Χωρίς προοπτικές εκεχειρίας οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία-Επίπλαστη η συνοχή των Ευρωπαίων
15:24 - 20 Μαΐου 2025

«Πολύ δύσκολο να υπάρξει λευκός καπνός» από διαπραγματεύσεις Ρωσίας–Ουκρανίας, εκτιμά ο διεθνολόγος και γεωπολιτικός αναλυτής Δημοσθένης Δημόπουλος, τονίζοντας ότι η Μόσχα συνεχίζει να επιδιώκει να επιλύσει ριζικά όσα θεωρεί βασικά αίτια της σύγκρουσης, κάτι που Ουκρανία και ευρωπαϊκές χώρες είναι πολύ δύσκολο να αποδεχτούν.
Απαντώντας σε ερωτήσεις του ΚΥΠΕ, ο κ. Δημόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση πως οι ΗΠΑ πιθανόν σύντομα θα δηλώσουν αποτυχία στην προώθηση λύσης και να αποσυρθούν από τον διαμεσολαβητικό τους ρόλο, εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε διακοπή στρατιωτικής και τεχνολογικής υποστήριξης προς την Ουκρανία
«Είναι πολύ δύσκολο να έχουμε λευκό καπνό σε αυτές τις διαδικασίες, αφού η Ρωσία θέλει να τελειώσει το θέμα της Ουκρανίας, να εξασφαλίσει ότι αυτά που η ίδια θεωρεί ως βασικά αίτια της σύγκρουσης αυτής δεν θα υπάρχουν πλέον, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά δύσκολο να το αποδεχτεί τόσο η Ουκρανία και όσο και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες», ανέφερε.
Εξέφρασε την άποψη πως δεν θα υπάρξει αίσιο τέλος σε αυτό και ότι είναι πολύ πιθανό οι ΗΠΑ, ύστερα από μερικές εβδομάδες, να πουν ότι δεν κατάφεραν να τους αναγκάσουν να συζητήσουν και να βρουν λύση και ότι θα σταματήσουν να ασχολούνται με το θέμα.
«Το βασικό είναι να δούμε τι θα γίνει όταν θα γίνει αυτή η αποχώρηση των Αμερικανών, αν δηλαδή θα σταματήσει και η αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία, είτε αυτή είναι στρατιωτική, είτε είναι ο διαμοιρασμός των στρατιωτικών πληροφοριών και των άλλων πληροφοριών που επιτρέπει η Αμερική να λαμβάνει η Ουκρανία τόσο από τον αμερικανικό στρατό, αλλά και από τις αμερικανικές εταιρείες που έχουν πρόσβαση σε δορυφόρους», ανέφερε.
Υπενθύμισε πως όταν οι ΗΠΑ είχαν στον παρελθόν σταματήσει αυτό τον διαμοιρασμό πληροφοριών, υπήρξαν και κάποιες σημαντικές εξελίξεις εκείνες τις ημέρες στο πεδίο της μάχης.
«Οπότε το με τι όρους θα γίνει αυτή η αποχώρηση της Αμερικής από τον διαμεσολαβητικό ρόλο που έχει λάβει αυτή τη στιγμή νομίζω θα κρίνει και πολλά πράγματα», σημείωσε.
Μετά τη χθεσινή τηλεφωνική συνομιλία διάρκειας άνω των δύο ωρών μεταξύ του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο πρώτος ανακοίνωσε την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για κατάπαυση του πυρός. Ο Τραμπ χαρακτήρισε τη συνομιλία «εξαιρετική», ενώ ο Πούτιν δήλωσε ότι οι προσπάθειες βρίσκονται «σε καλό δρόμο» .
Χωρίς προοπτικές εκεχειρίας
Παρά την ανακοίνωση για άμεσες διαπραγματεύσεις, δεν υπήρξε συμφωνία για χρονοδιάγραμμα εκεχειρίας.
«Νομίζω με βάση και το το ξέραμε ήδη, αλλά και με βάση και τα χθεσινά περισσότερο συμπεράσματα που βγήκαν από αυτό το τηλεφώνημα και ό,τι έχουμε μάθει μέχρι στιγμής, ό,τι ειπώθηκε, αλλά και από τις δηλώσεις που έγιναν από τον Ρώσο Πρόεδρο και τον Αμερικανό Πρόεδρο, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία προοπτική για άμεση κατάπαυση του πυρός», ανέφερε ο κ. Δημόπουλος.
Αυτό που συμφωνήθηκε, πρόσθεσε, είναι ότι θα υπάρξουν άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, οι οποίες θα καθορίσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορέσει να γίνει μία εκεχειρία.
« Άρα νομίζω έχουμε αποσυρθεί κατά κάποιο τρόπο και σχετικά επίσημα πλέον από αυτή την οποιαδήποτε απαίτηση για άμεση εκεχειρία άνευ όρων εδώ και τώρα», είπε.
