Καταγγελίες κατά της Κυβέρνησης του Ελ Σαλβαδόρ-Προωθεί νομοσχέδιο για επιβολή φόρου 30% στις δωρεές
09:54 - 17 Μαΐου 2025

Εννιά διεθνείς οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Αμνηστίας, κατήγγειλαν χθες Παρασκευή σχέδιο νόμου για τους «πράκτορες του εξωτερικού» το οποίο προωθείται στο Ελ Σαλβαδόρ, που έχει σκοπό ιδίως να επιβληθεί φόρος 30% στις δωρεές σε ΜΚΟ.
Το κείμενο, πρωτοβουλία του προέδρου Ναγίμπ Μπουκέλε, μένει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο, όπου πάντως η προεδρική παράταξη έχει απόλυτη πλειοψηφία.
Αν εγκριθεί, αυτό το νομοθέτημα «θα αποτελέσει νέα σοβαρή επίθεση εναντίον του χώρου της κοινωνίας των πολιτών και της προστασίας των δικαιωμάτων» των ανθρώπου, στηλίτευσαν με κοινή ανακοίνωσή τους η Διεθνής Αμνηστία κι άλλες οκτώ οργανώσεις.
Οι νόμοι για τους «πράκτορες του εξωτερικού» γενικά βάζουν στο στόχαστρο πρόσωπα ή οργανώσεις που κατηγορούνται πως υπερασπίζονται συμφέροντα, ή τελούν υπό την επιρροή, τρίτων κρατών. Στη Ρωσία για παράδειγμα, επέτρεψαν στο Κρεμλίνο να κλιμακώσει την καταστολή επικριτών του.
Οι εννιά ΜΚΟ θεωρούν ότι ο κ. Μπουκέλε υιοθετεί στάση ολοένα πιο «αυταρχική» μπροστά «στην κοινωνική δυσαρέσκεια». Πρόσφατα, η «αυθαίρετη» σύλληψη του Αλεχάντρο Ενρίκες, δικηγόρου ειδικευμένου σε περιβαλλοντικά θέματα, προκάλεσε έντονες επικρίσεις.
Ο κ. Ενρίκες εκπροσωπούσε τοπικό αγροτικό συνεταιρισμό 300 οικογενειών που διαδήλωσαν την Τρίτη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για απόφαση της δικαιοσύνης που διατάσσει να διωχθούν από τις εκτάσεις τους.
Ο Ναγίμπ Μπουκέλε έκρινε πως «ταπεινός κόσμος» πέφτει θύμα «χειραγώγησης» από την «αριστερά» και τις «ΜΚΟ της παγκοσμιοποίησης, μοναδικός αληθινός σκοπός των οποίων είναι να επιτεθούν στην κυβέρνησή (του)». Χθες επανέλαβε μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης πως θα προχωρήσει στην επιβολή «φόρου στις ΜΚΟ».
«Με αυτόν τον νόμο, η κυβέρνηση δεν επιδιώκει μόνο να φιμώσει οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που καταγγέλλουν καταχρήσεις, αλλά και να επιτεθεί απευθείας σε ανθρώπους που ωφελούνται από τη βοήθειά τους», σύμφωνα με την Άνα Πικέρ, διευθύντρια του τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας που είναι αρμόδιο για τη Λατινική Αμερική, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Στην εξουσία από το 2019, ο Ναγίμπ Μπουκέλε είναι γνωστός, στη χώρα και διεθνώς, για την πολιτική της «σιδηράς πυγμής» για την πάταξη της εγκληματικότητας, που του χάρισε τεράστια δημοτικότητα στη χώρα αλλά επικρίνεται από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Έγινε εταίρος-κλειδί του προέδρου των ΗΠΑ στην εκστρατεία του με στόχο τη μαζική απέλαση μεταναστών.
Στη γειτονική Νικαράγουα, όπου κυβερνά το ζευγάρι του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα και της συζύγου και «συμπροέδρου» του Ροσάριο Μουρίγιο, οι αρχές έκλεισαν χάρη σε παρόμοια νομοθετήματα πάνω από 5.600 ΜΚΟ και «εθνικοποίησαν» τους πόρους τους.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP