Οι λόγοι που μετατέθηκαν στην ΚΥΠ οι πέντε ΣΥΟΠ-«Δεν λαμβάνουν οποιαδήποτε οικονομικά ή άλλα ωφελήματα»

Η μετακίνηση πέντε Συμβασιούχων Οπλιτών από τις τάξεις της Εθνικής Φρουράς στην Κυπριακή Υπηρεσία Πληροφοριών απασχόλησε έντονα τη δημόσια σφαίρα πριν από μερικές εβδομάδες, με τον υπουργό Άμυνας, Βασίλη Πάλμα, να επιβεβαιώνει τελικά τις συγκεκριμένες πληροφορίες, δίδοντας διευκρινίσεις ως προς τους λόγους που λήφθηκε αυτή η απόφαση, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι δεν λαμβάνουν οποιαδήποτε επιπλέον οικονομικά ή άλλα ωφελήματα.

Κατόπιν ερωτήσεων που δέχθηκε από την βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, η οποία ζήτησε ενημέρωση για τα κριτήρια, τη διαδικασία μετακίνησης και τα προσόντα των πέντε ΣΥΟΠ, ο υπουργός Άμυνας ανέλυσε τους λόγους που λήφθηκαν οι συγκεκριμένες αποφάσεις, εξηγώντας παράλληλα ότι τα συγκεκριμένα πρόσωπα δεν λαμβάνουν οποιαδήποτε επιπλέον ωφελήματα από την υπηρεσία τους στην ΚΥΠ.

Σύμφωνα με την απάντηση του κ. Πάλμα, η απόφαση για μετακίνησή τους στηρίχθηκε σε δύο βασικούς άξονες, που σχετίζονται με τις γνώσεις και τις ικανότητές τους.

Όπως υπέδειξε, «ως κριτήριο επιλογής καθορίστηκε η γνώση συγκεκριμένων ξένων γλωσσών και στο ότι η διαδικασία προσωρινής μετακίνησης τους βασίστηκε στο κατεπείγον του θέματος καθώς επίσης στις έκτακτες ανάγκες της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών για συλλογή πληροφοριών.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με τον υπουργό, ως κριτήριο προσμετρήθηκαν οι πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή ενδιαφέροντος της Κυπριακής Δημοκρατίας που απαιτούν αντιμετώπιση, με κύριο θέμα το μεταναστευτικό.

Σημείωσε παράλληλα ότι η διαδικασία εφαρμόστηκε από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς, «λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω και ακολουθώντας διαδικασία επιλογής στη βάση γνώσης συγκεκριμένων γλωσσών».

Μάλιστα, ο κ. Πάλμας τόνισε χαρακτηριστικά πως «η μετακίνησή τους δεν αποτελεί μετάθεση, αλλά προσωρινή διάθεση για κάλυψη της ανάγκης και οι εν λόγω ΣΥΟΠ δεν λαμβάνουν οποιαδήποτε οικονομικά ή άλλα ωφελήματα.

Πρόκειται, όπως εξήγησε καταληκτικά ο υπουργός Άμυνας, «για ζήτημα που αφορά την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνεπώς εντάσσεται στη σφαίρα του δημοσίου συμφέροντος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Τι είναι ο εντερόκοκκος που εντοπίστηκε στα νερά στη Λεμεσό-Σε ετοιμότητα οι Αρχές
Σύλληψη 37χρονου στη Λευκωσία με διαρρηκτικά εργαλεία, μαχαίρι και ναρκωτικά
Τον ανέκοψαν για έλεγχο και τον έπιασαν με 20 κιλά αδασμολόγητου καπνού και 7,000 ευρώ
Έσπρωξε αστυνομικό που τον σταμάτησε για έλεγχο και τον έριξε από τη μοτοσικλέτα-Συνελήφθη 24χρονος
Επεισοδιακή καταδίωξη 24χρονου μοτοσικλετιστή-Μπήκε στο αντίθετο ρεύμα, συγκρούστηκε με όχημα
Παρανάλωμα του πυρός όχημα στη Λακατάμια-Ψάχνουν τα αίτια οι Αρχές
Έκλεψε τα κλειδιά από ξεκλείδωτο όχημα, εισήλθε σε οικία και τους λήστεψε-Άρπαξε μέχρι και ηλεκτρικό σκούτερ
Από κατηγορούμενος στην υπόθεση Μεταξά… ανεξάρτητος ποινικός ανακριτής-Προκλητικοί διορισμοί ΑΑΔΙΠΑ, αποκαλυπτική έρευνα
Οι λόγοι που μετατέθηκαν στην ΚΥΠ οι πέντε ΣΥΟΠ-«Δεν λαμβάνουν οποιαδήποτε οικονομικά ή άλλα ωφελήματα»
Χαμένοι στις διαδικασίες για το σκάνδαλο ΤΑΚΑΤΑ-Από το 2013 οι πρώτες αναφορές και 12χρόνια μετά ακόμη ψάχνουμε