Οι ΗΠΑ λειτουργούν ως «κυρίαρχη επιχείρηση»
Ερωτηθείς κατά πόσον αυτή τη στιγμή γίνεται επικοινωνιακή διαχείριση από πλευράς είτε της Ρωσίας είτε των ΗΠΑ, ο κ. Δημόπουλος ανέφερε ότι σίγουρα αυτή τη στιγμή υπάρχει από πλευράς των ΗΠΑ επικοινωνιακή διαχείριση για να φανεί ότι κάτι γίνεται και ότι δεν εγκαταλείπουν τις διαπραγματεύσεις.
Σημείωσε, παράλληλα, ότι η στρατηγική των τριών πλευρών είναι αρκετά ξεκάθαρη αυτή τη στιγμή.
Όσον αφορά τη Ρωσία, είπε ότι η χώρα θεωρεί ότι διακυβεύονται ζητήματα εθνικής ασφάλειας και εθνικής ανεξαρτησίας και δεν πρόκειται να σταματήσει τον πόλεμο αν δεν λυθούν τα θέματα αυτά.
Αναλύοντας την στρατηγική των ΗΠΑ, σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν λειτουργεί ως κυρίαρχο κράτος αλλά «ως μια κυρίαρχη επιχείρηση».
«Το μόνο που ενδιαφέρει τον Αμερικανό Πρόεδρο είναι οι συμφωνίες, το εμπόριο, τα deals που μπορεί να εκμαιεύσει και να πάρει με το τέλος του πολέμου», σημείωσε.
Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος Τραμπ βλέπει την λήξη του πολέμου ως μια οικονομική ευκαιρία, «ως την οδό για να γίνουν επενδύσεις, να βγάλει η Αμερική και ενδεχομένως οι πλούσιοι φίλοι του και ο ίδιος χρήματα από το εμπόριο που μπορεί να γίνει μέσα από την Ουκρανία και τη Ρωσία».
Θεωρεί, είπε επίσης, ότι μέσα από τον τερματισμό του πολέμου και τη βελτίωση των σχέσεων με τη Μόσχα, μπορούν να αποκτηθούν πολύ περισσότερα χρήματα παρά από την Ουκρανία, που είναι μία μικρότερη χώρα, όπως διαφάνηκε και από τις χθεσινές δηλώσεις του Τραμπ.
«Για αυτό κιόλας δεν προσπαθεί να υπάρχει αυτή η καλή σχέση και δεν υπάρχει αυτή η παραπάνω πίεση προς τηνΜόσχα, ούτε με τις κυρώσεις που απειλήθηκαν ότι θα ενεργοποιηθούν, ούτε με κάτι άλλο», ανέφερε.
Όσον αφορά την στρατηγική της Ουκρανίας είπε ότι αυτή τη στιγμή προσπαθεί να μην εξωθηθεί σε μία άνευ όρων παράδοση.
Επίπλαστη η συνοχή των Ευρωπαίων
Ερωτηθείς για το πόσον μπορεί αυτή η στάση του Τραμπ να αποδυναμώσει τη συνοχή των Ευρωπαίων, ο κ. Δημόπουλος ανέφερε ότι ήδη η συνοχή των Ευρωπαίων είναι επίπλαστη.
Ουσιαστικά, σημείωσε, υπάρχει η θέληση να βοηθήσουν την Ουκρανία, αλλά η κάθε χώρα τόσο εντός ΕΕ όσο και στη λεγόμενη «συμμαχία των προθύμων», έχει διαφορετικά όρια και διαφορετικές ανοχές.
«Οι Γάλλοι και οι Βρετανοί δηλώνουν έτοιμοι να στείλουν ακόμα και στρατεύματα, ενδεχομένως στην Ουκρανία. Βέβαια δεν θέλουν να τα στείλουν στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Μιλάνε για μια δύναμη εγγύησης ή μια δύναμη καθησυχασμού, κάπου στα μετόπισθεν ώστε να λειτουργούν σαν κάποια οιονεί αποτροπή, που δεν θα έχει κάποια ουσιαστική σημασία», είπε.
Παράλληλα, ανέφερε ότι υπάρχουν και χώρες όπως η Πολωνία και η Ιταλία που λένε ότι δεν έχουν καμία θέση οι στρατιωτικοί τους να βρίσκονται στην Ουκρανία. Επιπλέον χώρες που επηρεάζονται ιδιαίτερα από τη στάση της αμερικανικής Κυβέρνησης, όπως είναι η Ιταλία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία και άλλες, σίγουρα επηρεάζονται και όταν βλέπουν μία Αμερική απρόθυμη, η οποία δεν έχει την ίδια ζέση ή το ίδιο ενδιαφέρον να στηρίξει την Ουκρανία και να εξωθεί στα πράγματα σε μια αναγκαστική επίλυση.
«Κι αυτές θα πάρουνε το μήνυμα και θα έχουν λιγότερο ενδιαφέρον ή προθυμία να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, να πάρουν περισσότερα ρίσκο για να ολοκληρωθεί αυτός ο πόλεμος», ανέφερε.
Ο κ. Δημόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο πόλεμος δυστυχώς θα συνεχιστεί για κάποιο καιρό ακόμα, για όσο η Ουκρανία έχει τις αντοχές να το κάνει αυτό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η ειρήνη στην Ουκρανία φαίνεται να απομακρύνεται ακόμα περισσότερο μετά το τηλεφώνημα Τραμπ-Πούτιν