Διπλασιάστηκαν οι σοβαρές υποθέσεις με την εμπλοκή ανήλικων, ανοδική πορεία και στα εγκλήματα με ενήλικες
06:00 - 20 Μαΐου 2025

Στο προσκήνιο βρίσκεται τους τελευταίους μήνες η συζήτηση γύρω από ζήτημα της νεανικής παραβατικότητας, η οποία ακμάζει, με τις υποθέσεις να διαδέχονται η μία την άλλη και τις αρμόδιες Αρχές να αναζητούν τρόπους για να ελέγξουν την κατάσταση που έχει ξεφύγει σε πολύ μεγάλο βαθμό και αποτυπώνεται μέσα από τα στοιχεία που κατέχουν η Αστυνομία και το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ατέρμονη αναζήτηση ευθυνών για την νεανική παραβατικότητα-Έξαρση λόγω αποτυχίας στην πρόληψη
Από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν άρχισαν οι επιθέσεις σε βάρος ντελιβεράδων, στη Λεμεσό, για τις οποίες οι Αρχές έδειχναν ως υπαίτιους ανήλικα και νεαρά πρόσωπα, άνοιξε για τα καλά η συζήτηση γύρω από το θέμα της νεανικής παραβατικότητας, η οποία φούντωσε όταν τα συγκεκριμένα φαινόμενα παρουσίασαν αυξητική τάση σε συνδυασμό με άλλες υποθέσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, όπως για παράδειγμα η συμπλοκή δεκάδων ατόμων στη Λεμεσό που «γιόρταζαν» το εκατοστάρι πριν την κατάταξη στον στρατό ή ο εμπρησμός γραφείου διευθύντριας σχολείου, την περασμένη εβδομάδα.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης, σχολιάζοντας τα εν λόγω φαινόμενα, υπέδειξε προ μηνός πως «ο Νόμος δεν δέρνεται», τονίζοντας ότι οι Αρχές έχουν λάβει μέτρα, τα οποία, ωστόσο, δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να αποδίδουν, καθότι εμφανίζονται συνεχώς φαινόμενα με την εμπλοκή ανήλικων και νεαρών προσώπων.
Η ακμή της νεανικής παραβατικότητας, αποτυπώνεται και μέσα από αριθμούς που έδωσε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης και τα οποία καταδεικνύουν ότι οι υποθέσεις με την εμπλοκή ανήλικων δραστών, εκτοξεύονται χρόνο με το χρόνο.
Ο κ. Χαρτσιώτης κλήθηκε να δώσει τα συγκεκριμένα στοιχεία έπειτα από κοινοβουλευτική ερώτηση του βουλευτή του ΑΚΕΛ, Ανδρέα Πασιουρτίδη και όπως φαίνεται μέσα σε δύο χρόνια παρουσιάστηκε αύξηση που πλησιάζει το 60%. Πιο συγκεκριμένα, το 2022, οι Αρχές κλήθηκαν να διερευνήσουν συνολικά 271 υποθέσεις με την εμπλοκή ανηλίκων, ενώ Το 2024 άγγιξαν τις 459 για ολόκληρο το έτος, αριθμός που είναι σχεδόν διπλάσιος. Το 2023, οι συγκεκριμένες υποθέσεις είχαν κλείσει στις 348.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: τέρμονη αναζήτηση ευθυνών για την νεανική παραβατικότητα-Έξαρση λόγω αποτυχίας στην πρόληψη
Πρωτιά εμπλοκής για παιδιά από τρίτες χώρες
Όπως διαπιστώνεται μέσα από τα στοιχεία, οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι ήταν ανήλικοι από τρίτες χώρες. Κι αυτό διότι τα προηγούμενα χρόνια, η μεγαλύτερη εμπλοκή αφορούσε ανήλικους Κύπριους. Την περσινή χρονιά, το 2024, οι υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονταν παιδιά από τρίτες χώρες ήταν 209 που σε ποσοστό μεταφράζεται στο 46%, έναντι 174 Ελληνοκυπρίων (38%) και 75 (16%) από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η αύξηση της εγκληματικότητας από ανήλικους που είναι από τρίτες χώρες, άρχισε να δείχνει την αυξητική της τάση από το 2023, όταν από τις 348 υποθέσεις, σε 137 είχαν εμπλοκή ανήλικοι από τρίτες χώρες και σε 136 πρόσωπα από την Κύπρο, με το ποσοστό να είναι ίσο και να αντιστοιχεί στο 39%. Ακολούθησε η εμπλοκή ανηλίκων από χώρες της Ε.Ε., με 75 υποθέσεις και ποσοστό 22%.
Το 2022, από τις 271 υποθέσεις που εντοπίστηκαν οι εμπλεκόμενοι, στις 171 και ποσοστό 63% διαπιστώθηκε ότι συμμετείχαν Κύπριοι, ενώ σε άλλες 59 (22%) αλλοδαποί. Σε ότι αφορά στην εμπλοκή Ευρωπαίων, είχαν περιοριστεί στις 41 (15%).
Ως εκ τούτου, εξάγεται το συμπέρασμα ότι δεν μειώθηκε η εμπλοκή των Κυπρίων, αλλά τα ποσοστά τους μειώθηκαν διότι αυξήθηκε η εγκληματικότητα από ανήλικους με καταγωγή από τρίτες χώρες.
Ραγδαία αύξηση στην ελεύθερη Αμμόχωστο
Μέσα από τους αριθμούς διαπιστώνεται επίσης ότι η μεγαλύτερη αύξηση σε τέτοιας φύσεως υποθέσεις παρατηρείται στην ελεύθερη Αμμόχωστο, η οποία το 2022 ξεπερνούσε μόνο το διαμέρισμα Μόρφου, ενώ το 2023 είχε αναρριχηθεί στην τρίτη θέση πίσω από Λευκωσία και Λεμεσό. Πέρυσι, η συγκεκριμένη επαρχία είχε αγγίξει την πρωτιά με 131 υποθέσεις, εκ των οποίων στις 19 εμπλέκονταν Κύπριοι, σε 13 Ευρωπαίοι και στις υπόλοιπες 99 ανήλικοι από τρίτες χώρες.
Ακολουθεί η Λευκωσία με 114 υποθέσεις και εμπλοκή σε 46 εξ' αυτών ανηλίκων από τρίτες χώρες, 44 Κυπρίων και 24 Ευρωπαίων. Στην τρίτη θέση είναι η Πάφος με 83, με τη διαφορά ότι στις περισσότερες εμπλέκονται Κύπριοι (38), ενώ ακολουθούν οι Ευρωπαίοι (25) και στην τρίτη θέση οι αλλοδαποί. Στη Λεμεσό είναι ακριβώς το ίδιο σκηνικό, με 72 υποθέσεις και εμπλοκή ανήλικων Κυπρίων σε 53, 12 με τη συμμετοχή Ευρωπαίων και 7 ατόμων από τρίτες χώρες.
Σε ό,τι αφορά στη Λάρνακα, από τις 53 υποθέσεις, στις 37 είχαν συμμετοχή άτομα από τρίτες χώρες, σε 15 Κύπριοι και μόλις σε μία Ευρωπαίοι. Τέλος, στο διαμέρισμα Μόρφου, σε έξι υποθέσεις εμπλέκονταν μόνο Κύπριοι.

Καθαρή πρωτιά στην εμπλοκή ενήλικων Κυπρίων
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, ζήτησε παράλληλα στοιχεία και για την εμπλοκή ενηλίκων κατά επαρχία και εθνικότητα, με τους Κύπριους να κατέχουν την πρωτιά και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από Ευρωπαίους και αλλοδαπών.
Σύμφωνα με τον πίνακα που επισύναψε στις απαντήσεις του ο υπουργός Δικαιοσύνης, οι συνολικές υποθέσεις έσπασαν το φράγμα των έξι χιλιάδων το 2024, καταγράφοντας κλιμακωτά αυξητική πορεία. Πιο συγκεκριμένα σημειώθηκαν 6.150 υποθέσεις, εν αντιθέσει με τις 5.584 που καταγράφηκαν το 2023 και τις 4.867 του 2022.
Από τις 6.150, οι Κύπριοι είχαν εμπλοκή σε 3.259 και ποσοστό 53%, ενώ ακολουθούν τα άτομα από τρίτες χώρες που συμμετείχαν σε 1.779 (29%) υποθέσεις, ενώ την τελευταία θέση κατέχουν και πάλι οι Ευρωπαίοι με 1.112 (18%).
Παρότι φαίνεται να προκύπτει μείωση στην εμπλοκή ατόμων από τρίτες χώρες, εάν συγκρίνει κανείς τα στοιχεία με τα προηγούμενα χρόνια, διαπιστώνει ότι παρέμειναν σχετικά σταθεροί οι αριθμοί τους, αλλά την ίδια ώρα αυξήθηκαν τόσο αυτές στις οποίες συμμετείχαν Κύπριοι, όσο και Ευρωπαίοι. Για παράδειγμα το 2022, οι Κύπριοι εμφανίζονται σε 2.675 (55%), οι Ευρωπαίοι σε 465 (10%) και τα άτομα από τρίτες χώρες σε 1.727 (35%). Το 2023 οι 2.730 (49%) υποθέσεις αφορούσαν Κύπριους, οι 854 (15%) Ευρωπαίους και οι 2.000 (36%) αλλοδαπούς.
Η πρωτεύουσα κατέγραψε το 2024 τις περισσότερες υποθέσεις και πιο συγκεκριμένα 1.541, ενώ δεύτερη είναι η Λεμεσός με 1.393. Στην τρίτη θέση ήταν η Πάφος με 1.178, ενώ από κοντά ακολουθεί η Αμμόχωστος με 1.040. Στην προτελευταία θέση ήταν η Λάρνακα με 899 και τελευταία η Μόρφου με 99.
Σημειώνεται ότι τόσο σε ό,τι αφορά στις υποθέσεις που αφορούν ενήλικες, όσο και σε αυτές που σχετίζονται με ανήλικους, εξαιρούνται οι μικροπαραβάσεις και όσες έχουν καταχωρισθεί ως εκ λάθους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: