Ταλαιπωρία 2.500 ασθενών από τις καθυστερήσεις στις αιτήσεις εξειδικευμένων φαρμάκων
Άντρια Δημητρίου 06:00 - 21 Μαΐου 2025

Χιλιάδες ασθενείς στην Κύπρο βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρές καθυστερήσεις στην πρόσβαση σε εξειδικευμένες φαρμακευτικές θεραπείες, ως αποτέλεσμα των προβλημάτων που παρουσιάζει η διαδικασία έγκρισης ονομαστικών αιτημάτων από την αρμόδια Επιτροπή του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ). Παράλληλα, η κατάργηση των χειρόγραφων συνταγών για φάρμακα που δεν είναι καταχωρημένα στο ΓεΣΥ, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 15 Μαΐου, προσθέτει ακόμη ένα εμπόδιο στους ασθενείς, επηρεάζοντας άμεσα περίπου 2.500 άτομα που εξαρτώνται από τις θεραπείες αυτές.
Το πρόβλημα έχει αναδειχθεί επανειλημμένα από ασθενείς και επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι καταγγέλλουν υπερβολικές καθυστερήσεις στην εξέταση και έγκριση των φαρμάκων, την ίδια ώρα που η στελέχωση της αρμόδιας Επιτροπής παραμένει ελλιπέστατη. Η κατάργηση της χειρόγραφης συνταγογράφησης, αν και αποτελεί βήμα εκσυγχρονισμού του Συστήματος Υγείας, ήρθε σε μια περίοδο όπου οι διαδικασίες του ΟΑΥ είναι ήδη βεβαρημένες, εντείνοντας τη σύγχυση και την ταλαιπωρία για γιατρούς και ασθενείς.
Παρά τις προειδοποιήσεις της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας και τις δημόσιες εκκλήσεις για άμεση λήψη μέτρων, η κατάσταση δεν δείχνει να βελτιώνεται, αναδεικνύοντας διαχρονικές αδυναμίες στη διαχείριση της φαρμακευτικής πολιτικής και την εξυπηρέτηση των πιο ευάλωτων ομάδων πληθυσμού.
Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας κάλεσε από τον περασμένο Νοέμβριο όλους τους παρόχους υπηρεσιών υγείας εντός του συστήματος να καταχωρούν τις συνταγές στο ΓεΣΥ, ώστε οι ασθενείς να έχουν τη δυνατότητα συνέχισης της θεραπείας τους. Δόθηκε, μάλιστα, ένα αρκετά μεγάλο χρονικό περιθώριο προσαρμογής, αφού από την Πέμπτη 15 Μαΐου δεν μπορούν πλέον να εκτελούνται χειρόγραφες συνταγές από τους γιατρούς.
Κι ενώ η Κύπρος βρίσκεται στις χαμηλότερες θέσεις εντός της ΕΕ όσον αφορά την πρόσβαση και παροχή καινοτόμων φαρμάκων στους ασθενείς, παραμένουν σοβαρά τα προβλήματα που αφορούν την εξέταση και έγκριση ονομαστικών αιτημάτων για εξειδικευμένα φάρμακα. Από την ημέρα που την ευθύνη ανέλαβε ο ΟΑΥ, παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις τόσο στην εξέταση των αιτήσεων όσο και στην έγκρισή τους.
Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Επιτροπής Υγείας για βελτίωση της κατάστασης, η αρμόδια Επιτροπή Ονομαστικών Αιτημάτων του ΟΑΥ παραμένει υποστελεχωμένη, καθώς αποτελείται από μόλις τρεις λειτουργούς. Αυτό εντείνει τις καθυστερήσεις στην παροχή των εξειδικευμένων φαρμάκων, με αποτέλεσμα ακόμη και οι θεράποντες ιατροί να εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια, καθώς, ενώ κρίνουν πως συγκεκριμένες θεραπείες είναι απαραίτητες για τους ασθενείς τους, οι αιτήσεις καθυστερούν ή απορρίπτονται χωρίς επαρκή αιτιολόγηση.
Η απάντηση του ΟΑΥ
Πηγές από τον ΟΑΥ εξήγησαν στον REPORTER ότι την 1η Ιανουαρίου 2025 ο Οργανισμός ανέλαβε την ευθύνη των ονομαστικών αιτημάτων για εξειδικευμένα φάρμακα που δεν περιλαμβάνονται στον Κατάλογο Φαρμακευτικών Προϊόντων του ΓεΣΥ, αλλά αφορούν δικαιούχους του ΓεΣΥ και αδειοδοτημένα και τιμολογημένα φάρμακα. Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024 την ευθύνη είχε το Υπουργείο Υγείας. Οι εγκρίσεις φαρμάκων που είχαν δοθεί από το Υπουργείο μέχρι την ημερομηνία αυτή, μεταφέρθηκαν στον ΟΑΥ.
Όπως ανέφεραν, μέχρι και τις 14 Μαΐου ο ΟΑΥ αποδεχόταν την έκδοση χειρόγραφης συνταγής για φάρμακα που είχαν εγκριθεί από το Υπουργείο, μέσω της διαδικασίας ονομαστικών εγκρίσεων, προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς σε περιπτώσεις που οι γιατροί τους δεν είχαν προλάβει να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες διαδικασίες για ηλεκτρονική συνταγογράφηση μέσω του Συστήματος Πληροφορικής του ΓεΣΥ.
Από τις 15 Μαΐου, όλες οι συνταγές για φάρμακα που αποζημιώνει ο ΟΑΥ πρέπει να εκδίδονται μέσω του Συστήματος Πληροφορικής του ΓεΣΥ. Τα νοσοκομειακά φαρμακεία έχουν λάβει οδηγίες να μην αποδέχονται πλέον χειρόγραφες συνταγές που αφορούν τα πιο πάνω ονομαστικά αιτήματα.
Παράλληλα, σημείωσαν πως τα φάρμακα που εξετάζει η Επιτροπή αφορούν κυρίως ογκολογικές θεραπείες, θεραπείες για αιματολογικές κακοήθειες, σοβαρά νευρολογικά νοσήματα, βιολογικές θεραπείες για ρευματοπάθειες κ.ά., ενώ συνολικά επηρεάζονται περίπου 2.500 ασθενείς.
Ο ΟΑΥ ξεκαθάρισε πως βρίσκεται σε διαδικασία βελτίωσης των διαδικασιών και ενίσχυσης της στελέχωσης της Επιτροπής, με στόχο να μειωθούν οι καθυστερήσεις και οι ασθενείς να λαμβάνουν τις απαραίτητες θεραπείες εγκαίρως.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικούς μήνες είχε προκληθεί έντονη συζήτηση μετά από καταγγελίες ασθενών για καθυστερήσεις στην εξέταση και έγκριση αιτημάτων στην Επιτροπή Ονομαστικών Αιτημάτων, η οποία μεταφέρθηκε από το Υπουργείο Υγείας στον ΟΑΥ.
Επιπλέον, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενώσεων Φαρμακευτικών Βιομηχανιών, σημαντικό εμπόδιο για την Κύπρο στην παροχή καινοτόμων φαρμάκων αποτελεί η εξάρτησή της από την Ελλάδα ως χώρα αναφοράς για την τιμολόγηση. Η Ελλάδα, με τη σειρά της, καθυστερεί στην αποζημίωση των φαρμάκων λόγω των δικών της απαιτήσεων επιστροφής εξόδων σε εξωτερικούς χώρους. Ως αποτέλεσμα, η Κύπρος δεν μπορεί να οριστικοποιήσει τις τιμές των φαρμάκων πριν το πράξει η Ελλάδα, γεγονός που προκαλεί έμμεσες αλλά σημαντικές καθυστερήσεις στην παροχή των φαρμάκων στους ασθενείς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: