Πλώρη για Προεδρικές μέσω Βουλευτικών βάζει ο Οδυσσέας-«Εξωσυστημική» προσπάθεια για επικράτηση στο σύστημα
Μικαέλλα Λοΐζου 06:00 - 20 Μαΐου 2025

Τις Προεδρικές Εκλογές, με ενδιάμεση στάση τις Βουλευτικές, έβαλε ως στόχο το νέο πολιτικό κίνημα Άλμα, υπό τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Κατά την παρουσίαση του πολιτικού του εγχειρήματος, ο τέως Γενικός Ελεγκτής δεν έκρυψε πως ο πραγματικός στόχος του Άλματος είναι η εκτελεστική εξουσία, καθώς μόνο μέσα από πρόγραμμα διακυβέρνησης θεωρεί πως μπορεί πραγματικά να αλλάξει η Κύπρος και να επιτευχθεί αυτό που ονομάζει «ριζική αναθέσμιση». Η Βουλή, συνεπώς, θεωρείται το όχημα προς αυτή την προσπάθεια, καθώς ευελπιστούν ότι θα αποκτήσουν τη δύναμη και τη δυναμική, που σε συνδυασμό με στρατηγικές συνεργασίες με άλλες πολιτικές δυνάμεις, θα τους επιτρέψει να διεκδικήσουν με αξιώσεις την Προεδρία.
«Θεωρούμε ότι η τόσο σοβαρή αλλαγή, την οποία οραματιζόμαστε, είναι εφικτή μόνο εάν υπάρχει ευθυγράμμιση της βούλησης της Βουλής και της εκτελεστικής εξουσίας. Για αυτό ζητούμε από τον κόσμο να μας βοηθήσει, να μας δώσει μία ισχυρή παρουσία στη Βουλή, ώστε, έχοντας μια κρίσιμη μάζα, και αργότερα εάν οι πολίτες -γιατί αυτοί έχουν πάντα τον τρόπο και τελικό λόγο- μας εμπιστευτούν και μας εμπιστευτούν την εκτελεστική εξουσία, τότε έχοντας και μία κρίσιμη μάζα στη Βουλή, να μπορέσουμε να καταστήσουμε το όραμα για αλλαγή στη χώρα μας εφικτό», εξήγησε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης. Ανέφερε, δε, πως «θεωρούμε ότι η Βουλή από μόνη της δεν μπορεί να αλλάξει τη χώρα. Για εμάς είναι δεδομένο. Η χώρα μπορεί να αλλάξει μόνο από την εκτελεστική εξουσία. Η Βουλή είναι επικουρική σε αυτή την αλλαγή».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άλμα για «ριζική αναθέσμιση της χώρας»-Οι στόχοι, οι πυλώνες και τα πρόσωπα του νέου κόμματος
Ο ίδιος δεν απέκλεισε ότι θα ηγηθεί τις προσπάθειας για τις Προεδρικές, επαναλαμβάνοντας ότι βλέπει θετικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, παρόλο που θεωρεί τη σχετική συζήτηση πρόωρη. Αν και ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε πως είναι πολύ νωρίς για να αποφασίσει αν θα είναι ο ίδιος υποψήφιος στις Προεδρικές, η απουσία τρανταχτών πολιτικών παρουσιών διατήρησε τον προσωποπαγή χαρακτήρα του πολιτικού του πρότζεκτ, παρόλο που για πρώτη φορά βγήκαν μπροστά νέα πρόσωπα και ακούστηκαν τα ονόματα των βασικών συνοδοιπόρων του. «Δεν ξέρω αν είναι ή δεν είναι ένα κόμμα προσωποπαγές», είπε ερωτηθείς σχετικά, αλλά τόνισε πως ο ίδιος πάντα ενεργούσε συλλογικά.
Είναι, ωστόσο, σαφές πως κατέχει τον ρόλο του ηγέτη, επειδή τόσο ο ίδιος όσο και οι συνοδοιπόροι του γνωρίζουν ότι αποτελεί μαγνήτη, λόγω της θετικής εικόνας που έχουν για το πρόσωπό του αρκετοί συμπολίτες μας, γεγονός που καταδεικνύεται κατ’ επανάληψη από τις δημοσκοπήσεις. Όπως εξομολογήθηκε, μάλιστα, «δεν ήμουν βέβαιος ποια ακριβώς θα είναι η συμπεριφορά της κοινωνίας μετά τον Σεπτέμβρη του 2024. Ήταν ένα πολύ πιθανό σενάριο ότι αυτό που συναντούσα στην αρχή, καθημερινά, στο σούπερ μάρκετ, στην αγορά, στον δρόμο, όταν έβγαινα για περπάτημα, ήταν παροδικό». Τόνισε, ωστόσο, πως φάνηκε πως δεν ήταν παροδικό, καθώς υπάρχει ανάγκη του κόσμου για αλλαγή.
Πάντως, το Άλμα δεν έκλεισε την πόρτα σε κανένα πολιτικό πρόσωπο, αν και ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης σημείωσε πως τους βουλευτές θα πρέπει να τους αποφασίσουν οι πολίτες, ενώ δεν φάνηκε να τον ενθουσιάζει το ενδεχόμενο προσχώρησης κάποιου νυν βουλευτή, ώστε να αποκτήσει εξ αρχής κοινοβουλευτική παρουσία το νέο κόμμα. «Από πλευράς μας δεν υπήρξε πρόσκληση προς εν ενεργεία βουλευτές να συνυπογράψουν το κάλεσμα συμπόρευσης», ξεκαθάρισε.
Την ίδια στιγμή, όμως, δεν απέρριψε νυν ή πρώην πολιτικά πρόσωπα να βρεθούν, τελικά, στο ψηφοδέλτιο. «Πρόσωπα είτε εν ενεργεία, είτε πρώην βουλευτές, είτε πρώην πολιτικοί που θεωρούμε ότι πληρούν τα κριτήρια της καθαρότητας, έχουν ένα ιστορικό σωστής πολιτικής συμπεριφοράς, έχουν ένα βαρύ ιστορικό που έχει σχέση με πάταξη διαφθοράς, κράτους δικαίου, αγώνες για τον άνθρωπο, τέτοια πρόσωπα δεν μπορούμε να τα αποκλείσουμε απλώς και μόνο επειδή ήταν ή είναι βουλευτές ή είχαν άλλα πολιτικά αξιώματα», είπε. «Είτε μεμονωμένοι πολίτες, είτε οργανωμένα σύνολα, όσοι αγκαλιάζουν το όραμά μας και έρθουν μαζί μας, είναι ευπρόσδεκτοι», πρόσθεσε.
Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε κατ’ επανάληψη πως στόχος είναι μια ισχυρή παρουσία στη Βουλή, εξού και είναι ανοιχτό το Άλμα σε όλους όσοι πληρούν τα κριτήρια. Για να διευκολυνθεί η πορεία που έχει σχεδιάσει το κόμμα, τέθηκαν από την αρχή ψηλοί στόχοι. Ένα μονοψήφιο ποσοστό, δήλωσε, δεν θα διευκολύνει ουσιαστικά την προσπάθειά τους. Επιβεβαίωσε, παράλληλα, πως ο ίδιος θα βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο, λέγοντας πως δεν έχει κανένα λόγο να μην του ηγηθεί, εάν αυτό κριθεί ότι θα βοηθήσει σε μία ευρεία παρουσία στη Βουλή.
Το Άλμα επίσημα θα ξεκινήσει τη λειτουργία του τον Σεπτέμβριο, αφού ακολουθήσει τις επίσημες διαδικασίες εγγραφής. Τότε αναμένεται να ξεκαθαρίσουν και οι θέσεις του σε ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων, μέσα και από την ιδρυτική διακήρυξη, καθώς το κάλεσμα συμπόρευσης ουσιαστικά πρόσθεσε στις θέσεις για τη διαφάνεια και τη χρηστή διοίκηση και θέσεις για το Κυπριακό, οι οποίες δεν εκφεύγουν από την πεπατημένη, αλλά όχι για πολλά άλλα ζητήματα.
Πάντως, ο κ. Μιχαηλίδης θέλησε να διαφοροποιήσει το δικό του κόμμα από τα υπόλοιπα. «Η λειτουργία ενός τέτοιου σχηματισμού εξ ανάγκης πρέπει να λάβει νομική μορφή, νομική υπόσταση. Εξ ανάγκης πρέπει να εγγραφεί με βάση τον περί Πολιτικών Κομμάτων, για να μπορεί να συμμετέχει ισότιμα στις Βουλευτικές Εκλογές», δήλωσε. Περιγράφοντάς το, ο τέως Γενικός Ελεγκτής ανέφερε πως η πρόθεση είναι το κόμμα να έχει μία πολύ δημοκρατική λειτουργία, στη βάση των αρχών που πρεσβεύει. «Δεν θα είμαστε ένα κόμμα όπως όλα τα άλλα», τόνισε, εξηγώντας ότι στις υπό μελέτη πρόνοιες του καταστατικού είναι και το ενδεχόμενο να μην γίνεται εγγραφή μελών, αλλά να καλούνται απλώς να υπογράφουν μία υπεύθυνη δήλωση ότι δεν μετέχουν σε άλλο κόμμα.
Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας διαφοροποίησης, ο τέως Γενικός Ελεγκτής προσπάθησε να προσδιορίσει την σχέση του Άλματος με το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα, την ανάγκη συνεργασίας με το οποίο αναγνώρισε. «Δεν θα γίνουμε ένα κλασικό κόμμα. Είμαστε και θα παραμείνουμε εξωσυστημικοί. Δεν είμαστε μέρος του πολιτικού συστήματος, δεν έχουμε εξαρτήσεις, δεν μεγαλώσαμε σε κομματικούς σωλήνες, ούτε έχουμε ιδεολογικές παρωπίδες. Δεν θέλουμε να γίνουμε πολιτικοί επειδή δεν έχουμε κάτι καλύτερο να κάνουμε. Μετέχουμε στα κοινά ακριβώς γιατί θέλουμε να αλλάξουμε όλα τα άσχημα που βλέπουμε γύρω μας και για να υπερασπιστούμε όλα τα καλά που πρέπει να σωθούν», τόνισε.
Παρά τις αποστάσεις που επιδιώκει από το πολιτικό σύστημα, ο κ. Μιχαηλίδης διαβεβαίωσε ότι θα επιδιώξει τις συνεργασίες με άλλα κόμματα, καθώς προφανώς κατανοεί πως χωρίς τέτοιου είδους συνεργασίες είναι εξαιρετικά δύσκολο για οποιοδήποτε κόμμα ή πρόσωπο να κερδίσει τις Προεδρικές Εκλογές. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι αυτό προϋποθέτει να γνωρίζουν ποιοι είναι αυτοί με τους οποίους θα πρέπει να συνομιλήσουν, άρα η όποια συζήτηση μετατίθεται για μετά τις Βουλευτικές. Παραδέχθηκε ότι «η αλλαγή της χώρας θα απαιτήσει σίγουρα συνεργασίες», αλλά τόνισε πως αν θεωρούσαν πως τα υφιστάμενα κόμματα μπορούν να αποτελέσουν διέξοδο, θα εντάσσονταν σε αυτά. Περιόρισε, ωστόσο, εμμέσως το εύρος του ανοίγματός του προς άλλα κόμματα, αφενός τοποθετώντας το Άλμα στον χώρο του μεταρρυθμιστικού Κέντρου και αφετέρου αποκλείοντας κάποια συνεργασία με το ΕΛΑΜ, καθώς δεν το θεωρεί μέρος του δημοκρατικού τόξου.
Ο κ. Μιχαηλίδης, πάντως, παρουσιάστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για τη δυνατότητα αυτής της νέας πολιτικής κίνησης να επιφέρει την πραγματική αλλαγή στη χώρα που οραματίζεται. Ερωτηθείς για το όραμα του 2033, που προϋποθέτει ουσιαστικά να ανατραπούν όλες οι παθογένειες του κράτους μέσα σε πέντε χρόνια στην εκτελεστική εξουσία, αφού οι Προεδρικές Εκλογές θα πραγματοποιηθούν το 2028, απάντησε «ναι, πιστεύω ότι μία εκτελεστική εξουσία με ισχυρή βούληση για να αλλάξει τη χώρα και εφόσον θα έχει και μια κρίσιμη μάζα στη Βουλή, η οποία θα τη διευκολύνει για αυτές τις μεταρρυθμίσεις, μία πενταετία θεωρώ ότι θα είναι αρκετή».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεκινά διαδικασίες επίσημης ίδρυσης κόμματος ο Οδυσσέας-Πρώτος σταθμός οι βουλευτικές, δεύτερος οι Προεδρικές