Άλμα για «ριζική αναθέσμιση της χώρας»-Οι στόχοι, οι πυλώνες και τα πρόσωπα του νέου κόμματος

Την ίδρυση ενός κόμματος που τοποθετείται στον χώρο του μεταρρυθμιστικού Κέντρου, με το όνομα Άλμα, ανακοίνωσε πλαισιωμένος από τους συνεργάτες του ο τέως Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης το μεσημέρι της Δευτέρας. Το νέο πολιτικό κίνημα, που στοχεύει σε μία άλλη Κύπρο, με ριζική αναθέσμιση της χώρας, προτίθεται να κατέλθει σε πρώτη φάση στις Βουλευτικές Εκλογές, με στόχο να εξασφαλίσει μία ισχυρή παρουσία, που θα του δώσει τη δυνατότητα της δημιουργίας μίας κρίσιμης μάζας, και ακολούθως να διεκδικήσει την εκτελεστική εξουσία, που είναι και ο βασικός του στόχος, ώστε να μπορέσει να αλλάξει την Κύπρο.

Οι διαδικασίες για την επίσημη ίδρυση κόμματος αναμένεται να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο, ενώ στόχος του είναι να έχει συνολική παρουσία το 2026, με ψηφοδέλτιο 56 υποψηφίων, συμπεριλαμβανομένου του Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Θα πρέπει να σημειωθεί πως, παρά τη φημολογία που αναπτύχθηκε το προηγούμενο διάστημα, στο πλευρό του δεν βρίσκονταν νυν βουλευτές, όπως η Ειρήνη Χαραλαμπίδου, ο Παύλος Μυλωνάς ή ο Κωστής Ευσταθίου. Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε πως η προσχώρηση σε ένα κόμμα προϋποθέτει πρώτα την αποχώρηση από ένα άλλο και δεν υπάρχει τέτοια πρόσκληση από πλευράς Άλματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεκινά διαδικασίες επίσημης ίδρυσης κόμματος ο Οδυσσέας-Πρώτος σταθμός οι βουλευτικές, δεύτερος οι Προεδρικές

Δεν έκλεισε, ωστόσο, την πόρτα, τόσο σε μελλοντικές συνεργασίες με τα εν λόγω πρόσωπα, όσο και με πολιτικά κόμματα ευρύτερα, κυρίως σε ό,τι αφορά τις Προεδρικές Εκλογές, λέγοντας ότι δεν θα τα αποκλείσουν και δεν θα αρνηθούν την συμπόρευση εφόσον πληρούν τα κριτήρια καθαρότητας, έχουν ιστορικό σωστής συμπεριφοράς και υιοθετούν συγκεκριμένες θέσεις υπέρ της πάταξης της διαφθοράς και του κράτους δικαίου. Απέρριψε, ωστόσο, οποιαδήποτε πιθανότητα συνεργασίας με το ΕΛΑΜ, καθώς θεωρεί πως ο βίος, η πολιτεία και η δράση τους δεν το εντάσσει στο δημοκρατικό τόξο.

Στο πάνελ βρίσκονταν μαζί με τον κ. Μιχαηλίδη οκτώ πρόσωπα, κάποια εκ των οποίων έχουν και προηγούμενη εμπλοκή στην πολιτική. Πρόκειται για τους Όλγα Πολυχρονίδου, Αβραάμ Θεμιστοκλέους (κατήλθε ως ανεξάρτητος υποψήφιος στο παρελθόν), Άντρη Κυθρεώτου, Χαρίδημος Τσούκας, Γιούλα Πιτσιάλη (υπήρξε υποψήφια με την Αλλαγή Γενιάς), Κωνσταντίνος Χριστοφίδης (ήταν ιδρυτής του κόμματος Νέο Κύμα, εκ των συνιστωσών του Volt, και κατήλθε ως υποψήφιος στις Προεδρικές Εκλογές), Κατερίνα Παπαραδαμάνθους (ανήκε στην ΕΔΕΚ και στο κίνημα Αιχμή) και Θεόδουλος Παπαβασιλείου.

Συνολικά το κάλεσμα συμπόρευσης υπογράφουν 33 πρόσωπα, ένα νούμερο συμβολικό, λόγω του οράματος που τέθηκε από το Άλμα για μία διαφορετική Κύπρο μέχρι το 2033: Οδυσσέας Μιχαηλίδης (καθηγητής πανεπιστημίου), Αβραάμ Θεμιστοκλέους (ακτιβιστής), Άντρη Κυθρεώτου (ιδιωτικός υπάλληλος), Θεόδουλος Παπαβασιλείου (δικηγόρος), Κατερίνα Παπαραδαμάνθους (καλλιτέχνης), Γεωργία (Γιούλα) Πιτσιάλη (πρόεδρος ΜΚΟ/ ακτιβίστρια), Όλγα Πολυχρονίδου (συνταξιούχος), Χαρίδημος Τσούκας (καθηγητής πανεπιστημίου), Κωνσταντίνος Χριστοφίδης (καθηγητής πανεπιστημίου), Ιμπραχίμ Αζίζ (δημοσιογράφος, πολιτικός αναλυτής, συγγραφέας), Νικολέττα Ανδρέου-Τσικκίνη (επιχειρηματίας), Ρένα Αντωνιάδου (πολιτικός μηχανικός), Νεόφυτος Αποστόλου (λογιστής), Λουκάς Αριστοδήμου (πρόεδρος Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών), Τομάζος Γεωργίου (τέως Διευθυντής Ελέγχου, Ελεγκτική Υπηρεσία), Ιωάννης Διάκου (επιχειρηματίας-σύμβουλος), Νάσια Διονυσίου (συγγραφέας, νομικός), Μιχάλης Δρακούδης (επιχειρηματίας), Δήμητρα Θεοκλήτου (εκπαιδευτικός), Θεοφάνης Θεοφάνους (τέως Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων), Μιχάλης Καμπούρης (συνταξιούχος), Ζήνα Κάνθερ (φαρμακοποιός/ δημόσιος υπάλληλος), Πέτρος Κόκκινος (οδοντίατρος, ειδικός ορθοδοντικός), Αναστάσιος Κουμής (μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών), Μαρία Κωνσταντίνου (κοινωνιολόγος-εγκληματολόγος), Αντρέας Λαδόμματος (ζωγράφος), Άντρη Ματθαίου (δημόσιος υπάλληλος), Νεκταρία Μιχαήλ (Διευθύντρια Οικονομικών και Συμμόφωσης), Νέστορας Νεστορίδης (μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών/ Διευθυντής Διοίκησης), Μιχάλης Νικηφόρου (κοινοτάρχης Άλωνας), Γιάγκος Παπακυριακού (τέως Διευθυντής Ελέγχου, Ελεγκτική Υπηρεσία), Πάνος Παπαναστασίου (καθηγητής πανεπιστημίου), Μάριος Πετρίδης (λειτουργός Ελεγκτικής Υπηρεσίας), Παναγιώτης Ρουσής (πανεπιστημιακός), Ανδρέας Σεραφείμ (πανεπιστημιακός), Άντρη Σπύρου (ακτιβίστρια), Χρίστος Στεφάνου (ιατρός), Μάριος Στυλιανού (κλινικός μικροβιολόγος), Μιχάλης Τερέπεης (εκπαιδευτικός), Χριστάκης Χατζηπαναγής (υπάλληλος Cyta), Ελπίδιος Χριστοδούλου (ειδικός ψηφιακής επικοινωνίας) και Ηλιάνα Χριστοφόρου (επιχειρησιακή διευθύντρια ΜΚΟ).

Αρκετοί από τους 33 υπογράφοντες ήταν παρόντες στην εκδήλωση, ενώ ενδεχομένως συζήτηση να προκαλέσει η παρουσία του στελέχους του Κινήματος Οικολόγων, Άδωνη Γιάγκου.

Αξιοπρέπεια, λογοδοσία, μεταρρύθμιση, ανάπτυξη

Το όνομα του κόμματος παραπέμπει στις τέσσερις βασικές αρχές που πρεσβεύει. Πρόκειται για την αξιοπρέπεια, τη λογοδοσία, τη μεταρρύθμιση και την ανάπτυξη, η διασφάλιση των οποίων αποτελεί στόχο.

Όπως αναφέρεται στο κάλεσμα συμπόρευσης, σε ό,τι αφορά το κομμάτι της αξιοπρέπειας, «δεν συμβιβαζόμαστε με μία Κύπρο στην οποία χιλιάδες πολίτες βρίσκονται κοντά ή κάτω από τα όρια της φτώχειας, ενώ ταυτόχρονα οι μεσαίες εισοδηματικές τάξεις βλέπουν καθημερινά το βιοτικό τους επίπεδο να υποβαθμίζεται λόγω της ακρίβειας και της χαμηλής ποιότητας των δημόσιων αγαθών που τους παρέχονται. Αυτές οι κοινωνικές ομάδες στην πραγματικότητα ελάχιστα ωφελούνται από τη μεγέθυνση της οικονομίας, την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες, ενώ στην πράξη αδυνατούν να συμμετάσχουν ισότιμα στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή».

«Για εμάς, η οικονομική ανισότητα συνιστά πρόβλημα δικαιοσύνης. Πιστεύουμε σε ένα ενεργητικό-αναπτυξιακό κράτος, το οποίο προστατεύει τα δικαιώματα στην εργασία, την αξιοπρεπή αμοιβή και την κοινωνική ασφάλιση, διασφαλίζει τη δίκαιη κατανομή του εθνικού πλούτου και των φορολογικών βαρών, διαθέτει μηχανισμούς κοινωνικής προστασίας, μεριμνά για την ασφάλεια, και λειτουργεί προληπτικά και στοχευμένα και όχι πυροσβεστικά ή αποσπασματικά. Στόχος η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και της ισότητας ευκαιριών», προστίθεται.

«Δεν ανεχόμαστε τα φαινόμενα διάχυτης διαφθοράς, διαπλοκής, αναξιοκρατίας και αλαζονείας, που ταλανίζουν τη χώρα, προσβάλλουν τον λαό και απογοητεύουν τους νέους, την ίδια στιγμή που μία σωρεία προκλητικών σκανδάλων μένουν ατιμώρητα και οι υγιείς δυνάμεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα παραγκωνίζονται, αποδυναμώνονται ή εκφοβίζονται. Η ανεπάρκεια και η ιδιοτέλεια του πολιτικού προσωπικού, η άλωση του κρατικού μηχανισμού από την κομματοκρατία, η εξυπηρέτηση αλλότριων συμφερόντων και η διασπάθιση του δημόσιου πλούτου, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε κρίσεις, αποσάθρωση θεσμών, κλονισμό της εμπιστοσύνης και αποξένωση της κοινωνίας και των πολιτών από την πολιτική», τονίζεται στον πυλώνα της λογοδοσίας.

Παράλληλα, σημειώνεται, «ο λαϊκισμός, η δημαγωγία και οι αβασάνιστες ιδέες για σύνθετα προβλήματα, όχι μόνο δεν βελτιώνουν το κράτος, αλλά υπονομεύουν και τη δημοκρατία. Υπερασπιζόμαστε τον κοινωφελή ορθολογισμό, το κράτος δικαίου, τον κριτικό λόγο και τις φιλελεύθερες ευρωπαϊκές αξίες της ανεκτικότητας, της αλληλεγγύης και της προόδου. Στοχεύουμε στην αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης με αξιοκρατία και αποτελεσματικότητα, στην ενίσχυση των δημοκρατικών, κοινωνικών και δικαιοκρατικών εγγυήσεων και στην κατοχύρωση ισχυρών θεσμικών αντίβαρων, ελεγκτικών μηχανισμών και κανόνων διαφάνειας και λογοδοσίας, καθώς και στην εμπέδωση ενός νέου δημόσιου ήθους και ενός νέου πολιτικού πολιτισμού».

Σε ό,τι αφορά την μεταρρύθμιση, το κάλεσμα υπογραμμίζει πως «δεν αποδεχόμαστε τα μοιρολατρικά “This is Cyprus” και «Κρύψετε να περάσουμε», ούτε δεχόμαστε να διοικούν οι δήθεν «άριστοι των αρίστων». Όμως, δεν αρκεί απλώς να διαπιστώνουμε και να καταγγέλλουμε την παρακμή. Με τεχνογνωσία, ζήλο, αφοσίωση και ακεραιότητα, θα δουλέψουμε για τις αναγκαίες ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις. Στόχος μας ένα κράτος σοβαρό, έντιμο και στιβαρό, ικανό να αλλάζει, που δεν θα αρκείται στον παθητικό ρόλο του απλού παρατηρητή ή του ερασιτέχνη διαχειριστή των συλλογικών προβλημάτων, αλλά που θα είναι ικανό να μεταρρυθμίζεται, να εξελίσσεται και να ανταποκρίνεται με ευελιξία, ταχύτητα και υπευθυνότητα στα κρίσιμα πολιτειακά ζητήματα και στα προβλήματα των ανθρώπων. Ένα κράτος που θα εγγυάται τη βέλτιστη αξιοποίηση των δημόσιων πόρων και θα προσφέρει ποιοτικά δημόσια αγαθά στους μείζονες τομείς του ανθρώπινου βίου – την ασφάλεια, την υγεία, την παιδεία, τη στέγαση, το περιβάλλον, τον πολιτισμό, τις συγκοινωνίες, την τεχνολογία. Για να μπορεί η χώρα μας να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της οικονομίας, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την κλιματική κρίση, τις γεωπολιτικές απειλές, καθώς και στις προσδοκίες των πολιτών, χρειάζεται νέες, σύγχρονες μορφές οργάνωσης και λειτουργίας».

Για την ανάπτυξη, εξηγεί πως «αντιστεκόμαστε στην αθέμιτη κερδοσκοπία της αγοράς και των ολιγοπωλίων, στην ανέντιμη επιχειρηματικότητα και στην ανακύκλωση και διεύρυνση των ανισοτήτων. Χωρίς την υπεύθυνη και δημιουργική επιχειρηματικότητα στο πλαίσιο κοινών για όλους κανόνων, χωρίς την παροχή κινήτρων για επενδύσεις, δημιουργία και καινοτομία και χωρίς την κατοχύρωση ενός ανταγωνιστικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, απαλλαγμένου από γραφειοκρατία, ευνοιοκρατία και κακοδιοίκηση, δεν παράγεται υγιής πλούτος, ούτε κοινωφελής ευημερία».

«Αναγνωρίζουμε την τεράστια σημασία της πράσινης μετάβασης και καινοτομίας και την ανάγκη ψηφιακού εκσυγχρονισμού του κράτους και της οικονομίας. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι, μόνο αν η ανάπτυξη είναι αειφόρος, θα είναι επωφελής, τόσο για τις παρούσες όσο και για τις ερχόμενες γενιές. Επιδιώκουμε μίαν τέτοια βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία θα συνθέτει αντιτιθέμενες αξίες και επιδιώξεις, ώστε να επιτυγχάνει τον ισόρροπο συνδυασμό οικονομικής ανάπτυξης, κοινωνικής δικαιοσύνης και περιβαλλοντικής προστασίας. Δεν είναι εύκολο, αλλά ούτε αδύνατο, εφόσον στηρίζεται σε ευφάνταστες προσεγγίσεις, στην επιστημονική γνώση, το μέτρο, αλλά και την τόλμη», προσθέτει.

«Μια άλλη Κύπρος»

Όπως δήλωσε ο κ. Μιχαηλίδης, «οι πολίτες που συνυπογράφουμε το παρόν κείμενο απευθύνουμε σήμερα κάλεσμα συμπόρευσης στην προσπάθεια να δημιουργήσουμε μιαν άλλη Κύπρο. Η δύναμη για αλλαγή είναι στα χέρια των πολιτών. Αυτούς καλούμε σε συμπόρευση».

Εξήγησε πως κεντρική επιδίωξη είναι η ριζική αναθέσμιση της χώρας, με σκοπό τη δημιουργία μιας οικονομικά ευημερούσας, δίκαιης και αξιοπρεπούς κοινωνίας. «Η Κύπρος χρειάζεται επανεκκίνηση εδώ και τώρα. Το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα, όπως έχει εξελικτικά στρεβλωθεί, συνιστά τροχοπέδη για την πρόοδο της χώρας», τονίζει το νέο κίνημα.

«Επιδιώκουμε μια Κύπρο διαφορετική από αυτήν που μας απογοητεύει. Ένα αποτελεσματικό κράτος, με στρατηγική στόχευση και αξιόπιστους θεσμούς. Μια πολιτεία που θα θεμελιώνεται στον κοινωφελή ορθολογισμό και θα είναι σε θέση να προωθεί εμπράκτως την ανθρωποκεντρική ανάπτυξη της οικονομίας, διασφαλίζοντας ότι όλες και όλοι ζουν με αξιοπρέπεια, ευημερία, ισότητα και σεβασμό των δικαιωμάτων και των προσδοκιών τους», προστίθεται στο κάλεσμα.

«Απευθυνόμαστε σε όσες και όσους μοιράζονται μαζί μας την ελπίδα, το όραμα και την αποφασιστικότητα για μιαν άλλη, περήφανη και αξιοπρεπή Κύπρο. Μια συμπεριληπτική πατρίδα «με αέρα δροσιάς, ομορφιάς, λεβεντοσύνης». Αυτή η Κύπρος είναι εφικτή και είναι στο χέρι μας!», τονίζεται. «Τώρα είναι η ώρα των Πολιτών για την Κύπρο. Μαζί για το Άλμα προς το μέλλον!», προστίθεται.

Κυπριακό

Σε αυτή την πρώτη επαφή, επί της ουσίας δεν αναλύθηκε το εύρος των θέσεων του Άλματος. Επιλέγηκε να παρουσιαστούν προσεγγίσεις που αφορούν δύο ζητήματα: Τη διαφάνεια, τη χρηστή διοίκηση και το κράτος δικαίου και το Κυπριακό. Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, αυτές οι τοποθετήσεις αναμένονταν με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς αποτελεί ισχυρό λόγο για τους πολίτες να υποστηρίξουν ή να απορρίψουν ένα κόμμα.

Όπως αναφέρθηκε, το κράτος και η κοινωνία που οραματίζεται το Άλμα δεν μπορούν να χτιστούν σε μία διαιρεμένη πατρίδα. «Στις κρίσιμες ημέρες που διανύει ολόκληρος ο πλανήτης, με την αμφισβήτηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου, και δη του απαραβίαστου των συνόρων των κρατών, αναγνωρίζουμε τους κινδύνους, όχι μόνο για οριστικοποίηση, αλλά πλέον και για νομιμοποίηση της διχοτόμησης. Η Κυπριακή Δημοκρατία, πέρα από την ενίσχυση της διπλωματικής της θέσης και τη συνεχή απαίτηση για τερματισμό της κατοχής, θα πρέπει να πορεύεται στη βάση μιας ομοσπονδιακής λύσης όπως την περιγράφουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, νοουμένου ότι η λύση αυτή θα είναι βιώσιμη, λειτουργική και απόλυτα σύμφωνη με το κοινοτικό κεκτημένο, χωρίς καμία παρέκκλιση από αυτό, θα διασφαλίζει την ενότητα λαού και εδαφών και τη λειτουργικότητα της οικονομίας, και θα σέβεται απαρέγκλιτα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ευρωπαϊκές αξίες», ανέφερε.

Υπέδειξε πως «είναι μείζονος σημασίας η Κύπρος να καθίσταται ένα απόλυτα ασφαλές και λειτουργικό κράτος, χωρίς επεμβατικά δικαιώματα τρίτων οποιασδήποτε μορφής και για οποιαδήποτε αιτία. Η ομοσπονδιακή Κύπρος πρέπει να αποτελεί συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, ένα κράτος με μία και μόνη κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια, όπου οι νόμιμοι κάτοικοι θα ζουν σε συνθήκες ασφάλειας, ευημερίας και ισοτιμίας».

Ταυτόχρονα, όμως, στο κάλεσμα διευκρινίζεται πως το ανοιχτό τραύμα του Κυπριακού δεν αποτελεί άλλοθι για αδράνεια στο εσωτερικό. «Ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στο Κυπριακό, θα πρέπει τάχιστα να προωθηθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται στην εσωτερική διακυβέρνηση. Πιστεύουμε ότι, με την κινητοποίηση των πολιτών, αυτό είναι εφικτό να υλοποιηθεί με ορίζοντα το 2033», τονίζεται.

Δειτε Επισης

Καταδικάζουν την επίθεση στον fan club της Ομόνοιας Κυβέρνηση και κόμματα
Πιστεύει πως θα καταφέρουν να «αποκρούσουν» τις διώξεις σφετεριστών ο Τατάρ-Νέοι ισχυρισμοί περί «τρομοκρατίας»
«Κυνική πράξη προπαγάνδας» χαρακτήρισε ο Αττάρι την απόφαση του Ισραήλ αν επιτρέψει είδη πρώτης ανάγκης στη Γάζα
Την προσπάθεια για ένταξη στο Σένγκεν συζήτησε ο Κόμπος με τον Επίτροπο Μπρούνερ
Βλέπει πρώτα Χριστοδουλίδη και μετά Τατάρ η Ολγκίν-Την ερχόμενη Δευτέρα η συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη
Άλμα για «ριζική αναθέσμιση της χώρας»-Οι στόχοι, οι πυλώνες και τα πρόσωπα του νέου κόμματος
Συνεδριάζει στην Ουγγαρία ο Οργανισμός Τουρκογενών Κρατών
Κ. Κόμπος: Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου μια ιστορική πραγματικότητα
Σκέψεις Καρογιάν για να μην είναι υποψήφιος στις βουλευτικές-«Δεν φυγομαχώ, ούτε εγκαταλείπω μετερίζια»
Λετυμπιώτης για γενοκτονία Ποντίων-«Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη χωρίς αλήθεια»