Διπλωματικός πυρετός για την Ουκρανία-Σε συναγερμό οι Ευρωπαίοι ηγέτες πριν το κρίσιμο τηλεφώνημα Τραμπ-Πούτιν

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η διεθνής διπλωματία βρίσκονται στο προσκήνιο, ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν άμεση συνομιλία με τον Ντόναλντ Τραμπ, πριν την προγραμματισμένη για σήμερα τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η ένταση μεταξύ των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Ευρώπης εντείνεται, με το γεωπολιτικό τοπίο να αλλάζει γρήγορα. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δείχνουν να επιθυμούν περισσότερο λόγο στη διαχείριση της κρίσης στην Ουκρανία, ενώ η επερχόμενη τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ Τραμπ και Πούτιν αναμένεται να παίξει κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση της μελλοντικής πορείας της σύγκρουσης και των διεθνών σχέσεων.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν να μιλήσουν με τον Τραμπ

Σύμφωνα με πληροφορίες από την γερμανική κυβέρνηση, ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ ζήτησαν να μιλήσουν με τον Ντόναλντ Τραμπ πριν από τη τηλεφωνική συνομιλία του Αμερικανού προέδρου με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Η επικοινωνία αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας), και οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιθυμούν να διασφαλίσουν ότι οι θέσεις τους θα ακουστούν πριν την κρίσιμη συνομιλία.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναγνωρίζουν την ανάγκη για πιο ενεργό ρόλο στις διεθνείς διαπραγματεύσεις, δεδομένων των επιπτώσεων της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία για την ασφάλεια και σταθερότητα της Ευρώπης. Η κινητοποίηση αυτή αποτελεί απόδειξη της πίεσης που αισθάνονται οι ευρωπαϊκές δυνάμεις να παραμείνουν στο επίκεντρο της διαχείρισης της κρίσης.

Κρίσιμες συναντήσεις του καγκελάριου Μερτς στη Ρώμη

Ο καγκελάριος Μερτς, εκτός από τις συζητήσεις με τους Ευρωπαίους ηγέτες, είχε επίσης συνάντηση χθες με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στις στρατηγικές για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και τις πιθανές κινήσεις που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη σταθεροποίηση της περιοχής. Η επιλογή της Ρώμης για αυτές τις συναντήσεις, στο περιθώριο της τελετής ενθρόνισης του Πάπα Λέοντα 14ου, δείχνει την προσήλωση των Ευρωπαίων ηγετών στην αναγκαιότητα ενός ενιαίου μετώπου για την επίλυση της κρίσης, ενώ υπογραμμίζει τη σημασία του διαρκούς διαλόγου μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων.

Ο Πούτιν στοχεύει στη διασφάλιση των ρωσικών συμφερόντων

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, σε συνέντευξή του, έστειλε χθες μήνυμα σεβασμού προς τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι η Ρωσία αναμένει τη «μεταχείριση με τον ίδιο τρόπο» για τα δικά της συμφέροντα. Στο μήνυμά του ο Πούτιν υπερασπίζεται τα συμφέροντα της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενισχύοντας την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει τη στρατιωτική παρουσία στα κατεχόμενα εδάφη. Ο Πούτιν προσπαθεί να καταστήσει σαφές το πλαίσιο στο οποίο επιθυμεί να διεξάγονται οι διεθνείς διαπραγματεύσεις.

Αναμένοντας την κρίσιμη τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Πούτιν

Η τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των προέδρων Τραμπ και Πούτιν, η οποία έχει προγραμματιστεί για σήμερα το απόγευμα (ώρα Ελλάδας), αναμένεται να έχει σημαντικές γεωπολιτικές συνέπειες. Η ώρα της συνομιλίας είναι κρίσιμη, και η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ελπίζουν ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τη σταθερότητα στην περιοχή και να πιέσουν για μια ειρηνική λύση, χωρίς να επιτρέψουν στη Ρωσία να επιβάλει μονομερείς όρους. Το αποτέλεσμα της συνομιλίας θα μπορούσε να καθορίσει τη μελλοντική κατεύθυνση της διεθνούς διπλωματίας και τις σχέσεις των μεγάλων δυνάμεων στο εγγύς μέλλον.

Πηγή: Iefimerida

Δειτε Επισης

«Η Ρωσία δεν δέχεται απειλές»-Απάντηση της Ζαχάροβα στο τελεσίγραφο Τραμπ για κατάπαυση πυρός
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν μόνο μια πυρηνική εγκατάσταση του Ιράν-Το σχέδιο που απέρριψε ο Τραμπ
Τραμπ για δασμούς: Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία με την Ινδία, μπορεί να ακολουθήσει και η ΕΕ
Εκατοντάδες Δρούζοι για δεύτερη μέρα στα σύνορα Ισραήλ-Συρίας, ελπίζουν να ενωθούν ξανά με συγγενείς τους
Δύο νεκροί και αρκετοί τραυματίες από πλήγμα σε καθολική εκκλησία στη Γάζα (pics)
ΒΙΝΤΕΟ: Μεγάλη πυρκαγιά σε εμπορικό κέντρο στο Ιράκ-Τουλάχιστον 60 οι νεκροί, δεκάδες οι τραυματίες
Δρούζοι: Ποια είναι η σιωπηλή μειονότητα με την ιδιόμορφη θρησκεία που πολεμά για το Ισραήλ
Ο ΠΟΥ παροτρύνει κι άλλες χώρες να υποδεχθούν ασθενείς από τη Γάζα για νοσηλεία
ΟΗΕ για Γάζα: Η κατάσταση στον παλαιστινιακό θύλακο γίνεται ολοένα πιο καταστροφική
Ο πιλότος του boeing της Air India έκοψε την παροχή καυσίμου στους κινητήρες-Ψάχνουν αν υπέφερε από κατάθλιψη