποψηφιότητες τέσσερα πρόσωπα, ο Ηλίας Μυριάνθους, ο Μορφάκης Σολομωνίδης, ο Μάριος Χαννίδης και ο Κωστής Ευσταθίου. Οι πρώτοι τρεις έγιναν αποδεκτοί, ενώ η υποψηφιότητα του μεμονωμένου σοσιαλιστή βουλευτή, όπως ήταν αναμενόμενο απορρίφθηκε, καθώς έχει διαγραφεί από το κόμμα, παρόλο που ο ίδιος δεν αναγνωρίζει τη διαγραφή του. Στην πορεία, ωστόσο, αναλήφθηκε πρωτοβουλία από κάποια στελέχη για εξεύρεση υποψηφίου κοινής αποδοχής, ώστε να αποτραπεί περαιτέρω εσωστρέφεια. Αντίστοιχη πρωτοβουλία υπήρχε και πριν την υποβολή υποψηφιοτήτων αλλά δεν είχε τελεσφορήσει.
Στη νέα αυτή προσπάθεια κλείδωσε το όνομα του επαρχιακού Λεμεσού, Νίκου Αναστασίου, και οι τρεις υποψήφιοι συμφώνησαν να αποσυρθούν, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για υποψηφιότητά του, ως πρόσωπο κοινής αποδοχής. «Η πρόθεση μας, όπως αποσύρουμε ο καθένας την υποψηφιότητα του για την προεδρία της ΕΔΕΚ και στηρίξουμε τον συναγωνιστή Νίκο Αναστασίου ως κοινής αποδοχής υποψήφιο Πρόεδρο, αποσκοπεί να συμβάλει στην επίτευξη του μέγιστου δυνατού βαθμού ενότητας και συσπείρωσης του κόμματος», ανέφεραν στην ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα.
Όπως διαφάνηκε στην πορεία, ωστόσο, η υποψηφιότητα Αναστασίου δεν ήταν τόσο κοινή όσο πίστευαν τα στελέχη που ανέλαβαν την πρωτοβουλία, αφού αποφάσισε να διεκδικήσει την προεδρία απέναντι του ο επαρχιακός της Λάρνακας, Διομήδης Διομήδους, ο οποίος αρχικά είχε πρόθεση να διεκδικήσει τη θέση του αναπληρωτή προέδρου. Ως εκ τούτου, οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν. Σημειώνεται ότι, αν και δεν εκδήλωσε κάποιο άλλο στέλεχος ενδιαφέρον, δεν αποκλείεται μέχρι την ημέρα υποβολής υποψηφιοτήτων θεωρητικά να προκύψει και άλλη υποψηφιότητα.
Ένα ερώτημα είναι, ωστόσο, πότε θα πραγματοποιηθούν αυτές οι εκλογές. Στην ΕΔΕΚ ιδανικά δεν θα ήθελαν να παρεκκλίνουν από το χρονοδιάγραμμα, καθώς στο κόμμα προκλήθηκε ήδη πολύ μεγάλη αναστάτωση, με όλες τις παλιές πληγές να έρχονται ξανά στην επιφάνεια και να αποτελούν το κεντρικό θέμα των εκλογών, ενώ ανανεώθηκε και η εσωστρέφεια. Δεν είναι ωστόσο ξεκάθαρο κατά πόσον το Καταστατικό επιτρέπει να παραμείνει η 1η Ιουνίου ως ημερομηνία πραγματοποίησης, δεδομένου ότι προκηρύχθηκαν αρχικά εγκαίρως οι εκλογές για αυτή την ημερομηνία, ή αν θα πρέπει να μετακινηθούν ώστε να υπάρχει χρονικό διάστημα σαράντα ημερών. Αυτό είναι κάτι που θα αποφασιστεί στη σημερινή συνεδρία.
Η Κεντρική Επιτροπή αναμένεται επίσης να αποφασίσει πότε θα πραγματοποιηθούν οι αναπληρωματικές εκλογές και για την υπόλοιπη ανώτατη ηγεσία, που επίσης έχει υποβάλει την παραίτησή της. Επειδή οι αποχωρήσεις έγιναν σε προχωρημένο στάδιο της θητείας τους, το Καταστατικό προβλέπει πως η αναπλήρωση θα γίνει από την Κεντρική Επιτροπή και όχι απευθείας από τη βάση και αυτές οι εκλογές επρόκειτο να γίνουν σύντομα μετά την επιλογή νέου προέδρου.
Υπενθυμίζεται ότι, μετά την απόσυρσή τους από τη διεκδίκηση της προεδρίας, Μορφάκης Σολομωνίδης και Μάριος Χαννίδης υπέβαλαν υποψηφιότητα για τη θέση του αναπληρωτή προέδρου, όπως και ο Διομήδης Διομήδους, ο οποίος αναμένεται να αποσύρει τη δική του, εάν υποβάλει υποψηφιότητα για την προεδρία. Τις τελευταίες ημέρες έχει προκύψει ένα ζήτημα αναφορικά με το δικαίωμα του κ. Χαννίδη να υποβάλει υποψηφιότητα, καθώς θα πρέπει να έχει συμπληρωμένα πέντε χρόνια ως μέλος. Ο ίδιος τόνισε, σε ανακοίνωσή του, ότι πληροί τις προϋποθέσεις που τίθενται και δεν υπήρξε ένσταση. Έτσι κι αλλιώς, από την στιγμή που κρίθηκε ότι πληρούσε τα κριτήρια για την προεδρία, δεν αναμένεται να αμφισβητηθεί η δυνατότητά του να διεκδικήσει ένα χαμηλότερο αξίωμα.
Σε ό,τι αφορά τις θέσεις αντιπροέδρου υποβλήθηκαν επτά υποψηφιότητες, από τους Παύλο Αναστασίου, Ανδρέα Γιάγκου, Μάριο Κύρου, Ξένιο Ξενοφώντος, Ανδρέα Σιήκκη, Γιάννο Στυλιανού και Πάμπο Χριστοδούλου.
Ενδεχομένως η μεγαλύτερη παραδοξότητα σε ό,τι αφορά αυτή τη στιγμή στην ΕΔΕΚ, πάντως, είναι πως φαίνεται να συγκεντρώνει πιο έντονο ενδιαφέρον ο χειρισμός που θα κάνουν την επόμενη ημέρα τα πρόσωπα που θα εκλεγούν, παρά ποιοι θα εκλεγούν, αφού κατά κάποιο τρόπο πρωταγωνιστές των εκλογών είναι τα άτομα που δεν θα πάρουν μέρος σε αυτές, είτε ως υποψήφιοι είτε ως ψηφοφόροι. Ο Κωστής Ευσταθίου είχε επιχειρήσει, μέσω της υποψηφιότητάς του, να εξαναγκάσει το κόμμα να ξανανοίξει τη συζήτηση για τους διαγραφέντες και τους αποστασιοποιημένους πριν από τις εκλογές, ώστε το ζήτημα να ξεκαθαρίσει και να γίνουν οι εκλογές με νέα δεδομένα. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε και το μπαλάκι πλέον μεταφέρεται στη νέα ηγεσία.
Τα στελέχη και μέλη που αποστασιοποιήθηκαν από το κόμμα δεν αναμένεται να δεχθούν επιστροφή τους χωρίς αποκατάσταση του προηγούμενου καθεστώτος τους. Έχουν κατ’ επανάληψη διαμηνύσει ότι θα πρέπει να επανέλθει το μητρώο του κόμματος στην πρότερα κατάσταση. Αυτό το θέμα είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς οι θητείες που θα προκύψουν από τις εκλογές θα είναι σύντομες, αφού θα ακολουθήσει το τακτικό εκλογικό συνέδριο. Εάν θεωρηθούν νέα μέλη, δεν θα έχουν δικαίωμα να υποβάλουν υποψηφιότητα για οποιοδήποτε αξίωμα, άρα δεν πιστεύουν ότι αποκαθίσταται η τάξη στο κόμμα.
Είτε με αυτόν τον τρόπο, είτε με άλλον, πάντως, το θέμα του μητρώου θα αποτελέσει σημαντικό ζήτημα για τη νέα ηγεσία. Όταν σε ένα κόμμα εκδίδονται ανακοινώσεις, λιγότερο από ένα μήνα πριν από τις εκλογές, ότι καθορίστηκε διαδικασία για να μπορεί να διαπιστώσει κάποιο πρόσωπο κατά πόσον είναι εγγεγραμμένο ή όχι ως μέλος στο μητρώο και αν έχει δικαίωμα ψήφου, είναι σαφές πως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: